Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.11.2024 o 01:35, Spl97 napisał(a):

Witam

Zapytam wprost, dlaczego są produkowane dwie wersje kart ASUS TUF 3060Ti z zasilaniem 2x8 a rewizja V2 już tylko jedno 8-pin. Są jeszcze innych firm 8+6 pin, a także z pamięciami GDDR6 i GDDR6X

Czy wersje oszczędne wyszły później jak brakowało kart dla graczy wtedy co BitCoin przodował ?

Jak ktoś ma przykłady różnych wersji i istotnych zmian w konstrukcji to proszę się podzielić wiedzą, tych co nie wiedzą

Edytowane przez _Robo_
Opublikowano

Bo pierwsza rewizja ma bios z power limitem prawie 300W więc 1 wtyczka 8pin byłaby niezgodna z przepisami, na V2 masz już max PL limit ustawiony na 216W więc mieści się w normie: 8pin - 150W + pci-e - 75W.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Pokazuje co poprzednicy położyli a sam na 2025 rok poleca na rdzeń gpu zwykłą pastę w dodatku rzadkiego przepłaconego kryonauta:E widzę że vbt nadal w formie xD jeszcze wcześniej wspomniał o kryosheet.. reklama TG zrobiona, ciekawe za ile ta karta trafi do kolejnego serwisu z problemem wysokiej temp HS ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

Zgadza się. Misiek bardzo się zdegradował od czasu swojej premiery. Rzadki i piaskowy się zrobił. Jak już stosować pastę, to zrobić przegląd past w internecie wi wybrać najgęstszą. A PTM skoro ludki go chwalą powinien być w tej recce na 1 miejscu.

Opublikowano
5 godzin temu, Send1N napisał(a):

widzę że vbt nadal w formie xD jeszcze wcześniej wspomniał o kryosheet.. reklama TG zrobiona, ciekawe za ile ta karta trafi do kolejnego serwisu z problemem wysokiej temp HS ;) 

Najciekawsze jest to, że jemu liczba subów zaczęła spadać, gdzie wcześniej ledwo był w stanie osiągnąć 100 tys. subów, niedługo potem dostając srebrny przycisk od YT. Jak tak dalej pójdzie, to może się okazać, że będzie musiał ten przycisk zwrócić 8:E.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, Send1N napisał(a):

Pokazuje co poprzednicy położyli a sam na 2025 rok poleca na rdzeń gpu zwykłą pastę w dodatku rzadkiego przepłaconego kryonauta:E widzę że vbt nadal w formie xD jeszcze wcześniej wspomniał o kryosheet.. reklama TG zrobiona, ciekawe za ile ta karta trafi do kolejnego serwisu z problemem wysokiej temp HS ;) 

To i tak jest nic przy klejeniu czapki poxipolem i krojenie ludzi za skalpowanie jak za zboże :lol2:

• Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

Ta, jasne. Strata jest 2 razy większa niż podajesz tylko ty sobie to niby zrekompensowałeś DLSS.

To jest typ czlowieka, ktory sam siebie oklamie, zeby usprawiedliwic kupno staroci po taniosci :hihot:

A na radeonie to sie nie dla wlaczyc FSR?? :boink:

16 minut temu, wallec napisał(a):

Oczywiście! Obraz z DLSS jest lepszy niż natywny z taa.

Zacznij Ty kiedys myslec ;)

mozg-masz-wypadlo-ci.jpg

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

FSR? Żeby obraz był jeszcze gorszy niż natywny z taa?

There you go my nyga, dlss lepszy niż natywne mydło z taa.
fsr mruga jak zły

Tylko komputerowy nerd tego nie zauważy i będzie wypierać! :E

Edytowane przez wallec
Opublikowano

Przyznaj się, że ty trolujesz. Nie chce mi się wierzyć, że ty takich prostych rzeczy nie ogarniasz. Ten film ma ponad 2 lata. Wiesz ile przez ten czas się zmieniło w jakości zarówno DLSS jak i FSR?

