Skocz do zawartości

Demografia Polski - System Emerytalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W Danii jest równy i obecnie wynosi 67 lat i będzie stopniowo podnoszony do 70 w 2040 i podobno nowa ustawa przewiduje, że osoby urodzone po 31 grudnia 1970 r. będą mogły przejść na emeryturę dopiero po ukończeniu 70 lat

Ciekawe czy w Polsce mamy już jakichś emerytów urodzonych w latach 90-tych :D

Ale chyba nie bo trzeba było mieć te minimum 36 lat żeby dostać emeryturę wojskową 

Opublikowano
5 godzin temu, galakty napisał(a):

Przede wszystkim powinni powoli równać wiek między płciami, wystarczy po kilka msc co roku i nikt tego nie zauważy. 

Potem patologie jak mundurówka. 

PO już tak zrobiło.

Oczywiście że zostało to zauważone i oprotestowane. Potem wygrał PiS obiecujący że cofnie zmiany. Obietnicy dotrzymał.

Nikt tego już nie ruszy. 

Kierunek jest taki, że emerytura w wieku minimalnym będzie coraz niższa i ludzie sami będą chcieli pracowac dłużej.

Opublikowano
48 minut temu, Badalamann napisał(a):

PO już tak zrobiło.

Oczywiście że zostało to zauważone i oprotestowane. Potem wygrał PiS obiecujący że cofnie zmiany. Obietnicy dotrzymał.

Nikt tego już nie ruszy. 

Kierunek jest taki, że emerytura w wieku minimalnym będzie coraz niższa i ludzie sami będą chcieli pracowac dłużej.

Jak nikt nie ruszy to będą musieli wprowadzić inne rozwiązania, jeszcze gorsze. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.11.2025 o 12:06, Dimazz napisał(a):

W Danii jest równy i obecnie wynosi 67 lat i będzie stopniowo podnoszony do 70 w 2040 i podobno nowa ustawa przewiduje, że osoby urodzone po 31 grudnia 1970 r. będą mogły przejść na emeryturę dopiero po ukończeniu 70 lat

Ciekawe czy w Polsce mamy już jakichś emerytów urodzonych w latach 90-tych :D

Ale chyba nie bo trzeba było mieć te minimum 36 lat żeby dostać emeryturę wojskową 

Z mojej perspektywy iście w absurdy z wiekiem emerytalnym nic dobrego nie oznacza. To tylko zachęta aby unikać płacenia podatków na coś z czego nigdy nie będę miał szansy skorzystać. To już lepiej iść w dochód podstawowy. Przynajmniej z mojej perspektywy człowieka, który ma w zasadzie pewność że w wieku 70 lat będzie już martwy. 

Edit: No i jeszcze jedno. Gdzieś czytałem o emeryturach właśnie z wiekiem 70+. I tam coś był mowa, że te 70, to ma być już taką linią oporu. Dalej system emerytalny będzie musiał sobie radzić inaczej. Być może to dotyczyło Danii. 

W dniu 7.11.2025 o 16:40, Badalamann napisał(a):

PO już tak zrobiło.

Nikt tego już nie ruszy. 

No i git. Kiedy fizycznie będę czuł, że praca jest już dla mnie koszmarem, nadal wolę bułkę z mlekiem za głodową emeryturę niż walkę z bólem przy pracy której już nie jestem wstanie wykonywać. Toż to eutanazja jet bardziej humanitarna. Dużo bardziej.

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, nanashi napisał(a):

Kurrr… co za kpina. Czy to czasem nie był jeden za 100 pomysłów do wdrożenia w pierwsze 100 dni przez KO?

100 dni minęło, to już nie trzeba ;) 

Za to kasa dla tancerzy i na TVP się znalazła. 

• Like 1
Opublikowano

Nie wiem jak u was ale w mojej mieścinie na 4 zgony przypada tylko jedno urodzenie. Jest po prostu dramat. Zastanawiam się czy jest sens utrzymywania porodówki w takim przypadku. Perspektywy na zmianę tej sytuacji raczej nie widzę. Miasto dosłownie wymiera społecznie i ekonomicznie. Z dużych zakładów nie zostało nic. Tylko zakłady pogrzebowe mają się dobrze 

Opublikowano
9 godzin temu, galakty napisał(a):

100 dni minęło, to już nie trzeba ;) 

Za to kasa dla tancerzy i na TVP się znalazła. 

Ale to promil wydatków jest. NFZ jest ogólnie niewypłacalny chyba już od 2022 albo 2023. Przy tej demografii kasa co roku będzie się kończyć coraz szybciej i nie ma co iść w durne demagogie, bo wydatki tutaj rosną skokowo. Myślcieże trochę krytycznie.

Opublikowano
4 godziny temu, skypan napisał(a):

Nie wiem jak u was ale w mojej mieścinie na 4 zgony przypada tylko jedno urodzenie. Jest po prostu dramat. Zastanawiam się czy jest sens utrzymywania porodówki w takim przypadku. Perspektywy na zmianę tej sytuacji raczej nie widzę. Miasto dosłownie wymiera społecznie i ekonomicznie. Z dużych zakładów nie zostało nic. Tylko zakłady pogrzebowe mają się dobrze 

Wszyscy lgną do dużych miast, głównie BIG5. 

Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Wszyscy lgną do dużych miast, głównie BIG5. 

Nie ma co się dziwić, w dużym mieście masz większe możliwości. Jak dla mnie idealnie jest mieszkać tak do 100km od BIG5. Można codziennie dojeżdżać i pracować, mieć standard miasta a mieszkać sobie na cichej wsi. Pod warunkiem że ma się dobry dojazd do takiego centrum, pociąg lub autostrada. Sam latam 120 km do Gdyni, to autostradą w godzinę ogarniam, ciopongiem nawet miałbym szybciej. 

W takim układzie nawet nie patrzę na pracę w najbliższym mieście powiatowym, bo czas dojazdu tylko odrobinę krótszy, zarobki to połowa tego co w aglomeracji. 

Opublikowano

Miasta nie są z gumy. Trójmiasto już ma problem z korkami a płacz samochodziarzy o drogi rowerowe nic nie zmieni bo i tak będą powstawać tak samo jak bus pasy. Zresztą budowanie 10 pasów w jednym kierunku to też nie jest rozwiązanie i to już zostało dawno udowodnione. 

Opublikowano
8 godzin temu, skypan napisał(a):

Zastanawiam się czy jest sens utrzymywania porodówki w takim przypadku.

Cytat

Impreza z głośną muzyką i tańcami w szpitalu? Dyrekcja wręcza zwolnienia dyscyplinarne

1 listopada oddział ginekologiczno-położniczy w szpitalu powiatowym w Drezdenku został tymczasowo zawieszony.
Wszystko wskazuje na to, że personel zorganizował sobie pożegnalną imprezę, z głośną muzyką i tańcami. W konsekwencji kilkoro uczestników otrzymało od dyrekcji szpitala dyscyplinarne wypowiedzenie umowy o pracę.

https://gorzow.tvp.pl/89903786/impreza-z-glosna-muzyka-i-tancami-w-szpitalu-dyrekcja-wrecza-zwolnienia-dyscyplinarne

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 8.11.2025 o 09:53, nanashi napisał(a):

Kurrr… co za kpina. Czy to czasem nie był jeden za 100 pomysłów do wdrożenia w pierwsze 100 dni przez KO?

Ja pitole. Pieniędzy nie zabrakło tylko skończyła się przeznaczona pula na in-vitro w tym roku w niektórych placówkach (gdzie już raz dosypywali pieniądze). Zainteresowanie tym programem jest tak duże, że przerasta założenia programu.

Mocno liczę, że pieniądze się znajdą dla tych par, które czekają bo kobieta to nie jest maszyna, że palcami się pstryknie i cyk może startować procedura. Są cykle menstruacyjne, endometrium też może płatać figle i nie zawsze mieć odpowiednią grubość i tak dalej i tak dalej.

BTW.

Jak to od dziennikarza zależy jak się przedstawi daną informację.

20 godzin temu, skypan napisał(a):

U nas porodówkę zamknęli bo rodziło się w niej mniej niż 200 dzieci rocznie. W sumie szpital i tak nie miał za dobrej opinii i kto mógł to jeździł rodzić 30-40km dalej.

• Upvote 3
Opublikowano
12 godzin temu, lokiju napisał(a):

Miasta nie są z gumy. Trójmiasto już ma problem z korkami a płacz samochodziarzy o drogi rowerowe nic nie zmieni bo i tak będą powstawać tak samo jak bus pasy. Zresztą budowanie 10 pasów w jednym kierunku to też nie jest rozwiązanie i to już zostało dawno udowodnione. 

Korki rozwiąże się SCT i elektrykami na które nie będzie ludzi stać, spokojnie. 

Opublikowano
5 godzin temu, trepek napisał(a):

Ja pitole. Pieniędzy nie zabrakło tylko skończyła się przeznaczona pula na in-vitro w tym roku w niektórych placówkach (gdzie już raz dosypywali pieniądze). Zainteresowanie tym programem jest tak duże, że przerasta założenia programu.

Mocno liczę, że pieniądze się znajdą dla tych par, które czekają bo kobieta to nie jest maszyna, że palcami się pstryknie i cyk może startować procedura. Są cykle menstruacyjne, endometrium też może płatać figle i nie zawsze mieć odpowiednią grubość i tak dalej i tak dalej.

BTW.

Jak to od dziennikarza zależy jak się przedstawi daną informację.

U nas porodówkę zamknęli bo rodziło się w niej mniej niż 200 dzieci rocznie. W sumie szpital i tak nie miał za dobrej opinii i kto mógł to jeździł rodzić 30-40km dalej.

Pieniądze powinny się znaleźć bo to priorytet a kobieta nie może od tak czekać w kolejce. Czas jest nieubłagany.
2 mld na tvp niepotrzebne.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, galakty napisał(a):

Korki rozwiąże się SCT i elektrykami na które nie będzie ludzi stać, spokojnie. 

Jak oglądam filmy Konfitury to jak najbardziej jestem za tym. Samochodoza za bardzo weszła do głowy w tym kraju. Jakby tak z 50% samochodów zniknęło byłoby idealnie.

Edytowane przez lokiju