Zas 396 Opublikowano Środa o 17:11 Opublikowano Środa o 17:11 (edytowane) Eee...? A jak to się łączy jedno z drugim? (teraz to się zaczynam zastanawiać, czy dobrze, że zapytałem) Edytowane Środa o 17:17 przez Zas
Klakier1984 Opublikowano Sobota o 14:47 Opublikowano Sobota o 14:47 Mamy nowy sport narodowy ?? https://www.munipro.pl/rekordowa-kwota-w-systemie-kaucyjnym-zwrot-butelek-daje-zarobic/
Crew 900 Opublikowano Sobota o 14:59 Opublikowano Sobota o 14:59 (edytowane) 11 minut temu, Klakier1984 napisał(a): Mamy nowy sport narodowy ?? https://www.munipro.pl/rekordowa-kwota-w-systemie-kaucyjnym-zwrot-butelek-daje-zarobic/ TO chyba musiał podjechać z naczepą, bo ostatnio jakiś dziad z 15 minut wkładał puchy ok 110 i ok 50 butelek a to było z 4 wory. Edytowane Sobota o 15:00 przez Crew 900
Klakier1984 Opublikowano Sobota o 15:21 Opublikowano Sobota o 15:21 Też kwestia transportu mnie mocno zastanawia.
lukadd Opublikowano Sobota o 16:21 Opublikowano Sobota o 16:21 Mało fotek, ale widać, że oddawał w partiach w różne dni . Ale ten jeden paragon na ponad 1000 opakowań to musiała być niezła jazda
Klakier1984 Opublikowano Sobota o 17:02 Opublikowano Sobota o 17:02 Nie chciał bym stać za nim w kolejce
lukadd Opublikowano Sobota o 17:09 Opublikowano Sobota o 17:09 Auchan to pewnie jakieś duże to z 3, albo i 3+ automaty mają
Crew 900 Opublikowano Sobota o 17:46 Opublikowano Sobota o 17:46 36 minut temu, lukadd napisał(a): Auchan to pewnie jakieś duże to z 3, albo i 3+ automaty mają No tak, jak z kasami z samoobsługą
lokiju Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) Biedronka znowu się nie popisała. Problem występuje w całej Polsce. Jestem ciekawy co by było jakbym się uparł, że mają mi uznać voucher. W końcu to nie moja sprawa, że jest problem z systemem. Edytowane 15 godzin temu przez lokiju
Fatality Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) W dniu 11.04.2026 o 16:47, Klakier1984 napisał(a): Mamy nowy sport narodowy ?? https://www.munipro.pl/rekordowa-kwota-w-systemie-kaucyjnym-zwrot-butelek-daje-zarobic/ Już minister tytułuje go bohaterem Czy teraz będziemy żuli i meneli też nazywać bohaterami bo zbierają śmieci? Każdy rok po 2020 to kolejne przekraczanie absurdów. Czekam teraz na przepis, że kaucja wynosi 1zł ale dostajesz z powrotem 50gr w ramach zachęty do niekorzystania z plastikowych opakowań. Oczywiscie zupełnym przypadkiem zagraniczni operatorzy kaucjomatów zarobią kolejne setki mln "darmowej" kasy. Im dłuzej widzę w jakiej formie działa ten system kaucyjny w Polsce tym mam większe przekonanie, że chodziło o wyciagnięcie kasy przez pewną grupę ludzi. I jeszcze na deser: https://strefabiznesu.pl/ciemne-strony-systemu-kaucyjnego-3-razy-wiekszy-slad-weglowy-niz-dotychczas/ar/c3p2-28095799 3x większy ślad węglowy transportu tych butelek po wprowadzeniu systemu kaucyjnego. Przecież miało być ekologiczniej. Żadnej synchronizacji z gminnym systemem odpadów jak to jest w innych krajach, wysoka wartość kaucji vs siła nabywcza pieniadza (vs inne kraje UE), brak jednolitego systemu operatorów - w innych krajach najczęściej jest jedna firma non-profit, która wszystko to ogarnia - w Polsce mamy kilka zagranicznych firm, które utrudniają życie bo im mniej butelek zwróconych tym więcej kasy dla nich. Można tak wymieniać. Nawet chatgpt jak ma wynienić najbardziej kontrowersyjne różnice w porównaniu do innych krajów UE, to jest napisane, że system kaucyjny w Polsce jest nastawiony na zbieractwo i zwiększanie napięć społecznych ze względu na całościowy mechanizm. To nie jest zdrowe. Edytowane 6 godzin temu przez Fatality
GordonLameman Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu No to albo nie umiesz wyciągać wniosków, albo jesteś ślepy.
Mar_s Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu @GordonLameman No to podziel się z klasą tymi wnioskami, bo zawsze rzucasz takie ogólniki w rodzaju "nie znasz się, "każdy to widzi" albo tak jak teraz "nie umiesz...".
GordonLameman Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) 14 minut temu, Mar_s napisał(a): @GordonLameman No to podziel się z klasą tymi wnioskami, bo zawsze rzucasz takie ogólniki w rodzaju "nie znasz się, "każdy to widzi" albo tak jak teraz "nie umiesz...". System kaucyjny służy zwiększeniu recyklingu materialow opakowaniowych - butelek, kartonów. Zapewnia dużo wyższą skuteczność niż to co było obecnie. To widać gołym okiem. Trzeba tylko to analizować używając mózgu, a nie bredni kładzionych w głowy przez prawicowych ćwoków, którzy napiszą wszystko żeby mieszać i zbijać swój kapitał polityczny. nie, nie wszystko działa idealnie. Ale potrzeba jeszcze trochę czasu, żeby było lepiej. Nic nowego. kiedyś system kaucyjny działał i jakoś nie był wtedy nazywany opresyjnym. Pomieszało się prawicy w głowach kompletnie. Jakieś jeszcze pytania? Edytowane 6 godzin temu przez GordonLameman
Mar_s Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Ja nie miałem żadnych pytań, ale stwierdziłem że kolega którego zaatakowałeś zasługuje na nieco bardziej rozwiniętą wypowiedź. No i myślę że ja nieco lepiej pamiętam czasy kiedy do "surowców wtórnych" przykładano dużą wagę, tyle że raczej z innych powodów.
GordonLameman Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 1 minutę temu, Mar_s napisał(a): Ja nie miałem żadnych pytań, ale stwierdziłem że kolega którego zaatakowałeś zasługuje na nieco bardziej rozwiniętą wypowiedź. No i myślę że ja nieco lepiej pamiętam czasy kiedy do "surowców wtórnych" przykładano dużą wagę, tyle że raczej z innych powodów. No, a ja myślę, nie chcesz dobrze pamiętać. Kaucja za butelkę szklaną to było 35 groszy. Dziś 50 groszy mimo, że przeciętny Polak zarabia kilka razy więcej niż wtedy. Wzbogaciliśmy się i odzyskiwanie kaucji przestało mieć sens i spowodowało wzrost liczby opakowań i śmieci. Systemy kaucyjne działają w wielu krajach. Ale tylko u nas prawicowe upośledzenie polityczne nakazuje wszystko nazywać zabieraniem wolności Gdyby nie istniał wcześniej zakaz śmiecenia to wprowadzenie takiego zakazu też by nazwali zabieraniem wolności.
Mar_s Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Ja tutaj widzę dwa problemy, po pierwsze nie każdemu będzie się chciało z tymi worami do sklepu jeździć, ja na przykład kupuję kilka zgrzewek wody na raz a butelka nie może być zgnieciona. Po drugie, szczerze wątpię że te opakowania nie będą trafiać w dokładnie to samo miejsce do którego trafiają flaszki które wywalam do mojego kosza na plastik. Czyli mamy kolejny niepotrzebny system, a pety nadal powędrują do pieca. I nie chce mi się już kontynuować dyskusji, bo ja czniam te "pisiont" groszy i nadal będę wywalał do żółtego worka (gdzie wciąż muszę na przykład wyrzucić "peta" od mleka, bo tych nie przyjmują)
GordonLameman Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 17 minut temu, Mar_s napisał(a): Ja tutaj widzę dwa problemy, po pierwsze nie każdemu będzie się chciało z tymi worami do sklepu jeździć, No, ok to płać. 17 minut temu, Mar_s napisał(a): ja na przykład kupuję kilka zgrzewek wody na raz a butelka nie może być zgnieciona. Czyl klasycznie pełne butelki nie są problemem, ale puste tak. To tylko kwestia przyzwyczajenia. 17 minut temu, Mar_s napisał(a): Po drugie, szczerze wątpię że te opakowania nie będą trafiać w dokładnie to samo miejsce do którego trafiają flaszki które wywalam do mojego kosza na plastik. A to już klasycznie - niewiedza nie powstrzymuje przez posiadaniem zdania czy wydaniem osądu. Ostatecznie może i trafią w to samo miejsce - do recyklingu, ale są czyste. A w żółtych worach/pojemnikach takie nie było. I to robi właśnie różnicę. Było o tym tutaj w wątku wiele razy. 17 minut temu, Mar_s napisał(a): Czyli mamy kolejny niepotrzebny system, a pety nadal powędrują do pieca. A to bzdura. Mamy system, które daje kilkadziesiąt procent większy odzysk butelek. 17 minut temu, Mar_s napisał(a): I nie chce mi się już kontynuować dyskusji, bo ja czniam te "pisiont" groszy i nadal będę wywalał do żółtego worka (gdzie wciąż muszę na przykład wyrzucić "peta" od mleka, bo tych nie przyjmują) "czniam"? Nie znam tego słowa No to spoko - ktoś musi utrzymywać operatorów systemu kaucyjnego
Badalamann Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu To pierwszy rok działania systemu. Taki na "dotarcie". Wyjdą problemy i wejdą ich rozwiązania. Myślę że w 2027 będzie już sprawnie działać i będzie można oceniać skuteczność, po poziomie zwrotów opakowań kaucyjnych. Natomiast patrząc tylko po moim otoczeniu rodzinno-towarzyskim to już działa. Jedyne co to przy piwku w terenie czy nawet przy domu, trzeba się oduczyć automatycznego zgniatania puszek.
Fatality Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) Godzinę temu, GordonLameman napisał(a): Zapewnia dużo wyższą skuteczność niż to co było obecnie. To widać gołym okiem. Na gołe oko to ja mogę sobie zobaczyć ile mam butelek pustych w domu, a moze tak jakieś żródło i to z jakimiś suchymi danymi? Bo byle jakie źródło typu "teraz jest na pewno lepiej ale danych nie mamy" to mnie nie interesuje. W innym wypadku mogę odbić piłeczkę i podać żródło kanał zero gdzie mówią, że butelkomaty w procesie zgniatania niszczą te butelki tak bardzo, że nie nadają się do recyklingu - i mowa tu o kilkunastu do kilkudziesięciu procent wszystkich butelek w butelkomatach. Nie znalazłem innego źródła - prawdopodbnie dane z dupy bo "na gołe oko" to praktycznei niemozliwe zeby tak się działo. Z drugiej strony nie ma (a jeśli jest to poproszę link) żadnych suchych danych potwierdzających skuteczność tego systemu w POLSCE. Nie mówię o badaniach za granicą bo ich system działa inaczej i w 99% przypadków lepiej. Na sam koniec: zakładajmy, że dzięki butelkomatom trafia więcej butelek do recyklingu niż było to w poprzednim roku. O ile lepiej musi być aby uzasadnić: wzrost kosztów wywozu śmieci czy zwiększonego śladu węglowego przewożenia plastikowych butelek? Podpowiem: nie wiadomo. W najlepszym wypadku poprawiamy jedno, ale po drugiej stronie medalu generujemy gdzie indziej zanieczyszczenia. Jako wysienka na torcie - wszyscy za to płacimy więcej. Nie wspomnę już o świadomości społecznej ludzi i jak wyglądały lasy np. w 2000r a teraz. Ludzie jednak się zmieniają i dojrzewają pod tym względem, więc czasami nie trzeba żadnych zmian na siłę aby coś zmienić Edytowane 5 godzin temu przez Fatality
GordonLameman Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 5 minut temu, Fatality napisał(a): Na gołe oko to ja mogę sobie zobaczyć ile mam butelek pustych w domu, a moze tak jakieś żródło i to z jakimiś suchymi danymi? Bo byle jakie źródło typu "teraz jest na pewno lepiej ale danych nie mamy" to mnie nie interesuje. W innym wypadku mogę odbić piłeczkę i podać żródło kanał zero gdzie mówią, że butelkomaty w procesie zgniatania niszczą te butelki tak bardzo, że nie nadają się do recyklingu - i mowa tu o kilkunastu do kilkudziesięciu procent wszystkich butelek w butelkomatach. Czyli po prostu zmyślasz do narracji 5 minut temu, Fatality napisał(a): Nie znalazłem innego źródła - prawdopodbnie dane z dupy bo "na gołe oko" to praktycznei niemozliwe zeby tak się działo. Z drugiej strony nie ma (a jeśli jest to poproszę link) żadnych suchych danych potwierdzających skuteczność tego systemu w POLSCE. Nie mówię o badaniach za granicą bo ich system działa inaczej i w 99% przypadków lepiej. Ten system działa pół roku. Ale są pierwsze dane: https://forsal.pl/gospodarka/aktualnosci/artykuly/11232282,system-kaucyjny-dziala-od-kilku-miesiecy-polacy-zwrocili-ponad-pol-mi.html 5 minut temu, Fatality napisał(a): Na sam koniec: zakładajmy, że dzięki butelkomatom trafia więcej butelek do recyklingu niż było to w poprzednim roku. O ile lepiej musi być aby uzasadnić: wzrost kosztów wywozu śmieci czy zwiększonego śladu węglowego przewożenia plastikowych butelek? Podpowiem: nie wiadomo. W najlepszym wypadku poprawiamy jedno, ale po drugiej stronie medalu generujemy gdzie indziej zanieczyszczenia. Jako wysienka na torcie - wszyscy za to płacimy więcej. Ja odpowiem: ten koszt nie jest tak istotny jak to, że osiągniemy prędzej czy później wyamgane poziomy recyklingu. Czy ty przypadkiem nie należysz do osób, które negują istnienie śladu węglowego i jego wpływu na środowisko? 5 minut temu, Fatality napisał(a): Nie wspomnę już o świadomości społecznej ludzi i jak wyglądały lasy np. w 2000r a teraz. Ludzie jednak się zmieniają i dojrzewają pod tym względem, więc czasami nie trzeba żadnych zmian na siłę aby coś zmienić Czasami jednak trzeba ludzi wziąć za mordę - szczególnie prawicowe tałatajstwo, które neguje wszystkie kwestie środowiskowe i ogarnąć tych śmieciarzy. Ale system kaucyjny nie jest "braniem za mordę" - to po prostu zmiana miejsca odbierania odpadów. Do sklepów i tak wszyscy chodzą.
LeBomB Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu @Mar_s temat tego raportu był już wałkowany kilka miesięcy temu ze wskazaniem jakie błędy metodologiczne zawiera. Co więcej, raport powstał w oparciu o masę założeń, bo został opublikowany niespełna kilka tygodni po wejściu pilotażu systemu, który trwał od października zeszłego roku do końca 2025. Obecna sytuacja i stan systemu kaucyjnego jest już w wielu miejscach inna, co sprawia, że raport w ciągu kilku miesięcy po prostu zestarzał się. Godzinę temu, Mar_s napisał(a): Po drugie, szczerze wątpię że te opakowania nie będą trafiać w dokładnie to samo miejsce do którego trafiają flaszki które wywalam do mojego kosza na plastik. Czyli mamy kolejny niepotrzebny system, a pety nadal powędrują do pieca. Nie będą, bo trafią do firm, które zajmują się przetwarzaniem tego typu opakowań zamykając obieg surowca i umożliwiając wykorzystanie tych opakowań do tych samych celów, bez dodatkowego sortowania i odrzucania części opakowań ze względu na zanieczyszczenia.
Fatality Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 51 minut temu, GordonLameman napisał(a): Ten system działa pół roku. Ale są pierwsze dane: https://forsal.pl/gospodarka/aktualnosci/artykuly/11232282,system-kaucyjny-dziala-od-kilku-miesiecy-polacy-zwrocili-ponad-pol-mi.html Szacuje się, że rocznie butelek PET na rynek wpada ok 12-15mld sztuk. Daje to ok 1-1.25mld miesięcznie, więc wg ministerstwa w najlepszym ich scenariuszu (a kiedy rządowy plan był zgodny z realiami? chyba nigdy) - to daje około 40-50% butelek zebranych przez system kaucyjny. Dla mnie to katastrofa patrząc na to, że w innym wypadku trafiały by normalnie do śmieci i tak. Za sukces uznam, jeśli trafi co najmniej 80%. Dodatkowo przydałoby się to porównać z danymi ile takich butelek wcześniej i teraz trafia do sortowni (w przeliczeniu na tony) 51 minut temu, GordonLameman napisał(a): Czy ty przypadkiem nie należysz do osób, które negują istnienie śladu węglowego i jego wpływu na środowisko? Oczywiście, że nie neguje. Mam oczy i węch, więc wolałbym odwlec w czasie takie raka płuc ale to nie wyklucza kwestionownia systemu kaucyjnego w Polsce Edytowane 4 godziny temu przez Fatality
GordonLameman Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 10 minut temu, Fatality napisał(a): Szacuje się, że rocznie butelek PET na rynek wpada ok 12-15mld sztuk. Daje to ok 1-1.25mld miesięcznie, więc wg ministerstwa w najlepszym ich scenariuszu (a kiedy rządowy plan był zgodny z realiami? chyba nigdy) - to daje około 40-50% butelek zebranych przez system kaucyjny. Dla mnie to katastrofa patrząc na to, że w innym wypadku trafiały by normalnie do śmieci i tak. Skąd wziąłeś 12 mld sztuk butelek? Część butelek PET jest poza systemem kaucyjnym (np. te powyżej pojemności 3l). Aktualnie recykling pet to 35%, 50% byłoby już poprawą. I to na wczesnym etapie działania systemu. Ale w rzeczywistości te liczby są wyższe, bo nie wiem skad wziąłeś te 12-15 mld 10 minut temu, Fatality napisał(a): Oczywiście, że nie neguje. Mam oczy i węch, więc wolałbym odwlec w czasie takie raka płuc ale to nie wyklucza kwestionownia systemu kaucyjnego w Polsce No to przestań wspierać partię, która aktywnie zwalcza wszelkie działana nia rzecz środowiska i neguje jakikolwiek wpływ człowieka na atmosferę, w tym na to czym oddychamy.
Fatality Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 11 minut temu, GordonLameman napisał(a): No to przestań wspierać partię, która aktywnie zwalcza wszelkie działana nia rzecz środowiska i neguje jakikolwiek wpływ człowieka na atmosferę, w tym na to czym oddychamy. Nie wpłąciłem im ani złotówki, więc chyba nie wspieram. Głosu też nie dostali bo nie głosuję przez 2 ostatnie wybory na nikogo. 11 minut temu, GordonLameman napisał(a): Skąd wziąłeś 12 mld sztuk butelek? Tyle wygoglałem. Inne dane podają w przeliczeniu na tony. Ogólnie to widełki są trochę większe. Bo jedne dane mówią o 15mld a inne nawet o 8-10mld (przeliczając tony na butelki ale to nie jest takie super dokładne), więc jest rozrzut. Więc niech będzie te 10mld nawet co jest wynikiem bardziej w dolnej granicy. System jest po prostu źle skonstrukowany i każdy kolejny miesiąc to pokazuje. Jeśli mafia rządziła by polską i miała stworzyć system kaucyjny w Polsce, to tak by właśnie wyglądał. Im mniej butelek trafi do butelkomatów - tym więcej kasy zostaje u operatorów. Szczyt patologii. Powinno być odwrotnie. Niech dadzą możliwość zganiatnia butelek i wrzucania do butelkomatów, poprawią ich jakość, paragony kaucyjne z ważnością minimum rok/powszechna wymiana na gotówkę, wymóg aby w mniejszych sklepach też były butelkomaty. Zacznijmy od tego i większość ludzi zmieni zdanie na plus. W tym ja. Edytowane 4 godziny temu przez Fatality
LeBomB Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 3 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Skąd wziąłeś 12 mld sztuk butelek? Podobno właśnie tyle łącznie trafia na rynek co roku w Polsce i już właśnie mowa o wszystkich rodzajach butelek PET, także tych, które do systemu nie należą. @Fatality na podstawie tego kontynuując, spośród wszystkich takich butelek, bez systemu kaucyjnego w ogóle do recyklingu wracało między 45 a 50% butelek PET. Czyli spośród wszystkich butelek PET małych i dużych średnio wracało 48% w ogóle jako frakcja wydzielona, reszta trafiała do niewłaściwych pojemników i innych śmieci. Czyli odzyskiwano około 6 mld z tych 12 mld. Natomiast około 37% wracało do obiegu jako rPET czyli recyklat, który można było wykorzystać w przemyśle spożywczym do ponownej produkcji opakowań. Te 37% to szacunkowy realny wskaźnik recyklingu połączony z ilością produkowanego rPET produkowanego w Polsce. System kaucyjny ma za zadanie zamknąć obieg podstawowych opakowań z PET by zwiększyć % odzysku jako rPET. Te opakowania PET które objęto obecnie kaucją stanowią nawet 90% całego wolumenu butelek PET. Zatem jeżeli na starcie systemu osiągnięto 78% zbiórki opakowań PET, to i tak jest bardzo dobry wynik, który podwaja ilość zebranego surowca (w porównaniu do dotychczasowego poziomu) do produkcji rPET.
Rekomendowane odpowiedzi