Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

The Boroughs (2026)

https://www.filmweb.pl/serial/The+Boroughs-2026-10034676

...w skrócie Emeryci na tropie Obcych. zacząłem oglądać te nowość bo zaciekawiła mnie koncepcja, motyw obcych i pensjonariuszy domu starców widzielismy już dawno temu w znanym filmie COCOON (1985)

z tą różnicą że tam obcy byli raczej dobrzy a tutaj raczej nie. 

Serial ma ciekawe momenty, ale ma też wg mnie sporo słabszych stron, przede wszystkim odnosi sie wrażenie że "teoretycznie główny" motyw fabularny  jest raczej wątkiem pobocznym a sam serial skupia sie na lękach i problemach ludzi w podeszłym wieku (zajmuje to sporą częsc czasu antenowego co bywa męczące i nużące), dodatkowo w necie pojawiają sie opinie że nie każdy dał rade obejrzeć do końca, moje uczucia są na razie mieszane (jestem na 3 odcinku), wiec nie traktujcie tego wpisu jako polecajkę, nie moge też powiedzieć ze to złe kino (tylko specyficzna tematyka skupiona na starości, lękach, przemijaniu itp wielu osobom może po prostu nie podejść)

ZihL8tw.jpeg

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A to ktoś oglądał? Oceny ma rewelacyjne. Dzisiaj może zacznę.

Screenshot_20260526-115634.thumb.png.035f94ef69152d7c65a2d19c02c51978.png

https://www.filmweb.pl/serial/Gwiezdne+wojny%3A+Maul+Mistrz+Cienia-2026-10085494

Jeśli chodzi o SW, byłem w kinie na 1, 2, 3 i bawiłem się świetnie, ale reszta meh... Pierwszymi docinkami Mandaloriana mocno się podjarałem, ale im dalej, tym gorzej dla mnie. Drugiego sezonu już chyba nie dokończyłem. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.05.2026 o 16:30, Oldman napisał(a):

The Boroughs (2026)

https://www.filmweb.pl/serial/The+Boroughs-2026-10034676

...w skrócie Emeryci na tropie Obcych. zacząłem oglądać te nowość bo zaciekawiła mnie koncepcja, motyw obcych i pensjonariuszy domu starców widzielismy już dawno temu w znanym filmie COCOON (1985)

z tą różnicą że tam obcy byli raczej dobrzy a tutaj raczej nie. 

Serial ma ciekawe momenty, ale ma też wg mnie sporo słabszych stron, przede wszystkim odnosi sie wrażenie że "teoretycznie główny" motyw fabularny  jest raczej wątkiem pobocznym a sam serial skupia sie na lękach i problemach ludzi w podeszłym wieku (zajmuje to sporą częsc czasu antenowego co bywa męczące i nużące), dodatkowo w necie pojawiają sie opinie że nie każdy dał rade obejrzeć do końca, moje uczucia są na razie mieszane (jestem na 3 odcinku), wiec nie traktujcie tego wpisu jako polecajkę, nie moge też powiedzieć ze to złe kino (tylko specyficzna tematyka skupiona na starości, lękach, przemijaniu itp wielu osobom może po prostu nie podejść)

To jest Cocoon 2 i to dosłownie bo podobieństw jest mnóstwo. Chciało by się rzec "To nie jest film dla młodych ludzi". I to zdecydowanie. Starczego pierdololo jest tu 3/4 czasu antenowego. W ostatnich odcinkach co prawda tempo rośnie ale "rozwiązanie" zagadki jest totalnie naiwne i rozczarowujące. Szkoda, można było to bardziej wypośrodkować i wtedy byłoby to fajne kino familijne a nie geriatryczne.

Spoiler

I nie... tu nie ma "złych" kosmitów. 

Edytowane przez bourne2008
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.05.2026 o 12:48, ODIN85 napisał(a):

Finał Marshala w poniedziałek

męczę to, ale faktycznie poziom dramaturgii i gry aktorskiej  jak w "Strażniku Teksasu"

to jest serial do polsatu a nie Sheridan, FF>> cały czas

Edytowane przez miro
Opublikowano
5 godzin temu, miro napisał(a):

męczę to, ale faktycznie poziom dramaturgii i gry aktorskiej  jak w "Strażniku Teksasu"

to jest serial do polsatu a nie Sheridan, FF>> cały czas

ja odpadłem nie dałem rady, zbyt niski poziom w sumie wszystkiego , porównanie do straznika teksasu dosyc trafne (w negatywnym tego słowa znaczeniu). 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.05.2026 o 12:16, ODIN85 napisał(a):

Dobry finał. Nie było tragedii jak pisałeś.

