skunRace 797 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 16 godzin temu, ODIN85 napisał(a): Słuchaj jestem graczem z ponad 30letnim doświadczeniem i nie muszę w coś grać by mieć o tym zdanie. Chyba speedrunerem z 30 letnim doświadczeniem 1 4 1
Barosz 47 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia Tylko ja jestem takim "masochistą" i grałem w TESY bez jakichkolwiek modów? Ale chyba przekonam się do nich w końcu, skoro mogą podbić wrażenie z gry. 1
aureumchaos 440 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 20 minut temu, ODIN85 napisał(a): Serio w 2025? A RTX HDR daje rade?
ODIN85 3 501 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) @Barosz Ja w nic nie gram z modami. Szanuję wizję twórców. 1 minutę temu, aureumchaos napisał(a): A RTX HDR daje rade? To UE5 to pewnie w ini da się włączyć. Edytowane 23 Kwietnia przez ODIN85 1 1
Ryszawy 401 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) Ale jaką wizję? Bo duża część modów to po prostu poprawki tego co zostało zepsute, albo nie działa. Mały przykład z mojej wczorajszej potyczki z CP2077. HDR skopany, co zmusza mnie do używania RenoDX, od wersji 2 nie ma możliwości ściągania modów z broni, znowu mod. Po ostatnich aktualizacjach nie działają snopy światła, znowu mod, który to naprawia. Z PT mrugające cienie na NPC, kiedy się do nich zbliżasz i przełącza się LOD. Znowu mod. Co do Obliviona, jak oglądam te filmiki na Tubie i wjeżdża muzyka Soule'a to się zaczynam łamać. Edytowane 23 Kwietnia przez Ryszawy 1 1
Fenrir_14 825 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 50 minut temu, ODIN85 napisał(a): @Barosz Ja w nic nie gram z modami. Szanuję wizję twórców. To szkoda prądu na PC-ta skoro masz tak małe wymagania. Wracaj na konsolę 😀 1 3
ODIN85 3 501 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 14 minut temu, Ryszawy napisał(a): Ale jaką wizję? Bo duża część modów to po prostu poprawki tego co zostało zepsute, albo nie działa. Mały przykład z mojej wczorajszej potyczki z CP2077. HDR skopany, co zmusza mnie do używania RenoDX, od wersji 2 nie ma możliwości ściągania modów z broni, znowu mod. Po ostatnich aktualizacjach nie działają snopy światła, znowu mod, który to naprawia. Z PT mrugające cienie na NPC, kiedy się do nich zbliżasz i przełącza się LOD. Znowu mod. Co do Obliviona, jak oglądam te filmiki na Tubie i wjeżdża muzyka Soule'a to się zaczynam łamać. Mi takie rzeczy nie przeszkadzają.
voltq 1 372 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 2 godziny temu, FerreroRoche napisał(a): Na nexusie poleciał już ban za mod zmieniający nazwę Body Type na Male i Female. Trzeba ustawić poprawny awatar i nick wtedy nie usuwają
ODIN85 3 501 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 10 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): To szkoda prądu na PC-ta skoro masz tak małe wymagania. Wracaj na konsolę 😀 Też mam i faktycznie nic prądu nie ciągnie bo nie ma exów
Fenrir_14 825 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia @ODIN85 oczywiście nie zrozumiałeś mojego przekazu 🤣 po prostu nie wykorzystujesz w pełni możliwości jakie daje Ci PC, ot i tyle. Gro osób które z wielu - różnych powodów grają na konsoli bardzo ubolewa na faktem jak mocno ograniczona jest to platforma w kwestii modowania gier. Ty mając zarówno konsolę i PC-ta dobrowolnie rezygnujesz z dobrodziejstw płynących z pełnej możliwości korzystania z nich na PC. No cóż, resztę dopowiedz sobie sam 😀 1
skunRace 797 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 3 godziny temu, Stjepan napisał(a): Ja kupię i pogram w majówkę, w ten weekend jadę do Wrocławia na koncert i pozwiedzać, nie będzie mnie u mnie w domu. Żałoba narodowa jest, siedź na dupie i graj w grę 35 minut temu, Ryszawy napisał(a): Co do Obliviona, jak oglądam te filmiki na Tubie i wjeżdża muzyka Soule'a to się zaczynam łamać. Na zachętę, nie ma się co zastanawiać, ewentualnie poczekać z miesiąc jak kilka łatek wyjdzie 1 1
