marko 714 Opublikowano 16 Czerwca Opublikowano 16 Czerwca (edytowane) Z jednej strony tak. Z drugiej jeśli chcę wyjechać na drugi dzień i chciałbym mieć w pełni naładowaną baterię i chcę to zrobić dzień przed wyjazdem, to muszę podjechać na ładowarkę z włączoną nawigacją, bo inaczej doliczy mi dodatkowy rachunek? Czy ładowarka i tak nie pozwoli mi naładować się do pełna, tylko pokaże mi inną ładowarkę, do której dojadę na tych 80% baterii? Co jeśli faktycznie braknie mi tych 10-15% i z pełną baterią bym dojechał na oparach energii? System jest na tyle bystry, żeby na to wpaść czy będzie kazał mimo wszystko ładować się na 50km przed celem? Edytowane 16 Czerwca przez marko
DjXbeat 488 Opublikowano 16 Czerwca Opublikowano 16 Czerwca (edytowane) System tak oblicza Ci trasę że możesz ładować się rzadziej ale dłużej lub częściej i krócej. Ustawiając trasę możesz również ustawić poziom energii jaki chcesz mieć w miejscu docelowym i taki poziom dowieziesz i pod to zaplanuję ładowanie. Do tego jednak potrzebna jest dobra infrastruktura z ładowarkami. W Czechach, Austrii, Słoweni i Włoszech SuC są co 50-70km więc jak masz trasę 400km to mijasz kilka SuC gdzie możesz się podładować. Obecnie jestem w mieście Trydent. Do Wenecji dojechał bym z tego miejsca na 40% baterii a tyle ładowarek jest w okolicach. To tylko SuC a są jeszcze inne ładowarki. Edytowane 16 Czerwca przez DjXbeat
DjXbeat 488 Opublikowano 17 Czerwca Opublikowano 17 Czerwca (edytowane) Widok z hotelu Edytowane 17 Czerwca przez DjXbeat
GordonLameman 8 432 Opublikowano 18 Czerwca Opublikowano 18 Czerwca Gorąco polecam Tre Cime di Lavaredo 1
DjXbeat 488 Opublikowano 18 Czerwca Opublikowano 18 Czerwca (edytowane) 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Gorąco polecam Tre Cime di Lavaredo Jestem teraz 20km od ale sobie odpuszczamy bo ostatnie 3 dni chodzenia po górach nas wymęczyły. SUC z najładniejszym widokiem Edytowane 18 Czerwca przez DjXbeat 4
Cappucino 222 Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca (edytowane) W dniu 18.06.2025 o 10:23, DjXbeat napisał(a): Dolomity Miałem tam jechać pod koniec maja, ale jak zobaczyłem pogodę...trzeba odłożyć na wrzesień. Seceda zaliczona? Edytowane 19 Czerwca przez Cappucino
duniek 255 Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca (edytowane) energica w końcu na kołach Edytowane 19 Czerwca przez duniek 3
DjXbeat 488 Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca Godzinę temu, Cappucino napisał(a): Seceda zaliczona? Niestety nie. Jeden dzień skróciliśmy wyjazd bo 3 dni w Dolomitach nas wykończyły. Prawie 40 km chodzenia po górach swoje zrobiły . Plan na to miejsce był ale sił zabrakło. Dzisiaj wróciliśmy do domu. Łącznie autem pokonaliśmy 4761km a miało pęknąć 5K km . Ten jeden dzień, który odpuściliśmy zaważył na tym że nie dobiliśmy do 5k km Pomimo tego że po drodze miałem 4, darmowe punkty ładowania to zdecydowałem się z nich nie korzystać i całą trasę objechałem po SUC Tesli aby mieć rzetelny podgląd na cenę jazdy elektrykiem w trasie po szybkich ładowarkach Na pokonanie 4761km wydałem 1746zł czyli ~37zł/100km. Rano na A1 udało mi się złapać pomiar zużycia energii przy 140km/h na dystansie prawie 60km. Cały czas tempomat włączony i stała prędkość. 19.5kWh/100km 😁 2 2
Cappucino 222 Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca Godzinę temu, DjXbeat napisał(a): Niestety nie. Nie wiem, czy to nie najlepszy punkt Dolomitów, jest czego żałować.
Wu70 739 Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca 7 godzin temu, DjXbeat napisał(a): Rano na A1 udało mi się złapać pomiar zużycia energii przy 140km/h na dystansie prawie 60km. Cały czas tempomat włączony i stała prędkość. 19.5kWh/100km 😁 Świetny wynik, przy gabarytach i aerodynamice Ioniqa nie mam szans się zbliżyć
DjXbeat 488 Opublikowano 20 Czerwca Opublikowano 20 Czerwca 17 godzin temu, Cappucino napisał(a): Nie wiem, czy to nie najlepszy punkt Dolomitów, jest czego żałować. My zrobiliśmy trasę na St. Magdalena i Cinema Delle Odle. Później Lago Di Brais czyli słynne Pragser Wildsee. Przejechaliśmy drogą węża, zaliczyliśmy Passo Giau i finalnie szczyt Lagazuoi.
