Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Z cyklu facet powinien:

obraz.thumb.png.c05dd3de377b4dc63684cdbcae1520e5.png

obraz.thumb.png.53b307a0bc9101a2b847479ba58245ed.png

obraz.thumb.png.d296ab0daa8c70e67e33d45e50f07afa.png

obraz.thumb.png.fde94f38948813ae37405e31f65080d7.png

obraz.thumb.png.aed836887bcfee5f767aa0e9a3efde0c.png

obraz.thumb.png.6db03127343ea27eea039d551285af82.png

obraz.thumb.png.ecc1afd1d59bb24e129aba216b88b179.png

obraz.png

@Henryk Nowak
Też jestem zdania, że jesteś trochę outdated, a swoją wizję budujesz tylko na otaczającym Ciebie środowisku, nie patrzysz na to globalnie lub upraszczasz do stwierdzeń, że tylko incele czy jakieś grubasy nie mają partnerek. Może dla odmiany porozmawiaj z chłopakami na uczelni o ich negatywnych doznaniach? Chociaż do tego to trzeba mieć autorytet, raczej mało kto będzie wylewny w tym temacie. 

Edytowane przez nozownikzberlina
  • Like 1
  • Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jechać 120 km to można do narzeczonej, a nie obcej baby której się nie widziało na oczy i nie wiadomo czy istnieje. To już szczyt incelstwa i pantoflarstwa, lepiej tego OF kupić :E 

Faceci sami siebie nie szanują, a potem zdziwienie. 

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, galakty napisał(a):

Jechać 120 km to można do narzeczonej, a nie obcej baby której się nie widziało na oczy i nie wiadomo czy istnieje. To już szczyt incelstwa i pantoflarstwa, lepiej tego OF kupić :E 

Faceci sami siebie nie szanują, a potem zdziwienie. 

Wyobraź sobie że są typy które Ci pojadą 500 czy 800 kilometrów, i tu nawet koleżanka mi kiedyś mówiła, że do niej typ z tindera przyjechał ileśset kilometrów, zjedli wypili i się pożegnali bo jej nie przypasował xDD To trzeba być niepełnosprawnym umysłowo żeby tracić tyle czasu i kasy. Jakbym był kobietą i jakiś typ bo zaproponował że przyjedzie do mnie 500 kilometrów to od razu bym go zablokował bo nic tak nie śmierdzi desperatem jak poświęcanie całego dnia żeby jechać do jakiejś baby XD Ale baby to wiadomo, że korzystają, bo przyjedzie debil, jeszcze żarcie postawi i można go odprawić na pekaesa. I dobrze. 

edit: ale żeby nie było kolorowo baby też tak robią, tylko tu działa inny mechanizm niż desperacja - liczą że wreszcie trafiły tego mitycznego chada. Mam znajomą co poleciała do Holandii do jakiegoś typa bo był taki czarujący inteligentny i przystojny, posiedziała tam tydzień i ją wykopał jak się pobawił xD 

• Like 2
Opublikowano

Mi się by nawet nie chciało jechać, jak już to poznać się bliżej na neutralnym gruncie, tak jak poznałem pewną Gruzinkę, zaprosiłem ją by przyjechała na Mystic Festival i tak się poznaliśmy bliżej, bo wcześniej był facebook, pogadaliśmy wypiliśmy drinki, pooglądaliśmy kapele i się rozstaliśmy, jesteśmy znajomymi i tyle. 

