Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Isharoth napisał(a):

Ktoś chce się poświęcić i sprawdzić czy nadal crashują gry na UE? :E 

Chwile pograłem w Commandos Origins i jak na razie gry nie wywaliło, więc może ogarnęli temat.

Na razie mogę napisać tak:

- BF2024 chyba działa (Grałem przez 40min, na poprzednich sterownikach to po 5 min grę wywaliło)

- Artefakty na filmikach na X zniknęły

- Monitor jak nie wybudzał się ze stanu uśpienia tak dalej się nie wybudza

Edytowane przez Faflucy
  • Upvote 3
Opublikowano

Wiesiek przez te paręnaście minut działa jak należy. Może za mało mam (pewnie tak) doświadczenia z FG, ale włączyłem sobie w NPI NVIDIA Smooth Motion i działa świetnie. W grze już nie wymuszam FG, to robi sterownik grafiki.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Właśnie zainstalowałem i pograłem chwilę w Silent Hill 2 Remake, wszystko ok.

Podmieniałeś biblioteki DLLS na najnowsze?

Po skończeniu The Last of Us 1, zabrałem się właśnie za SH2, ale obecnie mam 572.60. Podmieniłem biblioteki DLLS na najnowsze (310.2.1), ale jeden crash spowodował, że wróciłem do 3.8.10 i na razie działa, ale coś obawiam się instalować najnowsze stery, bo jeszcze w zaległościach Henryczek, Stalker 2 i Starfield, które na obecnych sterach śmigają :heu:

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

@leven ty grasz od 10 lat w jedną grę zmieniając tylko podzespoły wiec akurat trafiłeś że ten tytuł nie ma problemu na żadnej konfiguracji xD 

Stąpasz po cienkim lodzie, kolego. Teraz nie wiadomo czy to przytyk (ponieważ gra od dziewięciu lat w jedną grę) czy pochwała (ponieważ gra od dziewięciu lat w TĘ jedną grę) i jak to komentować, by nie godzić w dobro narodowe. :hmm:

Pozostaje tylko polecieć klasykiem mistrzów zamiatania pod dywan (a jak nie idzie, to bombardowania): "Mądrzejsze jest nie wspomnieć o tym, to wcale nie podobne, wcale niepodobne". xD

Jeśli chodzi o nowe stery to problemów nie ma żadnych, ale też grałem tylko chwilę w TLOU2 i oglądałem filmiki w necie. NV dowiezła. :hihot:

desktop-wallpaper-the-meme-man-meme-templates-indian-meme-templates-stonks-meme.jpg.07181f0642555522eedc2ef237337a8b.jpg

Edytowane przez Kakarotto
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Adikon napisał(a):

Teraz warto instalować w ogóle tę aplikację NV czy nadal gówno i lepiej standardowo przez NVslimmer?

Używam od jakichś dwóch miesięcy do podmiany bibliotek dlss na nowsze i czasem korzystam z wbudowanej nakładki, Spoko działa

Opublikowano
1 godzinę temu, leven napisał(a):

W tą grę gra miliony ludzi i ja też :)

Przeszedłeś chociaż raz przez te 9 lat całość ze wszystkimi pytajnikami na skellige? czy dawkujesz sobie po trochu do tej pory? xD ja tak kiedyś grałem w pierwszą część crysisa jak ty w Wieśka tylko że przez 3 lata :E po siódmym ukończeniu gry jak już mogłem odpalić very high byłem w końcu spełniony i zakończyłem karierę:uklon: A tak wracając do tematu to miałem głównie na myśli to że w W3 bodajże nie było problemów od strony sterów NV więc ten 576.80 wcale nie musi być zwrotem akcji w ich wykonaniu :cool:

Opublikowano
W dniu 15.06.2025 o 23:34, sideband napisał(a):

Dobra wyłapałem super resolution powodowało problemy. Tylko teoretycznie nie powinno powodować problemów tym bardziej, że i tak nie działa na video w oknie :E

To tylko przyśpieszało black screeny. Sprawę załatwia wbicie 3.0 pci-express przy ADA tak jak przy Blackwellu załatwiało wbicie na 4.0 :lol2: Przy ADA na black screeny pomaga też przejęci kontroli nad zarządzaniem energii i wbicie na stałe P-state.

Jak sami tego nie wyłapią to muszą im to zgłosić bo inaczej będzie dupa blada :E

4 godziny temu, Send1N napisał(a):

@leven ty grasz od 10 lat w jedną grę zmieniając tylko podzespoły wiec akurat trafiłeś że ten tytuł nie ma problemu na żadnej konfiguracji xD 

Musisz z przymrużeniem oka patrzeć co pisze Levenson. U niego forever Intel+NV w sercu on złego słowa nie napiszę na nich pomimo robiąc to sam sobie robi krzywdę :lol2: 

Ale fanatycy tak mają :E On nawet nie panie bo już przepita głowa jak mnie nap... po różnych forach, że śmiałem krytykować NV za zwalone sterowniki, a robię to ponad 1.5 dekady :E

4 godziny temu, leven napisał(a):

Wiesiek przez te paręnaście minut działa jak należy. Może za mało mam (pewnie tak) doświadczenia z FG, ale włączyłem sobie w NPI NVIDIA Smooth Motion i działa świetnie. W grze już nie wymuszam FG, to robi sterownik grafiki.

