Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Brak dźwięku dotyczy tylko małych prędkość poniżej 60km/h. Powyżej tych prędkości dochodzą już szumy z zewnątrz głównie opływ powietrza. Przy prędkościach 120-140km/h hałas notowany w środku jest podobny co w aucie spalinowym. 

Moja siostra ma od dzieciństwa chorobę lokomocyjną a w elektrykach czuje się dobrze czyli jest zupełnie na odwrót niż większość osób sugeruje. Jedynie co jej przeszkadza to 490Nm jak przyspieszam :E 

Opublikowano (edytowane)

W Corsie-E mam normalną stacyjkę i kluczyk. Po włożeniu kluczyka, przekręceniu zapłonu uruchamia się system po czym muszę nacisnąć pedał hamulca i przekręcić kluczyk tak jak bym silnik uruchamiał. Teraz mogę wybrać kierunek jazdy przód-tył i jazda

Także coś z tym odpalaniem silnika jest na rzeczy :E

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
W dniu 25.07.2025 o 07:40, DjXbeat napisał(a):

Brak dźwięku dotyczy tylko małych prędkość poniżej 60km/h. Powyżej tych prędkości dochodzą już szumy z zewnątrz głównie opływ powietrza. Przy prędkościach 120-140km/h hałas notowany w środku jest podobny co w aucie spalinowym. 

Chodzi o hałas silnika i przyspieszanie, a nie szum. Moment obrotowy wysoki, zero dźwięków i wgniatanie w fotel potrafi niejednego zemdlić. 

Opublikowano

jak ktos cisnie zero-jedynkowo, to mozna wtedy poczuc "lekki" dyskomfort ;) jednak moja corka potrafi sobie zrobic pelen makijaz podczas jazdy , bo jak sie chce, to BEV da sie jechac plynnie - tak przyspieszac, jak i zwalniac. a nadal przyspieszam wtedy szybciej niz wiekszosc ICE. wiec to kwestia techniki jazdy, bo ta jednak sporo sie rozni od ICE. i wlasnie w technice jazdy bym glownie upatrywal problemu. do tego dochodzi tez wybrany tryb jazdy, bo ten, to nie jest tylko literka/nazwa, ktora nic nie wnosi jak w przypadku ICE. w przypadku BEV tryb jazdy calkowicie potrafi zmienic to w jaki sposob auto regauje na przyspieszenie i hamowanie/rekuperacje.  

• Like 1
Opublikowano

Oczywiśćie ale to wymaga wprawy i doświadczenia. Jak pisałem - większość samochodów ma tak słabe silniki że wciskając gaz do podłogi i tak nic się nie dzieje (np. mojego ojca Ceed 1.4 100 KM), teraz jakby wsiadł do elektryka 140-180KM to by jeździć nie umiał :E 

Opublikowano

dlatego b. dobrze, ze jest coraz wiecej BEV z moca < 150KM. do auta miejskiego nie potrzeba wiecej. przelicznik KM/t,  tryb "eco/normal" z srednia rekuperacja i watpie, aby kogos jazda takim BEV  "zmeczyla". wprawa i doswiadczenie przyjdzie samo, a z czasem tryb "chill" sam sie zalaczy, bo doklanie tak do dziala w przypadku BEV ;) 

Opublikowano (edytowane)

@SuLac0 Dokładnie.

Corsa-E żony ma 136KM i 260Nm - autem jeździ się jak spalinowym bo nie ma takiej reakcji na pedał jak w Tesli przy prawie 500KM i 490Nm. Żona przesiadła się z Mazdy 323F 1.5 88KM i dla Niej jazda Corsą jest praktycznie taka sama. 

21 godzin temu, galakty napisał(a):

Chodzi o hałas silnika i przyspieszanie, a nie szum. Moment obrotowy wysoki, zero dźwięków i wgniatanie w fotel potrafi niejednego zemdlić. 

