Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, znaFca napisał(a):

Dobra, to tak reasumując, poza @userKAMIL komuś podoba się gra? Bo jego wpisów już się czytać nie da. 

Na takie pytania trochę za wcześnie, ludzie generalnie pracują sobie czasem, a premiera miała miejsce wczoraj późnym wieczorem. ;) Na grę o tej skali potrzeba kilkunastu godzin minimum, żeby ocenić cokolwiek więcej niż sterowanie czy interfejs. 

• Upvote 1
  • Odpowiedzi 3,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Nie, nie trzeba. Po godzinie wiesz czy gra jest gównem czy nie. Niezłe mastermindy tu są widzę jak potrzebują przejść 100h gry aby ją ocenić :D To jak oceniacie takie gry na 5h? 20 razy musicie przejść?

Kumpel odpalił w nocy, grał do 00:40 i zdał mi relacje na 5 zdań. I jakoś nie miał problemu. Zacytuje:

"Pograłem godzinę. Graficzka naprawdę ładna. Walka na samym początku chaotyczna, ale myślę będzie można się nauczyć. Sama gra na początku nie zachęca, nie wiadomo o co chodzi, co robisz, gdzie jesteś i po co. Pierwsze "misje" to ściągnięcie kota po czym poszedłem wyczyści komin. Dziwna mechanika skakania, możesz iść i skoczyć ale jak już chcesz wskoczyć na jakiś podest to trzeba wycelować lb. Do niektorych npc podchodzisz i x się z nim witam, a już do npc z misji trzeba lb i a, dziwne podejście. "

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, userKAMIL napisał(a):

Interesuje mnie ta opcja DLSS 4.5 vs 4.5L @Kadajo ???

Jest taka opcja w grze ?

To chyba chodzi o wymuszenie presetu L dla kazdego ustawienia DLSS.

Domyslnie preset L uruchamia sie tylko przy ustawieniu Ultra Performance.

Ja aktualnie zacząłem ogrywać Death Stranding z DLSS i wymuszonym presetem L, obraz wygląda okrutnie dobrze. Lepiej by było tylko chyba wymusić DLAA.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Wstałem, odpalam kompa i nie widzę hurra optymizmu. Jak tak moi mili koledzy z gierkowaniem? Tragicznie, źle, a może średnio czy dobrze? Patrząc na steama to jest średnio na jeża, nasz kolega Odin już odpadł, niestety nie zobaczymy jak szybko można przejść Crimsona.
Znajomy na discordzie strasznie narzeka na grę grając na RX 9070XT + Ryzen 5700x. U niego RR daje 26fps, narzeka że FSR4 Q wygląda brzydko, poszarpanie, FG też pogarsza grafikę. A takie miał wyobrażenia o grze, hype... wszystko poszło w :kupa:

Do tego DLSS 4.5 nie jest zalecane, bo ma większy noise niż 4.0.

edit:

Co do negatywów poprzez słabe k+m... cóż nie ma XVII wieku, mamy jaki mamy i granie bez pada to odchodzi do lamusa :E szczególnie w tego typu produkcje. Do tego po menu widać, że gra korzysta z dodatków dualsense, więc zamiast pada "2bitdo 2c ulti Wukong Edition" mogę pograć na dualsense z bajerami:wariat:

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, znaFca napisał(a):

Nie, nie trzeba. Po godzinie wiesz czy gra jest gównem czy nie.

Wniosek jest bardzo prosty. Gra nie jest gównem. To co opisujesz dotyczy totalnych crapów, gdzie już po pierwszej minucie wiesz, że to shit. 

Crimson Desert jest grą ponadprzeciętną i ogromną, więc trzeba trochę wiecej czasu na rozkręcenie się i wyrobienie oceny. Ja już wiem za co gra głównie obrywa i nadszedł czas na własne doświadczenia, bo te zawsze są najlpesze. Na keyshopie gra do ogranięcia za dwie stówki. 

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano
39 minut temu, znaFca napisał(a):

Nie, nie trzeba. Po godzinie wiesz czy gra jest gównem czy nie. Niezłe mastermindy tu są widzę jak potrzebują przejść 100h gry aby ją ocenić :D To jak oceniacie takie gry na 5h? 20 razy musicie przejść?

