Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.05.2026 o 09:53, CryptTM napisał(a):

IMG_20260501_154308984_AE.thumb.jpg.e2c7522b55041287cc5b99c0ba611cb0.jpg

Acha: obudowa to DeepCool CH170, jakby się ktoś zastanawiał.

Ale dziwny układ :E 
Skoro już tak kombinujesz to nie wolałbyś odwrócić wentylatora w zasilaczu i zbudować to w Rajintek Metis Plus? Negatywne ciśnienie bardzo mu służy i chłodzę tam 188W GPU i 65W Cpu w ciszy. Gęste, nylonowe filtry na wlotach... A to wszystko na 1250RPM GPU o 230mm długości i 2 slotach oraz P12 przy 1500 RPM na wylocie. Można tam wsadzić maksymalnie rtx5070ti od Gigabyte 261mm, ale poleci USB z front panelu. 13.4L. Miałbyś tylko tył i górę dla ruchu powietrze + trochę dół dla PSU, które również dostarcza trochę chłodniejsze powietrze dla CPU i ramu.

Po taniości można wsadzić tam CX650 w nowszej, gorszej rewizji, ale nadal ma DC-DC (mniejsze nie mają) oraz tylko 125mm głębokości, ale chyba lepiej polować na używane SFX-L Gold.
Jest też możliwa taka modyfikacja, ale nie polecam takiego ustawienia wentylatorów... Wystarczy kanał powietrzny z gór do GPU oraz podawanie powietrza przez PSU do środka, tutaj lepiej byłoby wywiercić front, niż bok oraz warto zostawić jak najwięcej miejsca przed tylnim wentylatorem lub nawet przykręcić go na zewnątrz, oczywiście kartkę wyciąć. ;)
Najlepsze, że ponoć wchodzą tam płyty matx 19.3cm x22.6cm, ale mogłem ciut pomylić wymiary, bo nie znalazłem tego azjatyckiego postu.

@rzymoJak będziesz miał chwilę to sprawdź w którym momencie siadają Ci taktowania na ryzen 8400f. Mam na myśli minimalny power limit.
U mnie ryzen 5500 osiąga 13W na wolnym ramie i niskim SOC oraz około 16W przy moich najlepszych nastawach ram 4000mhz 1.35V i 1.16V SOC, na marnej, chińskiej płycie itx.

Polecam użyć Universal x86 Tuning Utility i CPU-Z wystarczy. Trzeba zmieniać 3 wartości na jednakowe, bo program był przeznaczony dla laptopów. Na dodatek sprawdzam sobie Arkham Knight jeżdżąc po mieście z 60/50fps lock, aby zobaczyć minimum do generacji PS4.
image.thumb.png.84d9992a0d4b957a0702a6253b8be9f6.png

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
Teraz, rzymo napisał(a):

@musichunter1x siadają taktowania, czyli co masz na myśli? 

Dużo większy spadek, chodzi o moment, gdy rdzenie mają już tak mało prądu, że zrzucają znacznie taktowania i wydajność mocno leci.
Np. u mnie przy zmianie z 13W na 12W leci z ponad 2000mhz na ~1200mhz. Ryzen 8400f może mieć ten punkt niżej lub wyżej, ale będzie na pewno poniżej 20W.

Opublikowano

@musichunter1x tutaj akurat nie miałem jakiegoś wyboru, jeśli chodzi o obudowę, bo tą kupiłem dawno temu i tak sobie leżała i czekała na lepsze czasy, więc tym razem postanowiłem się jej pozbyć z miarę fajnym zestawem w środku. Niestety, nie mam na stanie żadnego AiO 240mm, bo to byłoby tutaj najlepsze wyjście, jeśli chodzi o wygląd / wydajność, a kupować nie było sensu, bo na półce była Feta, która się idealnie zmieściła. 

Ale zestaw też był idealnie wyważony, jeśli chodzi o wydzielana moc, tj. 5600X, 32GB RAM i 4060. To pozwoliło ograniczyć ilość wentylatorów i spowodowało, że "powietrze" spokojnie daje sobie radę ze wszystkim, a temperatury w tym ustawieniu są wręcz śmiesznie niskie, a sam komputer ekstremalnie cichy (a na tym mi zależało). W zasadzie taki układ wymusił zasilacz, i muszę przyznać, że się sprawdził jak powinien. Obudowa to nie ekstremalnie mały itx, więc trzeba wziąć na to poprawkę.