Ryszawy 401 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) 58 minut temu, skunRace napisał(a): Żałoba narodowa jest, siedź na dupie i graj w grę Na zachętę, nie ma się co zastanawiać, ewentualnie poczekać z miesiąc jak kilka łatek wyjdzie Nie kuś, CP2077 na tapecie, nie rozdwoję się To chyba mój ulubiony soundtrack z gier. No i pamiętajmy o tym, że Becia ma w portfelu jeszcze takie tytuły jak Morrwind i Fallout 3, o remaku tego ostatniego krążą już plotki od dłuższego czasu. A ta najdziwniejsza z premier gier, czyli premiera Obliviona to "big success", więc łatwo się domyśleć co będzie dalej... Edytowane 23 Kwietnia przez Ryszawy
ODIN85 3 501 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) 14 minut temu, Stjepan napisał(a): Edytowane 23 Kwietnia przez ODIN85 4
Element Wojny 4 775 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 1 godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a): @ODIN85 oczywiście nie zrozumiałeś mojego przekazu 🤣 po prostu nie wykorzystujesz w pełni możliwości jakie daje Ci PC, ot i tyle. Gro osób które z wielu - różnych powodów grają na konsoli bardzo ubolewa na faktem jak mocno ograniczona jest to platforma w kwestii modowania gier. Ty mając zarówno konsolę i PC-ta dobrowolnie rezygnujesz z dobrodziejstw płynących z pełnej możliwości korzystania z nich na PC. No cóż, resztę dopowiedz sobie sam 😀 Ktos, kto nigdy ostro nie modowal gier, nie zrozumie roznicy. Wielu do dzis uwaza, ze mody to glownie jakies ulatwiacze, cheaty, ewentualnie jakies poprawki graficzne, extra ciuszki itd. Kilka lat temu ogralem totalnie zmodowana trylogie Mass Effect, z naprawde profesjonalnie zrobionymi modami bardzo oddanej spolecznosci - to bylo zupelnie inne doswiadczenie, na niespotykana dla mnie do tej pory skale. Ale jak powtarzam, ktos kto nie zagral takiej wersji, nie zrozumie roznicy. 2 2
Frog67 389 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) 5 minut temu, Element Wojny napisał(a): Ktos, kto nigdy ostro nie modowal gier, nie zrozumie roznicy. Wielu do dzis uwaza, ze mody to glownie jakies ulatwiacze, cheaty, ewentualnie jakies poprawki graficzne, extra ciuszki itd. Kilka lat temu ogralem totalnie zmodowana trylogie Mass Effect, z naprawde profesjonalnie zrobionymi modami bardzo oddanej spolecznosci - to bylo zupelnie inne doswiadczenie, na niespotykana dla mnie do tej pory skale. Ale jak powtarzam, ktos kto nie zagral takiej wersji, nie zrozumie roznicy. Czasem nawet prosty reshade potrafi zrobić gigantyczną różnice w odbiorze jak twórcy spartolą gamme i kolory. A co dopiero zestaw modów to jak ZUPEŁNIE inna gra. Edytowane 23 Kwietnia przez Frog67 2
Element Wojny 4 775 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) 12 minut temu, Frog67 napisał(a): Czasem nawet prosty reshade potrafi zrobić gigantyczną różnice w odbiorze jak twórcy spartolą gamme i kolory. A co dopiero zestaw modów to jak ZUPEŁNIE inna gra. Oczywiscie, ale w przypadku ME to byly mody ingerujace ostro w fabule gry, lokacje, questy postaci, a nawet ich linie dialogowe - poprawiono lore, timing misji, dialogi, poszczegolne misje, ich sens w przekroju calosci opowiadanej fabuly, zmieniono lokacje i przebieg misji, dodano wiele wycietych rzeczy, dolozono kompletnie nowe cutscenki, nowe linie dialogowe postaci uzyskane z pomoca AI itd. To byla niewiarygodna ilosc malych i duzych rzeczy. Co ciekawe, wersja LE wyszla dokladnie z tymi samymi bledami i niedorobkami co oryginalna trylogia, moderzy byli ostro wkurzeni na Bioware ze tak zlali temat Edytowane 23 Kwietnia przez Element Wojny
zozolek 312 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia Muzyka i powolna eksploracja to czysta przyjemność 😁 Dla oka jest bardzo przyjemnie, wciry dostałem nie raz nie dwa - więc motywacja do kokszenia jest.
