Seeba03 119 Opublikowano 25 Lipca Opublikowano 25 Lipca W dniu 23.07.2025 o 21:50, GordonLameman napisał(a): Przebiłem jedna na krawężniku Opony Pirelli są jakieś dziwnie delikatne. Najwięcej zgłoszeń uszkodzenia ogumienia to właśnie ich modele - letnie, czy zimowe to bez znaczenia. 2
Krystian03 12 Opublikowano 15 Października Opublikowano 15 Października W reklamach w tym roku to nawet od pierwszych dni września namawiają że to już czas na wymianę na zimowe pomimo że zima się nie zaczęła a nawet jesieni wtedy nie było. Tradycyjnie to się wymienia jak będzie wiadomo że pierwszy śnieg spadnie i będą dłuugie kolejki jak co rok lub zrobić to samemu.
KamcioGF 67 Opublikowano 15 Października Opublikowano 15 Października Jak ktoś ma zwykłe toczydło poniżej 200km z napędem na przód lub AWD to całoroczne to jest rozum i godność człowieka zamiast czekać w kolejce do wulkanizatora dwa razy w roku jak do lekarza. 1 1
wallec 799 Opublikowano 15 Października Opublikowano 15 Października (edytowane) U mnie już elegancko zimoweczki kormoran snow 225/45 r17. 0 minut czekania, 40 minut usługa, zdjęcie letnich z felg, montaż zimowych na felgi z wyważeniem, montaż kół na auto, pakowanie opon letnich do workow i bagażnika. 80zl W marcu to samo. Edytowane 15 Października przez wallec
Gret 550 Opublikowano 15 Października Opublikowano 15 Października 80 fajna cena, u mnie próżno szukać poniżej 140-150zł za taką usługę. robię 4tyś rocznie i później mam dwa komplety 6-7 letnie z bieżnikiem 6,5-7mm wolę targać wielosezon 1
Petru23 249 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października W dniu 15.10.2025 o 20:24, wallec napisał(a): U mnie już elegancko zimoweczki kormoran snow 225/45 r17. 0 minut czekania, 40 minut usługa, zdjęcie letnich z felg, montaż zimowych na felgi z wyważeniem, montaż kół na auto, pakowanie opon letnich do workow i bagażnika. 80zl W marcu to samo. Daj znać jak się zachowują 15C+, w szczególności jak będzie znów do 20C 1 1
Grolshek 516 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października 16 minut temu, Petru23 napisał(a): Daj znać jak się zachowują 15C+, w szczególności jak będzie znów do 20C Jak się mogą zachowywać? Jak guma do żucia po 20 minutach żucia. Zdarta opona po 100km trasy i niestabilność w zakrętach. Bajka. Bezpieczeństwo to podstawa
Petru23 249 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października (edytowane) 25 minut temu, Grolshek napisał(a): Jak się mogą zachowywać? Jak guma do żucia po 20 minutach żucia. Zdarta opona po 100km trasy i niestabilność w zakrętach. Bajka. Bezpieczeństwo to podstawa No ale niektórzy już zmienili ma zimowe, bo przecież... No już zmienili. To chciałbym wiedzieć jak te zimowe opony, wybrane ze względu na bezwzględne ( ) bezpieczeństwo w czasie kalendarzowej zimy oraz później jesieni i wczesnej wiosny. Bo mnie mówiono, że wielosezon to jednak brak odpowiedzialności, no nie nadają się ani na zimę ani na lato. Nie to, żebym nie wiedział ale inni czytający nie znający się na temacie mogli coś tam się dowiedzieć Jaka prognoza pogody jest każdy widzi, tak samo jak wyglądają okresy październik - kwiecień Bo jak już zmienicie na letnie ze względów bezpieczeństwa oczywiście, to chciałbym się dowiedzieć jak się Wam będą te letnie zachowywać przy zmianach temp spadających niekiedy do i poniżej zera (kwiecień plecień poprzeplata, trochę zimy trochę lata). Ew jeśli jeszcze będziecie na zimowych to też dajcie znać jak tam oponki. Bo bezpieczeństwo najważniejsze Edit Bo np najbliższe święta i wyjazdy do rodzin i na groby... Edytowane 28 Października przez Petru23 1 2