W grach z poprawnie zaimplementowanym TAA, np. Cyberpunk 2077, podczas ruchu obraz ma lepszą jakość, ostrość i szczegółowość niż przy użyciu nawet najnowszego DLSS Quality.

Opublikowano (edytowane)

No ale ja nie gram dwa lata temu, tylko teraz i jest dokładnie tak jak na filmie.
No i nie piszę o grach, w które nie gram i rzeczach, których sam nie testowałem na 4k@120hz 55 cali oled z hdr.

Moje doświadczenie dlss/rtx 7900xtx/7800xt/4070ti super/rtx 308012gb/ 2080ti opieram na grze Hogwarts Legacy, z której to pochodzą wszystkie screeny i porównania wydajności.

Teraz kupiłem Marvels Obrońcy Galaktyki więc też wkleję jakieś porównanie obrazu w 4k natywny taa z dlss i fsr.

Ps. Jak producent gry nie wgra CI poprawki dlss/fsr to nic się nie zmieni

Ps2. W hogwarts legacy masz fsr 1 i fsr 2 pomimo, że na rynku jest już fsr 3 i fsr 4

Ps3. W hogwarts legacy jest już turbo dlss z opcją ray reconstruction
Ps4. Powyższe ps'y świadczą, że nie warto kupować AMD bo nawet jak coś wymyślą w stylu fsr3 i fsr4 to producenci gier tego nie implementują ;)

4k ray tracing dlss off

image.thumb.png.75e1e9559007ab954b5dbed3ca39e3e1.png

To samo z DLSS na Jakość

image.thumb.png.630a1c7750b13bb1c55a045489443ef1.png

Ampere wymiata, grafika piękna od pierwszej sceny gry.

image.thumb.png.ef1d27052245e01ebba5e53a80a5bc81.png

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, wallec napisał(a):

FSR? Żeby obraz był jeszcze gorszy niż natywny z taa?

Nie chodzi o jakos obrazu FSR tylko twoje debilne myslenie i usprawiedliwanie sobie zakupu. Fakty sa takie ze 7900XTX to nadal top karta i zjada tego gownainego 3080. A Ty uzywajac upscalerow tluamczysz sobie mniejszy wydatek oszukujac sam siebie, myslac, ze tu sa debile na forum co lykna twoje farmazony twojego pokroju :hihot:

Porownaj karty w natywie, porownaj karty z upscalerami i wyciagnij rzetelne wnioski, a nie twoje urojone fantazje.

To, ze DLSS wyglada lepiej nie usprawiedliwia cie i pisania tych bzdur, bo tylko robisz z siebie debila.

34 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

Przyznaj się, że ty trolujesz. Nie chce mi się wierzyć, że ty takich prostych rzeczy nie ogarniasz.

Przeciez na labie mial juz bany, to krol elektorosmieci i troli.

To az nie do pomyslaenia jak mozna byc tak glupim zeby takie cos pisac...

30 minut temu, wallec napisał(a):

Ps4. Powyższe ps'y świadczą, że nie warto kupować AMD bo nawet jak coś wymyślą w stylu fsr3 i fsr4 to producenci gier tego nie implementują

Ale to nadal nie usprawiedliwia tego co pisesz, DLSS4 w eilu grach niema implementacji  i trzeba modowac.

30 minut temu, wallec napisał(a):

Ps3. W hogwarts legacy jest już turbo dlss z opcją ray reconstruction

I co z tego, robisz z siebie idiote dla jednej gry ??

38 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Ten film ma ponad 2 lata.

jak tam juz upscalery sa zaktualizowane a dlss ma nawet najnowsza wersje, a gosc wrzuca film sprzed dwoch lat :hihot:

Edytowane przez Phoenix.
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano

O co Wy się spinacie w ogóle?

Wkleiłem screeny i opisałem dokładnie to samo co jest w każdej recenzji kart graficznych.

