Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, Oldman napisał(a):

ktoś was tego używał? lub czytał jakies inne materiały na temat?
Co sądzicie?

-  z jednej strony eliminuje problem z nakładaniem i gęstoscią bo to sie po prostu kładzie i zdejmuje

-  z drugiej strony zastanawia mnie kwestia braku możliwosci wypełniania nierówności pomiędzy radiatorem a cpu (a ten problem rozwiązuje tradycyjna pasta) bo to jest duzo sztywniejszy materiał niż pasty.

Nie jeden pad i pastę używałem i testowałem, ale niestety dla większości "termo wynalazkowych padów" mam nadal po latach mieszane odczucia. Pomijając opłacalność i trwałość, czy montaż który nie zawsze jest bezproblemowy, to pady nie zawsze się po prostu nadają.

Głównie ze względu mniejszej elastyczności dostosowania się do danej powierzchni styku, jak również i sposobu montażu i dokręcenia coolerów wszelakiej maści.

Powierzchnia styku tak przy IHSie, jak i stopie coolera ma fundamentalne znaczenie w przewodności cieplnej i bardzo często może doprowadzić do błędnych, czy różnych wniosków u klienta A vs B itd itd. i podobnie u testerów.

A omawianie i kontrola przed testami powierzchni styku niestety jest bardzo często pomijana w testach nawet doświadczonych testerów na YT. Mimo, że Noctua ma tutaj doświadczenie duże, ale i nawet Noctua z wypukłą stopą pod typowego Intela potrafi czasami przegrać z chłodzeniem za 100zł jeśli się trafi np CPU z powierzchnią IHSa lepiej pasującą względem stopy tego taniego coolera za 100zł.

Pasta (dobra pasta) tutaj prawie zawsze wygrywa moim zdaniem, a powierzchnie IHSów i stóp coolerów potrafią być "różne" a czasami "bardzo różne", czyli góry....doliny. Jak ktoś często lapuje cpu i coolery, to bardzo dobrze wie co mam na myśli, bo wtedy to wychodzi i widać na dłoni każdą nierówność, której gołym okiem na ogół nie widać.

Również każdy i bez lappingu może zrobić proste sprawdzenie nierównej powierzchni styku tak CPU jak i coolera np na rzadkiej paście i swobodnego odcisku (czyli bez dokręcenia) lub przymiarem pod światło i dopiero wtedy zdecydować i dobrać dany pad, czy też pastę. 

Nie krytykuje jakichkolwiek padów oczywiście, wypowiadam się wyłącznie w oparciu o własne wieloletnie doświadczenia.

Pad nie zawsze ma sen i zastosowanie, bo ma również swoje wady.

Takie szczegóły mają znaczenie oczywiście jeśli ktoś walczy o każdy st.C.

Opublikowano

Moim zdaniem pad od Miśka nie ma sensu przez przesadzoną cenę.
Powinien kosztować 30zł, aby miał sens przy PTMie, bo jego plusem jest teoretycznie wielokrotne użycie.
Pasty od Miśka są raczej dobre ale znowu cena także mocno przesadzona.
Igorslab zbadał Aeronauta z 2023 to ta pasta do niczego się nie nadawała i była fatalna, więc też potrafią czasem skład po cichu zmieniać.

• Upvote 1
Opublikowano

@Oldman Na wstępie od razu napiszę że zakup specyfików termoprzewodzących od grizzly kompletnie nie ma sensu ale co do carbonauta to to jest materiał który przypomina ściereczkę do okularów i faktycznie możesz używać tego ile razy ci się podoba, niestety wydajność potrafi być gorsza od chińskiej pasty za 5zł :E Kryosheet to materiał jak kawałek papieru ściernego o bardzo niskiej gradacji, wydajność lepsza ale niczego magicznego nie wnosi, producent podaje że nie jest wielokrotnego użytku ale tutaj na forum ktoś pisał że ściągał chłodzenie kilku krotnie i używał "kryoszita" ponownie, łatwo go zagiąć w przeciwieństwie do carbonauta może dlatego jest takie info, najlepszy wybór to moim zdaniem pady zmiennofazowe które powyżej 40stopni zmieniają się w pastę a po schłodzeniu zmieniają ponownie stan skupienia na pierwotny w dodatku są tanie i świetnie sprawdzają się na gołe rdzenie (brak efekty pump out czy dużej odchyłki między temperaturą rdzenia a hotspotu) Polecam Gelid Heat Phase Ultra tańszy niż zwykły ptm7950 + łatwiej zdjąć folię bo zastosowali dwa rodzaje (przezroczysta i biała) biała łatwiej zachodzi wiec warto ją zostawić do zdjęcia od góry gdy pad już leży na elemencie.

• Upvote 1
Opublikowano

No powiem ci ze Duronaut na moim RTX 4070 Ti nadal się trzyma :)

Na pewno przebił już NT-H2, wiec ta pasta jest spoko, pomijam ile kosztuje w porównaniu do jakiś tam chińczyków czy innych past.

Ale na pewno jak zdechnie to już założę PTM'a.

