Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, trepek napisał(a):

Ja tam lubiłem dawne konfiguratory VAGa gdzie dało się wyklikać w wyposażeniu to, co się chciało mieć w samochodzie. Pamiętam jeszcze czasy jak w konfiguratorach było A4 B6. Można było sobie wziąć np. tylko radio 2DIN, system Bose, Bixy i elektryczne fotele z pamięcią (z tapicerką jaką się chciało!). Teraz takie kombo czyli odpowiednik dzisiejszych reflektorów matrycowych + dobre audio + kamerki 360 + elektryczne fotele tylko w topowej wersji, ze wszystkimi bajerami i pakietami. Po co milion dodatkowych opcji jak zależy tylko na 4?

Jak konfigurowałem A3 rok temu to wszystko, nawet największa pierdoła to była opcja, która trzeba było sobie dodać. Mogłeś sobie dobrać wyższą opcje wyposażenia, pakiety Technology, Comfort a przednich czujników parkowania nie było póki nie dobrałeś osobno. I w sumie fajnie bo mogłeś sobie zrobić frankensfeina typu S-Line, automat, matrixy, 4x4 z manualną klimą i fotelami w szmacie. Z drugiej strony pominąłeś w konfiguratorze jedną z tysiąca opcji i pach, nie masz np. siatek w bagażniku czy kieszeni w tylnych siedzeniach albo właśnie przednich czujników bo nie dobrałeś Audi Parking System Front.

Edytowane przez bleidd
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tak jak pisałem. Trzeba doktorat do tego, żeby nie wykonać jednego fałszywego wyboru. 

Japończyka skonfigurujesz w 5minut. Model, silnik (ew. skrzynia biegów), 5 wersji wyposażenia, 10 kolorów, 3 wersje kół, 5 pakietów dodatkowych. Gotowe! Przynajmniej się człowiek potem nie dziwi, że w testówce coś było, a przy odbiorze nie ma bo się nie kliknęło, albo pogryzło z innym wyposażeniem :lol2:

Dzisiaj z ciekawości poklikałem ID3. Wygląda to lepiej, niż w konfiguratorach spalinówek, ale nadal klikam jedno, to przychodzi podpowiedź, że trzeba doklikać coś jeszcze. Zacząłem klikać dalej, to się strona www wysypała :E to dałem sobie spokój

Edytowane przez marko
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Z ciekawości klikałem ostatnio konfigurację nowej A5 ale w połowie się poddałem. Co rusz to się opcje kłóciły ze sobą, wybrałem X to musiałem dobrać Y ale wtedy wypadała mi opcja Z bo nie była kompatybilna z Y. Po parunastu minutach już nie byłem w stanie ogarnąć, które opcja mam a które mi usunęło przez niezgodność z innymi. Do tego co rusz konfigurator wywalał błędy albo mulił jak nieszczęście. W Tesli masz prościej, wybierasz kolor, felgi i opcjonalnie asystenta autonomiczne jazdy. Konfiguracja trwa jakieś 30 sekund :E Najbardziej do gustu mi przypadł konfigurator Mazdy, są opcje: prawie nic, w miarę ok, wypas. Dodatkowo parę extra opcji do ewentualnego odklikania i wsio. Nie masz ryzyka jak w Audi, że jak nie klikniesz w konfiguratorze Audi Special Driver Experience System to nie zamontują ci fotela kierowcy, ale też nie jak w przytoczonej Tesli gdzie bierzesz co jest i opcjonalnie zmieniasz kolor.

Edytowane przez bleidd
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A teraz sobie pomyślcie, że jesteście normalnym człowiekiem, który idzie do salonu po doradztwo. I ten sprzedawca, po nastu szkoleniach z tego konfiguratora, próbuje Wam to na szybko streścić. Nie wiem czy bardziej podziwiać sprzedawcę, bo to wydaje się bardziej skomplikowane niż promocje w Biedronce, czy kupującego który próbuje coś z tego zrozumieć :E

A na koniec przychodzi podsumowanie i cena. I widzisz, że w cenie niemieckiego kompakta masz jakiegoś sporego SUV z Azji, a na pewne rzeczy idzie przymknąć oko

Edytowane przez marko
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.01.2025 o 20:07, Katystopej napisał(a):

o nowych dotacjach :hahaha:

rzucając analogią, wygląda to jak przetarg pisany pod konkretną firmę. 