1759407109_6a4nw0_600.jpg

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

obraz.png.f2663309f1cf72c7e56d6d9365fd6df1.png

gościu ma dwa lajki z czego jeden to jakiś chłop przez przypadek chyba kliknął. Ciekawe czemu tylko dwa @Henryk Nowak

Beztytuu.thumb.jpg.a1257da756615f69b1e4e47cfb7921e0.jpg

W dniu 30.09.2025 o 01:31, Henryk Nowak napisał(a):

Incele powinny się za siebie wziąć zamiast tworzyć debilne obrazki i bezmyślnie powtarzać brednie, by lepiej na tym wyszli. 

napisać mu żeby się wziął za siebie bo te 173cm to słabo? 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, nozownikzberlina napisał(a):

obraz.png.f2663309f1cf72c7e56d6d9365fd6df1.png

gościu ma dwa lajki z czego jeden to jakiś chłop przez przypadek chyba kliknął. Ciekawe czemu tylko dwa @Henryk Nowak

Beztytuu.thumb.jpg.a1257da756615f69b1e4e47cfb7921e0.jpg

napisać mu żeby się wziął za siebie bo te 173cm to słabo? 

I znowu wrzucasz głupie obrazki. Skąd mam wiedzieć po jakim czasie miał te dwa lajki? Nie widzę opisu do obrazka z panią z ponad 700 pająkami, niby jak mam się do tego odnieść? 

7 godzin temu, oldfashioned napisał(a):

Przeczytaj sobie swoje posty z paru ostatnich stron. 

1. Wrzucasz rzetelne staty - to fakt, z liczbami jak maja zrodla nie ma sie co spierac 

-> chociaz ja ciagle uwazam, ze ilosc kont OF w Polsce jest sporo wieksza od 38k, svpny, laski specjalnie rejestrujace sie za granica (pozornosc anonimowosci) etc. > nie mam na to dowodow, wiec nie bede juz tutaj polemizowal

2. Wyjasniles pare rzeczy drugiej stronie, bym powiedzial, dosc dobitnie - i chwala za to.

ale...

1. To co zostalo juz wyzej zaznaczone, przerzucasz swoje doswiadczenia na reszte spoleczenstwa. Do tego doswiadczenia z przed X lat na tu-i-teraz.

2. Generalizujesz - pracowales na uczelni, jaki by to nie byl kierunek, sam dobrze wiesz, ze masz inne spektrum studentow na Energetyce na SGH, a inny poziom na pedagogice w Kielcach. Dodatkowo sami w sobie studenci to nie jest cala populacja - w 2022 39% 20-24 studiowalo (i to na wszystkich mozliwych uczelniach/kierunkach). Co z 61%?  

3. Twoj kuzyn to znowu nie jest przyklad reprezentatywny ;)

4. 39% - wiec najwiekszy kanal do poznawania nowej osoby to internet, to samo w sobie pokazuje, ze bagatelizowanie tego co sie dzieje na apkach randkowych jest bledem logicznym.

Do tego dorzucanie do tego formulki, ze 'incel' (jak staracie sie nazywac strone przeciwna) ma sie "wziac za siebie"... To nic nie da jak trafi na "ksiezniczke".  Dynamika sie zmienila 

Ty też przerzucasz swoje doświadczenia na resztę społeczeństwa i podajesz dowody anegdotyczne, np pisałeś, że często robisz jakieś zlecenia dla młodych i czego się tam dowiadujesz. Tobie wolno, mi nie? Każdy w tym temacie dzieli się swoimi doświadczeniami. Nie bagatelizuje apek, nawet całkiem obszernie się do nich odniosłem. W sumie nie zamierzam już nikogo tutaj przekonywać, że jeśli się chce to da się wejść w normalny związek, bo to nie moja sprawa, ja już jestem w związku, udanym, a to czy wy będziecie się piwniczyć i wylewać smutki w internecie czy nie, nie obchodzi mnie to :) Ja od zawsze uważałem, że incele mają osąd zaburzony tłuszczem, nieudolnością, niedbalstwem i lenistwem i tego zdania nie zmienię, przede wszystkim dlatego, że nie muszę. Spora część was tylko mnie w tym utwierdza, szczególnie tacy użytkownicy jak kubikolos czy stjepan, którzy zarzucają mi braki w wiedzy, bycie nie ma czasie a później pokazują, że ich zdanie na dany temat jest zbudowane na fejkach jak np 1 na 4 w USA ma OF czy na obrazkach z fejkowymi informacjami (np obrazek, który wczoraj wrzucił kubikolos).