Tylko silnik słychać przy niskich prędkościach. Powyżej 100km/h większy hałas wydzielany jest przez powietrze opływające auto ;) 

Corsa-E żony w fotel nie wgniata :E 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

260NM to też nie jakoś dużo, mój diesel ma 300NM i to raczej tak normalnie do jazdy na co dzień :E 

Przy wysokich prędkościach to mały problem, bo już przyspieszenie mocno spada (tym bardziej w elektryku);) 

Opublikowano (edytowane)

Trasa z CPK do Kołobrzegu. (510km)
Bez ładowania zrobione ponad 400km w tym autostrada A2 na Łódź choć tu prawie cały czas 90-100km/h bo korki, A1 od Łodzi do Torunia tu już lepiej bo od Kutna to Torunia praktycznie stałe 140km/h. Dalej zjazd na Bydgoszcz i trasy na Koszalin i expresowka na Kołobrzeg. Sporo korków :/

Na 12% zrobił bym jeszcze ponad 50km więc do Kołobrzegu brakło by 50km. 
Jadac wolniej na autostradach da się dojechać bez postoju na ladowanie :E 

IMG_5737.jpeg

Edytowane przez DjXbeat
  • Sad 1
Opublikowano

500km bez zadnego postoju? to juz nie dla mnie :E

btw. eC3 pod domem. zaskakujaco duzo miejsca wewnatrz, jak na tak male autko. w srodku konserwatywnie, az do bolu. same przyciski :flaga2: ale zona w pelni zadowolona, ze nie musi juz szukac niczego po tablecie, ktory w sumie funkcjonalnie tez b.mocno ograniczony, ale przynajmniej ma brzprzewodowe AA. bateria LFP ~40kWh, ta wiec czekamy na zime :Up_to_s: na pokladzie ladowarka 100kW, w razie czego w krotka trase tez da sie jechac

• Like 1
Opublikowano

500km bez ładowania :E 

Postój to ja 2-3x robię na takim dystansie.  W sumie to zrobiłem postój na kawę, postój na jedzenie karkówki w Rożen-Skansen w miejscowości Stopka i trzeci postój na 10min by doładować auto i dojechać do Kołobrzegu.

Auto stoi od wczoraj na 23%. Dzisiaj Sunrise Festival a jutro mamy zaplanowany obiad gdzie obok jest ładowarka. 

Podłączę auto, zjemy, zrobimy 10min spacer i ruszamy w trasę powrotną. 
Mam nadzieję że korków nie będzie.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie wróciliśmy z Ełku, 530km z czego 150km autostrady jechałem na tempomacie 140 i 380km eSek gdzie jechałem 120-125 na tempomacie, netto czas wyszedł równo 5h, jeden postój przed Wyszkowem w macu, drugi postój na wysokości Częstochowy na 5 minutowe siku, spalanie Astry 1.6 136KM wyszło 5.9, dojechałem mając jeszcze 1/3 zbiornika. Przed Wyszkowem na tym MOPie nie było ładowarki, przynajmniej mi się w oczy nie rzuciła i google też podają że nie ma. Chyba bym se w łeb strzelił mając lecieć taką trasę elektrykiem i zastanawiać się gdzie i czy naładuje auto.

Na miejscu w okolicach apartamentu najbliższa ładowarka była 500m dalej na Kauflandzie, wczoraj byliśmy w Giżycku i bunkry w Mamerkach, w samym Giżycku jest stacja Tesli na uboczu miasta i kilka na sklepach. Jeszcze z 10 lat zanim bez stresu będzie można się przesiąść na elektryki w 100%.

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano

bardzo interesujaca historia, tylko nie w tym temacie. mnie osobiscie kompletenie nie interesuja auta spalinowe, bo sa spalinowe :E chesz pisac o swoich doswiadczeniach z autami spalinowymi i swoich fobiach, masz pelno innych tematow. 

Opublikowano

pojecia nie masz o BEV. wypluwasz z siebie jakis wywody odnosnie jazdy autem spalinowym (bo oczywsice nikt inny takich doswiaczen jak Ty nie ma i nie mial, szczegolnie posiadacze BEV) i na tej podstawie dorabiasz sobie teorie o "strzelaniu w leb". fobie sie leczy.  