Zyskają bogaci, bieda jak zwykle albo nic o tym nie będzie słyszeć, albo tylko popatrzy. 

No ale tak to jest, jak żyje się w bańce.

@Wu70 szerokiej drogi!

Edytowane przez marko
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 30.01.2025 o 06:42, marko napisał(a):

A teraz sobie pomyślcie, że jesteście normalnym człowiekiem, który idzie do salonu po doradztwo. I ten sprzedawca, po nastu szkoleniach z tego konfiguratora, próbuje Wam to na szybko streścić. Nie wiem czy bardziej podziwiać sprzedawcę, bo to wydaje się bardziej skomplikowane niż promocje w Biedronce, czy kupującego który próbuje coś z tego zrozumieć :E

Będąc niedawno w kilku salonach, da się odnieść wrażenie, że sprzedawcy próbują zniechęcać do konfigurowania (bo długi czas oczekiwania, nie wiadomo czy ceny się nie zmienią itp.), a podsuwają egzemplarze "prawie pasujące" do wymagań, ze stocku :) 

Opublikowano

Mi ostatnio we Fordzie sprzedawca doradził wręcz odwrotnie. Powiedział, że lepiej dla mnie będzie wziąć coś skonfigurowanego niż ze stocku, bo zapłacę niewiele więcej a będę miał samochód taki jak chcę i z roku 2025 a nie 2024.

Opublikowano

najzabawniejsze w tym programie jest, że jak masz JDG to od razu dostajesz 30k bez żadnych warunków :E

tylko chyba nawet mimo dopłaty nie specjalnie to się opłaci jak nie masz gdzie tego w nocy ładować

jak popatrzyłem na orlen to cena za kWh taka sobie i wyjdzie nie wiele taniej niż to co mam teraz (gdzie mi wychodzi circa 8l/100km)

Opublikowano
12 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Wallbox nie jest problemem, nawet w garażu podziemnym :) 

Nooo trochę jest, bo musisz mieć założony dodatkowy licznik, nikt nie będzie Ci z mieszkania ciągnął kabla. Więc koszt montażu nie należy do najmniejszych. No i obecnie niektóre galerie zabraniają wjazdu elektrykom do garaży podziemnych, we wspólnotach jeszcze o tym nie słyszałem ale nie zdziwiłoby mnie to w ogóle, jak Ci się to zapali to nijak tego nie wyciągniesz i nie wsadzisz do kontenera więc płonie twój samochód, samochody sąsiednie i cierpi konstrukcja budynku co przy tego typu pożarze może skończyć się wyłączeniem budynku z eksploatacji na jakiś czas.

Opublikowano (edytowane)

A nie wystarczy podlicznik jakiś?

pamiętam, że w naszym mieszkaniu była afera z taką ładowarką i wynajmujcy musiał pokryć ok. 20koła, które sobie pewna russka modelka nabiła ładowaniem swojego elektrycznego porsche :E 

Ale potem zamontowali podlicznik i było git. 

O z galeriami to ciekawe. Zakaz wjazdu LPG wynika z rozporządzenia w sprawie warunków technicnzych jakie powinny spełniać budynki. Ciekawe czy była nowelizacja w zakresie elektryków. 

Edit. Nie widzę żadnych wymogów w tym zakresie w przepisach. :E 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
24 minuty temu, lesiu155 napisał(a):

Nooo trochę jest, bo musisz mieć założony dodatkowy licznik, nikt nie będzie Ci z mieszkania ciągnął kabla. Więc koszt montażu nie należy do najmniejszych

Koszt jest mały, głównie kabel jak ktoś ma daleko 8:E albo robocizna jak blisko. Liczniki i podliczniki nie są wymagane ale to zależy już od konkretnych warunków, w jakichś starych spółdzielniach gdzie chcesz się podpiąć pod wspólny prąd mogą być wymagane jakieś cyrki i minimum podlicznik.