Grolshek 516 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października 6 minut temu, Petru23 napisał(a): Bo jak już zmienicie na letnie ze względów bezpieczeństwa oczywiście, to chciałbym się dowiedzieć jak się Wam będą te letnie zachowywać przy zmianach temp spadających niekiedy do i poniżej zera. Ja wiem ja wiem!!! Twarda jak skała guma, zerowe hamowanie, w zakrętach wyjazd na czymkolwiek śliskim/o niskiej przyczepności. 1
GordonLameman 8 426 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października 11 minut temu, Petru23 napisał(a): No ale niektórzy już zmienili ma zimowe, bo przecież... No już zmienili. To chciałbym wiedzieć jak te zimowe opony, wybrane ze względu na bezwzględne ( ) bezpieczeństwo w czasie kalendarzowej zimy oraz później jesieni i wczesnej wiosny. Bo mnie mówiono, że wielosezon to jednak brak odpowiedzialności, no nie nadają się ani na zimę ani na lato. Nie to, żebym nie wiedział ale inni czytający nie znający się na temacie mogli coś tam się dowiedzieć Jaka prognoza pogody jest każdy widzi, tak samo jak wyglądają okresy październik - kwiecień Bo jak już zmienicie na letnie ze względów bezpieczeństwa oczywiście, to chciałbym się dowiedzieć jak się Wam będą te letnie zachowywać przy zmianach temp spadających niekiedy do i poniżej zera (kwiecień plecień poprzeplata, trochę zimy trochę lata). Ew jeśli jeszcze będziecie na zimowych to też dajcie znać jak tam oponki. Bo bezpieczeństwo najważniejsze Edit Bo np najbliższe święta i wyjazdy do rodzin i na groby... 1 2
Petru23 249 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października @Grolshek Niemożliwe. Mamy dwie pory roku w Polsce aktualnie. Zimę i lato, średnio rozkładające się po 6 miesięcy. 2 2
TheMr. 2 600 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października (edytowane) W dniu 15.10.2025 o 10:14, KamcioGF napisał(a): Jak ktoś ma zwykłe toczydło poniżej 200km z napędem na przód lub AWD to całoroczne to jest rozum i godność człowieka zamiast czekać w kolejce do wulkanizatora dwa razy w roku jak do lekarza. Miałem poniżej 200km zwykle toczydlo, wielosezon wytarł się bardzo szybko z napędem na przód. Powiedziałbym że właśnie z napędem na tył to można brać całoroczne częściej. Hamowanie, masa samochodu plus przyspieszanie idzie na przód cały czas, dzięki czemu przód wyciera się szybciej. Przy obecnych 300km, nawet nie liczę że opony mi wytrzymają dwa lata Edytowane 28 Października przez TheMr.
Petru23 249 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października (edytowane) O,.np tu możemy sobie zobaczyć jak wygląda srwdnia temperatura co do dnia w skali roku na przestrzeni lat. https://modele.imgw.pl/cmm/?page_id=39975 To już nie lata 70-90 Edytowane 28 Października przez Petru23 1
marko 713 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października @Petru23 Ty próbujesz coś udowodnić, czy jak? 1
Petru23 249 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października (edytowane) @marko A dlaczego tak uważasz? Jakaś paranoję już masz? Czy tematyka wychodzi poza Twój kanon możliwej dyskusji? Bo mnie się wydaje, że to wątek o właściwym czasie dla zmiany opon i nie wiem czemu Twoim zdaniem podlinkowane wykazu temp na przestrzeni lat jest próbą czegoś udowodnienia. Edytowane 28 Października przez Petru23 1
marko 713 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października Ja mam paranoję? Sam używam opon wielosezonowych. Tylko Ty jak Filip z Konopi wyskoczyłeś "hej, jak tam wasze zimówki?" i zaczynasz zasypywać postami, żeby pokazać, że zimówki teraz są be 1 2
