Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, Fatality napisał(a):

Kwestia czasu jak inne firmy pójdą za nimi i będzie wysyp 3,001 litrowych butelek, które będą się najlepiej sprzedawać bo nikt nie chce się bawić w durne unijne przepisy, gdzie lepiej magazynować dziesiątki niezgniecionych butelek i zanosić z powrotem do sklepu, niż zgnieść, zaoszczędzić miejsce i wrzucić do plastiku.

Ojojojoj.

To jak były kaucje za plastikowe butelki w latach 90-tych to też były wymysły unijne? :) 

To nie są durne unijne wymysły, tylko durne kapitalistyczne wymysły, które generują setki tysięcy ton śmieci w imię zysku. Ale kapitalistyczne sieroty nie zrozumieją, bo mają syndrom sztokholmski :) 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ojojojoj.

To jak były kaucje za plastikowe butelki w latach 90-tych to też były wymysły unijne? :) 

To nie są durne unijne wymysły, tylko durne kapitalistyczne wymysły, które generują setki tysięcy ton śmieci w imię zysku. Ale kapitalistyczne sieroty nie zrozumieją, bo mają syndrom sztokholmski :) 

Czyli do teraz jak to wyglądało? Ludzie wyrzucali zgniecione butelki do worka. Teraz nowe zmiany generują dziesiątki mln kosztów na wprowadzenie systemu (co zostanie przerzucone na konsumenta). a jednocześnie lduzie będą to obchodzić, np. tymi butelkami o powiększonej objętości. To nie lata 2000. gdzie szło się do lasu a tam masa śmieci. Teraz też się to zdarza, ale to już jest głupota ludzka, którą system kaucyjny raczej nie uratuje.

System kaucyjny przynosi więcej korzyści niz szkód, ale w praktyce to jest na tyle nie przyjazne konsumentom, że zacznie się (już zaczęło się 1. dnia) kombinowanie 

Edytowane przez Fatality
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Fatality napisał(a):

Czyli do teraz jak to wyglądało? Ludzie wyrzucali zgniecione butelki do worka.

Tak, wyrzucali. No i?

2 minuty temu, Fatality napisał(a):

Teraz nowe zmiany generują dziesiątki mln kosztów na wprowadzenie systemu (co zostanie przerzucone na konsumenta). a jednocześnie lduzie będą to obchodzić, np. tymi butelkami o powiększonej objętości. To nie lata 2000. gdzie szło się do lasu a tam masa śmieci. Teraz też się to zdarza, ale to już jest głupota ludzka, którą system kaucyjny raczej nie uratuje

Ale w tzw. "long run" (wiem, że Konfederacji myślą co najwyżej o swoim czubku nosa, a i to na pół roku do przodu najwyżej) system kaucyjny pozwoli na zwiększenie efektywności recyklingu i zmianę przyzwyczajeń konsumentów. Bo te przyzwyczajenia generują ogromne ilości śmieci.

Śmieci po lasach dlaej jest sporo. System kaucyjny sprawi, że szkoda będzie wyrzucić, bo to "kasa". 

A poza tym producenci dostosują się powoli do tego, że konsumenci będą oczekiwać opakowań zwrotnych.

Co to był za kretynizm, że butelka szklana na piwo mogła być - w zależności od numeru na etykiecie - albo zwrotna albo niezwrotna? Po to własnie jest system kaucyjny. Żeby wyrugować kapitalistyczne debilizmy zrobione po to, żeby napchać kieszenie, a koszty zrzucić na społeczeństwo. 

Ale jak pisałem kapitalistyczne sierotki nei dorosły do tego jeszcze :) 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Tak, wyrzucali. No i?

I najwyraźniej tobie to przeszkadza, wnioskujac po odpowiedziach. 

wiem, że Konfederacji myślą (...)

nawet do plastikowych butelek wciśniesz konfe :E zapraszamy do TVPis 

System kaucyjny sprawi, że szkoda będzie wyrzucić, bo to "kasa". 

Już sprawił, że są butelki 3,001 litra. Podniosą do 3.5l? wprowadzą 3.501l itd. Gmoch chyba musialby ci rozpisac na tablicy, zebys zrozumial ze mowie ze durny jest sposob wykonania w tym całym systemie kaucyjnym, a nie sama idea. 

Edytowane przez Fatality
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie zagłębiałem się w temat szczerze mówiąc - dobrze rozumiem, że każda butelka i puszka będzie miała kaucję i bedzie trzeba oddawać? :E 

Spoko, od jakiegoś czasu krążą plotki że w moim mieście trzeba będzie segregować ręczniki papierowe i chusteczki. Bo przecież 10 pojemników na odpady to idealna kompozycja na podwórko :) 

Opublikowano
11 minut temu, Fatality napisał(a):

I najwyraźniej tobie to przeszkadza, wnioskujac po odpowiedziach. 

