Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gorzej jak trafisz na przerwę techniczną na samoobsługowej :E Ja tak miałem, wracałem ze szpitala od Żony bo woziłem jej rzeczy, koło 1-2 w nocy i stwierdziłem, że zaleję już. Żywego ducha, zajeżdżam, a tam, że wpłaty się księgują czy co, przerwa techniczna no to poczekam, nigdzie mi się nie spieszy. Chyba z pół godziny się wymarzłem :E 

Opublikowano
44 minuty temu, lesiu155 napisał(a):

Zasadniczo chyba chodzi o to, że przy spalinowym każdy wie, że WLTP można sobie włożyć między bajki jednak na tej podstawie mniej-więcej jesteś w stanie oszacować, że na zbiorniu przejedziesz nie 500, a 400 dla przykładu i to niezależnie od warunków (wykluczam jakieś skrajności). A przy elektryku to już loteria.

Pogoda ma również wpływ na zużycie aut spalinowych, każdy to wie.

Opublikowano

Ja tankuję w niedzielę po siłowni to zawsze stacja pusta, nalewam te 5 minut, płacę 30 sekund i wracam. 15 minut to w godzinach szczytu albo na autostradzie MOŻE. 

W BEV równie dobrze możesz trafić na zepsutą ładowarkę albo zajętą, a kolejna za 20 kilometrów i też może być zepsuta. No szybciej w ciul niż benzynka, jasne. 

Opublikowano
11 minut temu, galakty napisał(a):

Ja tankuję w niedzielę po siłowni to zawsze stacja pusta, nalewam te 5 minut, płacę 30 sekund i wracam. 15 minut to w godzinach szczytu albo na autostradzie MOŻE. 

W BEV równie dobrze możesz trafić na zepsutą ładowarkę albo zajętą, a kolejna za 20 kilometrów i też może być zepsuta. No szybciej w ciul niż benzynka, jasne. 

Od tego masz aplikacje jak np. Elocity. Widać, które ładowarki są zajęte czy nieczynne.

Opublikowano

Czyli to wydłuża czas ładowania JESZCZE BARDZIEJ.

Ja się tylko czepiam kolegi co tankowanie benzyny mu zajmuje 15 minut, nie potrzebuję super rad od właścicieli BEV którzy mnie nauczą że to super frajda. NIE CHCĘ BEV :) 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Jak to jest, można stać Teslą w korku i grzać się przez 3 doby oglądając netflixa czy nie można?

Screenshot_20260114-075429.png

Ten idiota miał załączone przygotowanie baterii przed szybkim ładowaniem dlatego tak szybko leciał mu prąd z baterii. 
W Tesli jak ustawiasz nawigację na szybkie ładowarki DC na kilkanaście a czasem nawet kilkadziesiąt km przed ładowarką załącza się grzanie baterii do 60C aby ta mogła przyjąć jak największą moc ładowania. 
Idiota stał w korku mając załączone przygotowanie baterii do ładowania :boink:

Co najśmieszniejsze zarzekał się, że nie miał a na nawigacji widać obok miejsca docelowego Lućmierz „czerwony piorun „ co świadczy o załączonym przygotowaniu baterii do ładowania.

Edytowane przez DjXbeat
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Ten idiota miał załączone przygotowanie baterii przed szybkim ładowaniem dlatego tak szybko leciał mu prąd z baterii. 
W Tesli jak ustawiasz nawigację na szybkie ładowarki DC na kilkanaście a czasem nawet kilkadziesiąt km przed ładowarką załącza się grzanie baterii do 60C aby ta mogła przyjąć jak największą moc ładowania. 
Idiota stał w korku mając załączone przygotowanie baterii do ładowania :boink:

Co najśmieszniejsze zarzekał się, że nie miał a na nawigacji widać obok miejsca docelowego Lućmierz „czerwony piorun „ co świadczy o załączonym przygotowaniu baterii do ładowania.

Yyy no to zmienia postać rzeczy, fakt - idiota :E

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, huudyy napisał(a):

System sprytny, ale tylko na tyle dobry na ile inteligentny jest jego końcowy użytkownik :E

Nie do końca ten system jest „sprytny” bo miałem sytuację gdy wyjeżdżałem z domu i już na podwórku złączyło mi się przygotowanie baterii a do ładowarki miałem 100km. Innym razem wracając od rodziny do ładowarki miałem 170km i przygotowanie się załączyło %-)

Oczywiście to nie jest tak że cały czas grzeje 60C. Najpierw podgrzeje do 60C wyłącza się i za jakiś czas znowu podgrzewa. 

Ja jadąc na nawigacji zwyczajnie wyłączam podgrzewanie baterii bo można to zrobić od razu jak się pojawi informacja o podgrzewaniu a na 30km przed ładowarką włączam ponownie docelowe miejsce trasy i przygotowanie się uruchamia. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Dość, że komputer pokładowy wyraźnie nie pisze w trakcie tego drenowania czerwonymi literami "UWAGA: jest aktywne grzanie baterii akumulatorów, co przyśpiesza zużycie energii".

Opublikowano

busko krakow nowy targ i spowrotem

jakies 400-420km
w pazdzierinku zuzylem 62-64kwh i dojechalem na raz bez ladowania

wczoraj ta sama trasa (ale -10 i mega duzo sniegu) zuzylem lacznie 90kWh wiec za 60 musalem wlać :E 

• Haha 1