resi 5 Opublikowano 21 Marca 2025 Opublikowano 21 Marca 2025 Takiego cudaka sobie sprawiłem do jazdy za niecały 1000zl. 2 1
Wodzu 52 Opublikowano 23 Marca 2025 Opublikowano 23 Marca 2025 Super, teraz tylko jeździć! To Twoje początki na szosie?
resi 5 Opublikowano 23 Marca 2025 Opublikowano 23 Marca 2025 (edytowane) Nie. Jestem z pclaba. Chciałem prostą szose. Waga i hamulce w Płaskopolsce mają małe znaczenie. Wchodzi opona 32c na spokojnie chociaz założyłem 28c poki co bo i tak obręcz 15mm szerokości tylko. Pozycja wygodna. Do zwykłej jazdy bez ustawek i zawodów jest ok. Edytowane 23 Marca 2025 przez resi
Vulc 2 299 Opublikowano 23 Marca 2025 Autor Opublikowano 23 Marca 2025 No i za tysiaka jest maszyna, można zwiedzać i robić łydę. Elegancko.
indexinfio 202 Opublikowano 26 Marca 2025 Opublikowano 26 Marca 2025 Jakie błotniki polecacie do roweru MTB 26"? Kupiłem Kellys Knight, ale mi tylny w terenie odleciał. Nie wytrzymało połączenie dwóch elementów. Wcześniej nabyłem Simpla Raptor. Miałem problemy z montażem przedniego więc korzystałem z Kellys, a potem jako tylny zamontowałem Simplę. Obecnie opuszcza się na koło i dokręcanie nie pomaga.
cervandes 67 Opublikowano 26 Marca 2025 Opublikowano 26 Marca 2025 Idę na rowerek wczoraj, na nierównościach coś mi zaczyna się tłuc w ramie. Coś jak pancerze przy wewnętrznym prowadzeniu, ale z 4x głośniej. Zalany łzami kręcę dalej, bo wszystko wydaje się działać normalnie. W domu okazało się, że nie wyjąłem łyżki z bidonu. Początki demencji. 1
Vulc 2 299 Opublikowano 26 Marca 2025 Autor Opublikowano 26 Marca 2025 Ale przyznaj, wspaniałe uczucie ta świadomość, że nie będziesz musiał rozkręcać całego roweru aby znaleźć źródło.
babayaga 151 Opublikowano 26 Marca 2025 Opublikowano 26 Marca 2025 Mi 2x skrzypiało, myślałem że support do wymiany. Okazało się że to jarzemko sztycy, a za drugim razem pedały spd, ale wystarczyło posmarować sprężyny.
jagular 670 Opublikowano 1 Kwietnia 2025 Opublikowano 1 Kwietnia 2025 W pewnym sklepie internetowym zobaczyłem coś ciekawego: możliwość kupna rowerów Van Rysel. I nie, nie jest to Decathlon W Decathlonie te rowery można kupić czysto teoretycznie. No i popatrzyłem na ceny...no, solidnie. Widać że jadą na fali pro teamu. Znacząco droższe od jakichś tam Treków itd.
ernorator 156 Opublikowano 2 Kwietnia 2025 Opublikowano 2 Kwietnia 2025 Chciałeś napisać tańsze. Najdroższy propeletonowy Van Rysel jest za niecałe 10000 euro, Trek peletonowy zaczyna się od 61000 pln.
jagular 670 Opublikowano 2 Kwietnia 2025 Opublikowano 2 Kwietnia 2025 Patrzyłem na wersję z Ultegrą di2. £1000 więcej za Van Rysela niż za Treka. Do cen s-works czy treka slr z egzotycznych wycieniowanych odmian karbonu jeszcze oczywiście nie dotarli - patrząc na taki kierunek to już rzeczywiście są tańsi. Patrząc na kampanię internetową, wygląda to na pełnoskalowe, na wypasie wejście w rynek, więc może wkrótce będą rozpoznawalni na równi z "tradycyjnymi" markami.
ernorator 156 Opublikowano 2 Kwietnia 2025 Opublikowano 2 Kwietnia 2025 (edytowane) Ale ten Van Rysel za 10k jest na ramie z proturu więc to tak +-SLR i S-works Edytowane 2 Kwietnia 2025 przez ernorator
jagular 670 Opublikowano 2 Kwietnia 2025 Opublikowano 2 Kwietnia 2025 Doczytałem: są na karbonie high modulus, czyli to wersja "dopieszczona"/premium w stosunku do przeciętnych materiałów. W takim przypadku to masz rację. Ewentualnym chętnym chyba pozostaje przeczekanie sezonu żeby ktoś inny sprawdził, jak Decathlon będzie się zachowywać w przypadku problemów, jak będzie z trwałością pod amatorskimi tyłkami i jeżeli wszystko będzie ok, to będą to atrakcyjne rowery. 1
ernorator 156 Opublikowano 5 Kwietnia 2025 Opublikowano 5 Kwietnia 2025 W dniu 1.04.2025 o 13:44, jagular napisał(a): W pewnym sklepie internetowym zobaczyłem coś ciekawego: możliwość kupna rowerów Van Rysel. I nie, nie jest to Decathlon W Decathlonie te rowery można kupić czysto teoretycznie. No i popatrzyłem na ceny...no, solidnie. Widać że jadą na fali pro teamu. Znacząco droższe od jakichś tam Treków itd. No u mnie stoi do kupienia cała wataha, tylko te 39999 mnie onieśmiela. Są 4 różne wersja, najtańsza 19999, wszystko na bateryjkach.