Jesli nie sprawia, ze poziom recyklingu jest odpowiedni to trzeba znaleźć lepsze rozwiązanie. 

nawet do plastikowych butelek wciśniesz konfe :E zapraszamy do TVPis 

Bo jesteś konfiarzem :) 

No i właśnie konfiarzy zawsze najgłośniej płaczą gdy milionerom ktoś chce zabrać złotówkę czy dwie :) 

Już sprawił, że są butelki 3,001 litra. Podniosą do 3.5l? wprowadzą 3.501l itd. Gmoch chyba musialby ci rozpisac na tablicy, zebys zrozumial ze mowie ze durny jest sposob wykonania w tym całym systemie kaucyjnym, a nie sama idea. 

Tak jak było z zakazem palenia w knajpach? 
Pamiętam te zapowiedzi :) 

Czemu systemy kaucyjne mogą działać w inny krajach Europy? Albo w niektórych stanach USA? :) 

Opublikowano

:E

Z jednej strony narzekanie, że wszystko pakowane w plastik, a z drugiej strony brak zrozumienia totalnej podstawy systemu kaucyjnego...

Podstawą systemu kaucyjnego jest odzysk tworzyw sztucznych w celu wykorzystania ich do ponownej produkcji opakowań, czyli uzyskanie rPET, który nadaje się swoją czystością do ponownego wytworzenia butelki. Na przykład 70% poziom odzysku oznacza, że zebrano 70% opakowań wprowadzonych na rynek, z których wytworzony zostanie materiał na kolejne opakowania. Zmniejsza się ilość NOWEGO plastiku wprowadzanego na rynek. 

W przypadku puszek sytuacja jest podobna. Stop aluminium do przemysłu spożywczego ma inne normy dotyczące domieszek niż aluminium przemysłowe. Odzyskując aluminium spożywcze łatwiej uzyskać ponownie stop właściwy dla przemysłu spożywczego niż zaczynając całą drogę od nowa. 

Tu jest cała masa norm i różnych regulacji, które sprawiają, że system kaucyjny z pozoru kosztowny, tak na prawdę jest bardzo korzystnym rozwiązaniem z punktu widzenia wprowadzania opakowań na rynek i generowania innych odpadów.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

Dajcie spokój, wyjdzie jak zwykle. Tak jak w przypadku kalkowania rozwiązań z innych krajów. Najpierw, trzeba by było dostosować cały system pod Polskę. Polski się nie dostosuje, to zawsze system dostosowuje się pod Polskę :E

To tak jak z podstawową segregacją śmieci - i tak każdy wszystko wywala do zmieszanych, bo "przecież i tak przyjeżdża jedna śmieciara" :E

Edytowane przez Filip454
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)

Czyli podsumowując:

- wzrosną ceny za odpady, bo gminy będą mieć mniej plastiku

- wzrosną ceny za same utrzymanie systemu

- najprawdopodobniej wzrosną ceny jeszcze raz za kary niespełnienia progów odzysku przez producentów

- a kto ceni swój czas, to jeszcze dostanie czwartą podwyżkę w formie kaucji

O czymś zapomniałem? 

A no tak, jak ktoś marudzi, że nie ma miejsca na butelki albo będzie mieć problemy logistyczne, to niech zmieni mieszkanie na większe i kupi samochód.

@LeBomB

Tylko po co wprowadzać upierdliwy system kaucyjny? Jestem pewny, że jeśli wprowadziliby zamiast tego nową frakcję śmieci 'butelki', to stopień odzysku byłby większy niż będzie z systemem kaucyjnym. A koszt tego byłby ułamkiem systemu kaucyjnego. I nie robiłoby to problemów dla ludzi. Idziesz wyrzucić zmieszane, wyrzucasz przy okazji zgniecione butelki. Tyle.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman Ale nie uważasz, że lepiej by było gdyby przerzucili to na producenta? Jasne, produkty by poszły w górę ale finalnie i tak zapłaci za to klient, w ten czy inny sposób ale przynajmniej nie zawracając dupy maluczkim.

Do tego uważam, że korpo lepiej i sprawniej by sobie z tym poradziło niż nasze państwo.

W sumie to też może dzięki temu i część by się przerzuciła na inne typy opakowań przyjaźniejsze środowisku.

Edytowane przez blabla123
Opublikowano
1 minutę temu, MaxaM napisał(a):

Czyli podsumowując:

- najprawdopodobniej wzrosną ceny jeszcze raz za kary niespełnienia progów odzysku przez producentów

O czymś zapomniałem? 

A no tak, jak ktoś marudzi, że nie ma miejsca na butelki albo będzie mieć problemy logistyczne, to niech zmieni mieszkanie na większe i kupi samochód.

