Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie parę dni temu co najmniej pół metra i do tej pory się trzyma, tyle że ubiło się trochę. Jest w pytę. Może w cieplejszych sezonach mniej kleszczy i innego robactwa będzie. 

Edit: gdzie parę dni temu. Zaraz po świętach już i w święta.

Opublikowano

U mnie też na szczęście z 6cm śniegu tylko, ale mróz niezły rano -12*C było, dlatego wcześniej nas z roboty puszczają, zamiast kończyć o 13:30 kończę od 11:00 do tego jeszcze posiłek regeneracyjny dwudaniowy, dzisiaj zupa i schabowy. :D

RdNGNBu.jpeg

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Poprzedni właściciele mieszkali tu 5 lat więc moją pierwszą myślą nie było żeby sprawdzać takie rzeczy skoro nikt tego nie poprawiał.

A ok, myślałem, że budowałeś dom albo brałeś mieszkanie od dewelopera i sobie nie przypilnowałeś.

Opublikowano
W dniu 7.01.2026 o 13:53, Pentium D napisał(a):

Kurna, ale się wyjebałem. Wyszedłem paczki zanieść do paczkomatu. Wychodzę z osiedla które jako tako jest odśnieżone bo widać chodnik. Wchodzę na chodnik przy domkach jednorodzinnych

Twoja wina i PIS-u. A twoje zdjęcie to bezmiar głupoty.

1. To PIS nakazał skrobać 2 cm śniegu i strome dachy (po katastrofie w Katowicach w 2006).

2. To odśnieżanie powoduje zagrożenie, bo powstaje cienka warstwa wody która zamarza.

3. Po nieodśnieżonym idzie się bezpiecznie.

4. Przykład ze zdjęcia wyjątkowo drastyczny. I to od nieroba z bloku który nie odśnieża. Sam sobie tak odśnieżaj tracąc średnio po 24 h na dobę! Na szczęście Sąd Najwyższy to utemperował (Sygn. akt III CSK 356/16).

Ja też się wywaliłem na rowerze, ale nikogo nie pozwałem, wziąłem winę na siebie. Po wywrotce po 5 km pojechałem dalej 15 km. Ocena upadku 9,5/10 jakbym to ćwiczył - zero ryzyka, znacznie bardziej się bałem powolnej jazdy 10 km/h i ściągania w lewo na ulicę. Ludzie oduczyli się normalnych zim i zamiast uważać to cudują. Zamiast odśnieżać 10-20 cm to odśnieżają 1-2 cm, to pierwsze to porządek i duża stabilność bo zawsze zostaje ze 2-3 cm przyczepne, to drugie to ślizgawica (pomagają na to worki soli, ale nie widziałem nikogo kto by tak robił i przepuszczał po kilkaset zł dziennie, za to jest sporo idiotów z piaskiem i potem np. miesiąc czasu ścieżka jest nieprzejezdna z winy piasku, a teraz robi paskudne błoto, a przyczepność słaba). 

• Confused 1
Opublikowano
55 minut temu, Killer85 napisał(a):

A ja już mam dość tego śniegu i tej zimy...
Zamość

Cytat

Trochę śniegu napadało i wojsko wzywają :P 

Żeby nie było , ja mieszkam na południe od Zamościa na Podkarpaciu i sporo napadało ale to żadne rekordy , tyle już bywało.

Opublikowano

@sino bezpiecznie się idzie po betonie a nie ubitym wyślizganym i zlodowacialym śniegu. Zdjęcie jest po to aby pokazać w co mogłem walnąć potylicą gdybym upadł bliżej murku. Jak Tobie się nie chce odśnieżyć przed chałupą to sprzedaj i do bloku albo chociaż posyp piachem.

Opublikowano
4 godziny temu, r@dek napisał(a):

Żeby nie było , ja mieszkam na południe od Zamościa na Podkarpaciu i sporo napadało ale to żadne rekordy , tyle już bywało.

Ja czegoś takiego już nie pamiętam jak jest teraz

Opublikowano
W dniu 8.01.2026 o 16:22, r@dek napisał(a):

Wojsko zawsze było dobre w pozorowanie pracy 

Od tego jest wojsko xD

W dniu 8.01.2026 o 16:04, galakty napisał(a):

To i tak dość lekka zima. Za dzieciaka pamiętam święta to wujek ciągnikiem odśnieżał, bo auto nie przejechało. Teraz spadnie trochę śniegu i paraliż :E 

To źle to pamiętasz.Kiedys wszystko było odśnieżane i sypane. A teraz warto zapłacić odszkodowanie jak jeden na 10 założy sprawę i będzie czekał 10 lat 

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś to jak rolnicy i sami mieszkańcy nie odśnieżyli lokalnych dróg w swoich wioskach to przez 3 dni+ nie mogliby się poruszać po wiosce i okolicach :E A w wojsku to tylko pękały kolejne flaszki na rozgrzanie siedzących na dupie "żołnieży" dopiero jak ktoś podpadł to był wysyłany do szuflowania śniegu :E

edit. Taka wspominka. 

Moja ciocia lata 90te mieszkała w Beskidzie Niskim w wiosce, gdzie nie było wtedy tam nawet drogi asfaltowej :E Do najbliższej drogi asfaltowej było ~7km, często u nich bywałem. Wyjście na autobus to było 7km z buta, aby dojechać do najbliższego miasteczka :E 

W zimie, jak nawaliło śniegu pół+ metra to żadna odśnieżarka nie przyjechała :E  dzieci do szkoły były dowożone przez mieszkańców wioski, zmieniających się na zmiany w kolejnych dniach tygodnia i na saniach zaprzężonych w konie :E To było ledwie 30 lat temu.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1