nozownikzberlina 609 Opublikowano 24 Stycznia Opublikowano 24 Stycznia 7 minut temu, GordonLameman napisał(a): Napisałem swoje zdanie, ty mnie atakujesz i wklejasz obrazki bo umiejętność normalnego komunikowania u Ciebie zanika. no a ja skomentowałem, z czym masz znowu problem 9 minut temu, GordonLameman napisał(a): Za dużo wykopu, redpilla i całej reszty tych incelskich bzdur. to przestań tam wchodzić
GordonLameman Opublikowano 24 Stycznia Opublikowano 24 Stycznia 9 minut temu, nozownikzberlina napisał(a): no a ja skomentowałem, z czym masz znowu problem Wklejanie obrazków to nie komentowanie 9 minut temu, nozownikzberlina napisał(a): to przestań tam wchodzić Kiedy to Ty stamtąd kontent bierzesz
nozownikzberlina Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia https://www.bankier.pl/wiadomosc/Kryzys-urodzen-w-Polsce-Scenariusz-z-najgorszych-prognoz-juz-sie-realizuje-9075258.html trzęsą portkami - wizja uszczuplonego koryta fundowanego przez społeczeństwo jest nie do przyjęcia!
trepek Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia Z rządowego programu in-vitro urodziło się już 10 tys dzieci. Wow! Są to niewątpliwie jedne z najlepiej wydanych pieniędzy przez obecnie nam mości rządzących. Blisko 5% urodzeń.
adashi Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia (edytowane) Jak ten program się wystabilizuje, koszt pozyskania pojedynczego zdrowego płodu powinien spaść poniżej 10 tysięcy zł. Natomiast tak jak to jest teraz, to dziecko oprócz tego kosztu generuje także koszt osiemsetplusowy. Czyli te osiemsetplus tak samo tu bruździ jak i w przypadku kosztu dzieci nie z in vitro (wiadomo, że to już nie działa, a płacić trzeba). Co do demografii - rynek próżni nie znosi. W poniższym materiale zostało zasygnalizowane zjawisko, które rozwinie się bardzo mocno w nadchodzących latach. Będzie sporo działań pozornych, trochę też rzeczywistych, bo na odsunięcie od władzy geriatrii się nie zanosi, lecz zjawisko będzie narastać lawinowo, co jest wstępem do umożliwienia formalnie eutanazji z przyczyn w zasadzie ekonomicznych. Porzucenia seniorów Edytowane 30 Stycznia przez adashi
Zas Opublikowano 31 Stycznia Opublikowano 31 Stycznia W dniu 29.01.2026 o 14:06, trepek napisał(a): Z rządowego programu in-vitro urodziło się już 10 tys dzieci. Wow! Są to niewątpliwie jedne z najlepiej wydanych pieniędzy przez obecnie nam mości rządzących. Blisko 5% urodzeń. Ciekawe, jaki promil kasy przewalonej na 500/800+ poszedł na to in-vitro. W dniu 30.01.2026 o 10:27, adashi napisał(a): Porzucenia seniorów Coś się naprawdę zmieniło na gorsze? Mój wuj już dobre 30 lat temu (albo i więcej) za łapówki przechowywał teściową w szpitalu, gdy wyjeżdżał z żoną do sanatorium albo na święta...
trepek Opublikowano 31 Stycznia Opublikowano 31 Stycznia 44 minuty temu, Zas napisał(a): Ciekawe, jaki promil kasy przewalonej na 500/800+ poszedł na to in-vitro. 800+ rocznie kosztuje 70 mld złotych, program in-vitro 500 mln zł czyli 0.7%.
adashi Opublikowano 31 Stycznia Opublikowano 31 Stycznia 3 godziny temu, Zas napisał(a): Coś się naprawdę zmieniło na gorsze? Mój wuj już dobre 30 lat temu (albo i więcej) za łapówki przechowywał teściową w szpitalu, gdy wyjeżdżał z żoną do sanatorium albo na święta... Jest zdecydowanie gorzej ilościowo. Kwotowo to jest dramatycznie gorzej. Wycena (koszt ponoszony przez budżet) doby pobytu w szpitalu teraz i 30 lat temu to dwa różne światy.
Dimazz Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Nie wypuszczać na emeryturę ludzi z roczników 1970-1990 czyli ostatnie wyże, zlikwidować emerytury poniżej 60 roku życia dla grup uprzywilejowanych i system może jakoś się utrzyma.
Zas Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Znaczy mają pracować do śmierci, czy zaoferuje się im eutanazol? Wydaje mi się, że wystarczy zlikwidować połowę przywilejów, wcześniejsze emerytury, do tego zrównać wiek kobiet i mężczyzn i pogonić KRUS.
Totek Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Wszystko to o czym piszesz wiąże się ze śmiercią polityczną ludzi którzy to wprowadzą.
Dimazz Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 25 minut temu, Zas napisał(a): Znaczy mają pracować do śmierci, czy zaoferuje się im eutanazol? Wydaje mi się, że wystarczy zlikwidować połowę przywilejów, wcześniejsze emerytury, do tego zrównać wiek kobiet i mężczyzn i pogonić KRUS. Na samą likwidację przywilejów jest już za późno. To zdecydowanie za mało przy dzisiejszej demografii która od wielu lat jest niska ale rządzący całkowicie ignorują ten problem tak jakby go nie było. Nie istniał. Podobnie z energetyką, ogrzewaniem, służbą zdrowia. Tylko system emerytalny i demografia są dużo poważniejszymi problemami. A sama eutanazja lub śmierć trochę za mało. Powinni pracować minimum do 70 roku życia. Jak ktoś umrze wcześniej to wyciągnąć z trumny i zagonić z powrotem do roboty żeby do 70 dociągnął. od lat 90tych mamy same niże demograficzne z lekkimi wzrostami i późniejszym dużym spadkiem. Nie ma kto utrzymać ostatnich wyżów demograficznych a rządzący są w takim wieku że ich nie interesuje co będzie za dekadę.
GordonLameman Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 20 minut temu, Dimazz napisał(a): Na samą likwidację przywilejów jest już za późno. To zdecydowanie za mało przy dzisiejszej demografii która od wielu lat jest niska ale rządzący całkowicie ignorują ten problem tak jakby go nie było. Nie istniał. Podobnie z energetyką, ogrzewaniem, służbą zdrowia. Tylko system emerytalny i demografia są dużo poważniejszymi problemami. A sama eutanazja lub śmierć trochę za mało. Powinni pracować minimum do 70 roku życia. Jak ktoś umrze wcześniej to wyciągnąć z trumny i zagonić z powrotem do roboty żeby do 70 dociągnął. od lat 90tych mamy same niże demograficzne z lekkimi wzrostami i późniejszym dużym spadkiem. Nie ma kto utrzymać ostatnich wyżów demograficznych a rządzący są w takim wieku że ich nie interesuje co będzie za dekadę. Wystarczy zmienić paradygmat emerytalny.
janek25 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) Jak cię bolą te emerytury śmieszne,skoro ludzie pracowali kilkadziesiąt lat na nie..... Może zlikwidujmy z każdego pokoju 2 urzędników ? Doputy będzie urzędnik który decyduje o pozwoleniu wycięcia zasadzonego przez ciebie,twojego ojca ,dziadka drzewa rosnącego na twojej własności doputy to państwo będzie kartonem Edytowane 16 godzin temu przez janek25
Zas Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, Totek napisał(a): Wszystko to o czym piszesz wiąże się ze śmiercią polityczną ludzi którzy to wprowadzą. To o czym pisze Dimazz też. W dodatku jest głupim baitem. Choć sam filmik ciekawy, nawet jeśli dla znających temat sporo w nim oczywistości, ale ładnie zebranych. janek25 - ach, ci mityczni urzędnicy i kompletna nieznajomość tego, jak zamordystyczne potrafią być przepisy lokalne i jak absurdalne są kontrole "twojej własności" na 40-letniej mortgage w USA. Edytowane 16 godzin temu przez Zas
janek25 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) W USA to mogą być ludożercy co mnie to obchodzi.Na każdym styku wójta,burmistrza funkcjonuje mafia od dziesiątek lat. Wystarczy zobaczyć co się stało jak nadepnieto na interes pewnego wójta i schroniska dla psów Edytowane 16 godzin temu przez janek25
GordonLameman Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 39 minut temu, Zas napisał(a): To o czym pisze Dimazz też. W dodatku jest głupim baitem. Choć sam filmik ciekawy, nawet jeśli dla znających temat sporo w nim oczywistości, ale ładnie zebranych. janek25 - ach, ci mityczni urzędnicy i kompletna nieznajomość tego, jak zamordystyczne potrafią być przepisy lokalne i jak absurdalne są kontrole "twojej własności" na 40-letniej mortgage w USA. Daj spokój. To jest poziom świadomości pijanego wujka Staszka na weselu.
galakty Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu 4 godziny temu, Zas napisał(a): Znaczy mają pracować do śmierci, czy zaoferuje się im eutanazol? Emerytury będą tak niskie, że wiele osób nie przejdzie od razu tylko poczeka kilka lat pracując dalej. Każdy rok więcej to wyższy dochód na łapę na emeryturze. Wieku nikt nie zrówna, a skoro kobiety nie rodzą dzieci to powinni...
janek25 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Przecież to się przechodzi na eme i później można doliczać co rok.
Suchy211 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 5 godzin temu, GordonLameman napisał(a): Wystarczy zmienić paradygmat emerytalny. Na jaki?
GordonLameman Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 2 minuty temu, Suchy211 napisał(a): Na jaki? Taki, który nie jest zależny od przyrostu naturalnego. Np. Emerytura obywatelska.
Suchy211 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) Im szybciej tym lepiej, czy lepiej czekać do ostatniego tchnienia obecnego systemu? Edit: Pytanie tylko czym to się tak naprawdę różni. I tak ktoś z czegoś będzie musiał wrzucać kasę do wora. Edytowane 11 godzin temu przez Suchy211
ghostdog Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Nie wiadomo jak szybko rozwinie się AI i jak to wpłynie na naszą pracę. Ja mam zamiar pociągnąć 2-3 lata dłużej po przekroczeniu wieku emerytalnego. Pewnie emerytury będą niskie, więc nie będzie wyjścia. Choć to i tak zależy od zdrowia. Wiek emerytalny kobiet to skandal, choć nie tak jak przywileje mundurowych (tych co się załapali na stare zasady).
Suchy211 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Ja, skoro już na nią płacę chciałbym chociaż na tej emeryturze pociągnąć kilka lat w przyzwoitym zdrowiu zanim zejdę.
Rekomendowane odpowiedzi