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Czekam więc na mapkę trasy Mysłowice-Ełk z dwoma postojami, jeden 5min na siku, drugi z macdonaldem tak 30-40min. Pokaż mi gdzie i jak naładuję auto oraz gdzie na miejscu w Ełku będę mógł bez problemu naładować auto nie idąc specjalnie na godzinne, wymuszone zakupy :)

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano
Godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Przed Wyszkowem na tym MOPie nie było ładowarki, przynajmniej mi się w oczy nie rzuciła i google też podają że nie ma. 

To tylko jedna firma ładowarek. Mogę jeszcze z 4 inne wrzucić ;)IMG_5819.thumb.png.69a79db5c23e60112c8e57dd65f76de0.png

41 minut temu, Katystopej napisał(a):

Opisałem trasę tej samej długości co Dj i zwracałem uwagę, jak by to było elektrykiem, ale Ty jesteś za głupi żeby to pojąć.

I mój postój na tej trasie na same ładowanie zajął 10min ;)

29 minut temu, Katystopej napisał(a):

Czekam więc na mapkę trasy Mysłowice-Ełk z dwoma postojami, jeden 5min na siku, drugi z macdonaldem tak 30-40min. Pokaż mi gdzie i jak naładuję auto oraz gdzie na miejscu w Ełku będę mógł bez problemu naładować auto nie idąc specjalnie na godzinne, wymuszone zakupy :)

IMG_5820.thumb.png.2d7477dad3901a1a81bc86f49759c8ab.pngIMG_5821.thumb.png.d5e467aaa556de272f841f736d70f34c.png

• Upvote 1
Opublikowano
21 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Opisałem trasę tej samej długości co Dj i zwracałem uwagę, jak by to było elektrykiem, ale Ty jesteś za głupi żeby to pojąć.

g...o by bylo

2 lata temu jechalem nad morze i spowrotem (na okolo)

zrobilem chyba 820 w jedna i 750 w drugą - E-MOTO z ladowaniem co 120-150km - w ładowarkach mogłem praktycznie wybierac - a teraz jest jeszcze lepiej wiecj jak ktos mi mowi ze samochodem z zasiegiem 2-3 x wiekszym  + szybyszm ładowaniem (moto nie ma chlodzonej baterii) sie nie da jezdzic to budzi to we mnie tylko usmiech politowania

Opublikowano
22 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

I mój postój na tej trasie na same ładowanie zajął 10min ;)

Ale to jest ciagle tlumaczenie najprostrzych spraw. Pozniej jeszcze sprobuj wyjasnic matematyczno/fizycznie, dlaczego oplaca sie auto ladowac w trasie dwa razy krotko, a nie raz dlugo. A jak dorzucisz do tego, ze nie musisz nigdzie isc, stac w kolejce az Sebix dostanie hot-doga i zaplacic z dzisiatkami pytan. Powszechna opinia jest tez taka, ze trasa elektrykiem zabiera ogrom czasu wiecej (czas ladowania, moc ladowania, lokalizacja ladowarek ect, zasieg auta, ect).

Opublikowano
23 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Czekam więc na mapkę trasy Mysłowice-Ełk z dwoma postojami, jeden 5min na siku, drugi z macdonaldem tak 30-40min.

Po co dwa postoje i jeszcze szitowy mcdonalds jak jedziesz do Ełku? Na takiej trasie ~5h to w zasadzie jak nie masz małych dzieci to nawet na siku nie trzeba się zatrzymywać, a w razie co gdziekolwiek na 5 minut jak najdzie ochota zjedziesz. A jedzenie to już po dotarciu na miejsce jakaś fajna restauracja czy karczma.

Opublikowano (edytowane)

@lukadd 

Osobiście wśród znajomych, kumpli, przyjaciół i mojej rodziny czyli osób, które w 97% poruszają się autem spalinowym nie ma osoby, która trasę 500km robi na strzała bez żadnego postoju na odpoczynek, jedzenie czy nawet kawę.

A to mój wczorajszy zjazd na "5min" siku na Orlen. Sznur samochodów przez cały parking i z 30 osób czekających do toalety. Wytrzymałem i pojechałem dalej. :E 

IMG_5857.jpg

Wypad do Kołobrzegu i powrót. Łącznie zrobione 1058km za 335zł bo tyle kosztowało mnie ładowanie na trasie. ~32zł/100km. 

Greenway, Ekoen, Moya Energia. 

Edytowane przez DjXbeat