Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

Dajcie te flaszki, cole i jogurty do Afryki - ogarną bez dyskutowania i lamentów.

Ale oni mają problem nawet ze starymi nakrętkami ;) 

Godzinę temu, blabla123 napisał(a):

W Kaufie u Niemca też są takie butelki 3,01L. Foto nie moje.

Zasrani konfiarze nawet w Niemczech się panoszą

Edytowane przez Fatality
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, blabla123 napisał(a):

W Kaufie u Niemca też są takie butelki 3,01L. Foto nie moje.

Są w DE jest też do 3litrów. Powyżej nie podlegają pod kaucje :E Jak ktoś lubi wygazowaną colkę to tylko brać.

CRBxItj.jpeg

Ale czy to jest popularne, no nie jest. Nieliczne sklepy i marki to sprzedają. Najpopularniejsze są małe i średnie butle do 1.5-2l, dla tego system ma do 3L jeszcze zapas :E Wode na camping pod namiot czy na działeczkę dalej można kupić w dużych 4 czy 5l etc baniakach i normalnie wywalić do żółtego śmietniora.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano

@209458 to zależy od lokalnych wytycznych. Sprawdź jakie są wytyczne w Twojej gminie. Jeżeli nie ma takich wytycznych wrzucasz do tworzyw sztucznych.

To co zacytowałeś napisałem w odniesieniu do tego, dlaczego właśnie osobne wyrzucanie określonych i wybranych butelek po wodzie, napojach czy innych płynach spożywczych ma cel. Nie dlatego że masz nie wyrzucać do plastików butelki po oleju spożywczym, tylko dlatego, że spośród wszystkich plastików można wyselekcjonować te, które da się wykorzystać lepiej niż tylko na folię przemysłową, ale trzeba je oddzielić od innych odpadów już na etapie wyrzucania.

6 godzin temu, blabla123 napisał(a):

Może by tak małpki do systemu włączyli?

Powinni i mam nadzieję, że to będzie kolejny etap.

Opublikowano (edytowane)

Wrócę z Niemiec to zobaczę jak u mnie, wiem że Lidl był przygotowany, miał w sklepie automat ale był zapchany ludzie stali w kolejce i nie mogli oddać butelek, a już obsługiwali przed 1 października. 
Kaufland budował przybudówkę pewnie na umiejscowienie automatu do kaucji. Biedronka nic, zero reakcji, wrócę to się dowiem.

Ja kupuję 1.5litra wody niegazowanej Cisowianka czy innej. Raczej nic się nie zmieni. Nie pijam słodkich napoi ani gazowanych. 

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
Godzinę temu, ryba napisał(a):

Do wszystkich pieniaczy, ze colka w duzej butelce sie wygazuje szybciej...wiecie ze jest na to patent? Wystarczy troche wiedzy z podstawowki 🤣 info na pw za oplata.

Jest jeden jedyny najlepszy patent na najlepszą colkę. Butelka szklana 0.33l i wypić na raz :E Albo pucha.

• Upvote 1
Opublikowano
Cytat

Ja już gotowy, pół godziny mi zajęło zapakowanie butelek, tj. odkręcenie każdej, nadmuchanie, zakręcenie i ułożenie do wora (bo po pół roku co poniektóre się mocno zassały). Aż musiałem wziewy wziąć bo mnie płuca i krtań spuchła od dęcia w butle xD Wyszły 3x pełne worki 150L. Już wiem, że nie dostanę za to 150 zł, a z 15 zł bo bym ich z torbami puścił xD dzięki @ChlopoRobotnik2137 za weryfikację. W każdym razie będzie można dojść normalnie do okna i je otworzyć bo blisko 1/6 pokoju mi zajmowały stojące na podłodze butelki. W większości butelki po wodzie mineralnej (1,5L), reszta po soku pomarańczowym (1L), ze dwie po coli (1,5L). Ciekawe czy automat będzie odrzucał bo niektóre są idealnie okrągłe - cześć w obwodzie zrobiła się w kształcie trójkąta Reuleaux (wiadomo wilgotne w środku i temperatura otoczenia - niepotrzebnie je zakręcałem). Druga sprawa to ewentualnie zabrudzenia, po sokach płukałem wodą i wypijałem żeby nic tam nie zapleśniało - no jedna tam z zielonkawym nalotem jest. Tak samo po mineralnej wodzie na dnie został biały osad - minerały - po odparowaniu wody. Zawiozę je pod osłoną nocy coś koło 21 bo wstyd, zajmą w pierdziku całą tylną kanapę i ze 3 kursy z bloku do auta trzeba będzie zrobić żeby załadować. Więcej info późnej…
Oczywiście to będzie jednorazowy eksperyment, butelki zbierałem pół roku odkąd pojawiały się informacje o planowanym wprowadzeniu tego. Trzeba się będzie pożegnać z wodą mineralną ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#kaucja #systemkaucyjny #butelki #butelkizwrotne #butelkipet
41ec1b2a69aeb7b7fe2cc00bacca0b16419a0ba6

https://wykop.pl/wpis/83295897/ja-juz-gotowy-pol-godziny-mi-zajelo-zapakowanie-bu

https://wykop.pl/wpis/83300269/noo-i-to-by-bylo-na-tyle-z-dzisiejszych-testow-xd-

