Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Badalamann napisał(a):

Oczywiście że ludzie będą oddawać opakowania z kaucją. Tak jak robią to obywatele bogatszych państw od lat.

Będą tez kupować produkty jak teraz. Sama ilość opakowań na które jest kaucja zwiększy się też z czasem.

I tak wszyscy robią? Po necie tu i ówdzie krąży plotka że np. w Niemczech tak chętnie oddają ale czy faktycznie tak jest że każdy to bym się nie zgodził.  

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, sabaru128 napisał(a):

I tak wszyscy robią? Po necie tu i ówdzie krąży plotka że np. w Niemczech tak chętnie oddają ale czy faktycznie tak jest że każdy to bym się nie zgodził.  

Tak, tak jest.

To przecież zwyczajnie logiczne. Tak działają kaucje. Od zawsze, bo przecież w Polsce były na długo przed Unią.

A i obecnie działają w przypadku części piw. Kaucja to złotówka. Gdy samo piwo to ok 2,50-3 zł to kaucja to 25% i więcej ceny.

Nie ma tu żadnych plotek. Są dane z systemu kaucyjnego z różnych państw.

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Badalamann napisał(a):

. Kaucja to złotówka. Gdy samo piwo to ok 2,50-3 zł to kaucja to 25% i więcej ceny.

Po tyle to piwo było ze 10-15 lat temu, teraz chyba poniżej 4 zł nie kupisz. Do tego dochodzą te promocje kup 12, dostaniesz 12 gratis, gdzie na tych butelkach kaucja nie działa, także sklepy w jakiś sposób będą omijać system. Czy ma być/jest zakaz sprzedaży butelek bezzwrotnych? Bo jak nie, to cały system kaucyjny będzie mijał się z celem i będzie omijany w ten lub inny sposób.

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano
33 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

Po tyle to piwo było ze 10-15 lat temu, teraz chyba poniżej 4 zł nie kupisz. Do tego dochodzą te promocje kup 12, dostaniesz 12 gratis, gdzie na tych butelkach kaucja nie działa, także sklepy w jakiś sposób będą omijać system. Czy ma być/jest zakaz sprzedaży butelek bezzwrotnych? Bo jak nie, to cały system kaucyjny będzie mijał się z celem i będzie omijany w ten lub inny sposób.

Pewnie że kupisz. Pisałem o tych w butelkach zwrotnych. Biedra ma je często w promocji, np żywce i kasztelany. Wychodzą wtedy poniżej 3 zł za butelkę, bez tego faktycznie będzie pod 4 zł.

Pisałem wyłącznie o tych w butelkach zwrotnych, których dotyczą kaucje działające od lat.

Wydaje mi się, że w obecnie wdrażanym systemie kaucyjnym wejdą też wszystkie standardowe butelki z piw 0,5 l. Ale nie interesowałem się tym aż tak, by wiedzieć czy będzie się to dało obejść np butelka o nietypowym kształcie.

• Like 1
Opublikowano

Tylko wiesz ja spotkałem się z takim czymś, piwa mało piję jak już to jakieś takie dziwne i Grodzieckie White Ipa i jak byłem u Ojca patrzę że butelka pusta, to biorę i idę do żabki i baba mi larmo robi że chcę ją oszukać itp itd ja zdziwnie wwuj o co chodzi, a ona że ta butelka jest bezzwrotna, mówię spoko, kupuję wracam i się pytam gdzie te piwo kupił a On że w lidlu. Butelka identyczna tylko koło daty literka B, a z żabki już Z.

Także takie procedery trzeba ukrócić, jak i te z 12+12 bo tutaj butelki są bezzwrotne. I cały system kaucyjny jest tak naprawdę omijany, podobnie jak z plastikami o dziwnych pojemnościach. Za niedługo piwo będą w kartonach sprzedawać :E

Opublikowano
56 minut temu, sabaru128 napisał(a):

zapodaj jakieś strony z takimi badaniami. Jakoś temat ciekawy to chętnie zobaczę.

Pierwsza informacja na stronie systemu kaucyjnego w Niemczech. 

https://www.bgvz.de/einwegsysteme/convenience/

99 procent puszek z kaucją i 97,4 procent butelek PET z kaucją jest zwracana w ramach systemu kaucyjnego. 

To jest najwyższy % zwrotu wśród krajów europejskich mających system kaucyjny.

21 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Tam jest system kaucyjny? Segregacja śmieci? No właśnie, a my mamy być ziarenkiem piasku na pustyni.

Już pisałem wcześniej, tam też ludzie robią pod siebie na ulicy, wywalają wszystko gdzie popadnie, niektórzy mieszkają w znacznie gorszych warunkach, nie mają samochodów itd. To znaczy że też mamy tak mieć, bo tamci tak mają? To znaczy że dalej zlewki mamy wylewać przez okno na ulicę itd.?

• Upvote 3
Opublikowano
1 godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a):

Po tyle to piwo było ze 10-15 lat temu, teraz chyba poniżej 4 zł nie kupisz.