jagular 670 Opublikowano 5 Kwietnia 2025 Opublikowano 5 Kwietnia 2025 Ja nie mieszkam w cywilizacji, a i jak byłem w Deca we Wrocławiu to też nie widziałem
Vulc 2 299 Opublikowano 6 Kwietnia 2025 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2025 Zależy który Deca, we Wrocławiu jest kilka. Byłem wczoraj w Koronie, stał tylko czarny na bateryjkach. Ładne są te ramy, przykuwają wzrok. Malowanie też niczego sobie w tym wyżej.
Katystopej 1 367 Opublikowano 8 Kwietnia 2025 Opublikowano 8 Kwietnia 2025 (edytowane) Przesiadka po 16 latach z Krossa Level A6. Dopiero go przywiozłem, w sobotę pierwsza jazda bo póki co piździ Brałem pod uwagę głównie nowe Eskery 5.0, 6.0 i zeszłoroczny 7.0, gdzieś tam z tyłu głowy Felt Breed 30 a decyzja zapadła w zasadzie w jeden dzień jak pojechałem obczaić go do Decathlonu. Edytowane 8 Kwietnia 2025 przez Katystopej 1
resi 5 Opublikowano 8 Kwietnia 2025 Opublikowano 8 Kwietnia 2025 Nowe aluminiowe eskery dziwnie dla mnie wyglądają, a te przewody główce ramy gdzie główka robi się baloniasta średnio wyglądają. Te są zachowawcze, ale raczej ok z wyglądu. Cena do jakości raczej też ok tym bardziej, że początek sezonu.
babayaga 151 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Tak się zastanawiam, znacie jakiegoś twórcę na internetowego, który w miarę rzetelnie ocenia i testuje rowery szosowe. Nie jest to marketingowa papka z opisem i samymi zaletami, ale coś dokładniejszego i porównania do innych szos, którymi jeździł w podobnym pułapie cenowym. Czy może wszystkie szosy w cenie około 20k są do siebie na tyle podobne, że kup pan co się najbardziej podoba z wyglądu?
ernorator 156 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Jaka geometria, jaki cel jazdy?
some1 608 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 W tym budżecie nie ma złych rowerów, są rowery nie dopasowane do potrzeb i możliwości fizycznych właściciela.
jagular 670 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Nie widziałem żadnego obiektywnego recenzenta rowerów, zwłaszcza zaawansowanych Jeżeli te 20K to na pierwszy rower (np. danego typu) to trzeba nieco w ciemno, chociaż najważniejsza będzie jak zawsze geometria. Jeżeli to kolejny rower, to już są chyba jakieś oczekiwania i opinie
babayaga 151 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Zastanawiam się nad Giantem TCR advanced pro 1, a Trekiem Madone sl6. Choć bardziej przechylam się w stronę Gianta. Mieszkam na jurze więc zwykle na 100km jazdy mam 1100-1800 przewyższeń. Choć udając się na zachód jest dość płasko w stylu 700-900m na 100km. Jakbym miał kupować wzrokiem, no to biała Madonka wygląda dla mnie super, może poza kijowym miejsce wyjścia kabla do tylnej przerzutki. TCR wygląda klasycznie, co w sumie też ma swoją zaletę, mniej rzuca się w oczy ;p. Przeglądając reddita, wiadomo fani Treka chwalą Madonkę, fani Gianta TCRa. Dwóch gości się znalazło co jeździło na jednym i drugim i polecają TCRa jako bardziej "fun to ride". Lepsze przyspieszenie, sztywność a do tego lepszy komfort jak na wyścigową szosówkę. Nowy Madone przynajmniej w wersji SL jeździ się zwyczajnie i jest spora różnica jeśli chodzi o wrażenia z jazdy względem wersji SLR.
jagular 670 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Mam Madone gen 7 na 105di2. Mam też Emondę na linkowej Ultegrze. Uważam że z takim budżetem nie ma co patrzeć na zmieniarki linkowe. Najnowsza generacja Madone, jak i Giant TCR wyglądają na rowery do wszystkiego, czyli z kompromisami. Czy ten Giant nie ma jakichś dziwnych rozwiązań technicznych typu nietypowa średnica rury sterowej? Giant chyba mocno promuje koła "hookless", które ograniczają oficjalnie wybór opon i są kontrowersyjne.
Rekomendowane odpowiedzi