Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ten płynny ruch z Gsync + vsync jest zajebisty podwoiło mi klatki fps wszędzie w Star citizen. Tam gdzie miałem 76 klatek w Orison teraz mam 145 , w hangarach 100 teraz 200 a w kosmosie to prawdziwy kosmos przeszło 220 fpsa w natywnym 4K z DLSS + DLAA bez żadnego nadpisywania generowania klatek a frametime spadło do magicznych 0,5 - 4,5 milisekund :D

Edytowane przez Czarny_PLone
Opublikowano

To w końcu g-sync używa się równocześnie z v-sync, czy nie? Ja zawsze wylączam v-sync.

47 minut temu, Czarny_PLone napisał(a):

Ten płynny ruch z Gsync + vsync jest zajebisty podwoiło mi klatki fps wszędzie w Star citizen. Tam gdzie miałem 76 klatek w Orison teraz mam 145 , w hangarach 100 teraz 200 a w kosmosie to prawdziwy kosmos przeszło 220 fpsa w natywnym 4K z DLSS + DLAA bez żadnego nadpisywania generowania klatek a frametime spadło do magicznych 0,5 - 4,5 milisekund :D

Mało prawdopodobne, racze niemozliwe. Co najwyżej RTSS.

Opublikowano (edytowane)

TLDR: 

Gsync - on in Nvidia Control Panel or Nvidia App

Vsync - on in Nvidia Control Panel or Nvidia App, off in game

Max Frame Rate - set a global cap based on your refresh rate (formula below)

Reflex - always on in game when available

Triple buffering - off

The FPS Cap formula is:

Refresh - (Refresh x Refresh / 4096) = FPS Cap

480Hz -> 424 FPS

360Hz -> 328 FPS

240Hz -> 226 FPS

180Hz -> 172 FPS

165Hz -> 158 FPS

144Hz -> 139 FPS

120Hz -> 116 FPS

Edytowane przez Boldwyn
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Płynny ruch włącza też z automatu tryb Niskiego opóżnienia na Ultrawysoki co obniża opóznienia przy właczonym Vsync. Jak nie używałem Płynnego ruchu a tylko tryb opóżnienia na ON to wtedy wyłączałem Vsync i było plynnie ale kombinacja z Płynnym ruchem dała kopa w fpsach i frametime spadł o połowę :clap: Spróbuję kombinacji vsync na off i zostawić Plynny ruch z Ultra opóznieniem tylko a to oczywiście bez żadnych sztuczek generowania klatek ;)

Edytowane przez Czarny_PLone
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, sideband napisał(a):

Vsync podnosi laga i to wyraźnie. 

A to nie jest tak, że Vsync działa wyłącznie jak fps wyleci ponad odświeżanie monitora? 

Zdecydowanie lepszy brak rwania obrazu przez ułamek sekundy (co jest widoczne) niż opóźnienie przez ułamek sekundy (co nie jest widoczne). Taka sytuacja i tak prawie nigdy się nie zdarzy mając ustawionego poprawnie capa na fps.

Tylko Vsync musi być właśnie ustawiony globalnie, a nie w grze. Chyba sama nvidia zaleca takie ustawienie.

Mogliby jaśniej opisać te ustawienie w sterach, bo jest mylące.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano

Hej. Obecnie mam już dość leciwe stery 596.49 i chciałbym sprawdzić najnowsze 617.14
Pytanie.

Nowe stery mają nadal panel sterowania, czy trzeba zaśmiecać system ich apką, aby mieć dostęp do ustawień?

Opublikowano
38 minut temu, MaxaM napisał(a):

A to nie jest tak, że Vsync działa wyłącznie jak fps wyleci ponad odświeżanie monitora? 

Zdecydowanie lepszy brak rwania obrazu przez ułamek sekundy (co jest widoczne) niż opóźnienie przez ułamek sekundy (co nie jest widoczne). Taka sytuacja i tak prawie nigdy się nie zdarzy mając ustawionego poprawnie capa na fps.

Tylko Vsync musi być właśnie ustawiony globalnie, a nie w grze. Chyba sama nvidia zaleca takie ustawienie.

Mogliby jaśniej opisać te ustawienie w sterach, bo jest mylące.

