Skocz do zawartości

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gigabyte AORUS FO27Q2 ma panel QD-OLED od Samsunga i używa charakterystycznego dla tej generacji układu subpikseli:

trójkątny / triangular RGB -  dlaczego masz ułomne pixele w swoim monitorze? czemu nie kupiłeś z normalnymi, przespałeś? :hihot:

Opublikowano
W dniu 23.05.2026 o 12:37, bbandi napisał(a):

Przespał świecące obwódki wokół czcionek oraz zjazdy jasności i tylko 200nit w stocku, do tego masa bad pixeli oraz wypaleń - oj przespał :hihot: 

Mam 3 oledy i nie wiem o czym piszesz lol. Abl możesz sobie wyłączyć i nie masz żadnych zjazdów. Masz do tego apke ColorControl na PC gdzie wszystko sobie ustawisz tak jak chcesz. Treści SDR i HDR to zupełnie inna liga, nie ma porównania, jeśli ktoś nie widzi różnicy to okłamuje sam siebie albo czas do okulisty. Wcześniej miałem w ciągu 2 lat przeszło 20 monitorów na biurku, ips'y i VA. Było - minęło ... całe szczęście 😀 

• Upvote 1
Opublikowano

Wtedy nie widzi chociaż bad pixeli na krawędziach :D a serio to 40" 21:9 proporcje idealne do siedzenia 70-80cm od monitora, 42" 16:9 to za duży kloc przed oczami, ta wysokość niepotrzebna chyba że machasz głową.

Opublikowano
W dniu 23.05.2026 o 12:58, bbandi napisał(a):

Gigabyte AORUS FO27Q2 ma panel QD-OLED od Samsunga i używa charakterystycznego dla tej generacji układu subpikseli:

trójkątny / triangular RGB -  dlaczego masz ułomne pixele w swoim monitorze? czemu nie kupiłeś z normalnymi, przespałeś? :hihot:

Pewnie dlatego że jak kupowałem ponad rok temu to innych nie było :lol2:

Dzisiaj wszyscy mają RGB, doczytaj zamiast się wygłupiać  ;)

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, bbandi napisał(a):

Wtedy nie widzi chociaż bad pixeli na krawędziach :D a serio to 40" 21:9 proporcje idealne do siedzenia 70-80cm od monitora, 42" 16:9 to za duży kloc przed oczami, ta wysokość niepotrzebna chyba że machasz głową.

Jakoś nie macham głową.

20260404_091427.thumb.jpg.f30b812597a60061b0315494c31ed123.jpg

Edytowane przez KaszaWspraju
Opublikowano
9 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

Mam 3 oledy i nie wiem o czym piszesz lol. Abl możesz sobie wyłączyć i nie masz żadnych zjazdów. Masz do tego apke ColorControl na PC gdzie wszystko sobie ustawisz tak jak chcesz. Treści SDR i HDR to zupełnie inna liga, nie ma porównania, jeśli ktoś nie widzi różnicy to okłamuje sam siebie albo czas do okulisty. Wcześniej miałem w ciągu 2 lat przeszło 20 monitorów na biurku, ips'y i VA. Było - minęło ... całe szczęście 😀 

Zostaw kolegę, niech dalej żyje w przekonaniu, że Oledy dawno nam się wypaliły, mamy pełno martwych pikseli, oraz problemy z czcionką. :hihot:

4 minuty temu, KaszaWspraju napisał(a):

Jakoś nie macham głową.

Ponoć 42" jest za duże, przez 4 lata tego nie zauważyłem. :E

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Chińskie firmy coraz częściej oferują zaawansowane telewizory Mini LED i OLED w cenach znacznie niższych od modeli koreańskich czy japońskich producentów. Klienci coraz częściej wybierają tańsze urządzenia o bardzo podobnej specyfikacji.

Chińczycy oferują tańsze i podobne TV do LG? Gdzie? Bo nie w Polsce. :E

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)

Najtańszy segment nabija kabzę w PL chińskie gówno sprzedaje się elegancko ze względu na bardzo niskie ceny tylko później płacz jak to pada jak muchy.

A później idioci lecą po kolejny nowy TV :lol2:

Ps. Hisense to nawet odrzuca niemechaniczne uszkodzenia matrycy :hihot:

Edytowane przez sideband
Opublikowano

Bo od Chińczyków to się trzeba było uczyć, a nie próbować ich wykorzystać jako "tania siłe".

Wszyscy się ładnie dali wydupczyć ;p

Kurna to naprawdę chyba ostatni dzwonek żeby kupić "tanio" TV LG.

• Upvote 1