Po pierwsze, nikt nie pisał o 100h, więc Twój przykład jest niepoważny. Po drugie, jak chcesz ocenić choćby content poboczny (aktywności, questy, postaci) po godzinie gry, gdzie często nawet nie wyjdziesz ze startowej lokacji? Nie spinaj się więc tak i zastanów po co w ogóle zadajesz takie pytania, jeśli opinię masz już najwyraźniej wyrobioną.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

Ja po 4h grania jestem zadowolony. Gra najbardziej przypomina zelde i assasyna, tona mechanik jest, ale osobiscie mnie nie przytlacza, idzie to ogarnac.

Samo sterowanie postaci ma ciezar I bezwladnosc jak w rdr2, ale juz w walce dostajemy finezji I ta masa dodaje impetu. Same walki widowiskowe I krwawe.

Eksploracja wciaga na calego, wszedzie jest cos co chesz zobaczyc, podejsc, klimat jak w gothiczku.

Co do oceniania to naprawde ciezko bo rozkreca sie bardzo wolno, ale ja po 1h wiedzialem ze to cos dla mnie.

Edytowane przez Sheenek
  • Like 3
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Screenshot(2098).thumb.png.fe4ff84ab6d15012c81e157c03ec833b.pngScreenshot(2099).thumb.png.9bd90a02496dce719cc3eda31c596223.pngScreenshot(2100).thumb.png.283eb856c3a73d59a2065029ac2a0c5d.pngScreenshot(2101).thumb.png.5a4af2935e4738809bc9123d7d2c5a19.pngScreenshot(2102).thumb.png.87844469780932416528f32f97921d25.png

Masz preset Cinematic + ray reconstruction, 3440 DLSS Q. FGx3

Grafika piekna. Wydajnosc kiepska, ale na padzie da sie grac, nie ma tragedii. Troche pogralem ale jakos juz sie odechcialo kiedy indziej sie pogra

Na FG 3x to sobie mozna, ja tam lagow i innych artefaktow stworzonych przez AI nie toleruje.

Gra niestety nie dla mnie, wyglada mocno nie równo, niby pięknie a popupy dookoła mnie 

51 minut temu, znaFca napisał(a):

Kumpel odpalił w nocy, grał do 00:40 i zdał mi relacje na 5 zdań. I jakoś nie miał problemu. Zacytuje:

"Pograłem godzinę. Graficzka naprawdę ładna. Walka na samym początku chaotyczna, ale myślę będzie można się nauczyć. Sama gra na początku nie zachęca, nie wiadomo o co chodzi, co robisz, gdzie jesteś i po co. Pierwsze "misje" to ściągnięcie kota po czym poszedłem wyczyści komin. Dziwna mechanika skakania, możesz iść i skoczyć ale jak już chcesz wskoczyć na jakiś podest to trzeba wycelować lb. Do niektorych npc podchodzisz i x się z nim witam, a już do npc z misji trzeba lb i a, dziwne podejście. "

Ja zwróciłem, nigdy bym tego nie przeszedł i te wlasnie mechaniki, grając 2-3h tygodniowo to bym zaraz zapomnial. A sterowanie IMO ssie po całości 

55 minut temu, Vulc napisał(a):

Na takie pytania trochę za wcześnie, ludzie generalnie pracują sobie czasem, a premiera miała miejsce wczoraj późnym wieczorem. ;) Na grę o tej skali potrzeba kilkunastu godzin minimum, żeby ocenić cokolwiek więcej niż sterowanie czy interfejs. 

Jak Cie cos ma odrzucić to zrobi to wczesniej niz po kilkunastu godzinach, ja w 50 min wiedzialem, ze to nie dla mnie :) 

Opublikowano
17 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Jak Cie cos ma odrzucić to zrobi to wczesniej niz po kilkunastu godzinach, ja w 50 min wiedzialem, ze to nie dla mnie :) 

Jasne, można powiedzieć dość już na początku, ale większość osób potrzebuje jednak dłuższego kontaktu z tak masywną produkcją. Zakładamy tutaj, że jak ktoś to kupił, wiedział mniej więcej czego oczekiwać, więc jak tak szybko ktoś odpada, widocznie nie powinien w ogóle tego kupować. ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

~400W to jakieś 50gr/h dla tych co nie maja PV.  W miesiącu masz ~720h.