Ogólnie głównym problemem aktualnego sprzętu z wyższej półki są temperatury jakie z nich wychodzą, stad pasty zaczynają wymiękać.

Gdybyśmy nie przekraczali na rdzeniach GPU 200W podejrzewam ze każda pasta bez problemu by sobie nadal bardzo dobrze radziła.

No ale jak GPU średniego segmentu zaczynają wchodzić w 250-300W to o czym my tu mówimy :E

• Upvote 1
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

PTM po roku. To pump out? Zmieniłem teraz na nowy PTM i temp trochę spadły, ale w sumie bez szału. Różnica między temp rdzenia, a hotspotem najbardziej spadła. Przy okazji wymieniłem pastę GD900 też po roku i w zasadzie wyszło na to, że nie było takiej potrzeby. Pasta była dalej rzadka i łatwo smarowalna. Prawie jak nowa. GD900 debeściak!

IMG_20250703_122801200.jpg

Edytowane przez Michaelred
Opublikowano

Im ciężej pastę się rozprowadza tym lepiej bo to oznacza że przy wysokiej temperaturze będzie mniejsza szansa na pomp out. I vice versa. Im łatwiej tym pasta szybciej wypłynie i będzie kibel.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To na fotkach to ptm po roku nie pasta. Dziwi mnie jednak, ze tyle tego wyszlo poza rdzeń. Od ścisnięcia przy dokrecaniu? Czy dopiero po czasie jako pomp out od temperatury?

Widzialem ostatnio tez chinczyki wypuscili dużo różnych padów pod cpu/gpu. Testowal juz to ktos? Podobno temp raptem kilka stopni wieksze.

Opublikowano (edytowane)

Może jakaś podróbkę kupiłeś? :) trochę dziwne że takie coś miało miejsce w przypadku ptma :( nie chodzi mi o to że pasta jest w okół rdzenia bo za to odpowiedzialny jest docisk o czym side pisał wyżej ale że po roku zmieniłeś na nowy i temperatury spadły ... :/ 

2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Im ciężej pastę się rozprowadza tym lepiej bo to oznacza że przy wysokiej temperaturze będzie mniejsza szansa na pomp out. I vice versa. Im łatwiej tym pasta szybciej wypłynie i będzie kibel.

Przede wszystkim lepkość pasty ma na to duży wpływ a nie sama gęstość ;) są bardzo gęste pasty a mają kiepską lepkość a są takie które się rozprowadza bardzo przyjemnie a lepkość jest konkretna np wycofana arctic MX-5 :thumbup: Za każdym razem wyciągałem ryzena z socketu przyklejonego do stopki nawet rozgrzewając proca 15 minut przed demontażem i działo się to tylko w przypadku tej pasty :E ale to z jednej strony dobra oznaka ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Send1N napisał(a):

Może jakaś podróbkę kupiłeś? :) trochę dziwne że takie coś miało miejsce w przypadku ptma :( nie chodzi mi o to że pasta jest w okół rdzenia bo za to odpowiedzialny jest docisk o czym side pisał wyżej ale że po roku zmieniłeś na nowy i temperatury spadły ... :/ 

Podróbka to na pewno nie była bo w stosunku do stocka temp spadły znacznie. Nawet kilkanaście stopni na hot spot. To już chyba 3 karta na której stosuje ten PTM i spadki temp zawsze były spore. :P Testuje dalej i chyba jednak temp nie spadły, a jeżeli już to nieznacznie. Przy czym całego kompa odkurzyłem. Filtry, wentylatory itp To też mogło mieć wpływ na temp :)

Opublikowano (edytowane)

Nie wydaje mi się żeby to masowo podrabiali bo ceny już są mocno akceptowalne. A i zawartość opakowania była jak u innych recenzentów + materiał zachowywał się tak jak miał sie zachowywać po podgrzaniu.

EDIT: Na ten moment to serio grzeje sie tak samo, a dzisiaj u mnie zdecydowanie chłodniej niż wczoraj. Ciekawe czy po kilku dniach będzie jakaś zmiana. Jak na razie to bez sensu ta wymiana ptm była ;/

6b108290-d545-472f-b6c6-512578c58fde_5e5

Opublikowano

Czyli pogubiłeś się w zeznaniach xD ogólnie to lepiej brać gelid heat phase ultra nie dość że tańszy to jeszcze nie ma ryzyka trafienia na podróbkę + łatwiej zdjąć folię z góry jak pad już leży na danym elemencie (tą białą) a zwykły ptm ma obie folie przezroczyste.

Opublikowano (edytowane)

bo na początku wydawało mi się, że jest troche chłodniej. A jak podgrzało słońce póżniej to patrze i jeb 70 stopni na grafice tak jak było, a obroty praktycznie identyczne;) Jeszcze mi zostało na jedno gpu tego ptm, ale jak będę zamawiał nowe to właśnie od Gelida zobacze albo Upsiren PCM. W podróbki jednak nie specjalnie wierze, większość sklepów na aliexpress co to sprzedaje ma pozytywne komenty.