Podsumowując - mimo, że może się wydawać, że układ jest dziwny, to sprawdza się wyśmienicie i polecam go w podobnym zestawieniu, w tej obudowie oczywiście - jeśli nie mamy pod ręką AiO.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.05.2026 o 16:30, CryptTM napisał(a):

Ale zestaw też był idealnie wyważony, jeśli chodzi o wydzielana moc, tj. 5600X, 32GB RAM i 4060.

Podsumowując - mimo, że może się wydawać, że układ jest dziwny, to sprawdza się wyśmienicie 

A kojarzysz temperatury procesora po mocnym obciążeniu? W sumie teoretyzowałem nad postawieniem układu Metis Plus pionowo, ale złącza na górze wymagałyby zaślepienia pokrywą z prześwitem.
Twój układ sprawdziłby się idealnie do mocnego GPU i słabszego CPU, bo zasilacz nie wciąga ciepłego powietrza z GPU, ale pewnie koliduje z dłuższą kartą? Ciekawe jak z balansem, bo pewnie łatwo przewrócić? 

Nie rozumiem po co producenci robią tyle otworów mesh w ściankach... Duże lepsze byłyby otwory tylko przed CPU, GPU i PSU, a reszta powinna być litą ścianą, poza wylotem wentylatora. Inaczej wentylator potrafi wciągać powietrze, które nie przeszło przez radiatory, a to marnuje ciśnienie i przepływ. W Metis plus zaślepiłem otwory na boku, bo podwyższały mi temperaturę.

Opublikowano

@musichunter1x sprawdzę w domu, to ci podeślę, bo testy robiłem. GPU ledwo 65stC jakoś miała, HS chyba 75stC. CPU nie pamiętam, ale ledwo ponad 60stC było, bo nie ma z czego się grzać. Mam gdzieś screeny, jak będę w domu, to mogę Ci podesłać, to sobie zobaczysz.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.05.2026 o 15:17, rzymo napisał(a):

waty -> zegar:

Dzięki, przegapiłem twoją odpowiedź.
Dla potwierdzenia, było to z undervoltem, ile mniej więcej? Ram był 5600mhz czy 6000mhz, który wspomniałeś wcześniej?

Jeszcze sprawdziłem ryzena 5500 na totalnym minimum, z ramem JEDEC 2133mhz i kompletna granica klęski to 8W, poniżej tego nawet Resident Evil 5 mocno spada z 60fps. :E SOC miał tylko 2W w obciążeniu OCCT ramu i procesora.
Ale w bardziej wymagających grach już prawie nie było różnicy, nawet Batman chyba tracił na tak wolnym ramie, więc lepiej trzymać tam 16W i szybki ram dla 60fps lub 3200mhz i okolice 13W dla ~50fps. 16W na 2133mhz ram było chyba mniej stabilne i częściej spadał fps.
Natomiast ciekawostka, CP2077 zamiast dropić do max ~55fps przy mocnym miotaniu kamerą, spadał do 45fps lub nieco mniej, również bez power limitu, ale z ramem jedec 2133mhz, zamiast dopieszczonych 4000mhz.

Nie wiem jak youtuberzy mierzą wydajność w CP2077, ale na ryzen 5600 z 3600mhz cl14 miał wydajność zbliżoną do ryzen 5500 na jedec, ale z przyciętym windows. :E Albo to jeszcze co innego w ustawieniach sprzętu. Co prawda używam zoptymalizowanych ustawień, ale wszystko odpowiedzialne za obciążenie CPU jest raczej na max, choćby tłumy... Rtx3060ti, r5500 i ram 4000mhz praktycznie trzymają 60fps w 1440p DLAA.
image.thumb.png.da45f568ec5e57f17c14d7866ee1e440.png

Fajnie byłoby znać minimum dla i5 12400f po UV poprzez AC/DC Loadline oraz kiedy utrzymuje 60fps w grach z PS4 jak Arkham Knight. Podejrzewam 18-23W oraz 10W przy grach z PS3 jak Resident Evil 5.