Jeszcze jedno dodam, dziwi mnie, że was dziwi, że kobiety wolą wyższych, przystojniejszych, lepiej wykształconych czy bardziej majętnych partnerów. Zawsze tak było i zawsze ktoś musiał mieć mniejsze branie. Facet też prędzej wybierze ładniejszą i wyższą niż brzydszą. Wy jednak nie rozumiecie, że pewne braki można nadrobić innymi zaletami. Zamiast tego lepiej płakać do smętnych obrazków jak np nożownik. Wasz wybór, chyba nikt nie rodzi się piwniczakiem, taki styl życia się wybiera. 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

edit: ale żeby nie było kolorowo baby też tak robią, tylko tu działa inny mechanizm niż desperacja - liczą że wreszcie trafiły tego mitycznego chada. Mam znajomą co poleciała do Holandii do jakiegoś typa bo był taki czarujący inteligentny i przystojny, posiedziała tam tydzień i ją wykopał jak się pobawił xD 

Żal mi jej jak kierowcy parkującego na drzewie z prędkością 200 km/h. Podobnie jak tych debili jadących 500 km postawić obiad jakiejś dziuni licząc, że wreszcie uda im się opróżnić prostatę i jądra inaczej niż do wanny. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Skąd mam wiedzieć po jakim czasie miał te dwa lajki? 

22 wrzesień jak dobrze pamiętam post dodany

I znowu wrzucasz głupie obrazki. Skąd mam wiedzieć po jakim czasie miał te dwa lajki? Nie widzę opisu do obrazka z panią z ponad 700 pająkami, niby jak mam się do tego odnieść? 

On jest mało istotny, chodziło komentarz typa 202cm. Proste zestawienie. 

I znowu wrzucasz głupie obrazki.

Głupie bo co? Bo rzeczy o których pisałeś wcześniej typu wykształcenie i dobra praca się nie liczą w momencie gdy typ ma dwa metry? Chłop napisał komentarz od niechcenia, że może się przejść na wesele z jakąś tam panną, dodał że nie pije i ma dwa metry - pstryk, prawie dwieście chętnych.

Zamiast tego lepiej płakać do smętnych obrazków jak np nożownik. Wasz wybór, chyba nikt nie rodzi się piwniczakiem, taki styl życia się wybiera. 

Problem w tym, że ja nie płaczę. Wiem doskonale jak to wszystko działa. Za to Tobie bardzo nie pasuje, że potrafię się z tego śmiać i mówić jak jest, dlatego nazywasz mnie incelem, piwniczakiem i innymi określeniami podsłyszanymi chyba od studentek które obśmiewały niższego kolegę. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Za to Tobie bardzo nie pasuje, że potrafię się z tego śmiać i mówić jak jest, dlatego nazywasz mnie incelem, piwniczakiem i innymi określeniami podsłyszanymi chyba od studentek które obśmiewały niższego kolegę. 

Ty nie mówisz jak jest. Ty obrażasz kobiety, tylko nie wiem z jakiego powodu. Nie wiem czy ciebie skrzywdziły czy co, nie moja sprawa. Jasne, że jakaś część kobiet jest taka pusta i prosta jak przedstawiają je twoje obrazki, ale to jest tylko część :)

A obrazki są głupie, na przykładzie ostatniego - nie widać daty, nie widać podpisu przy drugim itp. Brakuje danych, ale do twojej tezy pasują świetnie :)

specjalnie na zakupach zwracałem uwagę, mijałem pełno młodych par gdzie faceci byli niżsi lub nawet znacznie niżsi ode mnie a mam 185cm, czyli jak na wasze standardy jestem kurduplem xD

Dziwne, ale chyba tylko w moim świecie zdarzają się takie rzeczy, w prawdziwym świecie faceci niżsi niz 195cm bez mega zasobnego portfela I kwadratowej szczeny nie mają szans na parę. Teraz to 22 latek musi już zarabiać na rękę minimum 8k i mieć 195cm bo bez tego będzie singlem! 