Petru23 249 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października (edytowane) 14 minut temu, marko napisał(a): Ja mam paranoję? Sam używam opon wielosezonowych. Tylko Ty jak Filip z Konopi wyskoczyłeś "hej, jak tam wasze zimówki?" i zaczynasz zasypywać postami, żeby pokazać, że zimówki teraz są be Co w tym dziwnego, że chciałbym się dowiedzieć jak zachowują się zimowe opony w takich temp jak są? Może chce już zmienić na zimowe? Albo wrócić do letnich bo dłuższy wyjazd mi się szykuje na 1-2.11. Wchodzisz z tabu wg swojego mniemania. Nie uczestnicz zatem w dyskusji, skoro nie potrafisz. Kolega Gordon również i nagle zrobi się cisza i spokój i nikt nie będzie zbędnie spamował i leczył kompleksów. Weźcie sobie coś na uspokojenie i nie niszczcie kolejnego wątku. Edytowane 28 Października przez Petru23 1
GordonLameman 8 426 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października Teraz, Petru23 napisał(a): Co w tym dziwnego, że chciałbym się dowiedzieć jak zachowują się zimowe opony w takich temp jak są? Wchodzisz z tabu wg swojego mniemania. Nie uczestnicz zatem w dyskusji, skoro nie potrafisz. Kolega Gordon również i nagle zrobi się ciszą i spokój i nikt nie będzie zbędnie spamował. Weźcie sobie coś na uspokojenie i nie niszczcie kolejnego wątku. Będą się zachowywać dokładnie tak samo jak w ubiegłym roku albo 5 lat temu, kiedy jeździłeś na zimowych oponach. Pjoter, ale to Ty dzwonisz o te całoroczne opony. A przecież jeździłeś jak wszyscy na zimówkach. Amnezja cię dopadła? 1
lesiu155 136 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października Jak zazwyczaj się nie bardzo wypowiadam tak tutaj to faktycznie Petru załączyło Ci się petrowanie jak jasny uj... Dosłownie jak z tego mema "Nie mogę teraz gadać, jestem na ołpenerze"... Jak pierwszy raz twojego posta czytałem to oczy ze zdumienia przecierałem. Drugi PiotreQ normalnie 2 1
Petru23 249 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października (edytowane) @GordonLameman już nie twórz historii co robię i co piszę bo to już nie lab i nie obronisz tego. A przyklaski w kółeczku różańcowym nic już nie zmienia. Niestety ale chyba pogarda do pospólstwa i niższych klas społecznych niż kasta prawnicza jest u Ciebie nie do opanowania. A w szczególności do ludzi z IT. Masz ignora w opcjach? Użyj. Edytowane 28 Października przez Petru23 1
marko 713 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października 27 minut temu, Petru23 napisał(a): Co w tym dziwnego, że chciałbym się dowiedzieć jak zachowują się zimowe opony w takich temp jak są? Może chce już zmienić na zimowe? Albo wrócić do letnich bo dłuższy wyjazd mi się szykuje na 1-2.11. Wchodzisz z tabu wg swojego mniemania. Nie uczestnicz zatem w dyskusji, skoro nie potrafisz. Kolega Gordon również i nagle zrobi się cisza i spokój i nikt nie będzie zbędnie spamował i leczył kompleksów. Weźcie sobie coś na uspokojenie i nie niszczcie kolejnego wątku. Było milion sposobów, żeby napisać, że patrząc na aktualną prognozę pogody, niektórzy pospieszyli się ze zmianą opon na zimowe, czy też mogłeś po prostu nawiązać, że patrząc na przebieg zimy w ostatnich 10-15latach, to opony zimowe mają coraz mniej sensu. Ale nie. Stwierdziłeś, że zaatakujesz, próbując udowodnić, że dokonałeś najlepszej decyzji. I robisz tak często, widocznie taka Twoja cecha. Twój Ford czy decyzja o najmie, to też najlepsza decyzja. Nie musisz tego mam 300 razy powtarzać. 2 1
GordonLameman 8 426 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października 24 minuty temu, Petru23 napisał(a): @GordonLameman już nie twórz historii co robię i co piszę bo to już nie lab i nie obronisz tego. A przyklaski w kółeczku różańcowym nic już nie zmienia. Niestety ale chyba pogarda do pospólstwa i niższych klas społecznych niż kasta prawnicza jest u Ciebie nie do opanowania. A w szczególności do ludzi z IT. Masz ignora w opcjach? Użyj. To ty użyj tej opcji Nie miałeś nigdy auta na zimowkach? Nie kłam. Wiesz doskonale jak się jeździ na zimowkach. Po prostu szukasz tematu do kolejnej gówno burzy i udowodnienia że twoja droga jest najlepsza co jest żałośnie śmieszne w sumie Nie. Mam pogardy do “niższych klas społecznych”. Gardze wyłącznie głupotą i ignorancją. A poza tym ty nie jesteś IT, nie wiem w ogóle co to ma do rzeczy. Ot, dostajesz po łapkach w kolejny w Arku i szukasz upustu frustracji 1
