Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak się zachowuje fabrycznie montowany Realtek - jakiej płyty głównej bym nie miał, to bezprzewodowe sieciówki Realteka/Mediateka od razu wymieniam na AC9260 od Intela (ew. AC9560 jak musi być CNVio). 

Płyta Gigabyte jest w porządku, o ile ląduje w niej procesor z TDP 65 watów.

Edytowane przez rzymo
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie będę zakładał nowego tematu już, ale potrzebuje kilku w sumie informacji stricte dotyczących tematu naokoło itx.

Zrobienie customowym kabli do zasilacza oczywiście możliwe jest... nie wiem kto teraz na forum tym się zajmuje, ale pewnie się ktoś znajdzie.

Kątowe wtyczki oczywiście istnieją... ale czy istnieją takie, które można wpinać pod konkretny zasilacz?

Opublikowano (edytowane)

@duniek Proszę o informację... czy ktokolwiek wymyślił coś takiego jak kątowe kable po stronie PSU? Zasilacz mój to Corsair SF750. 

Od razu zapytam się też o małe wyświetlacze LCD... poniżej 40x100mm. Ma wyświetlać tylko temperaturę CPU i GPU.

Po latach siadam do tematu i swoją Lian Li Q58 będę boostować.

Te kątowe wtyczki do PSU bardzo by ułatwiły robotę... ogólnie custom kable by zrobiły robotę. Taka wtyczka + krótki kabel bez oplotu i przedłużka od Asia Horse i życie stałoby się piękne.

Mały jeszcze cover i może jakieś podświetlenie dodatkowe... niestety listwy ośwetlające dedykowane Lian Li Q58 się wyprzedały i nie wiem skąd załatwić.

Edytowane przez Szambo
Opublikowano
5 godzin temu, Szambo napisał(a):

@duniek Proszę o informację... czy ktokolwiek wymyślił coś takiego jak kątowe kable po stronie PSU? Zasilacz mój to Corsair SF750. 

gotowcow nie ma
 ale da sie to zrobic, wystarczy kupic wtyczki nie takie zwykle ale ktore przeznaczone są do wlutowania

S4bdb8db808d4464381ad450b9f8607e8M.jpg

lutujesz przewody do tych pinow bezposrednio - mozna to zrobic "na płasko" a na wierzch dajesz jakis cover wydrukowany w 3d

z tym ze do małych itxow robisz wiązke na cienkich przewodach + dajesz ich 13-15 - dzieki temu wiązka atx jest praktycznie niewidoczna, duzo lepiej ja ulozyc a dodatkowo tansze, nie wiem czemu ludzie sie boją tej mniejszej ilosci zył jak w tych cienkich adatperach to jest tak samo lub podobnie rozwiązane, nawet jesli polaczyli wszystie piny to kable sa duzo ciensze zeby to sie zmiesciło w takiej srednicy

14 albo 15 zylowa wiązka pod zasilacz lian li

niestety zrobiona na grubych przewodach bo kolory mam tylko 1mm

zwykle mozna zrobic na 0,75mm a sygnalowe 0,35 lub 0,5mm

dodatkowo mozna uzyc przewodow automotive - gdzie izolacja jest ciensza (0,75mm automotive ma rozmiar 0,5mm zwyklego)

IMG_6569 (1).JPEG

• Like 1
Opublikowano

Możecie cos polecić budżetowego a nawet ultra budżetowego w temacie obudowy ITX?

Z możliwością instalacji zasilacza ATX lub SFX nawet bez GPU. (pico niestety odpada z powodu ceny)

Bo się zastanawiam nad wyspawaniem jakiegoś "wiadra" i wstawieniu panelu przedniego od Akyga :D

Opublikowano

Dzięki @duniek

Jak będę znał szczegóły techniczne to będę się odzywał. 24 pin to zdecydowanie do zamiany, bo same problemy z tymi kablami od Corsaira.

Używa ktoś z was Kabli od Asia Horse? 

https://www.amazon.pl/AsiaHorse-Hydrus-przedlużacz-24-pinowego-sieciowego/dp/B0F2F8TSVP/ref=asc_df_B0F2F8TSVP?mcid=4bd6be4c8ef637148736781b4fb16a26&tag=plshogostdde-21&linkCode=df0&hvadid=719758322338&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=2023243359934635230&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9197912&hvtargid=pla-2418594646922&psc=1&language=pl_PL&gad_source=1

Do takiej małej budy wydaje się to być idealne rozwiązanie jak chce się walczyć z bałaganem.

Opublikowano
W dniu 14.10.2025 o 08:46, Szambo napisał(a):

Dzięki @duniek

Jak będę znał szczegóły techniczne to będę się odzywał. 24 pin to zdecydowanie do zamiany, bo same problemy z tymi kablami od Corsaira.

Używa ktoś z was Kabli od Asia Horse? 

https://www.amazon.pl/AsiaHorse-Hydrus-przedlużacz-24-pinowego-sieciowego/dp/B0F2F8TSVP/ref=asc_df_B0F2F8TSVP?mcid=4bd6be4c8ef637148736781b4fb16a26&tag=plshogostdde-21&linkCode=df0&hvadid=719758322338&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=2023243359934635230&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9197912&hvtargid=pla-2418594646922&psc=1&language=pl_PL&gad_source=1

Do takiej małej budy wydaje się to być idealne rozwiązanie jak chce się walczyć z bałaganem.

u mnie masz za mniej niz 50zł 13-15zylowy atx24 ;)

jak zobaczysz jak to dziala to nie bedzie ci sie chcialo kupowac tej przedluzki za 150 ;) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, bofff napisał(a):

jaki paździerz ta przedłużka

@duniek jakich kabli  używasz 14 16 18awg?

awg18 to 0,85mm

ja uzywam 1mm albo 0,75mm

grubych nie ma sensu uzywac bo prady płynące w wiązce atx są mega małe

przykladowo w ATX masz DWIE żyły 12V - nawet w cienkiej wiązce zostawiam dwie bo tutaj pobor zalezy glownie od GPU, sama płyta z tej linii wezmie 0,5-1,5A, gpu 75W to jest 6,2A  - łącznie 8A **

jedna żyła wytrzyma 10A, a tu masz dwie czyli 20A - calosc leci na mniej niz 50% obciązenia, do tego 75W z gpu rzadko kiedy leci  - wiem ze to zalezy od modelu, ale np podczas kopania eth (niewiem czy podczas grania byloby podobnie) 1660s potrafila brac 50-55W z pci-e, a 20W z 8pin, 3070 25-30W, 3080 15W, 3090 70W 

** mowa o zwylych konfigach czyli poprostu 1gpu i tyle- wiadomo ze jakbys miał płyte z 6-7 pci-e i zrobił SLI + do reszty slotow poswadzał jakies pci-e ssd + audio + grabbery bez dodatkowych zasilań to wiadomo ze z tej linii wezmie wiecej, ale tak czy inaczej 2x 1mm w zupelnosci wystarczy - ja robie przy 12V dwa bo bo przy jednym wlasnie przy karcie 75W kabel pracowałbym na okolo 80-90% obciazenia, przy dwoch bedzie mniej jak 50

atx1.jpg

Edytowane przez duniek
  • Upvote 4
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Grzebiąc w sprawie tego ventusa napotkałem ciekawy wątek, który może komuś przyda się w małej obudowie.

Wentylatory wyciągające powietrze z GPU, nawet w takiej kiepskiej pozycji robią pozytywną różnicę... Więc warto podmienić wentylatory na GPU i odwrócić w małych obudowach.

• 2 tygodnie później...