@LeBomB

Tylko po co wprowadzać upierdliwy system kaucyjny? Jestem pewny, że jeśli wprowadziliby zamiast tego nową frakcję śmieci 'butelki', to stopień odzysku byłby większy niż będzie z systemem kaucyjnym. A koszt tego byłby ułamkiem systemu kaucyjnego. I nie robiłoby to problemów dla ludzi. Idziesz wyrzucić zmieszane, wyrzucasz przy okazji zgniecione butelki. Tyle.

Ale niby w jaki sposób? :) 

Nowa frakcja to nowe przejazdy, nowe śmieciarki (bo więcej przejazdów), nowe worki - jak niby ten system miałby być tańszy? :) 

Gminy będą miały mniejsze poziomy recyklingu co zmusi do tego, aby zająć się na powaznie recyklingiem pozostałych frakcji odpadowych, a nie tylko liczeniem buteleczek, które wpadały do systemu. 

1 minutę temu, blabla123 napisał(a):

@GordonLameman Ale nie uważasz, że lepiej by było gdyby przerzucili to na producenta? Jasne, produkty by poszły w górę ale finalnie i tak zapłaci za to klient, w ten czy inny sposób ale przynajmniej nie zawracają dupy maluczkim.

Do tego uważam, że korpo lepiej i sprawniej by sobie z tym poradziło niż nasze państwo.

W sumie to też może dzięki temu i część by się przerzuciła na inne typy opakowań przyjaźniejsze środowisku.

Jak przerzucić na producenta? 

Nakazać mu zatrudnić ludzi albo opracować kombajn do zbierania butelek po wioskach? (kto zna KOmbajn do Zbierania Kur po Wioskach temu piona :E ) 

Jak chcesz to przerzucić na producenta? Nakładać kary jak na producentów samochodów? :E 

• Upvote 1
Opublikowano

Kiedyś na osiedlu stały ogromne pojemniki na własnie butelki. Świetnie się to sprawdzało na moim osiedlu. Dlaczego teraz mam gibac do butelkomatu z butelkami (nie zgniecionymi, sic!).

Ja jestem sceptycznie nastawiony. Kolejny poziom segregacji, kolejne pojemniki. 

Z tekstyliami też trzeba gibać na PSZOK i tak żeby pozbyć się kilku szmat czy butów musisz jechać ;) 

Opublikowano

Nie sam odbiór ale wymusić opakowania zwrotne czy "ekologiczne" wszędzie gdzie się da. Zuinifikować pewne opakowania odgórnie. Mniej typów butelek, wszelakich. Produkty zamiast pakować w folię to w papier. Pakuje się w folię, bo jest taniej i dlatego bym wolał mnieć droższe opakowanie ale takie z jakim się nie muszę pierdzielić potem. I tak ja za to płacę czy będzie to kaucja czy lepsze opakowanie.

Opublikowano
3 minuty temu, larry.bigl napisał(a):

Kiedyś na osiedlu stały ogromne pojemniki na własnie butelki. Świetnie się to sprawdzało na moim osiedlu. Dlaczego teraz mam gibac do butelkomatu z butelkami (nie zgniecionymi, sic!).

Sprawdzało się z perspektywy wyrzucenia śmiecia, ale nie z perspektywy recyklingu opakowań. 

3 minuty temu, larry.bigl napisał(a):

Ja jestem sceptycznie nastawiony. Kolejny poziom segregacji, kolejne pojemniki. 

Z tekstyliami też trzeba gibać na PSZOK i tak żeby pozbyć się kilku szmat czy butów musisz jechać ;) 

Tekstylia - głupota. Powiny być dedykowane pojemniki. W sumie są, ale one trafiają do szemranych fundacji, które na tym robią kasę, a z każdego tysiąca złotych przeznaczają 50 gr na pomoc dzieciom ;) 

3 minuty temu, blabla123 napisał(a):

Nie sam odbiór ale wymusić opakowania zwrotne czy "ekologiczne" wszędzie gdzie się da. Zuinifikować pewne opakowania odgórnie. Mniej typów butelek, wszelakich. Produkty zamiast pakować w folię to w papier. Pakuje się w folię, bo jest taniej i dlatego bym wolał mnieć droższe opakowanie ale takie z jakim się nie muszę pierdzielić potem. I tak ja za to płacę czy będzie to kaucja czy lepsze opakowanie.

Już mamy ekologiczne słomki :E 

Ja wolę jednak ten sytem kaucyjny niż żeby wymyślali coś jak te słomki.

Opublikowano
17 minut temu, Filip454 napisał(a):

To tak jak z podstawową segregacją śmieci - i tak każdy wszystko wywala do zmieszanych, bo "przecież i tak przyjeżdża jedna śmieciara" :E

To jest zmora, jak widzę reklamówki w pojemniku na szkło to aż mnie skręca... 

