Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przeglądając reddita twórców tamtej obudowy - Rider R2 V5 znalazłem ich poprzedni projekt - małe akwarium:
12 litrowa Saber m6i, ale usprawniłbym ją przekręcając chłodzenie CPU o 90 stopni i robiąc otwory nad nim, prowadząc wydmuch kanałem powietrznym... Ale i tak nie lubię karty przy podłodze. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Jak na moje standardy ITX to obudowa jest duża, ale w końcu się za nią zabrałem. Odświeżenie plastików, zmiana mocowania na dyski 2.5", jeszcze kilka zmian ją czeka.
Graty włożone testowo - po prostu żeby sprawadzić, czy fizycznie się zmieszczą oraz jak z temperaturami (jest ok). Między zasilaczem a coolerem jest 1 cm. Chyba jednak lepszym rozwiązaniem byłby tu AXP120-X67 lub ID-COOLING IS-67XT... Jeszcze pomyślę.

Komponenty tak z grubsza:

* Ryzen 8700F - po premierze Zen6 wleci tu jakiś 8/16 z 48MB cache (nie mam ciśnienia na X3D)

* 2x12 6000 @ CL38 - ceny spadną to 2x16 / 2x24 6400+

* NVMe 256 na system, SATA 0.5 + 1 TB (Samsungi Evo) - te zostają, jak ceny spadną to wleci drugi NVMe 2 TB

* zasilacz Chieftec SFX (CSN-450C), do zrobienia kabelki na wymiar i wymiana wentylatora na Thermalright TL-8015

* grafika to krótki Asus RTX 4070s 12GB i karta raczej zostanie na długo...

NguZzxI.jpeg

DMlKYxZ.jpeg

FTNm9c8.jpeg

nM3G5XP.jpeg

6MaAGQF.jpeg

cbOp3iW.jpeg

48aBJvz.jpeg

Edytowane przez rzymo
  • Like 8
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Sniny Snake L400 12.1-12.6L... Moim zdaniem lepsza obudowa niż NZXT H2 Flow (~20L, SFX), od biedy wygląd może nie podobać się, ale...

• mieści PSU ATX 140mm
  • karta do 350mm, 3 sloty - 350x154x72 lub 340 z wentylatorem na górze
  • 3 wentylatory 140mm 15mm, jeden może być 25mm grubości
  • po modyfikacji jeszcze idzie wcisnąć malutkie wentylatory na tył
  • chłodzenie powietrzem do 73mm, po delidzie 77mm
  • 198x169x363, ale trochę oszukują, ponieważ liczą bez podstawki, pewnie należy dodać 15mm do wysokości = 12.6L
  • noctua L12 / deepcool AN600 schłodzą bez problemu 125W, a 88-95W pewnie nawet w rozsądnej ciszy
  • jest skręcana, a nie nitowana, więc łatwo ją zmodyfikować

Fractal Ridge

37,5 cm x 11,5 cm x 36,0 cm = 15.5L :E Nawet footprint ma większy 41400mm2 vs 33462mm2.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zaspamuję wam ten temat ;)

Szukając jak najwęższego chłodzenia tower i dual tower w końcu wpadłem na pomysł.... Można kupić niskie chłodzenie dual tower i umieść wentylator wyciągający powietrze nad nim! 
Wąskie obudowy z zasilaczem na froncie mają nabierają sensu oraz teraz Metis Plus bez problemu powinien dać sobie radę nawet z gorącym rtx3080 lub rtx5070ti. :E  Teraz mam powód by celować w dual tower z wentylatorem 92mm. Szukałem wąskiego, aby zostawić jak najwięcej miejsca z tyłu. 

Jakby ktoś szukał tych wąskich dual tower z wentylatorem 120mm:
-Thermalright Silver Soul 135 niedostępny, tylko 94mm głębokości z jednym wentylatorem w środku.
-Jest to ciekawostka odnośnie wysokości... Thermalright Silver Arrow 130 - 130mm wysokości, dual tower 120mm fan i 101 głębokości, rzadki i przez to drogi, ale dostępny. Fizycznie chyba nie ma niższego dual tower z takim wentylatorem. Brakuje nowoczesnych zapinek.
-92mm wentylator i 92mm głębokości - Jonsbo CR-1400 DV2

Ciekawostka z 140mm wentylatorem i pojedyncza wieżą - Deepcool AS500 - radiator o grubości 49mm, jest dość wysoki 164mm, ale bez tego badziewia plastikowego będzie to 159mm.

Opublikowano
1 godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Szukając jak najwęższego chłodzenia tower i dual tower w końcu wpadłem na pomysł.... Można kupić niskie chłodzenie dual tower i umieść wentylator wyciągający powietrze nad nim! 