Petru23 249 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października (edytowane) 34 minuty temu, GordonLameman napisał(a): To ty użyj tej opcji Nie miałeś nigdy auta na zimowkach? Nie kłam. Wiesz doskonale jak się jeździ na zimowkach. Po prostu szukasz tematu do kolejnej gówno burzy i udowodnienia że twoja droga jest najlepsza co jest żałośnie śmieszne w sumie Nie. Mam pogardy do “niższych klas społecznych”. Gardze wyłącznie głupotą i ignorancją. A poza tym ty nie jesteś IT, nie wiem w ogóle co to ma do rzeczy. Ot, dostajesz po łapkach w kolejny w Arku i szukasz upustu frustracji Kochany Jestem z IT korpo gdzieś z ponad 10 letnim doświadczeniem. Nie użyje opcji ignoruj bo lubię czytać jak chwalisz się jaka to masz robotę wypasiona jako prawnik korpo, ile to masz czasu na pisanie postów w trakcie pracy i jaki to majętny jesteś i ogólnie lepszy od co niektórych tu. A my, biedny lud pracujący 8-16 z poświęceniem jesteśmy w twoim mniemaniu głupimi ignorantami I nie szukam tematu do kolejnej gownoburzy. To znów m.in. ty robisz ją z dowolnego mojego wpisu bo tylko ty podnosisz alarm i wszczynasz zaczepki z przyklaskiem "starych labowiczów". Przestań się udzielać i wszystko się uspokoi nagle. Magia normalnie... Na tyłu forumowiczów tylko głównie Ty masz problem... Nikt inny. Edytowane 28 Października przez Petru23 1
GordonLameman 8 426 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października 3 minuty temu, Petru23 napisał(a): Kochany Jestem z IT gdzieś z ponad 10 letnim doświadczeniem. Nie użyje opcji ignoruj bo lubię czytać jak chwalisz się jaka to masz robotę wypasiona jako prawnik korpo, ile to masz czasu na pisanie postów w trakcie pracy i jaki to majętny jesteś i ogólnie lepszy od co niektórych tu. A my, biedny lud pracujący 8-16 z poświęceniem jesteśmy w twoim mniemaniu głupimi ignorantami I nie szukam tematu do kolejnej gownoburzy. To znów m.in. ty robisz ją z dowolnego mojego wpisu bo tylko ty podnosisz alarm i wszczynasz zaczepki z przyklaskiem "starych labowiczów". Przestać się udzielać i wszystko się uspokoi nagle. Magia normalnie... Na tyłu forumowiczów tylko głównej Ty masz problem... Nikt inny. Ostatnio byłeś przedstawicielem handlowym wciskającym jakieś urządzenia, ale ok. Wisi mi to i powiewa. Jak mnie ktoś atakuje to tłumaczę bo zawsze te ataki wyglądają tak samo i zawsze - tak jak ty wyżej - wciskają mi jakąś wyimaginowaną pogardę dla innych zawodów. Nie, lud pracujący nie jest w mojej ocenie “głupimi ignorantami”. Nie zmyślaj. Oczywiscue że ty znalazłeś nowy temat do gówno burzy bo zacząłeś z jakimiś bredniami dotyczącymi zimowek. A sam na takich jeździłeś. Przestań petrować i pisać głupoty. To proste wyżej już kilka osób ci napisało że pleciesz głupoty. Do mnie problem masz tylko ty. I jeszcze taki jeden, którego spora część ignoruje. Może to ty powinieneś przestać się udzielać? 1
Petru23 249 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października Ale to Ty tu wpadłeś robiąc raban bo Petru... Nikt inny. 4 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Jak mnie ktoś atakuje to tłumaczę bo zawsze te ataki wyglądają tak samo i zawsze - tak jak ty wyżej - wciskają mi jakąś wyimaginowaną pogardę dla innych zawodów. A, czyli nie ja jeden już ci to powiedziałem. I inni też wciskają ci pogardę do innych zawodów a ty bronisz się przed atakiem. No ciekawe z tym wciskaniem... 1
Rekomendowane odpowiedzi