Tobie to trzeba n-razy powtarzać upłynniacz ze sterownika to nie to samo co FG zaimplementowany na poziomie gry.

• Haha 2
Opublikowano

Nie wiem czy to ma coś wspólnego z najnowszymi sterami, ale jak chwilę temu odpaliłem ponownie TLOU2 i w HDR były wyblakłe kolory. Wcześniej, bezpośrednio po apdejcie sterów, wszystko było dobrze. :hmm:

Problem naprawiłem sposobem ze zmianą trybu pełnoekranowego na okienkowy i z powrotem (przeczytałem o tym, jak jakiś czas temu, zbierałem info o oledach i hdrach). 

To chyba nie był problem związany ze sterami, ale kto wie. Na razie w necie brak opisów takiej sytuacji. A tak poza tym, to wszystko ok. :hihot:

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, sideband napisał(a):

Tobie to trzeba n-razy powtarzać upłynniacz ze sterownika to nie to samo co FG zaimplementowany na poziomie gry.

Ja tam nie widzę różnicy pomiędzy FGx2 a upłynniaczem spod sterownika. Ty tego nie widzisz, bo nie możesz na 4090 :P 

Ja jestem zadowolony. Mam co najmniej 60% wyższą wydajność, niż poprzednia 3060ti + zapas Vram.

HFW zapierdziela aż miło :bandyta:

A z FG spod sterownika każda gra ma co najmniej 80% więcej FPS.

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

Majster Ty nie widzisz bo ślepy jesteś :E Pewnie grasz z FG nie mając nawet Gsync w wyświetlaczu pomimo tego grasz z FG, który jest niegrywalny bez Gsync także o czym mowa :E

Poza tym miałem 5090 i wiem wszystko co i jak w kwestii Blackwella trafiłeś kulą...... :E 

576.80 na 99% poprawili black screeny i mignięcia obrazu na razie po dwóch dniach była cisza, ale trzeba dalszych testów.

Poza tym poprawili stabilność gier po wbiciu DLSS v4 ze sterownika z podmianką DLL z poziomu sterownika(bez podmiany plików w grze).

Oczywiście bambol z ASPM nie został usunięty ;) Ale teraz nie co mniej przymula na tych sterach z ASPM.

Na pewno istnieje bambol FG+ Vsync w nowym Doomie jeżeli ktoś używa tak idiotycznego połączenia :E

Dalsze testy w toku ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano

Aa, jednak trza było starego dziada za włosy wyciągnąć, żeby się wygadał. 

G-sync to dla bogatych, dla mnie wystarcza bez. 

Pokaż mi te "dla mnie " niewidoczne błędy, gdy gram bez G-sync + FG. 

Wszystko wiesz o 5.xxx ? Narcyz, czy egoista ?

Masz wiedzę ? no właśnie, trzeba Ciebie wkuri..ć żebyś coś w ogóle napisał. 

Dwie dekady na forach ?   No i co wniosłeś ? samolubstwo :(

Opublikowano (edytowane)

Stary, a głupi :E

Brak natywnego wsparcia dla Reflexa, który potrafi grubo obniżyć input lag.

Nawet na padzie wyczujesz tak dużego laga. A bez Gsync przy FG masz jeden wielki tearing i brak płynności. Z Vsync input lag jest podbity pod niebiosa. Także jesteś idealnym klientem NV kupa na ekranie, ale klateczki z OSD się zgadzają.

Edytowane przez sideband
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano

Nie trzeba daleko szukać, tu masz artykuł który warto sobie poczytać https://ithardware.pl/testyirecenzje/nvidia_smooth_motion_vs_afmf2_dlss_fg_test_recenzja_opinia-42535.html

Generalnie Smooth Motion, to "prostsza" wersja Frame Generation stworzona po to aby z poziomu sterownika mozna ja było włączyć w grach które nie mają wbudowanego FG. Tam gdzie jest FG lepiej korzystać z niego bo daje nieco lepsze rezultaty

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, Isharoth napisał(a):

Niestety po tym co czytam na forum Nvidii, to nadal są crashe w wielu grach. Nic nie naprawili przez tyle czasu.

Są . Na hotfixie było ok, teraz juz mi raz wywaliło blackscreen przy wlaczeniu youtube na tych najnowszych.

• Haha 2
Opublikowano

Ja przy RTX4080s już byłem na nowszych sterach, ale taki monster hunter wilds sypał błędami, więc wróciłem do 572.83 i lalka. Nadal instalka przez NVslimmer. Miałem jakiś czas ochotę na coś z serii 50xx, ale szczerze mówiąc najchętniej bym przygarnął 4090 tylko niestety ceny trochę kosmos xD