Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

Pytanie czy to od ramu czy od Co -25, czy znając życie i to i to się nakłada

Zachodzi też zależność pomiędzy VSOC, a CO. Za niskie vsoc do ustawionego CO i może być "zwiecha"

• Upvote 1
Opublikowano

Dla samej ciekawości wszystkie ustawienia przeniosłem w AMD Advanced

Ręcznie wbiłem: VDD, VDDQ, VDDIO, IF i tylko pierwsze 26-36-36-36-96-132 + 6000MT/s, CPU CO -10 i tyle

Tam gdzie zawsze wszyscy dłubiemy pozostawiłem wsio w AUTO :woot:

Wzrosła rezystancja dla ProcOdt Pu z 25,3 ohm na 60 ohm, ProcOdt Pd z Hi-Z na 60 ohm

Wszystkie Rtt też się zmieniły z 48, 60 60 na jak poniżej :)

Po F10 zobaczyłem POST w czasie krótszym niż 20 sekund :E 

Zapomniałbym wspomnieć o Nitro Mode, które leci w AUTO

obraz.png.75c3590d55f1edf4c8ed7446128d2fc6.png

Opublikowano

Takie ustawienia przeszły 1.5h tm5 anta - coś do poprawienia na szybko co raczej stabilności nie zepsuje?

obraz.png

To dual rank ramy 2x32gb z expo 5600cl36 więc nie ma chyba duzego pola do popisu.
Ten model - https://www.morele.net/pamiec-kingston-fury-beast-rgb-ddr5-64-gb-5600mhz-cl36-kf556c36bweak2-64-12994091/

A czy normalne ze anta777  tm5  grzeje ram do 79 stopni - miałem taki max na 1 kości taki ale średnie to 60-63 stopnie

Opublikowano

Ja bym sprawdził dwie opcje:

1) niższe trfc (około 500)

2) FCLK 2100-2200

Obie opcje, jak przesadzisz, mogą się skończyć na clear cmos, więc warto zawczasu sobie zapisać na pena profil.

Te dwie opcje zostawiłbym sobie jednak na później do podłubania, a na razie rób te UV proca.

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Te 80 prawie była to jakaś anomalia była albo blad programu, teraz puscilem jescz raz to maks 67 i to wentyle prawie na zero w  budzie bo są od temperatury CPU ustawione - ruszać coś jeszcze czy zostawić i brać się za UV proca?

2x32GB sa znacznie cieplejsze niz 2x16GB :) wiecej kosci. Blisko 2x wiecej ciepla. Najlepiej sobie jakis wentylator zainstalowac, albo obnizyc V do 1.3 szczegolnie jak obudowa nie jest dobrze wentylowana

• Upvote 1
Opublikowano

Czyli taktowanie i timingi sobie zostawić póki co i dać np 1.3v i znów puścić test na noc akurat rano będę wiedział;) 

Obudowa bq802 kwestia ustawienia obrotów wentylatorów podniose może trochę minimalne ale żebym dalej tego nie słyszał;) 

W sumie może też ten wentylator  na nawiew wstawię bo to 5 minut roboty.

Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, wallec napisał(a):

Wiecie czy jest jakaś możliwość zapisania swoich ustawień ram jako profil xmp tak żeby po zmianie biosu itp wczytać tylko xmp z ram i elo?

DDR5

Na pendrive mozesz przeciez zapisac profil oc od plyty glownej i po zmianie biosu wczytujesz i po ptokach.Na moim Asusie dziala za kazdym razem obojetnie czy dwa biosy do przodu wgram czy cofne wersje biosu do starszej😊

Edytowane przez militarny78
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Zachy napisał(a):

Asus nie zaleca uzywania profili z jednego biosu przechodzac na drugi.

Przy kazdym nowym biosie na forum Asusa o tym informuja.

JA tak robie od zawsze i jest ok wszystko dziala i wczytuje ustawienia tak jak mialem.Wiadomo ze jak cos zmienia w biosie to trzeba pare rzeczy recznie wklepac ale to juz tylko pare klikniec a nie siedzenie i dlubanie pare dni.

Mozesz tez zapisac ustawienia na pendrive tak ze odczytujesz je w notatniku czyli w postaci textu i porownujesz czy cos sie zmienilo lub zle wczytalo z profilu.

Wiec tu nie ma za duzo co gdybac bo mozesz sprawdzic wizualnie czy wszystko jest ok.A co do samego ramu to wystarczy screenshot z ZenTimings lub innego programu ktory  pokazuje ustawienia ramu,ewentualnie fotka na fonie starczy

aby wklepac swoje przetestowane wartosci ramu.:D

Edytowane przez militarny78
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dotarły do mnie wreszcie pamiątki ADATA z sygnatury (6000CL36).
W tym momencie mam wczytany profil EXPO.

Trochę mi szkoda symbolicznej wydajności GOODRAMów 6000CL30.
Jakie polecacie wklepać timingi z palca, aby zbliżyć się z CL36 do CL30 bez potrzeby dodatkowych "tweaków"?

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
14 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

(6000CL36).
Jakie polecacie wklepać timingi z palca, aby zbliżyć się z CL36 do CL30 bez potrzeby dodatkowych "tweaków"?

Jezeli to sa 36 36 36, to sa samsungi. Z gorki i z wiatrem 30- 34 - 34-98 przy napieciach 1.43VDD tRFC 200ms  

Opublikowano
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Jezeli to sa 36 36 36, to sa samsungi. Z gorki i z wiatrem 30- 34 - 34-98 przy napieciach 1.43VDD tRFC 200ms  

Fabrycznie jest 36 38 38 80, producent kości pokazuje, że Micron ale nie wiem czy A-DIE czy M-DIE.
Chodzi mi o jak najprostsze przestawienie podstawowych timingów, bez ruszania napięć i innych parametrów.
Co polecasz?