Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, sabaru128 napisał(a):

ale po komentarzach w sklepie przy butelkomacie słychać że to się nikomu nie podoba i każdy zaczyna na to klnąc

Mów za siebie, 3 razy oddawałem kilka worków, gdzie zarobiłem po 20-30zł w Lidlu, zero problemów, zero kolejek - raz tylko automat był przepełniony, ale pracownica wymieniła kosz w 2 minuty.

Serio, nie rozumiem problemu :E 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Oni wiedzą o tym ale nie chcą się przyznać do tego. Wydali kupę kasy

nie swojej wiec wydali nic.Zarabiaja kupe kasy i tyle.A kto chce rzucić pod nogi to rzuci bo mama wychowuje a nie mafia sieciowa od burmistrza

Edytowane przez janek25
Opublikowano
5 minut temu, huudyy napisał(a):

Mów za siebie, 3 razy oddawałem kilka worków, gdzie zarobiłem po 20-30zł w Lidlu, zero problemów, zero kolejek - raz tylko automat był przepełniony, ale pracownica wymieniła kosz w 2 minuty.

Serio, nie rozumiem problemu :E 

Mów za siebie. Twój przypadek to wyjątek od reguły.

Opublikowano
1 minutę temu, bourne2008 napisał(a):

Mów za siebie. Twój przypadek to wyjątek od reguły.

Albo wasze komentarze z internetu to tylko grupka dysydentów, których przerasta obsługa recyklomatu ¯\_(ツ)_/¯

W końcu ludzie na pejsbooku czy innych tinktongach nie będą chwalili głośno systemu - zdecydowana większość tego chóralnego piania w necie to ludzie, którzy są czymś wkurzeni, ale czy to jest ta "większość"? nie sądzę, a przynajmniej nie uwierzę dopóki nie zobaczę rzetelnych badań.

PS w moim otoczeniu zdecydowana większość znajomych NIE narzeka na ten system - z wyjątkiem problemu ze składowaniem tego w domu.

Opublikowano
15 godzin temu, LeBomB napisał(a):

nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie większość piekarni pakuje już pieczywo do papierowych toreb

U mnie na szczęście jeszcze nie, co sobie chwalę, bo mogę bez kombinowania wsadzić potem do lodówki, bo mogę potem wykorzystać do zapakowania kanapek.

A ostatnio w innej zrobili lepszą akcję. Ciasto typu babka piaskowa, czy tam biszkoptowa, leży sobie zapakowana w plastikową torbę. Ekspedientka bierze waży i przepakowuje w papierową torbę :E 

Godzinę temu, huudyy napisał(a):

zarobiłem po 20-30zł

Się nie chwal, bo skarbówka wjedzie ;) 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, huudyy napisał(a):

Albo wasze komentarze z internetu to tylko grupka dysydentów, których przerasta obsługa recyklomatu ¯\_(ツ)_/¯

W końcu ludzie na pejsbooku czy innych tinktongach nie będą chwalili głośno systemu - zdecydowana większość tego chóralnego piania w necie to ludzie, którzy są czymś wkurzeni, ale czy to jest ta "większość"? nie sądzę, a przynajmniej nie uwierzę dopóki nie zobaczę rzetelnych badań.

PS w moim otoczeniu zdecydowana większość znajomych NIE narzeka na ten system - z wyjątkiem problemu ze składowaniem tego w domu.

No dobra, może jakieś 10% jest z tego systemu zadowolonych. Jednakoż kiedy jestem w sklepie to jak ktoś przyjdzie z workiem i potem kolejne osoby to zaczyna się problem i narzekanie. Niektórzy rezygnują widząc kolejkę i jadą w cholerę. Raz widziałem jak gościu przywiózł 2 wielkie wory z butelkami. Zaczął je ładować i z jednym poszło gładko. Potem system się zapchał i musiała przyjść osoba żeby go opróżnić. Jednakoż po tym opróżnieniu system zaczął szwankować i nie chciał mu przyjmować kolejnych butelek. Gościu się wkurzył, zapakował pozostałe butelki do samochodu i pojechał. 

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano
1 godzinę temu, Bono_UG napisał(a):

Ekspedientka bierze waży i przepakowuje w papierową torbę :E 

Bo w zależności od tego kto to produkuje i wprowadza na rynek, to może sklep byłby wprowadzającym opakowanie plastikowe na rynek, więc dochodzi cała masa przepisów o wprowadzaniu opakowań. Albo dostała po prostu takie bzdurne polecenie.

Opublikowano
3 godziny temu, huudyy napisał(a):

Mów za siebie, 3 razy oddawałem kilka worków, gdzie zarobiłem po 20-30zł w Lidlu, 

Zarobiłeś? To wcześniej nie płaciłeś kaucji?

