Skocz do zawartości

Clair Obscur: Expedition 33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Mało albo w ogóle nie grasz w soulsy stąd odczuwasz wyższy poziom trudności.

Nie gram w takie gry, wszelkie Soulsy czy Eldeny, a także gry oparte na QTE omijam dalekim łukiem. Bez bicia się przyznaję, że nigdy nie miałem wymaganego skilla do takich gier, a z wiekiem refleks jeszcze bardziej się pogorszył. 

5 minut temu, Reddzik napisał(a):

Mi też do końca nie pasowała, ale idzie to jakoś ukończyć. 

Wolałbym żeby system walki bawił, a nie frustrował. Seryjnie nie wiem czy to ukończę, na dziś pas. 

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Wolałbym żeby system walki bawił, a nie frustrował. Seryjnie nie wiem czy to ukończę, na dziś pas. 

Zmniejsz na easy i problem z głowy - ciesz się historią  ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Wolałbym żeby system walki bawił, a nie frustrował

Rozumiem, w soulsy gram jak mam "dzień", jak się wkurzam to wyłączam, do tego na Nexusie masz wspomniany mod na zwiększenie okienka na unik czy parowanie, powinno zmienić rozgrywkę na jeszcze łatwiejszą- testowałem.

Ten mod
https://www.nexusmods.com/clairobscurexpedition33/mods/28

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Element Wojny napisał(a):

Trochę wstyd... 

Żaden wstyd, też grałem na łatwym, to że ktoś gra na trudnym w Clair to gra, żaden wstyd że gramy na łatwym, że sobie czasem ułatwić coś co inny mogą powiedzieć, że jest proste, bezproblemowe. Inne gry mogą być dla nas prostsze, przyjemniejsze ale są takie jak Clair, gdzie niestety trzeba dostosować rozgrywkę pod nas samych. Głowa do góry, świetna historia, gameplay mimo tego, że dodali QTE nie jest taki beznadziejny z czasem się staje przyjemniejszy, wiadomo, że pewni bossowie mogą być trudniejsi, ale na łatwym + auto qte i nawet jak użyjesz którejś opcji na zwiększenie okienka to nie powinno być problemu z parowaniem czy unikiem. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Zdarzyło mi się, że na jednego bossa w Rebirth musiałem obniżyć poziom trudności bo nie dawałem rady, ale żeby całą grę? Trochę wstyd...

Czemu wstyd? - gra się dla siebie :)   to nie jest multi,a zwykły single player - to ma sprawiać radość, a dla samej otoczki warto ;) 

Opublikowano
22 minuty temu, Harddrinkingman napisał(a):

Czy to jakiś Soulslike?

Tak jak już wspomniane, to nie jest soulslike. Jedynie co można pod to podpiąć to właśnie uniki parowanie, które wymaga trafienia w odpowiednim momencie. Rdzeń rozgrywki to turówka w stylu jrpg, taka wariacja. 

Opublikowano

Trudnością będzie nasze parowanie unik czyli to całe QTE, im lepiej sobie poradzimy tym szybciej przejdziemy dalej. Bywają też opcjonalni mini bossowie, których nie trzeba bić, można zostawić na potem. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Harddrinkingman napisał(a):

Być może źle się wyraziłem. Przez "Soulslike" miałem na myśli poziom trudności w sensie dużej ilości czasu koniecznej do poświęcenia w danym etapie gry celem przebrnięcia nieco dalej (do kolejnego etapu).

Nic nie grindowałem a robiłem samą fabułę. 

W Soulsach sporo czasu poświęcam na wbijanie dodatkowych lvl bo nie daję rady z bossami.

Edytowane przez ODIN85
Opublikowano
8 godzin temu, Element Wojny napisał(a):

Zdarzyło mi się, że na jednego bossa w Rebirth musiałem obniżyć poziom trudności bo nie dawałem rady, ale żeby całą grę? Trochę wstyd... 

Mi ten gamplay nie lezy w ogole, turówka kompletni nie dla mnie. Zaplacilem, nie moge oddac to dokoncze. Zamontowalem moda na parowanie i dodge zeby trafiac w te okienka i teraz da sie grac i skonczyc... 

• Upvote 1
Opublikowano

Dodatkowo warto sobie odpuścić zabijanie od razu wszystkiego, co nam stanie na drodze. Opcjonalni chromatyczni bossowie, czy potem bossowie na mapie świata, jak Sprong mogą sprawić wiele trudności. Warto spróbować ich pokonać, ale jeżeli nie dajemy rady, to można wrócić później.

No i 2 protipy dla nowych: 

1.) Na arenie Gestrali wybierz Maelle.

2.) Przed końcem aktu 1 wróć do wioski Gestrali oddać niebieskiego grzyba. :D

Nie ma tu spoilera, więc mam nadzieję, że nikt mnie nie ochrzani.  

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, aureumchaos napisał(a):

Mi ten gamplay nie lezy w ogole, turówka kompletni nie dla mnie. Zaplacilem, nie moge oddac to dokoncze. Zamontowalem moda na parowanie i dodge zeby trafiac w te okienka i teraz da sie grac i skonczyc... 

Jak wszedlem do biura pierwsze pytanie ktore zadalem to KTO GRA W CLAIR OBSCUR? No i znalazlem 2 osoby, jedna za bardzo nie podzielila sie wiedza co i jak, ale druga od razu powiedziala mi ze stanela na etapie jakiegos bossa i nie jest w stanie ukonczyc 1 aktu xD To samo co ja - kompletnie nie ogarnia tego calego parowania/unikow. 