Kupisz jakieś sikacze, u mnie w monopolu 2,8-3,5zł, a zdążają się takie za 2,5zł ale to te w plastykowych butelkach po 1L :bandyta:

Opublikowano (edytowane)

Bzdura, da radę kupić dobre piwo poniżej 3zł bez promocji. A na pewno poniżej 4zł.

Chociażby Stephan Brau (różne ale pszeniczne, ciemny lager i pils najlepsze) w Kauflandzie poniżej 3zł czy Trybunał Pils/Esport choć one chyba za 3,99 były jak brałem w wakacje. Zastanawiam się nawet czy czasem Grodziskie White IPA nie było za 3,99 wtedy, a to dobre piwo.

Edytowane przez blabla123
  • Upvote 2
Opublikowano
34 minuty temu, blabla123 napisał(a):

Bzdura, da radę kupić dobre piwo poniżej 3zł bez promocji. A na pewno poniżej 4zł.

Chociażby Stephan Brau (różne ale pszeniczne, ciemny lager i pils najlepsze) w Kauflandzie poniżej 3zł czy Trybunał Pils/Esport choć one chyba za 3,99 były jak brałem w wakacje. Zastanawiam się nawet czy czasem Grodziskie White IPA nie było za 3,99 wtedy, a to dobre piwo.

No ja nie mam Kauflanda także nie mam aż takiego rozeznania. I tak strzeliłem 🙂 no a Grodziskie za taki pieniądz to pół darmo, w żabie 7zł a tylko w niej jest, w innych sklepach nie widziałem, a sory w lidlu ale to opiszę poniżej.

35 minut temu, Badalamann napisał(a):

@Camis Monopolowy jest drogi, w biedrze i lidlu kupisz żywce, warki i kasztelany w takich cenach.

Tylko wiesz że te piwa to są jakieś zlewy czy wuj wie co... Ww Grodziskie z lidla pić nie idzie, tak samo te niby warki, żywce czy inne, one po prostu się niesamowicie smakiem różnią, oczywiście na niekorzyść. To podobnie jak u mnie w januszexie produkuje się części z jednej matrycy, pierwsze 1000-1500 sztuk idzie na Niemcy(bo najlepsze wizualnie), następne 1000 na Hiszpanię(wujni się nie posyła bo reklamują) i ostatni najgorszy sort na Szwecję bo oni biorą mech trowa, to podobnie(tak mi się wydaje)z tymi hipermarketowymi piwami, te jak to wyżej nazwałem zlewy trafiają później do hipermarketów i na promocję 12+12, czy ogólnie do zwykłej sprzedaży. 

Opublikowano
Godzinę temu, blabla123 napisał(a):

Już niedługo, od stycznia akcyza rośnie o kolejne 15% stawki tegorocznej.

Opublikowano
17 minut temu, LeBomB napisał(a):

Już niedługo, od stycznia akcyza rośnie o kolejne 15% stawki tegorocznej.

Różnica akurat dla mnie nieodczuwalna, bo rok to roku i tak kraft drożeje o te 2zł na przeciętnym cenowo piwie więc różnicy mi to nie zrobi wielkiej osobiście.

Więc tutaj co najwyżej po dudzie dostaną piwa koncernowe, bo płacą większą akcyzę (nie mają ulgi jak browary poniżej 200tys hekto) i jeszcze im dojdzie kaucja.

39 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Tylko wiesz że te piwa to są jakieś zlewy czy wuj wie co... Ww Grodziskie z lidla pić nie idzie, tak samo te niby warki, żywce czy inne, one po prostu się niesamowicie smakiem różnią, oczywiście na niekorzyść.

Bzdura. Nie może się piwo różnić od takiego samego sprzedawanego gdzieś indziej. By musieli pozmieniać etykiety.

To jest jakiś mit jak to, że jak masz kropkę na puszce na dole tzn, że piwo wróciło ze sklepu do browaru i jeszcez raz je sprzedają :lol2:

Piwa z marketów mogą być gorsze z kilku powodów. Najczęściej:

- były źle przechowywane/transportowane (to chyba główny czynnik, bo już wielokrotnie widziałem jak stoi paleta pod biedrą w słońcu)

- piwo było do gazetki więc musieli zmieścić się w danym czasie (to najczęściej w krafcie i może trafiłem z 5 takich piw na zakupione z 500?)

- nie jest świeże (to samo piwo świeże, a stojące z miesiąc na regale może się diamentalnie różnić smakiem, zwłaszcza jasne w butelce)

Do tego samo piwo może różnić się lekko smakiem zależnie od warki. To nie coca cola gdzie masz wodę z cukrem i barwnikami :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Badalamann napisał(a):

@Camis Monopolowy jest drogi, w biedrze i lidlu kupisz żywce, warki i kasztelany w takich cenach.

Ta, jak kupisz 6 lub 8 :lol2:  to jest najgorszy szwindel ostatnich lat namawiający do chlania dużych ilości. To samo robi żabka i inne sklepy.

Edytowane przez Keller
  • Upvote 1