To sobie odpal FG+Gsync, a później dodaj Vsync. Zblokuj klatki poniżej progu monitora możesz to zrobić na poziomie gry.

Jak nie widzisz znacznie większego laga to nic nie poradzę. NV nie zaleca włączania Gsync + Vsync za to poleca wyłączanie lub maksymalną redukcje prerenderowanych klatek by zredukować laga przy połączeniu Gsync+Vsync.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, sideband napisał(a):

To sobie odpal FG+Gsync, a później dodaj Vsync. Zblokuj klatki poniżej progu monitora możesz to zrobić na poziomie gry.

Jak nie widzisz znacznie większego laga to nic nie poradzę. NV nie zaleca włączania Gsync + Vsync za to poleca wyłączanie lub maksymalną redukcje prerenderowanych klatek by zredukować laga przy połączeniu Gsync+Vsync.

Gsync + vsync global on - nie czuję żadnego dodatkowego opóźnienia.

Gsync + vsync w grze on - czuję wyraźnie dodatkowe opóźnienie.

Ale przyznam, że nie analizowałem dokładnie jak wyglądają czasy w ms.

Sama nvidia raczej zaleca kombinację Gsync + vsync global jako optymalną.
https://www.nvidia.com/en-us/geforce/guides/gfecnt/202010/system-latency-optimization-guide/

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
10 minut temu, MaxaM napisał(a):

Gsync + vsync global on - nie czuję żadnego dodatkowego opóźnienia.

Gsync + vsync w grze on - czuję wyraźnie dodatkowe opóźnienie.

Ale przyznam, że nie analizowałem dokładnie jak wyglądają czasy w ms.

Sama nvidia raczej zaleca kombinację Gsync + vsync global jako optymalną.
https://www.nvidia.com/en-us/geforce/guides/gfecnt/202010/system-latency-optimization-guide/

Nie włącza się Vsync z gry przecież to oczywiste. Skoro nie czujesz to dalej nie rozmawiajmy ;)

Ktoś tu jest ślepy, ale nie ja ;)

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, sideband napisał(a):

Ktoś tu jest ślepy, ale nie ja ;)

No pewnie, bo parę ms różnicy, o ile jest, jest bardzo wyczuwalne, no nie? ;) 

Gdyby to było nieoptymalne połączenie, to nvidia by tego nie polecała. 

Gdzie nie popatrzysz na necie, to wszędzie polecają taką kombinację, bo vsync w pełni działa dopiero poza okienkiem vrr, a w okienku zapobiega całkiem rwaniu obrazu kosztem niemal zerowych ms, więc kto tu ma rację? ;) 

https://blurbusters.com/gsync/gsync101-input-lag-tests-and-settings/14/

https://blurbusters.com/gsync/gsync101-input-lag-tests-and-settings/15/#faq-2

Cytat

And since G-SYNC + V-SYNC “On” only holds onto the affected frames for whatever time it takes the previous frame to complete its display, virtually no input lag is added; the only input lag advantage G-SYNC + V-SYNC “Off” has over G-SYNC + V-SYNC “On” is literally the tearing seen, nothing more.

Cytat

G-SYNC + V-SYNC “On”:
This is how G-SYNC was originally intended to function. Unlike G-SYNC + V-SYNC “Off,” G-SYNC + V-SYNC “On” allows the G-SYNC module to compensate for sudden frametime variances by adhering to the scanout, which ensures the affected frame scan will complete in the current scanout before the next frame scan and scanout begin. This eliminates tearing within the G-SYNC range, in spite of the frametime variances encountered.

Frametime compensation with V-SYNC “On” is performed during the vertical blanking interval (the span between the previous and next frame scan), and, as such, does not delay single frame delivery within the G-SYNC range and is recommended for a tear-free experience (see G-SYNC 101: Optimal Settings & Conclusion).

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano

Ostatnio próbowałem wrzucić najnowsze sterowniki. Niestety instalując normalnie czy przez nvslimmer nie działa mi aplikacja NVIDIA i panel zainstalowany z ms store. Kiedyś próbowałem i było to samo... Aplikacja niby zaczyna się uruchamiać, ale ostatecznie nie włącza się, a panel niby w menedżerze zadań widnieje, ale to tylko tyle 🙆🏻