Nie wiem czy myślimy o tym samym, ale kiedyś popełniłem komputer ITX, w obudowie Sugo SG13 - na procesorze Noctua NH-L12, bez żadnego wentylatora.
Cooler ten w zasadzie opierał się na zasilaczu ATX, którego to wentylator wymuszał obieg powietrza przez chłodzenie procesora. Działało to zadziwiająco dobrze.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, rzymo napisał(a):

Nie wiem czy myślimy o tym samym, ale kiedyś popełniłem komputer ITX, w obudowie Sugo SG13 - na procesorze Noctua NH-L12, bez żadnego wentylatora.

Problem z takim układem jest zasysanie ciepła z wnętrza komputera, a potem CPU przez zasilacz i bardzo słabo chłodzisz sekcję zasilania oraz ram. Przy większym obciążeniu zasilacz będzie najgłośniejszy.

Chyba że odwróciłeś przepływ powietrza w zasilaczu i właśnie to dzieje się u mnie w metis plus. Z zasilacza na froncie leci powietrze do tower na CPU i potem tył wysysa, a GPU od góry ma świeże powietrze. Wtedy negatywne ciśnie powodowane przez wentylator na tyle obudowy naturalnie chłodzi całą resztę, dzięki czemu zasilacz i GPU rzadziej używają wentylatora
Przy 35% Arctic P12 PST reszta wentylatorów może być pasywna w przeglądarce, ale zostawiam jeszcze CPU na 600RPM, bo i tak nie słychać. Przy 55-65%, GPU i zasilacz mogą być pasywne, a rtx5060ti dzięki efektywności ma sensowną wydajność do ~70W, przez co pasywność często wystarcza. SGX650 do 200-280W u mnie nie załącza się... Baa, od zmiany na rtx5060ti chyba nigdy nie pracował, poza OC oraz obciążeniem OCCT. :E 

Miałem problem ze schłodzeniem ramu , ponieważ nie mogę dodać więcej świeżego powietrze, bo brak negatywnego ciśnienia podnosi temperatury. Nieuszczelnione otwory od razu podbijają temperatury, bo zamiast wysysać ciepło z radiatorów to ciśnienie marnuje się na niepracującym powietrzu.
Jeśli dodam wentylator gdzieś nad wieżą to rozszczelnię "przejściówkę" z ATX na SFX. Przy tyko jednym wentylatorze jestem w stanie schłodzić tam ~320-380W poboru z gniazda i może więcej przy lepszym radiatorze GPU, niż 230mm rtx3060ti gddr6x Asus Dual.

Ale nie doceniam pozytywnego ciśnienia, więc to tylko moje gdybanie. Po prostu nie lubię mieszania gorącego powietrza ze świeżym, aby mieszanka wyszła sobie otworami.

Opublikowano
24 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Problem z takim układem jest zasysanie ciepła z wnętrza komputera, a potem CPU przez zasilacz i bardzo słabo chłodzisz sekcję zasilania oraz ram. Przy większym obciążeniu zasilacz będzie najgłośniejszy.

Kluczem jest to, jak w większości małych buildów, by nie próbować pakować pełnoprawnych nafullprądużrących komponentów do małej obudowy - bo wtedy będzie i głośno, i bardzo gorąco. Tylko te oszczędniejsze i mniejszy lub większy UV/underclock...

Jak dobrze sięgam pamięcią to miałem wtedy i7-4770s, 24GB DDR3 niskoprofilowego (ale naprawdę nisko, nie to co teraz się reklamuje jako niskie) i MSI Armor 1060.
Grafa brała powietrze z boku obudowy, sporo wyrzucała przez śledzia, za bardzo nie podgrzewała środka, całość chodziła b. kulturalnie. 

RAMy o takie:

image.png

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, rzymo napisał(a):

Jak dobrze sięgam pamięcią to miałem wtedy i7-4770s, 24GB DDR3 niskoprofilowego (ale naprawdę nisko, nie to co teraz się reklamuje jako niskie) i MSI Armor 1060.

Coś takiego też bierze mało prądu, więc wszystko mu jedno. Wątpię w ciche schłodzenie 225W GPU lub po UV do 180W, mając wylot tylko przez PSU i małą kratę na drugim boku.
Do jakiś ~200W wystarczy zasilacz i 1-2 wentylatory poniżej 92mm jako wylot. Od roku chodzi tak rtx4060 oraz i5 8500 u rodziny. 8500 wybrałem dla wersji z "lutem" pod IHS, zamiast pasty.

Opublikowano

Ma / miał ktoś Jonsbo TK-0?

