Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, Akuki napisał(a):

Buda fajna, ale o co be z tą wersją (rozmiarem?)  grafy, bo się nie znam? 

To jest Founders od Nividii - rtx5080. Jakakolwiek inna nie będzie pasować do tej obudowy.
Od biedy jest Midori 5L, która korzysta z normalnych rozwiązań i mieści rtx5070.

• Thanks 1
Opublikowano

Nie taki mały PC bo 20l obudowa, ale naszło mnie na zmianę. Rok temu kupiony lian li O11 air mini idzie na sprzedaż, a wleciał Jonsplus z20 mesh + zmiana zasilacza na corsair sf1000 nie wiem po co tak mocny ale jest... Muszę zakupić jeszcze dystanse do wentylatorów. Wyższe nóżki już w drodze.

IMG20260728170915.jpg

IMG20260728170921.jpg

IMG20260727214936.jpg

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano

@Grexons Hm... dlaczego akurat taki obieg powietrza w środku zrobiłeś? Specyficzne ustawienie obudowy, czy coś innego?

U mnie wczoraj, przy tych upałach i w pomieszczeniu po 27,5stC komp zaczął sie wyłączać podczas grania :E

Normalnie aż nie wierzyłem, dopóki nie zacząłem szukać przyczyny, bo tak:

- obudowa LL D011 Mini

- 360AiO na CPU

- łącznie 9 wentyli, odpowiednio ustawionych, cicho i chłodno... było :E

W każdym razie zacząłem mierzyć temperatury i okazało się, że stosując mobo mITX w obudowie z taką cyrkulacją powietrza, jak w LL, w dodatku stosując AiO - sekcja zasilania mobo dość znacznie zaczełą się gotować. Mało tego - na RAMie ponad 65stC :O Do tego dyski SSD (wyposażone w dodatkowe radiatory, dość duże) też średnio znacznie powyżej 50stC...

Jasno to sugeruje, że brakuje przy takiej płycie i w/w podzespołach brakuje nawiewu na okolicę CPU. Nie bardzo jest jak to zrobić w obudowie, bez psucia efektu wizualnego, więc postanowiłem wyciągąć na próbę moją wcześniejszą obudowę, czyli H1.

I teraz tak: CPU - temperatury w zasadzie jak na 360mm, w dodatku wbudowane AiO w H1 jest wyposażone w Arctica P14 MAX, co naprawdę robi tu super robotę. Wentylator od razu chłodzi całą okolicę CPU, w tym jeden SSD powodując, że RAM podczas gry w BC2077 ma ledwo 45stC, SSD od strony CPU jedwo dobija do 49stC a i sekcja zasilania nie załącza wentylatora - bo nie musi xD

GPU ma dodatkowy wentylator na tyle obudowy (plus front-mesh, szyba już dawno w koszu), temperatury na karcie wzrosły z ~69stC w LL do ~75stC w H1. Jest tylko delikatnie głośniej niż w LL, ale to normalne.

Tak czy tak - nie sądziłem, że płyta ITX tak kiepsko zachowa się w większej obudowie przy, teoretycznie, lepszej cyrkulacji powietrza. Jednak przy takim upchaniu elementów nawiew na mobo, lub horyzontalny cooler (jeśli nie mamy AiO) robi tu doskonałą robotę.

Będzie trzeba teraz jakąś normalną mobo kupić, jak będę chciał wrócić do LL :/