Skocz do zawartości

The Last of Us Part II Remastered - PS5, PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Być może pograli więcej niż my do tej pory i później będzie gorzej, ale póki co po 3h jedyne zarzuty jakie mam do portu to lekki aliasing na włosach i skoki fps bez fg i tyle. 

@Phoenix. :thumbup:

Edytowane przez @MUZ
Opublikowano (edytowane)

Ja po 3,5h nie mam uwag negatywnych.
Jestem zachwycony portem i jakością samej gry.
Nie widzę baboli AA? W zasadzie nie widzę żadnych wad.

Nawiasem. Wjechała na zatokę.  :(
Taki port, aż prosi się o nagrodzenie zapłatą i poszanowaniem dla autorów.

24 minuty temu, @MUZ napisał(a):

Być może pograli więcej niż my do tej pory i później będzie gorzej,

Kurcze, to słabo, bo mam kiszkowatego proca.
Muszę zerknąć, o jakich to miejscach mówi DF.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
Opublikowano

Trochę zabawnie się czyta post powyżej. Szanować za to, że zrobili to co do nich po prostu należało, i za co biorą pełną kwotę. Port może i dobry, ale ja treść już znam, więc niespecjalnie chcę nabywać.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Odpaliłem na szybkiego, maks detale, blury dof czy aberacja, ziarno off, DLSS jakość bez FG i mam jakieś błędy w grafice, resetowałem uv, itd ale nic nie daje. Gra na pierwszy rzut wygląda ostro, bardzo ostro w porównaniu do wersji PS5, nawet bardzo wyraźne zmarszczki Joela, kurtka, przepaść, tylko nie wiem skąd ten problem się wziął, nie mam za dużo czasu, bo o 10.00 muszę wyjść na kilka godzin, więc zagram jak wrócę i poszukam wtedy odp na ten problem.

Sterowniki mam najnowsze plus mam też DLSS 4.

Screeny z błędem

edit:
Jeszcze jedno, CPU się pociło ponad 70C w czasie shaderów i 90W

tlou-ii_2025_04_04_09_11_07_838.thumb.png.d6f2ac54d9ba2ddce59156052083f72e.png

tlou-ii_2025_04_04_09_15_46_400.thumb.png.254cbe5c2ed87164c185caf9e1ed52e6.png

Spoiler

tlou-ii_2025_04_04_09_17_42_426.thumb.png.2d3850464ba5472b532dfe559f2808dc.png

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Sprawdzałem uv na 2580mhz i uv na 2790mhz prawie tyle co ma karta na stock, i po restarcie nie ma problemu, sprawdziłem też DLSS 3 vs 4. Chyba pomógł restart gry.
Aktualnie nie podoba mi się jakość grafiki przy obracaniu kamery ani w dlss3 ani dlss4 dziwnie to wygląda, przy szybkim obracaniu kamery widzę nie wyraźnie i dziwnie to wygląda np w porównaniu do Indiany czy innych gier.
Zbieram się do wyjścia, sprawdzę i potestuję jak wrócę, ale grafa miodzio, nie mam problemu z ostrością, gra wygląda jakbym grał w ULTRA w porównaniu na PS5 jakieś medium.

Opublikowano
Godzinę temu, @MUZ napisał(a):

Jest sposób na wymuszenie dlss transformer bez nvidia app (nie chcę jej instalować)?

Nie wiem, czy w tej grze są już biblioteki DLSS4, dla tego najlepiej pobrać 3 pliki DLSS4 i wkleić je do głównego katalogu z grą (zastąpią te co już są) następnie pobrać i uruchomić NPI i tam ustawić odpowiednie presety, oraz dla wglądu pobrać dwa pliczki, które pozwalają na pokazanie OSD i jego wyłączenie w czasie gry. OSD dotyczy DLSS i presetu, który jest obecnie w użyciu w grze.