Jaycob 1 934 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 2 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a): @ODIN85 oczywiście nie zrozumiałeś mojego przekazu 🤣 po prostu nie wykorzystujesz w pełni możliwości jakie daje Ci PC, ot i tyle. Gro osób które z wielu - różnych powodów grają na konsoli bardzo ubolewa na faktem jak mocno ograniczona jest to platforma w kwestii modowania gier. Ty mając zarówno konsolę i PC-ta dobrowolnie rezygnujesz z dobrodziejstw płynących z pełnej możliwości korzystania z nich na PC. No cóż, resztę dopowiedz sobie sam 😀 Imo granie bez modów to nie jest jakieś marnowanie potencjału PC - po prostu inny vibe. Jak chcesz poczuć grę tak, jak ją wymyślił twórca, to vanilla jest całkowicie w porządku. Ja sam z modów korzystam bardzo rzadko - tylko jak coś jest zrąbane w grze i trzeba to ogarnąć. 3 1
Fenrir_14 825 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) @Jaycob Oczywistą sprawą jest że każdy gra według własnych reguł i tutaj nie ma co wyjaśniać. Ja oczywiście piszę przez pryzmat własnych doświadczeń. Jeszcze się chyba mi nie zdarzyło żeby gra z modami w jakikolwiek sposób była tą gorszą wersją od vanilli więc naturalną sprawą jest dla mnie sprawdzenie tytułu który chcę ograć w pełni pod kątem modów. PC ma właśnie ten potencjał, który pozwala przy użyciu klasowych modów wynieść grę na jeszcze wyższy poziom - przykłady to chociażby właśnie produkcje Bethesdy czy Cyberpunk'a - zupełnie inny poziom nie tylko artystyczny ale również fabularny i gameplay'owy (mechaniki gry). Gry z serii Total War bez modów to w zasadzie płytkie kastraty jeśli chodzi o immersję czy możliwość prowadzenia kampanii. Mody w MB Bannerlord to absolutnie nowy wymiar który pozwala graczowi we własnym zakresie formować tło rozgrywki jak i mechaniki z nią związane - mnogość scenariuszy jest po prostu miażdząca. W tym kontekście PC ma potencjał nieporównywalny z jakąkolwiek konsolą, ponieważ daje tą plastykę - jeśli chcesz to grasz w grę w sposób zaplanowany przez twórców ale jeżeli czegoś Ci brakuje do szczęścia w wielu przypadkach masz szansę rozszerzyć w tym czy innym stopniu/aspekcie formułę rozgrywki. EDIT: kolejny przykład - kończę teraz GOW Ragnarok. Grałem w nią na Playstation 5 swego czasu do momentu gdy nie trafiłem na Angrbodę w jednej z misji fabularnych - przez którą w formie przedstawionej przez twórców natychmiast runęła cała immersja, zakończyłem przygodę z Kratosem natychmiast można powiedzieć. Teraz gdy gram z poprawionymi, właściwymi modelami, mam zupełnie inny odbiór tego świata. Jest to możliwe tylko na PC Edytowane 23 Kwietnia przez Fenrir_14 1 1
Kandelabros 112 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 22 minuty temu, Jaycob napisał(a): Imo granie bez modów to nie jest jakieś marnowanie potencjału PC - po prostu inny vibe. Jak chcesz poczuć grę tak, jak ją wymyślił twórca, to vanilla jest całkowicie w porządku. Ja sam z modów korzystam bardzo rzadko - tylko jak coś jest zrąbane w grze i trzeba to ogarnąć. I tak i nie, zależy od konkretnej gry, na przykładzie Skyrima mogę powiedzieć, że używałem tylko modów "lore-friendly" i to wcale nie zmienia odbioru gry jako całości, a często wnosi bardzo fajne usprawnienia jak np. SkyUI. 1
Jaycob 1 934 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia Cóż, może macie rację - jak wspomniałem, prawie nie korzystam z modów, więc moja wiedza na ich temat jest ograniczona. Mody mogą być prawdziwym game-changerem, ale vanilla też ma swój urok, wartość i daje autentyczne doświadczenie. Nie każda produkcja potrzebuje modów, by być świetną - niektóre tytuły bronią się same. Plus trzeba jednak wiedzieć, jak je poprawnie zainstalować, żeby wszystko działało bez zarzutu.
Rekomendowane odpowiedzi