Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Paarthurnax napisał(a):

Saturator już stoi - może uda mi się zniechęcić rodzinę do kupowania wody w butelkach.

Woda w butelkach to tylko szkło jak do domu ma byś jakaś średnio czy wysoko zmineralizowana.

W plastiku dobra na wypady. Więc warto mieć zgrzewkę w razie coś, ale to optymalne butle pojemności od 0.5 do 1l max.

Opublikowano
2 godziny temu, Paarthurnax napisał(a):

O,33 wystarczy do zaspokojenia pragnienia, jest poręczne i wywalam do najbliższego pojemnika na stacji benzynowej czy parkingach bez rytualnego zbierania.

Skoro olewasz zwrot kaucji, to czemu puszki a nie butelki, które można zamknąć i się nic nie rozleje?

Opublikowano (edytowane)

Największy i najlepszy sprzeciw przeciw systemowi śmieciarskiemu społeczeństwa wniosą Ci co noszą przy sobie butelki wielokrotnego użytku i tankują w pracy czy w domu przed wyjściem, później w trasie też można znaleźć kraniki. A jak nie ma kranika można w knajpie poprosić o dotankowanie. 

A nawet w ostateczności zajść do sklepu i kupić tą wodę, przelać i zwrócić od razu sprzedawcy najlepiej szkło jeśli jest w danym punkcie woda w szkle. A jak nie to plastik. 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Butelka prywatna wielokrotnego użytku nie jest kaucyjna i nigdy nie będzie, jest Twoja 

Jak ktoś nie chce być śmieciarzem to niech takich używa jak najczęściej się da. 

Jak dla mnie to na plastikowe butle mogłaby być kaucja i 10zeta i prawny nakaz posiadania w każdym sklepie kranika z wodą do zatankowania za 5 groszy swojej butli :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

O szkle mówię, aby częściej korzystać, a za plastik dowalać coraz większe kaucje.

Powinniśmy od śmieci odchodzić i traktować takie opakowania tylko jako do okazjonalnego użytku, a nie na co dzień jak się głupio przez system ostatnich lat i wygodnictwo przyzwyczailiśmy.

Opublikowano (edytowane)

No pewnie, może jeszcze do mleka kranik i do jogurtu? :E 

Ale trzeba być eko....oszołomem, by sadzić takie kocopoły. 

Nie używaj butelek, bo planeta płonie! A w tym czasie jeb...my kolejne sto centrów AI. Planeta wytrzyma! :E 

I nie, nie kupuję wody mineralnej, w ogóle mało piję, a jak widzę, ile wody i napojów kupują somsiady czy znajomi, to myślę sobie "łat the kurła fak, ile można w siebie lać płynów w ciągu dnia?"

Natomiast niestety zgadzam się z prawactwem - biznes śmieciowy to jest biznes mafijny. Ceny ciągle w górę, wieczne straty, wieczne preteksty do podwyżek, zmowy, ustawiane przetargi, do tego brak inwestycji rządu/samorządów w spalarnie i sortownie - a ty frajerze płać i sortuj na coraz bardziej wymyślne sposoby, a potem ci jakiś eko-znawca technolog pier..., że to i tak się do niczego nie nadaje, bo nie rozdzielone, nie umyte, zgniecione/niezgniecione itp. To może wrócić do szkła, skoro już ma być ekologicznie? A nie, bo przecież "tłuczka" też nie jest OK, musiałyby być kaucyjne na colę tak jak na piwo... To może napojomat w każdym bloku? :E I niech dolewają z cysterny o piątej rano. "Raz, dwa, trzy... patrz jak śmiesznie światełka migają w oknach". Czy jakoś tak.

Edytowane przez Zas
Opublikowano
3 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Skoro olewasz zwrot kaucji, to czemu puszki a nie butelki, które można zamknąć i się nic nie rozleje?

Dokładnie. A butelka 0,5 nie zajmuje jakoś dużo więcej miejsca.

Plus, można iść w retro i zrobić herbatę do termosu.

Opublikowano
10 minut temu, Zas napisał(a):

Mleko tylko z cyca od krowy :E Zamiast parkingów pod biedronką krowy w boxach i dojareczka, bezpośrednio z cyca do szklanej butli :E 

A tak na serio. Oczywiście jestem za ograniczaniem plastiku, szczególnie bezsensownie wykorzystywanego jak np. do wody butelkowanej. Zostawić wodę w szkle mineralną, a plastikowe butle ograniczyć, nie całkiem wycofać, ale ograniczyć.

Opublikowano
14 minut temu, Zas napisał(a):

Nie używaj butelek, bo planeta płonie! A w tym czasie jeb...my kolejne sto centrów AI. Planeta wytrzyma

Co by złego nie pisać o AI to akurat mikroplastiku z tego nie ma, więc nie rozumiem analogii.

14 minut temu, Zas napisał(a):

to myślę sobie "łat the kurła fak, ile można w siebie lać płynów w ciągu dnia?"

Jak kiedyś zaczynałem ścisłą dietę to pierwszego wieczoru od kolacji do pójścia spać wypiłem 3 litry Muszynianki, żeby czymś rece zająć.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, 209458 napisał(a):

Co by złego nie pisać o AI to akurat mikroplastiku z tego nie ma, więc nie rozumiem analogii

No i nie bedzie bo jest znacznie toksyczniejszy  zlomoplastik :hihot:

Edytowane przez janek25
Opublikowano
11 godzin temu, 209458 napisał(a):

Co by złego nie pisać o AI to akurat mikroplastiku z tego nie ma, więc nie rozumiem analogii.

Za to masz horrendalne przepalanie energii elektrycznej i wody w imię czego? Śmiesznych filmików jak Kaczyński tańczy walca z Tuskiem? 

10 godzin temu, lukadd napisał(a):

Jest jeszcze colka w szkle, nawet w Polsce jak jestem to kupuję i dalej lepiej smakuje jak z plastiku :E

Cola w Europie nie smakuje dobrze od dawna, nawet w szkle. Jak ktoś chce się napić dobrej colki to polecam spróbować wersji z Meksyku na cukrze trzcinowym. Ambrozja.