Komentarze :rotfl2:

Cytat

Minister Szyszko oskarża. Ustronianka: Od ponad 20 lat butelka 3,001 l funkcjonuje w ofercie

"Od ponad 20 lat butelka 3,001 l funkcjonuje w ofercie Ustronianki i wykorzystywana jest do produkcji zarówno wody, jak i napojów, które trafiają na rynek polski oraz na rynki zagraniczne" - wskazuje Ustronianka w oświadczeniu dla Interii Biznes. Jednocześnie minister Jan Szyszko nazwał praktykę omijania systemu kaucyjnego "czystym antypolskim cwaniactwem".

https://biznes.interia.pl/finanse/news-minister-szyszko-oskarza-ustronianka-od-ponad-20-lat-butelka,nId,22426058

• Haha 1
Opublikowano

komentarze tak w skrocie:

- zakup dzbanka do filtracji wody = jestes zwierzeciem ktore pije wode z kranu

- zakup soda stream - nie, bo z Izraela, a Dafi ma ciezko dostepne naboje = nie beda kupowac wcale

- chodzic jak plebs z wlasnym pojemnikiem na wode wielokrotnego uzytku? nigdy w zyciu, chca przeplacac za wode w sklepie.

fajny kraj, taki swojski - jest okazja do malej zmiany w zyciu, by nie bawic sie w butelki, kaucje, a nawet lekko przyoszczedzic na wydatkach... wielkie nie i mysle, ze te osoby wola przeplacac i doplacac do opakowan, ktore wyladuja w koszu na smieci. Czlowiek to skomplikowane zwierze, nawet najdrobniejsza zmiana przyzwyczajenia powoduje traume w zyciu, mimo ze rozum powinien to ogarnac, ze warto sie lekko przestawic.

Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Jest jeden jedyny najlepszy patent na najlepszą colkę. Butelka szklana 0.33l i wypić na raz :E Albo pucha.

bardzo ekonomiczne podejscie do tematu na duzej imprezie :E

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie to mnie śmieszy trochę "logika" niektórych ludzi:D 

Ludzie narzekają, że coraz więcej plastiku i w ogóle, ale też że system kaucyjny to koszt, dojenie kasy itd. a przecież:

1. system kaucyjny zrzuca odpowiedzialność za opakowanie na producenta

2. sprawia, że jest wprowadzane na rynek mniej nowych opakowań, więc mniej plastiku

3. w sumie powinno być jako pierwsze: do tej pory system działał tak, ludzie wyrzucali osobno plastiki i metale, PŁACĄ gminie za ich wywóz, a gmina potem jeszcze zarabia na surowcu, więc zarabia podwójnie na tym samym śmieciu, ale to system kaucyjny jest zły, bo płacąc kaucję za butelkę odzyskuje się ją w pełni :E 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
6 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Wrócę z Niemiec to zobaczę jak u mnie, wiem że Lidl był przygotowany, miał w sklepie automat ale był zapchany ludzie stali w kolejce i nie mogli oddać butelek, a już obsługiwali przed 1 października. 
Kaufland budował przybudówkę pewnie na umiejscowienie automatu do kaucji. Biedronka nic, zero reakcji, wrócę to się dowiem.

Ja kupuję 1.5litra wody niegazowanej Cisowianka czy innej. Raczej nic się nie zmieni. Nie pijam słodkich napoi ani gazowanych. 

Biedronka, Auchan brak automatów. W Leclercu też chyba nie ma ale to zweryfikuję dzisiaj na 100%

Opublikowano
7 godzin temu, lukadd napisał(a):

Otóż to, właśnie pisałem wyżej że cola czy inne pepsi to na raz,  sam raz na jakiś czas pijam takie dziadostwo, ale cola w szkle to ma ten smak co kiedyś ;) i ewentualnie to jeszcze sobie pepsi max niby zero cukru ale puszeczka 0,2. 

6 godzin temu, ryba napisał(a):

bardzo ekonomiczne podejscie do tematu na duzej imprezie :E

Ponieważ na imprezie się pije alkohol a nie napoje gazowane :E 

• Upvote 1