Pentium D 1 605 Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego (edytowane) 8 godzin temu, ju-rek napisał(a): Nie masz lepszych pamięci, te to tragiedia. Ja już je kiedyś skręciłem na 36-44-44-56 i dalej olałem sprawę. Najchętniej to bym wpisał jakiegoś gotowca pod microna a-die. Poniżej 70 ns to już fajnie jak dla mnie. Jak ktoś ma jakieś sugestie to śmiało. Chyba niestabilne od temperatury. 55 minut gituwa a później błąd jak złapało okolice 55*C. Jak zaczałem dogrzewać GPU to już ostro zaczeło sypać. Edytowane 18 Lutego przez Pentium D
Grolshek 876 Opublikowano Sobota o 15:07 Opublikowano Sobota o 15:07 (edytowane) Nie mam nawiewu wystarczającego na pamięci więc podchodziły pod 60 stopni a to chyba odrobinę za dużo. Wziąłem się więc za temperaturę i efekt jak na screenach. Jest akcept? Edytowane Sobota o 17:24 przez Grolshek
Grolshek 876 Opublikowano Poniedziałek o 09:48 Opublikowano Poniedziałek o 09:48 2 minuty temu, ju-rek napisał(a): Czym ty masz chłodzone te pamięci???
ju-rek 581 Opublikowano Poniedziałek o 09:49 Opublikowano Poniedziałek o 09:49 Teraz, Grolshek napisał(a): Czym ty masz chłodzone te pamięci??? Wodą przecież 1
Grolshek 876 Opublikowano Poniedziałek o 22:08 Opublikowano Poniedziałek o 22:08 (edytowane) A ja wreszcie chyba mam to co chciałem: i wydajność i temperaturę. Edytowane Poniedziałek o 22:08 przez Grolshek
QuBBa22 2 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Asrock wydał nowy, głośny bios w związku z tymi upaleniami i stwierdziłem że w końcu czas na update. Przesiadka ze stareńkiej AGESY (ostatni bios przed Ryzenami 9000) więc idealna okazja żeby znowu spróbować 6400 1:1. Wcześniej zdarzały się błędy w TM5 niezależnie od ustawionego vSOC no i wyniki w benchmarkach nie były stabilne także sobie dałem spokój. Na nowym biosie niezły zonk bo wygląda na to, że 6400 działa teraz bez zająknięcia i to na niskim vSOC 1.2. Polecam sprawdzić te nowe biosy u siebie . Przeszło 2h anta absolut i 3h VT3 więc jak dla mnie można uznać za stabilne. Coś ewentualnie można tu poprawić? Nie chciałem wszystkiego jakoś mega zacieśniać, ale może coś warto powalczyć?
wallec 1 241 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Na tej płycie puść te ramy na 8000 cl38-48-48-60
QuBBa22 2 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Pewnie się pobawię w przyszłości z 8000 chociażby dla sportu bo widzę po forum overclock, że sporo osób w to idzie. Tylko pytanie zasadnicze czy takie 6400 1:1 jak ustawiłem teraz nie jest szybsze w grach od 8000?
Grolshek 876 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 11 godzin temu, QuBBa22 napisał(a): Asrock wydał nowy, głośny bios w związku z tymi upaleniami i stwierdziłem że w końcu czas na update. Przesiadka ze stareńkiej AGESY (ostatni bios przed Ryzenami 9000) więc idealna okazja żeby znowu spróbować 6400 1:1. Wcześniej zdarzały się błędy w TM5 niezależnie od ustawionego vSOC no i wyniki w benchmarkach nie były stabilne także sobie dałem spokój. Na nowym biosie niezły zonk bo wygląda na to, że 6400 działa teraz bez zająknięcia i to na niskim vSOC 1.2. Polecam sprawdzić te nowe biosy u siebie . Przeszło 2h anta absolut i 3h VT3 więc jak dla mnie można uznać za stabilne. Coś ewentualnie można tu poprawić? Nie chciałem wszystkiego jakoś mega zacieśniać, ale może coś warto powalczyć? Nie masz może wyników w Aida? Zobaczyłbym czy warto o te 6400 walczyć.
QuBBa22 2 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Tak to wygląda. Dla procka bez X3D myślę że warto, ale u Ciebie to raczej sztuka dla sztuki. Dodatkowo mam ustawione CO -35 i +200 mHz PBO. 1
Grolshek 876 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 7 minut temu, QuBBa22 napisał(a): Tak to wygląda. Dla procka bez X3D myślę że warto, ale u Ciebie to raczej sztuka dla sztuki. Dodatkowo mam ustawione CO -35 i +200 mHz PBO. Który parametr daje aż tak niskie Latency?
QuBBa22 2 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Wyższy zegar CPU + FCLK + UCLK/MCLK 1:1. Im to wszystko wyższe tym lepiej dla latency z tego co wiem. Może ktoś lepiej to wyjaśni.
Grolshek 876 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 20 minut temu, QuBBa22 napisał(a): Wyższy zegar CPU + FCLK + UCLK/MCLK 1:1. Im to wszystko wyższe tym lepiej dla latency z tego co wiem. Może ktoś lepiej to wyjaśni. Wszystkie te parametry mam wyższe. A w opóźnieniach kolosalna różnica.
QuBBa22 2 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu No raczej nie UCLK/MCLK skoro piszesz że dopiero chcesz zawalczyć o 6400, a reszta to nie wiem. Pewnie sam fakt że to X3D ma wpływ na latency, do tego pewnie dalsze timingi jak np. TRFC, może też kwestia Gear Down ON/OFF albo nawet samej płyty 4 DIMM vs 2 DIMM. Wrzuć timingi z wynikiem aidy i popytaj znawców.
Rekomendowane odpowiedzi