Opublikowano

@ernig ori PSU kable szczypią w oczy ale...

nie ma to wpływu na FPS czy inne aspekty pracy PC.

Ciężar który w custom konstrukcjach dźwigamy

do obejścia ...jest kosztem który nie jest mile widziany.

Zostaw...nie walcz.

Opublikowano
W dniu 24.05.2026 o 16:47, musichunter1x napisał(a):

A kojarzysz temperatury procesora po mocnym obciążeniu?

Naszukałem się tych screenów, ale za cholerę nie mogę namierzyć tych z CPU.

GPU znalazłem, możesz zernkąć:

Zrzutekranu2026-05-04143515.thumb.png.bf2323a583cb5d17daa24765ba18fde9.png

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@CryptTM Dzięki za chociaż GPU, a dobrze tam widzę? ~1800RPM na karcie i 67C? Po co tak cisnąć chłodzenie? Chyba że  to domyślna krzywa. :E

U mnie 3060ti gddr6x domyślnie mocno podbija obroty, ponieważ producent martwił się i Vram, ale w mojej obudowie jest na tyle dobrze że wystarczy 36% i UV zamiast 55-65%, ale nie boję się ciągnąć karty do 79C i ~<90C na hotspot i Vram.

Dziś będę testował kolejnego rtx5060ti 208mm windforce, ale już nawet Ventus działa pasywnie w grach na lepszych ustawieniach niż 3060ti, ponieważ UV często trzyma kartę <80W przy 60fps, bywa że 40-55w starcza.

W dniu 2.06.2026 o 13:25, wallec napisał(a):

13700k na igpu podczas przeglądania neta i w idle jest prześwietny

Wszystko na fabrycznych napięciach?

Ile masz przy puszczaniu czegoś z youtube w tle + krzątanie się po forum?

Przy tych max 24W to mogę nawet grać na ryzen 5500, ale wątpię żeby często tyle Ci osiągnął intel w przeglądarce i to pewnie sekundowe skoki?

Zastanawiałem się czy brać i5 13400f, ale w testach jakiś wysoki idle miał. Tak czy inaczej sztuka za 490 zł już nieaktualna...

Opublikowano (edytowane)

Chińczycy znowu zepsuli mi zabawę i już zrobili obudowę o której myślę, jedynie wolałby zasilacz czerpiący powietrze ze środka, wlot z boku do CPU oraz trochę więcej miejsca dla GPU 230mm i 15-25mm ponad 2 sloty. Możliwe że nawet udałoby się utrzymać poniżej 11L... Z drugiej strony zmodyfikowany projekt Metis Plus mieści nawet 267mm, 2 sloty + ~30mm zapasu, zasilacz ATX, a to tylko ~13L.

Mechanic Master 102, gdzie wchodzi 140mm na froncie, które ustawilbym na wylot.

1613852601-870977692 (1).jpg

Układ wentylatora na froncie i GPU jest idealnym, powinien być stosowany we większych odbudowach... Przy odwróconym obiegu powietrza ten jeden wentylator 140mm jako wylot powinien schłodzić nawet 320w GPU w ciszy, oczywiście przy dłuższej obudowie. Najmniejszy rtx3080 to chyba 267mm dell oem oraz rtx5070ti 261mm gigabyte windforce.

Przy moimi projekcie wspomnianym na początku pewnie schlodziloby nawet rtx5090, przy tylko 1x140 oraz 2x60/80 lub 1x120 na tyle.

Oczywiście należałoby uszczelnić wszystkie otwory przed którymi nie ma wentylatora /radiatora, ale producenci coraz bezmyślnej walą mesh...

