Skocz do zawartości

Demografia Polski - System Emerytalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, oldfashioned napisał(a):

@galakty

Normalnie, po 5 latach wplat mozesz wyplacic placac podatek. Wiec jakas tam forma 'ucieczki' jest. Albo belka albo dochodowy w przypadku ikze.

No super, po to inwestowałem żeby uciekać płacąc podatek którego miało nie być xD 

Dlatego nie inwestuję wszystkie w IKZE, bo to głupota. 

Opublikowano
9 godzin temu, galakty napisał(a):

Przede wszystkim co roku wyrównywać wiek emerytalny między płciami, powoli ale konsekwentnie. Zachęcać do zakładania rodziny szybszą emeryturą. 

Akcja odwołana ;D

https://superbiz.se.pl/wiadomosci/prezydent-nawrocki-sklada-kategoryczne-deklaracje-ws-emerytur-ta-reka-nie-podpisze-podwyzszenia-wieku-aa-Vcwt-YZpQ-scRn.html

Swoją drogą ja też nie chciałbym pracować do 67 lat, już po 60 człowiek słabo się nadaje do roboty. Jedynie w budżetówce i wszędzie tam gdzie się nie narobisz to można sobie siedzieć, dosłownie siedzieć. 

Opublikowano

A tam białorycerz. Prostak. To jeden z najprostszych sposobów aby załatwić sobie głosy. Białorycerzami to są mężczyźni którzy poklepią go po plecach swoim głosem. 

Godzinę temu, Totek napisał(a):

Akcja odwołana ;D

https://superbiz.se.pl/wiadomosci/prezydent-nawrocki-sklada-kategoryczne-deklaracje-ws-emerytur-ta-reka-nie-podpisze-podwyzszenia-wieku-aa-Vcwt-YZpQ-scRn.html

Swoją drogą ja też nie chciałbym pracować do 67 lat, już po 60 człowiek słabo się nadaje do roboty. Jedynie w budżetówce i wszędzie tam gdzie się nie narobisz to można sobie siedzieć, dosłownie siedzieć. 

A tam. Niektórzy po 60 się trzymają. A potem dowiadują się, że mają nowotwór w IV stadium i po 3-4 miesiącach ich nie ma. Tuż przed pierwszym świadczeniem emerytalnym. 

Opublikowano
12 godzin temu, Totek napisał(a):

Ja sobie nawet 65 nie wyobrażam mimo że w IT siedzę. Ani sił do fizycznej, ani głowy do psychicznej. I jeszcze zdrowie musi dopisywać, a nie jakieś cukrzyce, nadciśnienia czy guzy/rak... 

Dlatego bawi mnie jak bogaci głoszą żeby odkładać wszystko co się da na emeryturę. Nie, wolę sobie fajnie mieszkać teraz i mieć fajne auto, a nie być może zwiedzać świat w wieku 67 lat o ile będę w stanie xDxD 

Opublikowano (edytowane)

A ja to myślę, że może i do 70 dam radę. Grunt to dobrze spać, zdrowo jeść i porządnie ćwiczyć.

Jak zbudujecie określoną ilość mięśni, to będziecie w formie nawet po tej 70, a kto wie, czy nie 80.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano

W Korei Południowej pracują do 70-75 roku życia bo inaczej sie nie da.

Jak ktoś ma 30-40 lat i myśli że będzie tylko do 65 roku życia pracował i nie jest z grupy uprzywilejowanych to mocno się zawiedzie bo będzie pracował do 70 a może dłużej jeżeli nic się nie zmieni.

Jak chcesz pewną i szybką emeryturę to tylko grupy uprzywilejowane. One mają punktacje za awanse i wysługi. Nie trzeba żadnych składek czy przewidywanej długości życia.

Teraz jeszcze przechodzi sie po 15 latach służby na emeryturę.

11 minut temu, galakty napisał(a):

Ja sobie nawet 65 nie wyobrażam mimo że w IT siedzę. Ani sił do fizycznej, ani głowy do psychicznej. I jeszcze zdrowie musi dopisywać, a nie jakieś cukrzyce, nadciśnienia czy guzy/rak... 

Dlatego bawi mnie jak bogaci głoszą żeby odkładać wszystko co się da na emeryturę. Nie, wolę sobie fajnie mieszkać teraz i mieć fajne auto, a nie być może zwiedzać świat w wieku 67 lat o ile będę w stanie xDxD 

Kto cie w IT zatrudni po 60-tce. Masz takich znajomych w pracy?

Opublikowano
13 minut temu, Dimazz napisał(a):

Kto cie w IT zatrudni po 60-tce. Masz takich znajomych w pracy?

Firmy, te same które dziś i pewnie nowe.

Boom na IT zaczal się maks 30 alt temu, może nawet niecałe.

Także liczne roczniki IT to dziś maks ok 50-55 lat.

Za dekadę będa miec właśnie 60-65.

Opublikowano
49 minut temu, galakty napisał(a):

Amerykańscy emeryci często dorabiają stojąc na kasach w markecie (bo tam taka tradycja,że nie wypada siedzieć przed klientem) 

49 minut temu, galakty napisał(a):

Ale to odkładanie to przecież nie, żeby jeździć po świecie tylko żeby na leki starczyło przecież :E

Opublikowano
6 minut temu, 209458 napisał(a):

Ale to odkładanie to przecież nie, żeby jeździć po świecie tylko żeby na leki starczyło przecież ;:E

Oj poczytaj sobie o FIRE, można się zdziwić ;) Tam przedkładają wcześniejszą emeryturę kosztem obecnego życia i jeszcze się tym chwalą :E 

Już widzę jak korzystają z milionów w wieku 60 lat. Gdyby zdrowie dopisywało, to tak... 

3 minuty temu, oldfashioned napisał(a):

Nie musisz, mozesz trzymac przeciez. Dla mnie dodatkowym atutem jest to ze jest jednak ta mozliwosc wyjscia 'w razie w'.

No ale rozmawiamy o przypadku zabrania tej kasy na ZUS. Wyjście z IKZE trwa miesiąc, może więcej. Jest ryzyko ;)