Przynajmniej nie jestem sam w tej glupocie xD 

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 1
Opublikowano

Aj to zazdroszczę ludzi w biurze! 

U mnie nikt nie gra w gry : / a lipa bo myslalem, ze w IT to raczej beda zapaleni gracze a do tego bardzo dużo młodszych ode mnie.

Mam wrażenie, że kiedyś łatwiej było znaleźć bratniego entuzjastę gier w biurze ;(

Opublikowano

Wystarczy chwilę potrenować i wcale nie jest trudno.

Uniki są łatwe, parowanie trochę trudniejsze i bardziej ryzykowne.

Uniki + wykorzystanie słabości przeciwników i fajnie się w to gra.

Osobiście mega mi się podoba zastosowanie uników i parowania w turówce. Walki są przez to bardziej dynamiczne. 

• Upvote 2
Opublikowano
11 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Jak wszedlem do biura pierwsze pytanie ktore zadalem to KTO GRA W CLAIR OBSCUR? No i znalazlem 2 osoby, jedna za bardzo nie podzielila sie wiedza co i jak, ale druga od razu powiedziala mi ze stanela na etapie jakiegos bossa i nie jest w stanie ukonczyc 1 aktu xD To samo co ja - kompletnie nie ogarnia tego calego parowania/unikow. 

Przynajmniej nie jestem sam w tej glupocie xD 

Szczerze, to nie jest aż tak istotne - przynajmniej na łatwym czy normalnym poziomie. To nie hard, gdzie przeciwnicy one-shotują (po nieudanym parowaniu/uniku), niezależnie od tego, jak bardzo jesteś napakowany (no, chyba że masz tarczę, to jeszcze przetrwasz). Jak lecisz wątek fabularny i omijasz opcjonalnych bossów, to bez problemu można sobie poradzić.

A co do balansu - gra jest totalnie rozwalona. Już na starcie możesz być tak OP, że Maelą ciśniesz 9999 dmg i walka kończy się w jednej turze, zanim przeciwnik w ogóle zdąży się ruszyć.

Ta gra jest banalna na fabule. 

Opublikowano
10 minut temu, Jaycob napisał(a):

A co do balansu - gra jest totalnie rozwalona. Już na starcie możesz być tak OP, że Maelą ciśniesz 9999 dmg i walka kończy się w jednej turze, zanim przeciwnik w ogóle zdąży się ruszyć.

Tak po prawdzie nie mam zielonego pojecia o czym mowisz, nic nie rozumiem z tych mechanik. Jest jakis dobry poradnik, ktory wytlumaczy co i jak? 

To nie jest ten typ turowek, ktore gram od lat. Ciezko to zreszta nazwac turowka... te ktore gralem sa nastawione na taktyke i strategie, gdzie gracz planuje, wykorzystuje teren, warunki pogodowe, dostepne obiekty itd. a tutaj wszystko opiera sie na naciskaniu przyciskow w odpowiednim momencie. To jest cos czego nie lubie, i nigdy nie polubie. 

• Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, Element Wojny napisał(a):

Pierwsza walka i wpierdol, nic nie kumam z tego systemu.  

Jak mnie początek oczarował, to teraz mnie szlag trafia. 

Nie poddawaj się. Pierwsze 20h wygląda tak, że idziesz gdzieś dostajesz oklep, ale stopniowo coraz mniejszy a jak już zaczynasz komfortowo niszczyć przeciwników to gra wrzuca nowy system i wracasz do zbierania batów :E 

Aaaaa no i jak coś wydaje się dużo za trudne to warto pomyszkować w okolicy bo często w dziwnych miejscach walają się luminy potrzebne na bosa plus poziom-dwa expa więcej i postaci zazwyczaj przestają umierać na strzał.

Opublikowano

Wystarczy zgarnąć mieczyk dla Maelle po wygranej na arenie. :E 

Przeczytajcie ten wątek - jest tu sporo przydatnych wskazówek, jak grać. 

Ja w tej grze po odblokowaniu dmg to ja już waliłem po 100 baniek obrażeń - serio, balans w tej grze jest rozwalony. Bez unlocka 9999 to także pestka.

• Thanks 1
Opublikowano

Grę przeszedłem na trudnym. Gram lubię SL ale jak wcześniej już pisali ta gra praktycznie nie ma z tym nic wspólnego. W tej grze nie umiem w parowanie. Więc praktycznie z tego bardzo żadko korzystałem. Jak już wspomniane zostało nie parujcie róbcie tylko uniki. Nawet jak 50% uników wam nie przejdzie to i tak jesteście w stanie wygrać walkę. Jak wam padnie postać to zawsze da się ją wskrzesić. Nie zapominajcie o plotkach bardzo się przydają i się odnawiają przy fladze. 

Co do parowania to nawet bosa który ciągle atakuje da się pokonać bez, kontry. Z tego co pamiętam to tylko opcjonalnego jednego bosa trzeba pokonać kontrami - tancerke. 

Kontry wykonywałem głównie po skoku i gradientowe bo te wykonuje się łatwiej i można po unikach. 

Podstawa to ładować w pikta. Bezpośrednio najlepiej ładować w te pikta które dodają życia aby nie być na strzała. 

Ogólnie lubię turówki ale w japońskie nigdy nie grałem a z klasycznymi wiele one wspólnego nie mają. 

Jeszcze raz napiszę grę przeszedłem na trudnym a w parowanie nie umiem więc nie narzekajcie da się 😀. A w tym roku kończę 45 😀

• Like 1
  • Upvote 1