Jest jeszcze od Thermalright Heilos V2. Nawet w zakładce "oferty łączone" na alie mi wyskoczył :D  Przy zakupie 3 itemków przesyłka w cenie, a przy zakupie 6 jest jeszcze 8zł zniżki :) https://www.aliexpress.com/ssr/300000512/BundleDeals2

image.thumb.png.cdc158dbe5634ee72d241ee4bb09a21a.png

Od Gelida też jakieś pady mają w dobrej cenie, ale to już nie ptm
image.thumb.png.80943579fb976eb69c37cb336f8b8f6d.png

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, Send1N napisał(a):

Czyli pogubiłeś się w zeznaniach xD ogólnie to lepiej brać gelid heat phase ultra nie dość że tańszy to jeszcze nie ma ryzyka trafienia na podróbkę + łatwiej zdjąć folię z góry jak pad już leży na danym elemencie (tą białą) a zwykły ptm ma obie folie przezroczyste.

25zł mam 30x30 z narzędziami to nie jest źle cenowo.

Ps. Niedługo będę miał też żel termiczny taki co jest w lapkach konsolach stosowany tego nawet na Ali nie ma tylko dość drogi wynalazek.

• Like 1
Opublikowano

Tamto to jest kit ;)

Żel jak sama nazwa wskazuje także płynniejsza postać(dlatego już podają pojemność, a nie gramaturę) łatwiej nałożyć, lepiej się trzyma na nałożonych elementach. Na pewno też będzie lepiej wypełniał nierówności.

Przewodność 8W/mk nie ma lepszych ;) To w składzie ma jak normalne termopady olej silikonowy tylko niewiele dlatego nie dochodzi do separacji jak w przypadku kiepskich termopadów.

Ale to jest dość drogie więc i tak janusz biznesu tego nie kupi :E

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, Michaelred napisał(a):

PTM po roku. To pump out? Zmieniłem teraz na nowy PTM i temp trochę spadły, ale w sumie bez szału. Różnica między temp rdzenia, a hotspotem najbardziej spadła. Przy okazji wymieniłem pastę GD900 też po roku i w zasadzie wyszło na to, że nie było takiej potrzeby. Pasta była dalej rzadka i łatwo smarowalna. Prawie jak nowa. GD900 debeściak!

Przecież tu jest wszystko cacy poza tymi dwiema kropkami pustego miejsca. Powietrze musiało tam jakoś utknąć i się rozszerzyło przy wysokich temperaturach.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, sideband napisał(a):

Tamto to jest kit ;)

Żel jak sama nazwa wskazuje także płynniejsza postać(dlatego już podają pojemność, a nie gramaturę) łatwiej nałożyć, lepiej się trzyma na nałożonych elementach. Na pewno też będzie lepiej wypełniał nierówności.

Przewodność 8W/mk nie ma lepszych ;) To w składzie ma jak normalne termopady olej silikonowy tylko niewiele dlatego nie dochodzi do separacji jak w przypadku kiepskich termopadów.

Ale to jest dość drogie więc i tak janusz biznesu tego nie kupi :E

Nie używałem jeszcze czegoś takiego w takim razie :) czyli można to kłaść tak samo jak putty tam gdzie się nie zna grubości termopadów lub zamiennie z fabrycznym kitem rozumiem? :) 

Opublikowano

Czy mógłby mi ktoś polecić pastę pod 5700X3D oraz SPC Spartan 5 MAX? Chciałbym żeby (poza wydajnością) była w miarę łatwa w nakładaniu (nigdy wcześniej sam nie nakładałem pasty) oraz TRWAŁA (bo zdejmowanie/zakładanie tego chłodzenia jest mocno utrudnione). Dobrze byłoby, żeby utrzymała się tak 3-4 lata, czy coś.

Wstępnie myślałem o Arctic MX6, czy to dobry wybór?

Opublikowano
7 minut temu, eyeliner napisał(a):

Czy mógłby mi ktoś polecić pastę pod 5700X3D oraz SPC Spartan 5 MAX? Chciałbym żeby (poza wydajnością) była w miarę łatwa w nakładaniu (nigdy wcześniej sam nie nakładałem pasty) oraz TRWAŁA (bo zdejmowanie/zakładanie tego chłodzenia jest mocno utrudnione). Dobrze byłoby, żeby utrzymała się tak 3-4 lata, czy coś.

Wstępnie myślałem o Arctic MX6, czy to dobry wybór?

3-4 lata to raczej PTM albo Kryosheet. Z tym że przy cholernym mocowaniu Spartana bałbym się użyć każdego z nich. namęczyłem się na zwykłej paście i jak go zdejmę to sprzedam w diabły i dokupię normalne chłodzenie z normalnym mocowaniem.

Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Na ihs procka można spokojnie dać zwykłą pastę nawet na te 3 lata bez jej wymiany, to nie goły rdzeń ;) https://allegro.pl/oferta/pasta-gelid-gc-04-thermal-compound-1g-tc-gc-04-a-14464910494 1g za 7zl starczy na 2 aplikacje na czapkę.

Popatrzałem jeszcze po testach w internecie i faktycznie ten Gelid wydaje się być najsensowniejszy, no i jest szpatułka w zestawie. Dzięki :thumbup: