Skocz do zawartości

DOOM: The Dark Ages - PC, XSX, PS5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie tego mi było trzeba! W końcu gra bez zbędnego bullshitu - samo napierdzielanie non stop. :D  Nowy Doom to czysta adrenalina, tempo prawie nie siada ani na chwilę, ciągle jazda bez trzymanki. Jestem już na końcówce, a wciąż wpadają nowe unlocki. Przeciwnicy są także różnorodni, więc nie ma opcji na nudę - po prostu esencja Dooma.

Serio trzeba docenić, że ktoś jeszcze robi porządnego singlowego FPS-a - w czasach, gdzie wszędzie tylko multi, battle royale i live service'y. Taki shooter to dziś rzadkość.

• Upvote 3
Opublikowano

Mech i smok są ok, smok nawet fajniejszy - po trochę ospałym początku później się rozkręca i jest całkiem przyjemnie, lepszy dla mnie ten Doom od Eternal.

Ale pewnie i tak nie skończę :P zwłaszcza że są głosy że końcówka przeciągnięta.

Opublikowano
W dniu 16.05.2025 o 22:33, Phoenix. napisał(a):

Ok ale to typ co potrafi tylko biadolić a i tak nie zagra i nie kupi. Typowy gość ci marnuje tylko czyiś czas. W temacie intela to samo 🤣

Gość pisze że gra za droga ale on nawet jej za 50zl nie kupi ;) Będzie za 20zl to nadal będą wymówki. 

Trzeba wyluzować trochę. Jak i tak wiesz jak jest to wyzywanie go i tak nic nie zmieni, a jedyne co zrobi to wystawia Tobie wizytówkę :E mało to tu takich betonów, co choćbyś dowody dostarczył na złotej tacy to i tak Ci powiedzą że jest inaczej ? :D Chill.

W dniu 14.05.2025 o 21:30, caleb59 napisał(a):

Plucie na Assassyna Shadows, że nudny i wtórny a tymczasem HURR DURR DOOM NOWY WSPANIAŁY, a to przecież ZNOWU tępe jak przecinak strzelanie do hord przeciwników na małych arenach.

Nie żebym głaskał jakoś Shadows, ale trochę racji w tym jest, że generalnie gry ocenia się przez pryzmat jednego elementu, jakiegoś wycinka, albo opcji która największym krzykaczom nie podeszła, a ignoruje całokształt. :E 

Opublikowano
9 godzin temu, caleb59 napisał(a):

Nie moje - takie tam od znajomego...

Sdi9U91.png

Może winą jest Windows legalny inaczej, nieaktualizowany albo jego najniższa z możliwych wersji do odpalenia gry.

Opublikowano (edytowane)

Skończone - bawiłem się świetnie. Mapki wyczyszczone w 90-100%, choć pod koniec już nie chciało mi się ganiać za wszystkimi znajdźkami. Bronie prawie wszystkie na maksa.

Grałem na Koszmarze, na padzie - balans ok, nie za trudno nie za łatwo, ale bywała i tez momenty, w których użyłem wskrzeszenia. Trzeba być czujnym cały czas, nie ma miejsca na błędy, ale wszystko jest uczciwe i daje mega satysfakcję.

Gunplay jak zwykle top - szybki, mięsisty, bardzo responsywny. Tarcza to świetny dodatek: fajnie urozmaica walkę, nie zwalnia tempa, wręcz przeciwnie - z szarżą idzie jeszcze szybciej.

Uwielbiałem to poczucie mocy przy atakach wręcz - kula na łańcuchu jest świetna. Parowanie się nie nudzi, a tarcza robi robotę. Jeśli ktoś mówi, że jest wolno, to chyba grał w co innego. Szarża z tarczą to prawie teleport przez całe pole bitwy. :D

Brak glory kills? W ogóle nie przeszkadzał - wręcz przeciwnie, walka płynie płynniej, bez przerywania rytmu. Ileż też można oglądać w kółko te same animacje? Nie ma też ciągłego żonglowania bronią przez brak amunicji. To wszystko razem sprawia, że klimat jest bliższy Doomowi 2016 niż Eternalowi - mroczniej, ciężej, mniej kolorowego chaosu. I dla mnie to duży plus.

Graficznie - trochę lepiej niż wcześniej, ale bez fajerwerków. RT praktycznie niezauważalny. Na szczęście optymalizacja super - ani jednego dropa, całość chodziła płynnie od początku do końca (1440p, wszystko na maksa, bez upscalera).

Mechy - wyglądają kozacko, jest widowiskowo, ale gameplayowo trochę niedosyt. Za łatwo, trochę zbyt przewidywalnie. Nie psuje to zabawy, ale liczyłem na coś więcej.

Muzyka - brak Micka Gordona czuć. Nowa ścieżka dźwiękowa nie niesie walki tak jak wcześniej. Nie jest zła, po prostu nie ma tego uderzenia i nie zapada tak w pamięć.

8.5/10 - bardzo solidna kampania, świetna rzeźnia! 

Edytowane przez Jaycob
  • Like 4
  • Upvote 2
Opublikowano
26 minut temu, Kadajo napisał(a):

Czapki z głów dla tych, którzy przeszli nowego Dooma na najwyższym poziomie trudności. Dla niewtajemniczonych - tu śmierć oznacza powrót na sam początek, bez żadnych checkpointów.
Modyfikatory to świetna sprawa. Każdy może dopasować grę pod siebie - zwiększyć trudność, przyspieszyć albo zwolnić tempo rozgrywki. Taki system daje sporo swobody i dobrze urozmaica zabawę.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Widze że już niektorzy poprawiają oryginalną ścieżke dźwiękową i brak Micka boli coraz bardziej

a ogólnie to dziwne miksowanie dżwieków jest w tym DOOM duzo zagłuszania.

Edytowane przez Frog67
Opublikowano

Brak Mick'a Gordon'a to duży minus, ale to już było wiadomo po skandalu z Eternal, że będzie kicha w następnej grze.

Niech wiedza ze to się nie odbiło bez echa i negatywnego odbioru tej gry.
Banda idiotów.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Naprawdę podziwiam ludzi którzy grają w grę po raz pierwszy i wybierają  najwyższy poziom trudności!:woot:

Ktoś próbował grać na najwyższym poziomie trudności Pandemonium i Ultrakoszmar?:wariat: 

Edytowane przez Czubatka Boża
Opublikowano (edytowane)

Gra jest prze kozacka. Jestem w miejscu gdzie mam do zniszczenia 5 juh. Niech ten czas się nie kończy. Zamiast po nocy spać to rano odpaliłem Dooma i jazda :bandyta:. Jak dla mnie lepszy od poprzedniej części. Na pewno będzie grane powtórnie po skończeniu na wyższym levelu. Po TLOU2 odmuliło w końcu :yuppie:

Edytowane przez eciepecie
  • Like 1
  • Haha 1