• Upvote 2
Opublikowano
51 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

22 wrzesień jak dobrze pamiętam post dodany

On jest mało istotny, chodziło komentarz typa 202cm. Proste zestawienie. 

Głupie bo co? Bo rzeczy o których pisałeś wcześniej typu wykształcenie i dobra praca się nie liczą w momencie gdy typ ma dwa metry? Chłop napisał komentarz od niechcenia, że może się przejść na wesele z jakąś tam panną, dodał że nie pije i ma dwa metry - pstryk, prawie dwieście chętnych.

Problem w tym, że ja nie płaczę. Wiem doskonale jak to wszystko działa. Za to Tobie bardzo nie pasuje, że potrafię się z tego śmiać i mówić jak jest, dlatego nazywasz mnie incelem, piwniczakiem i innymi określeniami podsłyszanymi chyba od studentek które obśmiewały niższego kolegę. 

Problemem jest to, że bzdury w necie ekstrapolujesz na ogół kobiet.

Uwazasz, ze byłoby okej gdyby ogół mężczyzn był oceniany przez pryzmat np. patusów z więzień, albo spermiarzy z komentarzy na FB? 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ty też przerzucasz swoje doświadczenia na resztę społeczeństwa i podajesz dowody anegdotyczne, np pisałeś, że często robisz jakieś zlecenia dla młodych i czego się tam dowiadujesz. Tobie wolno, mi nie? 

Pomyliłeś osoby, nic nie pisałem o swojej pracy. Buźka 

Opublikowano
33 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ty nie mówisz jak jest. Ty obrażasz kobiety, tylko nie wiem z jakiego powodu.

Gdzie obrażam? To, że twierdzę iż kierują nimi równie prymitywne żądze co spermiarzami to jakaś wielka obraza? Natura. 

34 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

A obrazki są głupie, na przykładzie ostatniego - nie widać daty, nie widać podpisu przy drugim itp. Brakuje danych, ale do twojej tezy pasują świetnie :)

Dobra, dobra. 

35 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

specjalnie na zakupach zwracałem uwagę, mijałem pełno młodych par gdzie faceci byli niżsi lub nawet znacznie niżsi ode mnie

Pewnie wszyscy metr sześćdziesiąt w kapeluszu, co?

37 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

mam 185cm

Jak dziesięć lat temu poznałeś swoją partnerkę to pewnie miałeś 165, co?

38 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Dziwne, ale chyba tylko w moim świecie zdarzają się takie rzeczy, w prawdziwym świecie faceci niżsi niz 195cm bez mega zasobnego portfela I kwadratowej szczeny nie mają szans na parę. Teraz to 22 latek musi już zarabiać na rękę minimum 8k i mieć 195cm bo bez tego będzie singlem! 

Nie no. Twój kuzyn jeździ na rowerze bo nie stać go na samochód, ledwo dostaje do ziemi bo ma 160 i wyrywa laski na pstryknięcie palcem. Zabiera swoją dziewczynę na frytki z maka, pod warunkiem że to ona płaci, a cudowna kobieta poleciała pewnie na świetny charakter i wysportowane nogi od roweru, co?

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Gdzie obrażam? To, że twierdzę iż kierują nimi równie prymitywne żądze co spermiarzami to jakaś wielka obraza? Natura. 

Dobra, dobra. 

Pewnie wszyscy metr sześćdziesiąt w kapeluszu, co?

Jak dziesięć lat temu poznałeś swoją partnerkę to pewnie miałeś 165, co?

Nie no. Twój kuzyn jeździ na rowerze bo nie stać go na samochód, ledwo dostaje do ziemi bo ma 160 i wyrywa laski na pstryknięcie palcem. Zabiera swoją dziewczynę na frytki z maka, pod warunkiem że to ona płaci, a cudowna kobieta poleciała pewnie na świetny charakter i wysportowane nogi od roweru, co?

Obrażasz bo wszystkie przyrównujesz do tego bydła które tu wklejasz na obrazkach. 