Opublikowano (edytowane)

Chyba mój ulubiony projekt w tym stylu, ale niedostępny lub drogi, ponieważ robiła to jakaś mała grupka w Chinach.
Gdyby miała miejsce na GPU chociaż 230mm lub 250mm... Wystarczyłoby odwrócić zasilacz, zrobić wlot do CPU z boku i wydłużyć obudowę, wraz z pozbyciem się tego durnego "mesh" z frontu. 
Mechanic Master S102 urósł, ale karta dalej ma tylko 210mm... Na dodatek wymiary zewnętrzne ponoć się nie zgadzają.
image.thumb.png.4432fec7862dd40d2160878544ccf1ab.png

@Yedi
A to Shiny Snake L200, którego udało się kupić od kogoś z Polski za 200 zł. Niestety bez modyfikacji wejdzie rtx5060ti inspire x2, a nie mój windforce :E .
image.thumb.png.a42d86473175ada24f6c1fab20fcfd5e.png

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Qrdello napisał(a):

Przy niektórych maluchach tutaj A3 wydaje się olbrzymem 

Myślałem że masz na myśli papier A3 :E 
Patrzę jeszcze raz na te obudowy i przecież bywają mniejsze od A4, jeśli chodzi o głębokość i wysokość.

Opublikowano
1 godzinę temu, Yedi napisał(a):

Aktualnie siedze na chiczyku - Mechanic Master C28 ktory ma z niecałe 18L

Fajna buda ogólnie. Wolę jednak włącznik i USB na górze zamiast froncie, stąd wybór Inter Tech IM-1 22L. Przeszkadza mi trochę, że nie ma miejsca na AIO 240 na górze, jedynie jest możliwość na boku, co mi koliduje z zasilaczem. Musiałbym zasilacz dać na drugi bok (jest na froncie), ale wtedy z kolei koniecznie płyta ITX. Tak więc jest płyta ATX i chłodzenie powietrzne.
Swoją drogą sprawdzałem opcję z wentylatorem wiejącym od spodu na kartę, to to nie poprawia temperatury karty pod obciążeniem, wręcz jest 50 rpm więcej na karcie: za mała odległość między wentylatorem, a kartą.

Opublikowano (edytowane)

A3-mATX też miałem - mimo wszystko dla mnie za duża :) Widze że klon Sama-01 ma się nadal dobrze. Miałem Kruxa Naosa w swoim czasie. 

Musisz wymienić zasilacz na SFX i musi być on na burcie - wtedy pewnie AIO wjedzie na bok. 

W sumie dużo bardziej wolę AIO na boku niż na górze... 

Co do wentyli na dole - u mnie zazwyczaj też było gorzej niż bez - choć to zależy czy są to 120 czy 140. Często okazywało sie wystarczyło zostawić tylko jeden i była poprawa o kilka stopni

A i MM C28 da się zrobić inwerted a nawet desktop :)

Edytowane przez Yedi
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, musichunter1x napisał(a):

@Yedi
A to Shiny Snake L200, którego udało się kupić od kogoś z Polski za 200 zł. Niestety bez modyfikacji wejdzie rtx5060ti inspire x2, a nie mój windforce :E .

Czaiłem sie w swoim czasie na L300 albo L400 - ale po przeżyciach z Meshroom S V2 odpuściłem .. 

Jesli buda ma być  w pionie - wolę już moje Xproto L V2 + TR SI-100

@Szambo mi podesłał coś ładnego i niedrogiego:

image.thumb.png.aae801dbb538af5577cf2ba857331a90.png

https://www.geeekstore.com/product-category/case/

Osobiście czekam na :

image.thumb.png.81d4dbeaa9e90acabcfe29270fa16444.png

Edytowane przez Yedi
Opublikowano
10 godzin temu, Yedi napisał(a):

A3-mATX też miałem - mimo wszystko dla mnie za duża :) Widze że klon Sama-01 ma się nadal dobrze. Miałem Kruxa Naosa w swoim czasie. 

Musisz wymienić zasilacz na SFX i musi być on na burcie - wtedy pewnie AIO wjedzie na bok. 

W sumie dużo bardziej wolę AIO na boku niż na górze... 

Co do wentyli na dole - u mnie zazwyczaj też było gorzej niż bez - choć to zależy czy są to 120 czy 140. Często okazywało sie wystarczyło zostawić tylko jeden i była poprawa o kilka stopni

A i MM C28 da się zrobić inwerted a nawet desktop :)

Tak mialem krux naos

IMG_6716.thumb.jpeg.4fe538d914f380d473682e8315463666.jpeg