Mianowicie.

7900XTX ma mega surową wydajność i tylko tyle.

Nvidia, nawet tak stara jak 3080 12gb ma fajną wydajność startową i pełen wypas dodatków od Nvidia jak dlss, ray tracing, cuda, działające wsparcie programów, które sprawia, że nawet takie 3080 12gb jest dla mnie fajniejsze od 7900xtx.

To samo jest w najnowszej recenzji liptona o 5060ti 16gb, gdzie niby 7800xt jest super lepszą kartą bo 20% mocniejszy raster...

image.thumb.png.e0472c82d89f2e340960c713fd9a1503.png

A potem przychodzi, to jak normalny człowiek używa karty czyli odpala sobie dlss bo ma za frajer boost do fps + lepszy obraz niż natywny i papa radeon (nawet z odpalonym fsr3)

image.thumb.png.286582aa7c05e03ecc07b79a8d009338.png

Elektrośmieci? A może rozsądek? ;)

image.thumb.png.445d339f06fb82b8a95f340debc74d2d.png

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wallec napisał(a):

Ampere wymiata, grafika piękna od pierwszej sceny gry.

To ze masz nie rowno podsufitem to juz wiemy.

50 minut temu, wallec napisał(a):

O co Wy się spinacie w ogóle?

My o nic, chcesz dyskutowac to sie zachowuj, a nie pisz tak, jakby ci sie wszytkie klepki odkleily ;)  Tutaj poza toba nikt nie lyka tego co piszesz,stad roznica zdan.

Elektrośmieci? A może rozsądek?

Oceniam twoja cala dzialanosc z pclaba do dzis, a tam robiles jeszcze grubsze fikolki. Kupuj sobie co chesz i za ile chcesz ale nie rob z gowna miodu i nie oszukuj samego siebie oraz co najwazniejsze nas robiac absurdalne porownania ;)

Ale czego mozna oczekiwwac po gosciu, ktory zlozyl klamota, ktory ogarnia 60fps i cisnal beke z ludzi, kotrzy maja mocniejsze pcty gdzie rowniez maja 60fps, ale Ty miales za duzo mniejsze pieniadze te 60fps :hahaha: To jak kupic ferari i miec mozliwosc jechania w 100km/h i Pasata za 10x mniej i tez miec mozliwosc jechania 100km/h, cały Ty :boink:

Nvidia, nawet tak stara jak 3080 12gb ma fajną wydajność startową i pełen wypas dodatków od Nvidia jak dlss, ray tracing, cuda, działające wsparcie programów, które sprawia, że nawet takie 3080 12gb jest dla mnie fajniejsze od 7900xtx.

Fajnie, ze to rozumiesz tylko nie musisz do tego oklamywac siebie, nas i robic fikolkow piszac o karcie sprzed wielu lat  bo tu ludzie wiedza juz co to za model i na twoje porownania sie nie nabiora.

Dla mnie to ty jestes chory psychicznie, zrobisz wszystko i wszystkich, zeby tylko usprawiedliwic sobie cos co uroiles sobie w glowie oraz swoj zakup oszukujac przy tym glownie samego siebie ;)

Bo jak zauwazyles lub nie, nikt w tym temacie nie lyknal ani jednego twojego slowa, to powinno dac ci do myslenia ;)

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Przecież to o nowych kartach trzeba pisać fikołki i dobrze dobierać modele do testów, by w ogóle wykazać jakikolwiek sens zakupu?
Masz na screenie powyżej.
RTX 3080 10gb,  data premiery 17 września 2020 roku -> 63 fps, 43 1%
RTX 4070Ti 12gb, data premiery 01.2023 -> 66 fps, 43 1%
RTX 5070 12gb, data premiery 05.03.2025 -> 66fps, 40 1%