3 godziny temu, huudyy napisał(a):

Nieprawda, ja niemal codziennie widzę wku...klientów z torbami czy workami stojących w kolejce, podobnie obsługę sklepu która co chwila opróżnia maszyny i klejący syf jaki tam zostaje. Głównie biedra, może to kwestia sklepów, może liczby klientów, nie wiem, ciężko powiedzieć. 

1 godzinę temu, wamak napisał(a):

To nie jest żaden zarobek na butelkach, a jedynie odzyskanie tego, co się wydało dodatkowo w sklepie przy zakupie.

Skąd wiesz, może dorabia?:E

Opublikowano
2 godziny temu, sabaru128 napisał(a):

No dobra, może jakieś 10% jest z tego systemu zadowolonych.

Ale z jakiego powodu mieli by być zadowoleni? Do tej pory wrzucali do  żółtego wora, mpgk odbierało spod domu i po robocie. Teraz muszą chomikować te butelki, wieźć do sklepu, liczyć na to, że maszyna działa i przyjmie(loteria), no i że kolejki nie ma lub odstać swoje, czy to jest powód do zadowolenia?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Masz problem z polskim?

Nie, nie mam, używam prawidłowej odmiany słów i polskich znaków. Ty nie zastosowałeś ani jednego, ani drugiego. Ponadto używając trzykropka łączącego z wyrazem "Czechy" zasugerowałeś jakoby strumień kasy płynął do Czech. Stąd wynikało po prostu moje pytanie.

6 godzin temu, Cappucino napisał(a):

jak to działa nie ważne,

Bardzo ważne, bo nie mają rozwiązania, które wykluczyłoby konieczność wprowadzenia systemu kaucyjnego i obecnie będą musieli go wprowadzić do 1 stycznia 2029 roku, chyba że do tego czasu własnymi metodami osiągną 90% poziomu recyklingu opakowań plastikowych. Taki poziom jest niemalże nierealny w systemie czeskim, pilotażowym włoskim. Francja natomiast ma plan wyeliminowania całkowicie jednorazowych opakowań plastikowych co rozwiązałoby problem recyklingu plastiku, ale pozostawia problem recyklingu aluminium, co i tak ich doprowadzi do systemu kaucyjnego, chyba że puszki też wyeliminują zostanie samo szkło.

Dlaczego do 2029 roku i skąd wymóg 90%? Z rozporządzenia UE. Polecam się zapoznać z podlinkowanym artykułem z tego rozporządzenia. Nie jest długi, raptem kilka punktów.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzienniki-UE/rozporzadzenie-2025-40-w-sprawie-opakowan-i-odpadow-opakowaniowych-72433617/art-50

6 godzin temu, lukadd napisał(a):

To nie będą pierwsi :E Bo butelki plastikowe po mleku czy różnego rodzaju napojach mlecznych są objęte kaucją np. w Niemczech czy w Chorwacji. Oczywiście chodzi o butelki. Kartoniki tetra, czy kubeczki nie.

Lepsze sklepy, piekarnie powoli odchodzą od plastikowych woreczków. 

Nie nooo, ale przecież tylko Polacy mają taki problem...

@sabaru128 nie mam takiego problemu, ale pewnie dlatego, że nie oddaję butelek w biedronkowych automatach, tylko w lokalnym sklepie, który ma butelkomat, albo w Auchan ostatecznie w Lidlu, choć akurat tam fakt, widziałem że potrafi nieprawidłowo naliczyć butelki, pozostałe nie mają takich problemów.

4 godziny temu, sabaru128 napisał(a):

Ciekawe czy w tych krajach tak wszystkim ludziom się podoba ten system kaucyjni i tak ochoczo każdy z niego korzysta.

Zawsze znajdą się narzekacze i malkontenci, ale w wielu z tych krajów system działa od wielu lat i po prostu już ma za sobą początkowe problemy, przez co działa mniej problematycznie, a ludzie się przyzwyczaili. 

2 godziny temu, sabaru128 napisał(a):

No dobra, może jakieś 10% jest z tego systemu zadowolonych.

Statystyka instytutu danych z dupy? Ostatnie jakieś większe ankiety były robione w marcu i tam niezadowolonych było około 50%. Zatem te 10% to wyłącznie Twój domysł. Tylko to jak ze wszystkim w sieci, gdzie znajdzie się więcej narzekania, bo to się sprzedaje. Co ciekawe mimo iż tylu jest niezadowolonych to z systemu i tak korzysta ponad 80%. Oczywiście to statystyka, ale dalej bardziej realna i wiarygodna niż "strzelone na oko" 10% na tego co się wydaje, bo przy butelkomacie słyszało się opinię kilku osób. 

Też słyszałem i co? Nic. To były raptem 4 jakieś starsze babki i jeden młody gość, a co z całą resztą? 

@huudyy Są automaty, które wymagają by kod kreskowy był skierowany do góry, bo na dole jest taśma, przez którą żaden skaner nie zeskanuje butelki. Gość denerwował się, bo automat mu ciągle zwracał butelkę z komunikatem by włożył kodem kreskowym do góry. Zdjęcie poniżej obrazuje co uważał za kod kreskowy na butelce. 

image.png.52a3919ae1aa1812aefa5ed8faa3b544.png

Tak, według niego kod QR to kod kreskowy.

2 godziny temu, janek25 napisał(a):

Ponoć zarobili 650 milionów w pierwszych miesiącach na systemie

Tyle wynosi kwota niezwróconych kaucji. Dlaczego niezwróconych? Bo np. ludzie opakowania wyrzucili zamiast odzyskać kaucję. Ta kwota wtedy owszem, trafi na konta operatorów systemu kaucyjnego, ale jeżeli przez to firmy wprowadzające opakowania na rynek nie osiągną odpowiedniego poziomu zbiórki i recyklingu, to będą musiały zapłacić karę, którą w 50% pokrywa operator systemu kaucyjnego. 

Już dawno o tym pisałem i dawno wspominałem, że niezwracanie butelek może skończyć się tak na prawdę nie zyskiem operatorów czy firm, a zyskiem państwa. Prościej mówiąc każdy kto wyrzuca butelki kaucyjne wspiera rząd :E bo to on rządzi potem tą kasą.

54 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Zarobiłeś? To wcześniej nie płaciłeś kaucji?

Może to nie były jego butelki za które zapłacił kaucję? ;) 

54 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Głównie biedra, może to kwestia sklepów, może liczby klientów, nie wiem, ciężko powiedzieć.

I to jest właśnie sedno problemu, bo ogólnie jak się poczyta to najwięcej problemów jest właśnie z butelkomatami biedronki. Dlatego ja staram się nie korzystać, ale akurat mam taką możliwość, że nie muszę. Gorzej jak dla kogoś póki co jest to jedyny butelkomat w okolicy.

50 minut temu, janek25 napisał(a):

a sanepid gdzie :hihot: nie tam gdzie pieniadze xD

Jak to teren zewnętrzny to bardziej Inspektorat Ochrony Środowiska powinien się tym zająć ;) 

Edit: i śmiem twierdzić, że w rządzie, czy instytucjach kontrolujących jeszcze o tym nikt nie pomyślał :P 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
2 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

U mnie na szczęście jeszcze nie, co sobie chwalę, bo mogę bez kombinowania wsadzić potem do lodówki, bo mogę potem wykorzystać do zapakowania kanapek.

A ostatnio w innej zrobili lepszą akcję. Ciasto typu babka piaskowa, czy tam biszkoptowa, leży sobie zapakowana w plastikową torbę. Ekspedientka bierze waży i przepakowuje w papierową torbę :E 

Mi się właśnie w zeszłym miesiącu skonczyły woreczki foliowe śniadaniowe. Chyba z 10 lat temu kupione, bo używam kilka-kilkanaście razy w roku, a często i tak mam jakieś zrywki do ponownego użycia. I widzę, że dalej można kupić i takie śniadaniowe i zrywki z uszami stówkę za kilka zł. Jak wyjdą ze sklepów można zrobić zapas do emerytury za 50 zl

Opublikowano
7 minut temu, LeBomB napisał(a):

Bardzo ważne, bo nie mają rozwiązania, które wykluczyłoby konieczność wprowadzenia systemu kaucyjnego i obecnie będą musieli go wprowadzić do 1 stycznia 2029 roku, chyba że do tego czasu własnymi metodami osiągną 90% poziomu recyklingu opakowań plastikowych. Taki poziom jest niemalże nierealny w systemie czeskim, pilotażowym włoskim. 

Ale póki co pozostaje to na poziomie debaty i nie ma żadnej konkretnej daty.

Cytat

Francja natomiast ma plan wyeliminowania całkowicie jednorazowych opakowań plastikowych co rozwiązałoby problem recyklingu plastiku,

No ale co to ma do systemu kaucyjnego i butelek pet? 

Opublikowano
Teraz, Cappucino napisał(a):

Ale póki co pozostaje to na poziomie debaty i nie ma żadnej konkretnej daty.

Data jest, dotyczy wszystkich krajów UE, które nie osiągną 90%.

Teraz, Cappucino napisał(a):

No ale co to ma do systemu kaucyjnego i butelek pet? 

Wspominałeś o systemie francuskim, więc Ci napisałem na czym ich plan polega.

• 3 tygodnie później...