U mnie pokazuje po 500 z wszystkimi suwaczkami na prawo i dlss jakość ale ja tylko na 5 minut grę odpaliłem. Gram w ultrawide 2k.

Opublikowano (edytowane)

Dawno w gorsze badziewie nie grałem.. tragiczne sterowanie, nawet na padzie - a na k/m to już w ogole idiotyzm..  koło z ekwipunkiem jest pod F2.. to chyba tylko skośny kitajec, który wciska pierdylion klawiszy na sekunde był w stanie wymyśleć.

Jakieś z dupy mechaniki odbijania swiatła i wciskania ciagłego ctrl przy praktycznie każdej mechanice :E 

Edytowane przez dawidoxx
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Ja 4K i mam zrobione UV na boost w granicy 2800MHz w najbardziej wymagających scenariuszach. Nie widzę więcej niż 450W w porywach. Crimson Desert nie będzie tutaj wyjątkiem.

Ale policzmy Twój przypadek. 

500W to jakieś 60gr/h

24hx30dni=720h

To daje 432zł /msc przy graniu 24h dziennie przez cały msc. 

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano

Na moim RTX 4080S po uv na początku mam z 225W ale więcej nie grałem, więc nie wiem jak dalej. Zaraz odpalam gierkę. Gierka tak jak silnik w Dying Light ciśnie po grafice, bo normalnie w grach to nie przekracza 200W, dodam  dla pamięci moja grafa ma 300W.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Ja 4K i mam zrobione UV na boost w granicy 2800MHz w najbardziej wymagających scenariuszach. Nie widzę więcej niż 450W w porywach. 

Ale policzmy Twój przypadek. 

500W to jakieś 60gr/h

24hx30dni=720h

To daje 432zł /msc przy graniu 24h dziennie przez cały msc. 

Czyli jak do tej pory grając na 4080 mój ostatni rachunek za prąd wyniósł 620 zł za dwa miesiące biorąc pod uwagę, że w domu działają równieź inne urządzenia to ile mogę płacić teraz przy przesiadce na 5090? Ze stówkę więcej?

Opublikowano (edytowane)

Obejrzałem sobie dłuższe fragmenty rozgrywki u kilku polskich streamerów (m.in. u Rysława, Krzysztofa Maja i UV'a), którzy nabili ok. 4-5h.

To oczywiście niedużo wobec skali produkcji.

Jednak z drugiej strony w większości tytułów początek to "highlight", bo ciekawe wprowadzenie często przekłada się na lepszą sprzedaż.

Najłagodniej rzecz ujmując- ta gra jest baaardzo specyficzna.

Nie będę się rozpisywał na temat wad, bo to z czasem lepiej i dokładniej zrobią koledzy którzy grają.

Życzę im dobrej zabawy ale jednocześnie absolutnie odradzam wszystkim jeszcze niezdecydowanym kupowanie tej produkcji w ciemno.

Co prawda sporo negatywów na Steam jest z durnych powodów, ale uwierzcie- jest się o co przyczepić i nie są to błahostki.

Edytowane przez Paw79
  • Upvote 2
Opublikowano
49 minut temu, Reddzik napisał(a):

Co do negatywów poprzez słabe k+m... cóż nie ma XVII wieku, mamy jaki mamy i granie bez pada to odchodzi do lamusa :E szczególnie w tego typu produkcje.

Niezbyt. Jeśli devsi decydują się na wydanie gry na jakąś platformę to gra powinna być dostosowana pod ich natywny kontroler, brak porządnego sterowania K+M to zwykła fuszerka, a nie żaden znak czasów.

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

@raziel88

Generalnie to nie są jakieś duże koszta. Cały komp z 5090 ile bierze z gniazdka uwzględniając sprawność zasilacza na poziomie 90%? 750W? To daje jakieś 90gr/h.