We współczesnej wspólnocie, u mnie kilka osób ma już w hali garażowej, niezależnie od wybranego sposobu (oddzielny licznik czy po prostu "pod mieszkanie") to nie ciągnie się kabla z mieszkania ;) Rozdzielnia elektryczna jest na dole.

Oddzielny licznik raczej się nie opłacał do tej pory bo generował dodatkowe opłaty ale teraz można np. podpiąć taryfę dynamiczną na licznik do hali więc jest jakieś pole do kombinowania.

U mnie do tej pory wszyscy używali przyłącza pod mieszkanie (jeden rachunek).

Opublikowano

Tylko jak kupowaliśmy mieszkanie naście lat temu to bez miejsca w garażu :(

I teraz Skoda stoi na placu przed blokiem.

Nawet kabla z okna nie mogę pociągnąć bo ludzie chodzą chodnikiem pod oknem :E

Ale przy 300-400km to spokojnie mógłbym podjechać na Orlen do ładowarki w weekend co tydzień i by stykło. Tylko przy ich cenach za prąd to chyba wyjdzie prawie tyle co benzyna.

Opublikowano
5 godzin temu, lesiu155 napisał(a):

No i obecnie niektóre galerie zabraniają wjazdu elektrykom do garaży podziemnych, we wspólnotach jeszcze o tym nie słyszałem ale nie zdziwiłoby mnie to w ogóle

gdzie na tych samych parkingach, bez problemu mozna parkowac pluginy z bateriami >25 kWh, czyli wiekszych niz w Leafach 24kWh. :lol2:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 3.02.2025 o 12:42, lesiu155 napisał(a):

No i obecnie niektóre galerie zabraniają wjazdu elektrykom do garaży podziemnych, we wspólnotach jeszcze o tym nie słyszałem ale nie zdziwiłoby mnie to w ogóle,

Dziś czy wczoraj mi wskoczył jakiś artykuł, że i wspólnoty zaczynają wprowadzać zakaz wjazdu elektrykiem do garaży.

Opublikowano

Dlaczego żaden elektro oszołom nie mówi jak wygląda rynek wtórny 2,3-5 latków, nie mówiąc o 10 letnim elektryku. Przecież tego później nikt nie chce kupować. O ile 2-3 letni na kolejne 2-3 lata miałby sens, o tyle 5 czy 10 letniego będzie ultra ciężko sprzedać. Spalina nawet 15 letnia ma fabryczny zasięg na baku.

Opublikowano

Bo te 5-10 lat to trudny czas na odsprzedanie auta, przeważnie jeszcze trzyma cenę przez co chętnych niewielu. Kto ma kasę będzie wolał kupić nowy, a reszta  nie ma kasy. Mało jest takich Kowalskich co kupi za 40-50k auto używane bez kredytu. W przypadku elektryków problemy potęguje do kwadratu strach przed usterkami których tanio nie naprawimy, niepewność czy wszystko będzie pracowało jak sprzedawca zapewnia.

Ogólnie jak bym miał kupować takiego elektryka to jazda próbna musiałaby trwać aż do wyczerpania baterii, inaczej bym nie kupił, z zasady nie ufam nikomu. 

Opublikowano
53 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Dlaczego żaden elektro oszołom nie mówi jak wygląda rynek wtórny 2,3-5 latków, nie mówiąc o 10 letnim elektryku. Przecież tego później nikt nie chce kupować. O ile 2-3 letni

Bo każdy z tych ludzi ma nowy samochód i ich nie obchodzi co się dzieje z autem jak skończy się leasing? 

Kto by się obracał na problemy biedoty 

• Like 1
  • Upvote 2