Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przykre jest to, że sam znam jedną osobę która by się cieszyła z tej ładowarki i zapisów xD 

Choć tak naprawdę zapisy to nie jest zła opcja, ale to musi być zrobione legalnie i z głową. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
43 minuty temu, MadDog napisał(a):

Jak myślicie - jest szansa załapać się jeszcze na dotację z programu NaszeAuto? Zastanawiam się nad jakąś tanim resorakiem dla żony do jazdy po mieście np. Leapmotor T03. 

Szansa jest ale nastaw się na bardzo długie czekanie na zwrot dotacji.

Opublikowano
2 godziny temu, MadDog napisał(a):

Jak myślicie - jest szansa załapać się jeszcze na dotację z programu NaszeAuto? Zastanawiam się nad jakąś tanim resorakiem dla żony do jazdy po mieście np. Leapmotor T03. 

im szybceiej, tym pewniejsza. wprowadzone zmiany ograniczyly budzet, a do tego wpadaja inne typy pojazdow np male busy do 5t z dotacja do 600tys - jedna tak dotacja to ok 20 mniej osobowych. wiec to,  koniec roku i pozostala polowa kwoty z budzetu moze sie skonczyc juz na poacztku przyszlego roku

stan na dzien 31.10

image.png.9be9f0a4c82dfcb86029ef67f0d222f8.png

Opublikowano

Czekać mogę byleby tylko załapać się na dotację. Kurde spodobał mi się jeszcze BYD Dolphin Surf ale wykupili już tą najtańszą wersję i na razie jej nie będzie. A w takim budżecie 75 000-85 000 już chyba nic ciekawszego nie ma.

Opublikowano

Budżet przed dotacją. Plan jest taki, że ma wyjść najtaniej jak się da po dotacji. Auto tylko i wyłącznie do miasta jak drugie auto w rodzinie (głównie dla żony na dojazdy do pracy, na zakupy itp.).

Opublikowano

Pytanie co później z takim miejskim Chińczykiem. Czy będą chętni na kilkulatka po dotacji ;)

Najem takich miejskich elektryków to niekiedy nawet kilka zł /m-c. Wolałbym taką opcję niż zastanawiać się później komu i za ile sprzedać 

Opublikowano

Renówka za droga. Budżet tak jak wyżej pisałem 75000-85000 przed dotacją.

@Petru23 Auto na pewno pojeździ u nas kilka lat. Czy ktoś to później kupi i za ile to już czas pokaże. Na razie sobie tym głowy nie zawracam.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MadDog napisał(a):

Renówka za droga. Budżet tak jak wyżej pisałem 75000-85000 przed dotacją.

@Petru23 Auto na pewno pojeździ u nas kilka lat. Czy ktoś to później kupi i za ile to już czas pokaże. Na razie sobie tym głowy nie zawracam.

Czyli mamy inne podejście do wielu spraw ;) ja właśnie zastanawiam się, co później. Gdzie i jakie ryzyko się czai w dzisiejszych czasach. Wolę mieć możliwość niż konieczność, gdzie finalnie kalkuluje się podobnie.

Aczkowiek rozumiem jak najbardziej.

Jeśli możesz czekać to poczekaj. Często lepiej kupić coś z minionego rocznika w danym roku kalendarzowym niż z wyprzedaży przed jego końcem. 

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

Nie kupisz rocznego małego elektryka w takiej cenie jak nowego po dotacji. Czekanie to też ryzyko, że na początku roku dotacje się skończą i będzie lipa. Ludzie spekulują, że na przełomie grudnia/stycznia będzie już po pieniądzach. Zwłaszcza po aktualizacji programu dofinansowania i obcięciu budżetu.

Jeśli się uda to ten Leapmotor będzie mnie kosztował 39900. Obstawiam, że będzie w moim posiadaniu co najmniej 5 lat. Nawet jak będę miał go sprzedać za jakieś śmieszne pieniądze to nie będzie mi szkoda. To nie auto za 150 czy 200 tyś zł :).

Szkoda, że nie ma na tą chwilę BYD Dolphin Surf w podstawowej wersji bo oglądałem go we wtorek i nawet mi się spodobał. Tak to pozostaje Daćka Spring (megalol :D) albo Leapmotor. Wybór raczej oczywisty.

• Upvote 3
Opublikowano

Spring też chiński, ale chyba bym wolał od Leapmotor, zawsze jakaś marka i pewnie mniejszy problem z częściami i odsprzedażą,  Nowe Springi w salonie już ruda gryzie od spodu, jak masz możliwość i umiesz sam zabezpieczyć to kolejny plus.

Opublikowano

Nie chcę trumny na kółkach :E 

A z tą rdzą to nie wiem czy tak na poważnie :D. Leapmotor jest lepszy pod prawie każdym względem. Daćka ma więcej miejsca i większy bagażnik ale na tym jej plusy się kończą. W standardzie nie ma nawet złącza do ładowania DC.

Opublikowano

od 100k dla "3". ponizej tego albo juz maja taki przebieg, ze konczy sie gwarancja, albo sprowadzone z US, czyt w ogole bez gwarancji, bo ta jest regionalna. jak gwarancja i region nie ma znaczenia, to od 50k mozesz juz miec 10 letnia "S" ;)