Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oprócz tego co wyżej możesz spróbować wyczyścić pamięć cache ikon, odpal cmd jako administrator i wklepuj po kolei zatwierdzając enterem za każdym razem:

taskkill /f /im explorer.exe

del /a /f /q "%localappdata%\IconCache.db"

start explorer.exe

Opublikowano
4 godziny temu, j4z napisał(a):

Co chwilę znikają mi ikony (skróty do gier) na pulpicie. Idzie coś z tym zrobić? 

obraz-18.png.60c8c848df5bba9ab1e21489c53524d3.png

Na mój gust to Ci szlag trafia ikony, a nie skróty jako takie. O to chodzi? Jeżeli tak, to odbudowa cache ikon. @Send1N Ci już podał polecenia do wklepania w CMD, żeby to zrobić.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Jestem na projekcie wymiany fotorezystorów w pociągach w panelach PAN12 są te fotorezystory, ale zaciekawiło mnie jedno, że podczas ładowania systemu jest win 10, a nie Linux naklejka niby jest od win 10LTSC ale ten system jest maksymalnie wycięty do granic możliwości.

Panel sterujący w pociągu na jest i3 7100u, za chłodzenie odpowiada duży aluminiowy radiator bez wiatraczka, 4GB DDR4 2133MHz, 64GB Kioxia SSD m2. sata, system win 10 LTSC i działa to naprawdę żwawo

IMG_20260615_153354823.thumb.jpg.091f9776af4cccb8fb3959da2c7b8603.jpg

Edytowane przez Pan Ciastovy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Pan Ciastovy tam masz win10 IoT LTSC czyli nie dość że okrojony LTSC z przedłużonym wsparciem to jeszcze z możliwością konfiguracji pod Internet Of Things, co daje znacznie więcej możliwości. Możesz zablokować zapis na dysku i np. wszystkie nowe wpisy siedzą w RAM, a po ponownym uruchomieniu masz wszystko tak jak było pierwotnie, to zwiększa stabilność i bezpieczeństwo systemu. Możesz zablokować system tak by uruchamiał tylko wybraną aplikację komputer wtedy jest jak kiosk, działa na jednej aplikacji, możesz zablokować skróty klawiszowe, dostęp do pulpitu czy paska zadań, możesz odinstalować prawie wszystko, bo system powinien być modułowy. No i ten system wspiera w pełni również ARM. 

Modularności nie jestem do końca pewien, bo niewiele się tą wersją bawiłem, ale w porównaniu do zwykłego win10 dawał sporo możliwości.

W ogóle MS chciał iść w system modułowy oparty na aplikacjach UWP, ale jak zrezygnowali z UWP to nie wiem jak im się teraz koncepcja zmieniła. Z tego co widzę teraz wszystko idzie na chromium, bo nawet w menadżerze zadań wiele aplikacji nagle ma moduły łączące z chromium.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

@LeBomB Ten komputer nie jest podłączony do internetu, fakt ma własną sieć ale do głownej nie jest podłączony. W ogóle on nie jest od bawienia się internetem tylko jest połączony z kamerami wokół pociągu. Ale nie jestem pewien czy nie mają też w kokpitach własnych rejestratorów danych tzw. czarne skrzynki od monitorowania prędkości i rejestru dźwięku i obrazu z kamer.

Opublikowano
24 minuty temu, Czubatka Boża napisał(a):

Niestety smuci mnie los Windows 10. Zostaje bezczelnie uśmiercany na naszych oczach.

Zależy jak dla kogo , nawet po wydaniu Visty :/ dużo ludzi długo działało na starym dobrym XP chodź nie miał już wsparcia.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Microsoft przedłuża aktualizacje zabezpieczeń systemu Windows 10 do 2027 r.

Firma Microsoft potwierdziła, że będzie oferować rozszerzone aktualizacje zabezpieczeń (ESU) dla systemu operacyjnego Windows 10 do końca 2027 r. ESU będą obowiązywać dla systemu Windows 10 do 12 października 2027 r., po czym Microsoft zaprzestanie udostępniania aktualizacji zabezpieczeń dla tego systemu operacyjnego. To przedłużenie daje osobom niechętnym do aktualizacji szansę na przedłużenie żywotności legendarnego systemu operacyjnego, który napędzał miliony komputerów stacjonarnych od 2015 r. 14 października Microsoft oficjalnie zakończył ogólne wsparcie dla systemu Windows 10, wstrzymując aktualizacje funkcji, rutynowe ulepszenia jakości życia i ogólne wsparcie techniczne. Urządzenia z tym systemem operacyjnym nadal mogą uruchamiać i uruchamiać istniejące oprogramowanie, ale regularne ulepszenia na poziomie systemu i nowe funkcje, których użytkownicy oczekują, zostały wstrzymane.

Edytowane przez bourne2008
  • Upvote 2
Opublikowano

@leven 

Znowu instalujesz aktualizacje w wersji preview i zdziwiony że jakieś błędy są.

To może być błąd wyświetlania aktualizacji albo celowy zabieg informujący że cały pakiet KB5095093 został pobrany i umieszczony w systemie, a to z dopiskiem 26200.8737 może informować jaki konkretnie build tej aktualizacji został docelowo zainstalowany i że jest on właściwy dla Windows 11 w wersji 25H2

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...