Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Złamałem się, kupiłem. Mam za sobą w sumie nie wiem, z 6-7h może i.. podoba mi się :E na początku chciałem to rzucić w cholere ale brnąłem dalej i coś kliknęło. Gram na bazowej PS5 w trybie wydajności. Początkowo musiałem przyzwyczaić oczy do sporego mydła (ale pomaga jechanie do zera z suwakiem rozmycia, głębi ostrości, włączonym sync, natywnie wymuszony 4k w opcjach konsoli i wyłączeniem tam 120hz) ale tutaj nie było dyskusji - nawet w trybie zbalansowanym przy szybkich ruchach za bardzo rwało klatki, nienawidzę tego w grach. Przyzwyczaiłem się i było ok, a dziś wjechał patch z opcją "stałe wyjście 4k" i w trybie wydajności wszystko się zdecydowanie wyostrzyło, petarda.

Sama gra, jak się do tego podchodzi do tego jak do czegoś czym fsktucznie jest, czyli wiedźminowatym no mans sky z miliardem mechanik jest na prawdę fajna. Fabułę totalnie olewam, coś tam robię (2 rozdział mi właśnie wskoczył) ale nie czytam żadnych leksykon ów ani nic takiego, bo to nie ma sensu. Fabuła jest po prostu denna, nie istniejąca i nie ma co o tym dyskutować. Ale wszystko inne, sposób eksploracji, to co można robić w tym świecie.. No powiem, że połknąłem haczyk. Możliwe, że też mi się znudzi po 40h jak Odyssey, ale póki co łupiemy w to :E

PS. Mapa to jakiś obłęd. W samym Hernand spędzę chyba ze 30h.

Edytowane przez TmK
  • Odpowiedzi 3,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Fabuły dalej nie dodali:E

Nie ma szans. Na obecnym etapie musieliby stworzyć ją od zera: dodać cutscenki, nowe dialogi, przebudować questy i ogólny pacing. Sytuację mogłoby uratować jedynie fabularne DLC wyjaśniające luki (hehe :E) w historii. Zresztą sam boss studia przyznał, że była robiona w pośpiechu i nie planują jej poprawiać.

Szczerze mówiąc, nie wiem, co gracze mają do tego braku fabuły (chociaż podobno jakaś tam jest). Tym bardziej że to sandbox, gdzie pierwsze skrzypce powinna grać eksploracja i zabawa w tej piaskownicy, a to chyba zostało dowiezione (?).

Dla mnie zawsze gameplay uber alles.:) 

Opublikowano

Ja zaraz 4 rozdział i jestem po 50 godzinach, prawie wszystkie zadania jakie mogłem, które udało mi się odkryć porobiłem, zostaje mi pójść w inną miejscówkę i zbierać nowe zadania, bo powoli nie mam co robić. Odkryłem wyścig konny, więc trzeba będzie wziąć udział. Niestety nie udało mi się zdobyć lepszego konika, za silny.

Ten RenoDX coś nie tego, włączenie go powoduje lekki blur, który spowija ekran i widać jak przez mgłę, a wielkiej różnicy poza kolorem nieba nie widzę, nadal bywa jasno, chyba, że muszę samemu ustawić presety, zapewne przez to, że nie mam monitora "premium", a tylko entry level mini led. Do tego antywirus mi cały czas blokuje ściąganie presetu i używanie go, chyba jednak wrócę do normalnego HDR z gry, bo nie ma tego bluru. 

Gierka jest świetna, jak ktoś tak nie uważa, to powinien zmienić zdanie pod naciskiem innych grających, na steamie zwiększyła się liczba zadowolonych :salut:

Opublikowano
4 minuty temu, STALKER napisał(a):

Odin w jakim lesie tych bandytów skasować? Szczegóły za podaj.

Te gierki to nawet ciekawe w papier nożyce z dzieciakami przegrałem.

W każdym praktycznie są.

Opublikowano
7 minut temu, Reddzik napisał(a):

Ja zaraz 4 rozdział i jestem po 50 godzinach, prawie wszystkie zadania jakie mogłem, które udało mi się odkryć porobiłem, zostaje mi pójść w inną miejscówkę i zbierać nowe zadania, bo powoli nie mam co robić. Odkryłem wyścig konny, więc trzeba będzie wziąć udział. Niestety nie udało mi się zdobyć lepszego konika, za silny.

Ten RenoDX coś nie tego, włączenie go powoduje lekki blur, który spowija ekran i widać jak przez mgłę, a wielkiej różnicy poza kolorem nieba nie widzę, nadal bywa jasno, chyba, że muszę samemu ustawić presety, zapewne przez to, że nie mam monitora "premium", a tylko entry level mini led. Do tego antywirus mi cały czas blokuje ściąganie presetu i używanie go, chyba jednak wrócę do normalnego HDR z gry, bo nie ma tego bluru. 

Gierka jest świetna, jak ktoś tak nie uważa, to powinien zmienić zdanie pod naciskiem innych grających, na steamie zwiększyła się liczba zadowolonych :salut:

Konie brać legendarne. Tip jak go szybko okiełznać. Kamera na maksa do gór tak żeby była nad koniem i trzymamy S, a myszką próbujemy utrzymać kamerę lewo prawo tak żeby była równolegle do konia cały czas, czyli zadek konie na dole ekranu. Wtedy pasek postępu leci 2x szybciej. Tak zdobywasz wszystkie konie legendarne w 10 min. 