Nie wiem dokładnie ile teraz kosztuje kWh, bo od wielu lat mam PV i ceny prądu mam w rzyci.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano
58 minut temu, Reddzik napisał(a):

Wstałem, odpalam kompa i nie widzę hurra optymizmu. Jak tak moi mili koledzy z gierkowaniem? Tragicznie, źle, a może średnio czy dobrze? Patrząc na steama to jest średnio na jeża, nasz kolega Odin już odpadł, niestety nie zobaczymy jak szybko można przejść Crimsona.
Znajomy na discordzie strasznie narzeka na grę grając na RX 9070XT + Ryzen 5700x. U niego RR daje 26fps, narzeka że FSR4 Q wygląda brzydko, poszarpanie, FG też pogarsza grafikę. A takie miał wyobrażenia o grze, hype... wszystko poszło w :kupa:

Do tego DLSS 4.5 nie jest zalecane, bo ma większy noise niż 4.0.

edit:

Co do negatywów poprzez słabe k+m... cóż nie ma XVII wieku, mamy jaki mamy i granie bez pada to odchodzi do lamusa :E szczególnie w tego typu produkcje. Do tego po menu widać, że gra korzysta z dodatków dualsense, więc zamiast pada "2bitdo 2c ulti Wukong Edition" mogę pograć na dualsense z bajerami:wariat:

Nie odpadłem. Do Pragmaty będę grał chyba że mnie dalej będzie wk...:E

18 minut temu, dawidoxx napisał(a):

Dawno w gorsze badziewie nie grałem.. tragiczne sterowanie, nawet na padzie - a na k/m to już w ogole idiotyzm..  koło z ekwipunkiem jest pod F2.. to chyba tylko skośny kitajec, który wciska pierdylion klawiszy na sekunde był w stanie wymyśleć.

Jakieś z dupy mechaniki odbijania swiatła i wciskania ciagłego ctrl przy praktycznie każdej mechanice :E 

Nawet siłowanie na rękę jest skopane:E

• Like 1
Opublikowano

Tutaj największą bolączką będzie powtarzalność, ale jak ktoś lubił czyścić takie AC i robić je na 100% to tutaj moim zdaniem będzie w 7 niebie. Jeszcze spoko jak fabuła trzyma to w ryzach, a zadania poboczne są dość ciekawie zrobione. A tutaj to chyba jest jak w AC czyli fabuła do dupy, side questy na zasadzie, porozmawiaj-przynies/oddaj i koniec. Dobrym przykładem takiej spójności z wielkim światem jest Wiedźmin 3 który połączył te wszystkie rzeczy na bardzo wysokim poziomie.

No nic, życzę Wam dobrej zabawy.

Opublikowano

I po GOTY

image.png.83ff5b92d32502e86141b0386b0c01a0.png

Pogralem 1h wczoraj. Opotymalizacja tego silnika to brecht jest. Tyle samo mam fps w Oblivionie na U5 wiec gdzie tu ta lepszość????????

Z wszytskim na maxa, RT i RR dlssq + FG kreci sie kolo 80 fps czyli typowa gra jak z U5. 

Popin kłuje w oczy jak szpilka. Jak mozna sie tym zachwycac. Ide po kosctce i co chwile pyk jakas kostka sie pojawai i odwraca moja uwage i to sie dziejej doslownie tuz przede mna. 

VRAM zajety 8gb? Nie mogli wepchnac wiecej zeby nie wyskakiwalo? Na drodze to juz w ogole patola jest. Okluzja idzie przede mna jakies 2 metry Tworzy cienie na trawie xD To dlatego w ogole mam 40 fps bazowych a nie 15 jakby radius dali dalej. 

Twarze martwe i tylko usta sie ruszaja i t jeszcze nie zawsze lipsync jest utrzymany. 

Walka swiecaca jak w grach mobilnych... 

teraz w grze 100k graczy, jak na taki hype to flop sie szykuje... 

Wrcama do DS2 tam jest malinka i miodzio i fabularnie i graficznie. Wroce jak juz beda mody co naprawia te gre. 

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
28 minut temu, raziel88 napisał(a):

U mnie pokazuje po 500 z wszystkimi suwaczkami na prawo i dlss jakość ale ja tylko na 5 minut grę odpaliłem. Gram w ultrawide 2k.

Zrób sobie undervolting  karty i 150 W będzie mniej.

15 minut temu, DżonyBi napisał(a):

@raziel88

Generalnie to nie są jakieś duże koszta. Cały komp z 5090 ile bierze z gniazdka uwzględniając sprawność zasilacza na poziomie 90%? 750W? To daje jakieś 90gr/h.

Nie wiem dokładnie ile teraz kosztuje kWh, bo od wielu lat mam PV i ceny prądu mam w rzyci.

Obecnie to już chyba za bardzo nie opłaca się zakładać PV. Kiedyś były zdecydowanie lepsze korzyści.