Rozważam tę obudowę, bo w zasadzie spełnia wszystkie poniższe podpunkty:

* miejsce na niski cooler wieżowy (wentylator 120 / 92mm)

* miejsce na grafikę ~2.5 slotu, ~200mm wystarczy, bez risera

* zasilacz SFX / SFX-L

* mocowanie na jeden/dwa 2.5"

* chociażby podstawowe filtry przeciwkurzowe

* miejsce na jakikolwiek wentylator wtłaczający / wyrzucający powietrze

Teraz proszę o głos rozsądku, czyli dlaczego nie warto... :)
Jest może coś podobnego od pana Chińczyka, tańszego, mniejszego? Jak najbardziej może być bez okna, najważniejsze żeby było miejsce na grafikę krótką, ale grubszą niż 2 sloty...

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Harddrinkingman napisał(a):

Za ile realnie mógłbym teraz pchnąć In Win Chopin Pro? Bo zaczyna mnie już powoli irytować.

Co z nim nie tak?

Godzinę temu, rzymo napisał(a):

@Doamdor kupiłem, powinna dojść na początku tygodnia. 

Na razie będę miał w niej 9060XT (Asus Dual).

Daj znać jak z jakością wykonania i czy obudowa jest sztywna. 

Jeszcze Asus RTX 4070 EVO i 4070 Super EVO zmieścisz w tej obudowie. 

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
1 godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

Zobaczyłem na starcie 97C na 9800X3D i na tym zakończyłem oglądanie tego wynalazku.

Buda pod jeden model karty i z gotującym się prockiem. Pysznie.

Źle do tego podchodzisz. To buda pod mid-range setup, a nie topke. Ja nie wiem dlaczego ludzie do każdej takiej obudowy chcą wkładać topke i później płakać nad temperaturami. Tutaj wkładasz takiego 7500F i cieszysz się małym kompem, a nie 9800X3D. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.07.2026 o 06:48, Doamdor napisał(a):

Daj znać jak z jakością wykonania i czy obudowa jest sztywna. 

Obudowa jest sztywna, nawet po zdjęciu szkła, górnej i bocznej ścianki. 

Wykonanie bez uwag, brak ostrych krawędzi (wszystkie zaokrąglone), dolny filtr przeciwkurzowy jest magnetyczny, natomiast boczny (przy zasilaczu) to prosta siateczka.

Wentylatory 25 mm jakoś tak nie pasują mi wizualnie... ;) Za bardzo je widać, zbyt mocno "wchodzą" w stronę środka obudowy, będę montował slimy. Zresztą na dole i tak muszę wstawić 15 mm, bo przy grubszej grafice zwykły wentylator się nie mieści / wchodzi na wcisk.
Na tył mam 2x Thermalright TL-9015 (92 x 15), na górę i dół pewnie kupię Arctic Slim, zostaje kwestia 120 czy 140 mm.

Edytowane przez rzymo
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, MarcoSimone napisał(a):

Zobaczyłem na starcie 97C na 9800X3D i na tym zakończyłem oglądanie tego wynalazku.

Można włożyć do takiej obudowy nawet i tego 9800X3D, tyle że trzeba mu obciąć PPT do 65W. Wydajność i tak będzie niezła. Ze względu na to, że PPT będzie obcięte i często zegary też, to bardziej tu pasuje 7800X3D (sam sobie zaprzeczyłem teraz). Z drugiej strony 9800X3D lepiej oddaje ciepło.

Co do karty, to niestety jak obudowa jest pod jedną kartę, to znaczy jest na te 3-5 lat maks, poza tym founders nie jest łatwo dostępny.

W tym kształcie mamy też Fractal Design Ridge. Kart tam pasuje wiele, ale riser PCI-E 4.0 też ogranicza tę obudowę do jakiegoś momentu. Za to FD Ridge ma przynajmniej 2 USB na froncie i je ogólnodostępna w sklepach.

Edytowane przez wamak
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Z tego co widzę to można jeszcze odwrócić wentylator na CPU, bo po prostu ciepłe powietrze ma problem opuścić obudowę. Ale samo obniżenie power limitu do 65W powinno załatwić sprawę.

Możnaby zrobić jeszcze wyższą obudowę, zasilacz dać pod płytą główną, a w miejscu zasilacz walnąć AIO, może nawet 240mm zmieści się, ale nawet te liche chłodzenie wystarczy do 60-90fps z X3D, bo tyle da radę nawet 44W.

Opublikowano
9 godzin temu, MarcoSimone napisał(a):

Buda pod jeden model karty i z gotującym się prockiem. Pysznie.

Ale za to płyta piękna :lovin:

• Upvote 1