• Like 1
Opublikowano

Ja pierdole o maskę się męczę a Ty o koniach.

Gdzie ten las jest z tymi maskami?

Jestem w 1 rozdziale Bank czeka

I nie mówcie że po zabiciu bandytów trzeba z zapalniczką chodzić?

Da się wymaksowac drzewko umiejętności przed końcem gry?

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, seba842005 napisał(a):

Konie brać legendarne. Tip jak go szybko okiełznać. Kamera na maksa do gór tak żeby była nad koniem i trzymamy S, a myszką próbujemy utrzymać kamerę lewo prawo tak żeby była równolegle do konia cały czas, czyli zadek konie na dole ekranu. Wtedy pasek postępu leci 2x szybciej. Tak zdobywasz wszystkie konie legendarne w 10 min. 

A koń coś daje? Używam tylko jak kogoś mam gdzieś zabrać.

16 minut temu, STALKER napisał(a):

Ubiłem stado bandytów wczoraj i wszyscy zniknęli ciała jak mam ich przeszukac jak ich nie ma?

Bo się jednego zostawia:E

Opublikowano (edytowane)
Teraz, ODIN85 napisał(a):

A koń coś daje? Używam tylko jak kogoś mam gdzieś zabrać.

Koń ma swoje statystyki, np legendarny jest dużo szybszy, więc szybciej można przemierzyć od punktu do punktu. 

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
4 minuty temu, STALKER napisał(a):

Reddzik nie płacisz nic żadnego podatku jak opylisz w banku.

Sprzedałem sztabkę złota w banku i dopadł mnie npc od fiskusa, wrzucałem tutaj info jak to wygląda. Musiałem zapłacić 10%, czyli 50 srebra. 

Proszę bardzo

20260322162558_1.thumb.jpg.3d27e6ad47f9c561334a235b606e5807.jpg

• Sad 1
Opublikowano
Godzinę temu, TmK napisał(a):

PS. Mapa to jakiś obłęd. W samym Hernand spędzę chyba ze 30h.

Ja mam 50 h i nie wyszedłem po za granicę ciągle :Erobię rozvudowe obozu i szukanie towarzyszy  i side questy a fabułę główna robiłem z 30 h temu :E

• Upvote 1
Opublikowano
59 minut temu, Reddzik napisał(a):

Ciężko coś mi więcej powiedzieć. Jeszcze u mnie nie doszła kolejka do CD.

Być może zainstalowałeś ReShade z domyślnymi modami? Ma być czyste ReShade z opcją pluginów.

Może w samym RenoDX coś przez przypadek namieszałeś? Zobacz też czy jest nowsza wersja. Plugin jest wciąż aktualizowany.

Gdzieś widziałem podobny problem jak opisałeś, to ponoć efekt nie włączenia HDR w grze.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Jaycob napisał(a):

Szczerze mówiąc, nie wiem, co gracze mają do tego braku fabuły.

Pełzająca normalność. Standardy graczy ciągle się obniżają, coraz mniej wymagają, coraz mniej im przeszkadza. Niby narzekają, a kupują. Krótko po premierze Wieśka Inkwizycja została totalnie wyśmiana za fabułę/postacie/mechaniki, teraz mija ponad 10 lat, wychodzi duży open world bez fabuły, i w zasadzie nikomu to nie przeszkadza. Nagle fabuła to dodatek, mało ważny element, gra czym innym stoi i tego typu pierdy. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 2
Opublikowano

@MaxaM
Mam włączony HDR w grze, jest cały czas. Nie mam innych pluginów, teraz tez użyłem Reshade HDR Installer, który sam instaluje Reshade + Reno do folderu z grą. Te dwie wymienione opcje są odhaczone, jest tylko RenoDX. Zobaczę Reno w innej grze dla testu, póki co RTX HDR też nie zrobił na mnie wrażenia jak w innych grach gdzie używałem, to co jest domyślnie wygląda na moje oko dobrze i chyba nie będę więcej kombinować. Do tego w opcjach mam ustawione 40-43 dla exposure, w przypadku RenoDX cofałem do domyślnych- czyli 50, bo nie byłem pewny jak mam ustawić. Tak jak napisałem, gram dalej, nie będę kombinować, domyślny HDR nie jest taki zły. 

Za mną 50 godzin, trzeba przeć do przodu, muszę lecieć w inną miejscówkę i szukać zadań, bo póki co nie mogę kontynuować wątków pobocznych, może muszę ruszyć fabułę.

Opublikowano (edytowane)

Chyba na odwrót gracze mają coraz większe wymagania i czepiają się zupełnie nieistotnych pierdół, wszystko im przeszkadza, ale to szczegół. Ta gra nigdy nie miała być fabularnym rpg. Niektórzy zobaczyli otwarty świat i masę mechanik i od razu zrobili z niej kolejnego Wiedźmina. 

Edytowane przez DITMD