DjXbeat 488 Opublikowano 20 Czerwca Opublikowano 20 Czerwca (edytowane) 22 godziny temu, Wu70 napisał(a): Świetny wynik, przy gabarytach i aerodynamice Ioniqa nie mam szans się zbliżyć Sam byłem w szoku że tak mało wyszło bo przeważnie notowałem 21kWh/100km ale to przyspieszanie/zwalnianie było. Tu stała prędkości przez 60km. Jazda po Dolomitach Edytowane 20 Czerwca przez DjXbeat
SuLac0 353 Opublikowano 26 Czerwca Autor Opublikowano 26 Czerwca odciete kable to nic przy tej patologii ukradli-mi-baterie-z-toyoty-c-hr-hybrid-w-aso-doliczono-mi-kaucje-za-brak-zwrotu-baterii-a-zabila-mnie-cena-kabli-list 1
trepek 1 345 Opublikowano 26 Czerwca Opublikowano 26 Czerwca Ceny wiązek do Toyot są absurdalne tym bardziej, że każda nowa Rav4 z napędem na tył ma wadę fabryczną tylnego złącza, która powoduje, że po kilku latach trzeba wymieniać wiązkę elektryczną. Cena wiązki jakieś 12 czy 15 tys zł
trepek 1 345 Opublikowano 26 Czerwca Opublikowano 26 Czerwca 41 minut temu, bergercs napisał(a): Ta wiązka do RAV4w okolicy 2-2,5k zł. Serio? Na forach Toyoty pisali, że okolice 10 tys zł wołało ASO za samą wiązkę tylnego silnika elektrycznego. Zamienników brak (przynajmniej jeszcze rok temu).
SuLac0 353 Opublikowano 26 Czerwca Autor Opublikowano 26 Czerwca moze do starszych rocznikow, ale tutaj piszemy o nowym aucie, na gwarancji, czyli max 3 lata, wiec te 10k wydaje sie byc realne ogolnie dostep do baterii nie powinien byc tak latwy. w takim przypadku faktycznie "lepiej" zdemontowac taka baterie niz kat.
duniek 255 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca W dniu 26.06.2025 o 11:52, trepek napisał(a): Serio? Na forach Toyoty pisali, że okolice 10 tys zł wołało ASO za samą wiązkę tylnego silnika elektrycznego. Zamienników brak (przynajmniej jeszcze rok temu). kupic wtyczki i przewody i samemu zrobic do harleya tylna wiązka 550zł, koszty wtyczek i przewodu + tasma 100zl i to kupujac bo jednej wtyczce, hurtowo pewnie 50% tej kwoty by było
trepek 1 345 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca No właśnie problem leży w konstrukcji wtyczki, w której zbiera się woda i korodują przewody I przynajmniej jeszcze rok/dwa temu wtyczki nie dało się kupić, tylko cała wiązka. Mało tego, może skorodować złącze od tylnego silnika elektrycznego i producent zaleca... wymianę całego silnika! Toyota Ja nie rozumiem, największy motoryzacyjna firma na świecie, która potrafi zrobić długowieczne silniki oraz napędy a pokonuje ich uszczelnienie wtyczki.
DjXbeat 488 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Opel odebrany. Uwiązany kredytem na 15zł/ms 5
duniek 255 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca 3 minuty temu, trepek napisał(a): No właśnie problem leży w konstrukcji wtyczki, w której zbiera się woda i korodują przewody I przynajmniej jeszcze rok/dwa temu wtyczki nie dało się kupić, tylko cała wiązka. Mało tego, może skorodować złącze od tylnego silnika elektrycznego i producent zaleca... wymianę całego silnika! Toyota Ja nie rozumiem, największy motoryzacyjna firma na świecie, która potrafi zrobić długowieczne silniki oraz napędy a pokonuje ich uszczelnienie wtyczki. nic nowego e-moto zero srf/srs - jak w silniku padną łozyska to producent proponuje wymiane calego silnika - jesli po gwarancji to koszty 4-5k usd (gdzie uzywany moto kosztuje 10k) wymiana lozysk mysle ze 1/10 tych kosztow - problem taki ze jak rozkrecisz silnik i zlozysz ponownie to wg producenta wyskoczy bład ktory skasowac moze tylko dealer a to i tak nie jest pewne silnik dziala dalej, tylko głosniej - wiec nie wiadomo czy przyzwyczaic sie do glosniejszego silnika czy ryzykowac naprawe - ogolnie to chyba nikt tego nie robił jeszcze bo mało takich przypadków było
DjXbeat 488 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Opel Corsa E 50kW Brutto 45netto Po odbiorze bateria naładowana do 78% i trasa z Rybnika w stronę Łodzi. Żona jak wyjechała z salonu w Rybniku to ja dopiero dogoniłem 10km przed Radomskiem 😂. Zrobiła 170km i do ładowarki dojechała na 5% baterii. Zużycie 20.5kWh/100km. Po naładowaniu do 80% dalszą trasę jechała już spokojniej i do domu dowiozła 21% i przejechała 175km. Całkiem fajne zużycie energii. 2
Rekomendowane odpowiedzi