Mój kuzyn ma kilka centymetrów mniej ode mnie, tak ze 180 pewnie. 

Jeździ rowerem albo skodą rodziców. Jest studentem dobrego kierunku na polibudzie, interesuje się tym co studiuje, jest mega poukładany I pewnie odniesie sukces w życiu. Nie ćpa, nie pali fajek. Jest ogarnięty, nie lubiłem go jeszcze te 7 lat temu, teraz widać, że wyjdzie na ludzi. Nie dziwię się, że ma branie. Na pewno nie płaci dziewczynie za randki, gość jest studentem i nie ma kasy. Tylko kretynka by oczekiwała tego od studenta :) wiem, że są takie co lecą na kasę rodziców, normalni od takich uciekają. 

Ty pewnie na dzień dobry walisz fajami, zgadłem? 

Opublikowano
Teraz, Henryk Nowak napisał(a):

Obrażasz bo wszystkie przyrównujesz do tego bydła które to wklejasz na obrazkach. 

nie

Mój kuzyn ma kilka centymetrów mniej ode mnie, tak ze 180 pewnie. 

xD

Nie dziwię się, że ma branie.

Ja też nie :D

1 minutę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ty pewnie na dzień dobry walisz fajami, zgadłem? 

Niestety nie zgadłeś, jeszcze masz dwie szanse. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Earl Grey jest moja topka, ale jaśminowa tez lubie.

FB_IMG_1759517374704.jpg

obraz.png.cc58fb0841b2cd21dd704b7ad8d85606.png

widzę Henryka który podaje swój i kuzyna przykład że wcale nie trzeba być wysokim itp, po czym się okazuje, że obaj maja +180 XDDDD

Opublikowano (edytowane)

Mi się zawsze wydawało, że poniżej 180 to już raczej są niscy faceci a wg mnie poniżej 175 to już kurduple xD

Mam kumpla co ma poniżej 170cm, on jest niższy od mojej żony i imo śmiesznie to wygląda. Wg mnie wysoki facet to taki 190 plus. 

To nie jest nic obraźliwego, bo skoro są wysocy to są też niscy, takie prawa natury. 

Opublikowano
4 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

kurduple xD

4 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

To nie jest nic obraźliwego

6 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Wg mnie wysoki facet to taki 190 plus. 

Wszystko łączy się w logiczną całość. Ciężko krytykować skoro samemu się tak myśli.

A co powiesz o kobiecie powyżej 55kg, cysterna? Czy to już nie pasuje?

Opublikowano
8 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Mam kumpla co ma poniżej 170cm, on jest niższy od mojej żony i imo śmiesznie to wygląda.

8 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

To nie jest nic obraźliwego, bo skoro są wysocy to są też niscy, takie prawa natury. 

aha. Śmiesznie to wyglada tatuaz HWDP na czole, a nie 165cm u faceta. Fajnie ze u Ciebie i u mnie sie wylosowalo 1.85m. Ale mam znajomych <170cm i znam ich bol odrzucenia. Mnie w sumie tez to spotkalo przez laske o 5cm nizsza niz ja - bo ona w szpilkach przy mnie bedzie zle wygladac :E

Opublikowano
1 minutę temu, ryba napisał(a):

aha. Śmiesznie to wyglada tatuaz HWDP na czole, a nie 165cm u faceta. Fajnie ze u Ciebie i u mnie sie wylosowalo 1.85m. Ale mam znajomych <170cm i znam ich bol odrzucenia. Mnie w sumie tez to spotkalo przez laske o 5cm nizsza niz ja - bo ona w szpilkach przy mnie bedzie zle wygladac :E

Wybacz, że wg mnie to wygląda śmiesznie, nic na to nie poradzę. Po prostu sam nie uważam siebie za wysokiego, więc każdy niższy ode mnie wydaje mi się niski. Tak samo kobietę poniżej 165cm uważam za niską. 

7 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Wszystko łączy się w logiczną całość. Ciężko krytykować skoro samemu się tak myśli.

