Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na starcie zawsze jest za ptaszkowany tryb msi i priorytet undefined dla karty ;) nie raz się tym bawiłem ustawiając na high i różnicy nie widziałem, problemu też żadnego nie było, prawdę mówiąc nie wiem w czym to ma konkretnie pomóc :hmm:

Opublikowano

Taki mały komentarz do filmu co dał @Ryszawy Aby automatycznie nie instalowały się sterowniki to nie trzeba kabla od "interneta" wyciągać (jak zalecają specjaliści) tylko wystarczy zaznaczyć to co na obrazku ;) To jest pierwsza rzecz, którą robię po instalacji Windows. Nic nigdy mi się same nie zainstalowało.

Zrzut ekranu 2025-04-09 182557.png

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Jesli mozesz to w celach doswiadczalnych odpal monitoring od Nvdia i porownaj opoznienia ciekaw jestem jak zmalaly.
I sprawdz Reflex normalny i ten z boostem o ile ta gra go posiada
Mi w przypadku max obciazenia na karcie reflex boost sporo zbija z opoznien kosztem fps ale ostateczny feeling lepszy niz z wyzszym fps

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano (edytowane)

Właśnie sobie rozwaliłem dzisiaj sterowniki, a dokładnie brak panelu sterowania :pozdro:Chciałem sobie zagrać w TLOU 2 Remaster i wyskoczył mi komunikat, że sterowniki mam stare (561.09 11 Wrzesień 2024) Potraktowałem standardowo DDU v18.1.1.0 w trybie awaryjnym, odinstalowałem i potem coś mnie tknęło, żeby najnowsze stery odchudzić NVCleanstall_1.18.0, zawsze używałem NVSlimmer i żaluję, że go użyłem. Po instalacji brakuje panelu sterowania, wyskakuje tylko komunikat na dole żeby ściągnąć z Microsoft Store. Niestety nie mam sklepu (mod od sromotnika 

Win JG10 LTSC 21H2) ale już sobie poradziłem ściągając w ten sposób: 

Teraz pytanie, jak to zrobić, żeby był ten panel po kliknięciu prawego przycisku myszy? Próbowałem tym powershell ale wyskakuje błąd, próbowałem też tym, ale nic się nie dzieje, nie pokazuje https://www.reddit.com/r/windowsinsiders/comments/10trqt0/nvidia_control_panel_wont_open/?tl=pl

Jest jakiś program, który zrobi mi pod prawym przyciskiem myszy panel sterowania? albo jakaś komenda w powershell czy innym sposobem? Mam folder z control panelem, mogę włączyć go z folderu, ale wolałbym go jako prawo-klik jak zawsze. 

ps. zrobiłem sobie tym sposobem

https://windowsbase.pl/pages/ownprograms.html

Nie wygląda źle, jednak jak znacie sposób, żeby była jeszcze obok ikonka zielona to pomóżcie %-)

cp.png

Edytowane przez Psiak
Opublikowano

Wczoraj wieczorem BS wrócił (gaśnie na kilka sekund, dźwięk jest), ale tym razem pierwszy raz na 5090.

Wcześniej miałem to na 3080, ale po testach 5090 i zabawie ze sterownikami, ostatnio nie występowało i wróciłem do 5090.

I cóż, ni z gruchy ni z pietruchy jeb. Trop niby wiedzie na sterowniki, ale teoretycznie najnowsze powinny na to zaradzić, ale jednak muszę poniuchać przy monitorze i kablach. Zupełnym przypadkiem wczoraj podłączałem do monitora inny komp przez HDMI i zaraz po tym się zaczęło...

tenor.gif

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, sideband napisał(a):

I bardzo dobrze przynajmniej system działa zupełnie inaczej pomijam, że ktoś za bardzo potnie i system traci podstawowe funkcjonalności.

Ja coś popsułem tym nvidia uninstallerem i jeszcze przeczyściłem rejestr to wyszło coś ponad 3GB %-) Wcześniej instalowałem sterowniki i instalowało razem z CP. Ogólnie mody sromotnika używam od czasu xp, nie wyobrażam sobie instalowanie surowca, dodatkowo LTSC to za drogi wydatek. Mam około 37 procesów z zainstalowanymi aplikacjami, surową 11 zainstalowana na laptopie do pracy i ponad 160, co i tak nie jest dużo, ale legalnie musi wszystko być :hihot: 

ps. Przejdę kobiety 2 remaster na weekend i wleci format, w cs2 też jakby mniej fps się zrobiło po przejściu na te nowe sterowniki, może to moje fanaberie, ale coś przekombinowałem

Edytowane przez Psiak
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Send1N napisał(a):

@Psiak nvslimmer był mniej rozbudowany, w cleaninstall możesz wyłączyć więcej opcji, pewnie odznaczyłeś sobie "nvcontainer" co zaowocowało brakiem panelu :E przerabiałem temat xD 

Dobra lepiej mi powiedz jak to naprawić i czy da rade bez formatu %-) to co przerobiłem:

-instalowanie starych sterowników (myślałem, że te nowe coś mają skopane, kiedyś już były jakieś problemy, ale nvidia wypuściła fixa)

-instalowanie ze wszystkim, bez żadnych odchudzaczy, razem z nvidia experience + zaznaczenie wszystkiego w opcjach

-instalowanie znów tym cleaninstall ze zaznaczeniem wszystkiego

-instalowanie przez nvslim również ze zaznaczeniem wszystkiego

Za żadną cholerę już nie chce mi doinstalowywać tego control panelu, a punkt przywracania systemu mam wyrzucony z moda :\ 

Edytowane przez Psiak
Opublikowano

Gdybym wiedział to bym dopisał do posta wyżej ewentualnego fixa :P ale wiem tylko dlaczego straciłeś panel skoro wspomniałeś o nvcleaninstall natomiast jak przywrócić go do menu kontekstowego to nie mam pomysłu :E 

• Upvote 1
Opublikowano
58 minut temu, sideband napisał(a):

Pisałem Ci wcześniej to występuje losowo, że prędzej czy później zobaczysz to na 5090. Dlatego NV może mieć ciężko to ogarnąć przy tak losowym występowaniu.

Wiem, ale dziś zaczęło sypać jak szalone czarnymi ekranami. Jeden za drugim, w nieraz dwusekundowych odstępach, nie szło nic robić na kompie. Coś za często, jak dla mnie... :D

Akurat miałem na podorędziu nowy kabel DP 2.1 i na razie nic. Pewnie kolejny zbieg okoliczności.