5 lat rozwoju by zaliczyć 5% postępu w avg i 7% regresu w 1% low  gdzie jak wcześniej kupowałeś 3060ti to była jak 2080S a teraz 5070 ledwo goni 80tkę dwie generacje do tyłuxD

Kupując teraz 5070TI za ~3700 zmarnowałeś 3 lata, bo mogłeś mieć to samo kupując RTX 4080 w dniu 24 listopada 2022, ale przynajmniej masz GPU "ludzie NIE wiedzą co to za model i na Twoje porównania się nabiorą" xD:D

image.thumb.png.00c2f671ddc6d08f385b2b19eb8d6865.png

Oceniam twoja cala dzialanosc z pclaba do dzis, a tam robiles jeszcze grubsze mądrkowanie. Kupuj sobie co chesz i za ile chcesz ale nie rob z gowna miodu i nie oszukuj samego siebie oraz co najwazniejsze nas mądrkowaniem.

Ale czego mozna oczekiwwac po gosciu, ktory zlozyl klamota, ktory ogarnia 60fps i mądrkuje z ludzi, kotrzy maja słabsze pcty gdzie rowniez maja 60fps, ale Ty miales za duzo mniejsze pieniadze te 60fps  To jak kupic ferari i miec mozliwosc jechania w 100km/h i Pasata za 10x mniej i tez miec mozliwosc jechania 100km/h, cały Ty .

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, wallec napisał(a):

Przecież to o nowych kartach trzeba pisać fikołki i dobrze dobierać modele do testów, by w ogóle wykazać jakikolwiek sens zakupu?

Przeciez my piszemy o starych kartach i o tobie co piszesz wiec co maja do tego nowe karty ?? 3080 to nie nowa karta jak i 7900XTX.

Dla mnie jestes zwyklm debilem do kwadratu i daje cie do ignorowanych, z chorym psychicznie jak widac nie da sie normalnie pogadac EOT

Kupując teraz 5070TI za ~3700 zmarnowałeś 3 lata

To nie ma zadnego znaczenia co ja kupilem i za ile.Ja nie klamie i nie wymyslam bajek wokol sprzetu, ktorego kupje. 

bo mogłeś mieć to samo kupując RTX 4080

Mialem 4080 ;)

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

Winszuję decyzji zakupowych.
Upgrade z 7800X3D na 9700X

Upgrade z RTX4080 na 5070TI

I Ty czepiasz się kogoś, kto sobie kupuje 4 fun bez strat hajsu (uprzedzam, Ty zacząłeś dyskusję o pieniądzach)?

Dodaję do ignorowanych, nie będę musiał czytać zrzędzenia i mądrkowania :D

Opublikowano (edytowane)

RTX 3080 12GB i wyższe modele nadal mają rację bytu, w każdym razie wydajnościowo jeszcze dają radę. Minusem na dzień dzisiejszy jest na pewno efektywność energetyczna. Taka 3080TI bierze 350W, gdzie 4070 Super tylko 220W oferując podobne możliwości. 3080TI po mocnym UV, grając w mniej wymagającą grę nadal bierze 200W i wentylator się kręci na minimalnych obrotach. Moim zdaniem to dużo. 3070 potrafi zejść mocno poniżej 200W, tyle że znowu te 8GB Vram to już czasem mało.

Edytowane przez wamak
  • Like 1
Opublikowano

Całą stronę piszesz też o DLSS na 3080, które jest lepsze niż natywna rozdzielczość i w ogóle zaraz się okaże, że lepiej mieć FullHD z DLSS w trybie ultra wydajność niż 1440p natywne. Jak dla mnie to bardzo fajnie, że lubisz takie smaczki technologiczne, też musiałem z nich korzystać na RTX 3070, ale narzekałem na wydajność i byłem zmuszony korzystać z rekompensaty jej braku (boski DLSS).

Przy wyborze kolejnej karty, która jest lepsza od natywnie renderujących badziewi pamiętaj:

Cytat

RTX 5070 = RTX 4090