I tu jest chyba główna zaleta/wada kaucji oraz butelkomatów. Nie przyjmie świństwa. 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman

Taki przykład pierwszy lepszy z brzegu, jogurty. Z tego co widzę to są 3 rodzaje pakowania:

- zadrukowany kolorowy pojemnik plastikowy

- biały pojemnik bez nadruku ale owinięty papierem z informacjami

- biały pojemnik, wszystkie informacje są na alu na wieczku

Z mojej perpektywy to 2 ostatnie powinny być standardem. Masz czyste tworzywo.

I teraz nawet gdyby takie korpo z pierwszego przykładu miało się przerzucić na ten lepszy to ile by ten jogurt podrożał po zakupie nowej lini? 10gr? 20gr?

4 minuty temu, Totek napisał(a):

Ja tylko czekam na jakieś kreatywne rozwiązanie "problemu" przez producentów, a jak wiadomo, jesteśmy najlepsi w kombinowaniu :hihot:

Już masz, woda w petach 3,01L :E Dzisiaj jadę kupić i zobaczyć jak szybko schodzą.

7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Już mamy ekologiczne słomki :E 

Ja wolę jednak ten sytem kaucyjny niż żeby wymyślali coś jak te słomki.

Te słomki to jest takie gówno, że szkoda gadać. Nie dopijesz a, a już masz flaka :E Tego to powinni zakazać, a tego co na to wpadł powiesić za jaja na najbliższej latarni i wybić profilaktycznie całą rodzinę :rotfl2:

Edytowane przez blabla123
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, blabla123 napisał(a):

Taki przykład pierwszy lepszy z brzegu, jogurty. Z tego co widzę to są 3 rodzaje pakowania:

Najlepsze są opakowania które masz rozberać i wyrzucić do 2/3 osobnych pojemników, no ludzie szanujmy się, w większości poleci do jednego ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Najlepsze są opakowania które masz rozberać i wyrzucić do 2/3 osobnych pojemników, no ludzie szanujmy się, w większości poleci do jednego ;) 

W takiej sytuacji u mnie decyduje to, jakiego materiału jest najwięcej i do takiego wora trafia. Oczywiście nie myję bo to jest już moja dodatkowa strata. To wszystko co mogę dla tego systemu zrobić.

• Like 2
Opublikowano
16 minut temu, MaxaM napisał(a):

Dlatego:

18 minut temu, Filip454 napisał(a):

Tutaj @Filip454 zwrócił uwagę na ważną rzecz. W systemie kaucyjnym po prostu zostało wymuszone prawidłowe segregowanie, bo coś co nie powinno być zwrócone po prostu tam nie trafi. W Twoim rozwiązaniu @MaxaM wystarczy że ktoś wyrzuci butelki w zanieczyszczonej reklamówce, czy dorzuci niewłaściwe opakowanie czy śmieci i cała partia surowca może iść na zwykły śmietnik a nie do recyklingu. 

22 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Czyli podsumowując:

O czymś zapomniałem? 

1. To zależy od gminy, bo póki co po prostu jest silne lobby sortowni, bo jak to zwykle u nas bywa, jak jest okazja podnieść cenę, to szuka się usprawiedliwienia, nie ważne że go po prostu nie ma. Zawsze można wejść w umowę z operatorem systemu kaucyjnego i zapewniać transport, magazynowanie, czy dodatkowe sortowanie (np. plastiki barwione i niebarwione)

2. Przeczytaj ustawę, będziesz wiedział z czego system jest utrzymany. Utrzymanie systemu zapewnią również ci co opakowań oddawać nie będą, pisałem o tym.

3. To zależy od ludzi, czy producent uzyska próg czy nie.

4. Nie, dostanie karę za swoje lenistwo i przy okazji przyczyni się do ukarania innych.

A jak ktoś nie ma miejsca, to niech rozważy zmniejszenie ilości kupowanych produktów w takich opakowaniach.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ale niby w jaki sposób? :) 

Rozumiem, że automaty, ich obsługa i konserwacja jest darmowa. A butelki ze sklepów są odbierane teleportem.

4 minuty temu, LeBomB napisał(a):

cała partia surowca może iść na zwykły śmietnik a nie do recyklingu. 

Od tego są sortownie aby się przyjrzeć zanieczyszczeniom. A jak ktoś do automatu wrzuci zasyfioną butelkę?

Jeśli do kosza trafia to, co nie powinno, to od tego jest skuteczny mechanizm podnoszenia opłat.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
6 minut temu, lokiju napisał(a):

O nie dzisiaj wyrzuciłem skarpety do śmietnika a miałem jechać z nimi do pszoku. Biedny ja...

PSZOKi to jest patologia w czystej postaci. Byłem zawieźć podkład pod panele z rozbiórki, gościu do mnie że jak jest brudny to im się nie przyda...... A to mój problem?!