Nie leży mi ten sezon kompletnie. Ta baza na Marsie sztuczna w uj.

Poprzednie uwielbiałem.

Jak dzisiaj odpaliłem 2 odcinek tak do 9 poleciałem :E Nie ma takiej akcji jak w poprzednich, ale jakoś się to trzyma kupy. Akcja idzie średnim tempem, ale to nie problem. Czekam na ostatni odcinek.

Chciałem zacząć tego Spider-Mana z Cagem, ale że jest w dwóch wersjach - kolor i czarno biały więc postanowiłem, że poczekam na jakieś opinie którą obejrzeć. Obejrzałem trailer w obu wersjach i w sumie oba fajne. Można zrobić też tak, że na zmianę oglądać, raz kolor a raz cz-b. Jeszcze się zastanowię.

Tymczasem odpaliłem sobie Jacka Ryana sezon 3 bo w czasie premiery jakoś ta mocna Rosja w serialu i ich 3 dniowa operacja specjalna trwająca od prawie roku jakiś zgrzyt powodowała xD

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano

Nie sądziłem że kiedyś to napiszę ale oglądam serial fantasy! A nie znoszę fantasy i raczej unikam seriali.  Ale spokojnie, to animacja, wariacja przefiltrowanego anime przez zachodnią kulturę i jest to więcej niż dobre. Pewnie niektórzy uśmiechną się pod wąsem co ja tu za starocie polecam ale co poradzę, że jestem w chronicznym niedoczasie?

Wciągam hurtem drugi sezon zastanawiając się czemu? Może przez bardzo solidną animację? Interesującą nadspodziewanie dużą drużynę? Czy może mimo sztampowego schwarzcharaktera scenarzyści unikają jednak sprytnie nudzie?

vox1.jpeg

vox2.jpeg

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Nawet nie wiedziałem że są dwie wersje kolorystyczne.

obraz.thumb.png.99b4badaa109153ad23351344b9b8cfa.png

Nikuś całe życie marzył żeby zagrać Supermana ( zagrał we Flashu )

a zagrał Spider-mana noir, heh

Opublikowano
12 minut temu, Kadajo napisał(a):

Czarno biała, dawać mnie czarno białą.

no to masz do wyboru na amazonie, klikasz i rób co chcesz 

obejrzałem 10min pierwszego odcinka w kolorze, potem to samo w BW..

tak, wiem że prawilny jest noir, ale oglądam dalej w kolorze

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, miro napisał(a):

no to masz do wyboru na amazonie, klikasz i rób co chcesz 

obejrzałem 10min pierwszego odcinka w kolorze, potem to samo w BW..

tak, wiem że prawilny jest noir, ale oglądam dalej w kolorze

Lepiej noir bo mniej widać niedoróbki efektów i charakteryzacji:E

Od połowy nawet mi się podoba bo początek taki sobie...

• Haha 1
Opublikowano

Ja obejrzałem jeden w kolorze, drugi zrobiłem B&W i trzeci znowu kolor i zostanę przy kolorze.

Prawilna Wersja B&W to pewnie inna postprodukcja wiec poczekam jak bedzie okazja obejrzec orginalna wersje BW

Sam serial spoko, obejrzałem 3 odcinki i najbardziej mi się podobał pierwszy.

Opublikowano

ja nie mam jakoś weny do tego póki co

żeby zmazać niesmak po strażniku teksasu vel marshals, którego wywaliłem,

wziąłem się za Madison, obejrzałem od kopa 4 odcinki, dla mnie bomba

tu widać rękę Sheridana, muzyka, zdjęcia, Montana, dobrze napisane postacie, klei się to..

Opublikowano

Doczytałem właśnie ze Spider-Noir domyślanie jest widowiskiem Czarno Białym.

Kolor został dodany aby się "nowsza" widownia odnalazła.

Tym bardziej nie rozumiem czemu nie dali do wyboru normalnie dwóch wersji tylko jakiś niezrozumiały dla mnie sposób który nie działa na starszym sprzęcie ...

Edit

Widzę ze to jest jakiś glitch i wiele osób ma problem z wyborem wersji.

Opublikowano
2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Pewnie jest wymagana nowsza wersja apki i tyle.

kupa ludzi ma problem, niekoniecznie na TV, na PC z przeglądarki też...

mi wszędzie pisało że na amazonie są dostępne dwie wersje, ni cholery nie mogłem znależć BW, tylko kolor

wyczytałem że jak się wpisze w wyszukiwarkę to pokazują się obie, u mnie ni hu hu

co ciekawe "prawie inteligencja" odpowiedziała trafnie , że mam nową wersję i mam po prostu wcisnąć play przy odcinku, a wtedy pokazuje się to :

spider wybor.jpg