Pliki DLSS4: https://drive.google.com/drive/folders/1Xn1BhRVa3kd7k6qexlNpAWXNyeA4eqPd?usp=sharing

NPI: https://github.com/Orbmu2k/nvidiaProfileInspector/releases/download/2.4.0.19/nvidiaProfileInspector.zip

DLSS OSD: https://drive.google.com/drive/folders/1-C1CWzDjLI8cEUo7WpXXfWXZDYylqMA1?usp=sharing

Ustawienia NPI:

1.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, leven napisał(a):

Nie wiem, czy w tej grze są już biblioteki DLSS4, dla tego najlepiej pobrać 3 pliki DLSS4 i wkleić je do głównego katalogu z grą (zastąpią te co już są) następnie pobrać i uruchomić NPI i tam ustawić odpowiednie presety, oraz dla wglądu pobrać dwa pliczki, które pozwalają na pokazanie OSD i jego wyłączenie w czasie gry. OSD dotyczy DLSS i presetu, który jest obecnie w użyciu w grze.

Pliki DLSS4: https://drive.google.com/drive/folders/1Xn1BhRVa3kd7k6qexlNpAWXNyeA4eqPd?usp=sharing

NPI: https://github.com/Orbmu2k/nvidiaProfileInspector/releases/download/2.4.0.19/nvidiaProfileInspector.zip

DLSS OSD: https://drive.google.com/drive/folders/1-C1CWzDjLI8cEUo7WpXXfWXZDYylqMA1?usp=sharing

Ustawienia NPI:

1.jpg

hej, a mozesz pokazac jak ten OSD wyglada w grze? kiedys pytalem czy jest jakis soft ktory pokazuje jakie DLSS jest uruchomione w trakcie gry, czy dziala to co dales w klazdej grzE? 

Opublikowano (edytowane)

Ten OSD jest widoczny w lewym dolnym rogu ekranu. Będzie widoczny w każdej grze z DLSS.

Z Wieśka fotka:

2.jpg

5 minut temu, @MUZ napisał(a):

Te ustawienia w NPI już mam, więc wystarczy jak pobiorę i wkleję te pliki DLSS4 do głównego katalogu z grą @leven i tyle?

Teoretycznie sam NPI powinien podmienić pliki DLSS w grze, ale najlepiej fizycznie te pliki zamienić (pod warunkiem, że to gra singiel, bo w multi można za to bana dostać :E )  Podmieniasz 3 pliki, włączasz OSD i będzie widać co jest grane.

Edytowane przez leven
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jakby ktoś chciał sprawdzić gre ,przed naturalnie kupnem oryginału ;) to Rune wydało już swoją wersje a dodi zdajsie zrobiło repack aby mnie ważyła gierka.Tak wiem, piractwo to zło.77endzg24xd81-2.jpg

Edytowane przez Fikołek
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Necronom napisał(a):

Trochę zabawnie się czyta post powyżej. Szanować za to, że zrobili to co do nich po prostu należało, i za co biorą pełną kwotę. 

No niestety, po części trudno nie przyznać racji.
Symptom pato-czasów. Efekt gotowania żaby oraz przy okazji, turbulentnego otoczenia.

To, co kiedyś było normą, dziś jest dziwem, a to, co było dziwem albo patologią stało się normą.
I obyczajowo, i technicznie, i w usługach.

Kiedyś wylewało się pomyje na kogoś, kto źle zrobił swoją robotę.
Dziś w czasach zapiedrolu, tumiwisizmu, rozproszenia kompetencji i braku fachowości, to,
że 3 razy wracasz na poprawki do mechanika, dentysty, wzywasz na poprawki glazurników
i meblarzy powoduje że, gdy ktoś zrobi coś wzorowo i za pierwszym podejściem - powoduje aplauz na sali. ;)

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Domyślnie jest dlss 3.7 bo tak pokazuje dlss swapper.

Tak i z wyostrzaniem na 5 obraz w 4k dlss quality mam żyleta - wszystko fantastycznie ostre. Zastanawiam się czy w ogóle dlss4 wymuszać, ale wypróbuję, bo może ten leki aliasing transformer zniweluje.

Opublikowano
Godzinę temu, Fikołek napisał(a):

Jakby ktoś chciał sprawdzić gre ,przed naturalnie kupnem oryginału ;) to Rune wydało już swoją wersje a dodi zdajsie zrobiło repack aby mnie ważyła gierka.Tak wiem, piractwo to zło.77endzg24xd81-2.jpg

hej

nie wiem jakie tutaj sa zasady i czy nie ma modercaji z pclola. ale ja dostalem kilka lat temu permabana za wspominke o HZD piracie. pozdrawiam. 

• Confused 1
  • Upvote 2