A co powiesz o kobiecie powyżej 55kg, cysterna? Czy to już nie pasuje?

Zależy od wzrostu i od budowy ciała. Moja przy 62kg już zaczynała wygladać za grubo. O ile z powodu wzrostu nie będę nigdy nikogo dyskryminować tak z powodu wagi już tak, trzeba o siebie dbać a nie żreć bez opamiętania. Jednak sama waga niczego nie mówi więc nie będę tak generalizować. 

Opublikowano
1 godzinę temu, oldfashioned napisał(a):

Serio nie zauważasz swojej stronicznosci i hipokryzji w tym temacie?

lol.

Nie, za to widzę, że 40+letnie single lubują się w obrażaniu kobiet. Nagle się okazuje, że ja nie mam bladego pojęcia jakie teraz są kobiet, że jestem dinozaurem, chociaż jestem od was młodszy xD za to wy macie doskonale pojęcie, chociaż jesteście starsi i samotni, bo czerpiecie wiedzę z obrazków z internetu tak jak nożownik czy z reddita jak kubikolos. Przy tym to wasze czerpanie wiedzy polega na bezkrytycznym łykaniu wszystkiego co stawia kobiety w złym świetle i pozwala singlom jakoś usprawiedliwić bycie singlem na zasadzie "przecież baby są głupie, po co mi coś takiego", np trzy osoby pisały, że 1 na 4 młode Amerykanki ma OF. Jeden to napisał, drugi napisał, że widział te same liczby xD tych samych to macie co najwyżej incelskich propagandystów. Chwilę potem ktoś napisał, że Polska jest w top twórców of w Europie i że nie dużo brakuje nam do USA, gdzie w USA jest ponad milion kont, w Polsce 38k a do europejskiej topki brakuje nam kilkadziesiąt tysięcy xD obrazki ze zmyślonymi historiami (pozdro kubikolos) i wasze lajki pod nimi pominę.

Wszystko robicie pod waszą tezę, lajkujecie nawzajem swoje bzdury a do mnie się dowalacie nawet jak jako jedyny wklejam sprawdzone dane ze źródłami. 

Owszem, wczoraj pomyliłem ciebie z kamiyanx, mój błąd, przepraszam, natomiast w kwestii merytoryki to niczego nie zmienia. 

Masowo wypisujcie tu brednie które można zweryfikować po prostu wychodząc z domu na miasto. 

Przykro mi, że psuję wam nastrój i nie jestem kolejnym incelem, który poklepuje po plecach za samą krytykę kobiet. Moim zdaniem jesteście oderwani od rzeczywistości i próbujecie w tani sposób usprawiedliwić dlaczego wam nie wyszło. 

• Haha 1
Opublikowano

Paradoksalnie nikt tu bezpośrednio nie używał obraźliwych określeń oprócz Ciebie. Kurduple, grubasy, alkoholicy, śmierdzący fajami, narkomani, sebixy, incele. To Twoja argumentacja na zmianę z anegdotycznymi przykładami które nie działają na Twoją korzyść, jak w przypadku wzrostu xD.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, nozownikzberlina napisał(a):

Paradoksalnie nikt tu bezpośrednio nie używał obraźliwych określeń oprócz Ciebie. Kurduple, grubasy, alkoholicy, śmierdzący fajami, narkomani, sebixy, incele. To Twoja argumentacja na zmianę z anegdotycznymi przykładami które nie działają na Twoją korzyść, jak w przypadku wzrostu xD.

Sam o sobie pisałeś "Ja się wpasowuje w piwnicznego mizogina według niektórych,", twoja argumentacja to również anegdotki, np pisanie o kobiecie szwagra (ta co wg ciebie wygląda jak szczur), o dwóch takich co zostawily swoich partnerów itp. i ewentualnie obrazki z internetu, nie wiem w czym to jest lepsze od moich anegdot :) a nie, czekaj, trout twoje pasują do tezy:) i owszem, to co wklejasz jest obraźliwe, a że nie padają tam bezpośrednio słowa dziwka itp? Nie muszą.