Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Ryszawy napisał(a):

Ograłem ostatnio remaster jedynki, wszystko co dobre ze starej wersji zostało zachowane. Świetnie się grało. Może i dwójka doczeka się czegoś podobnego.

Nie liczyłbym chyba na to. Póki co od długiego czasu w produkcji jest remaster System Shock 2 Enhanced Edition i coś wyjść nie może. Patrząc na to ile lat powstawał remake jedynki to na remake dwójki nie nastawiałbym się w najbliższym czasie. Generalnie marka ma dość zagmatwaną sytuację prawną.

• Thanks 1
Opublikowano

932454425c1bf7bd4c1396764f5fd403.jpg

Chyba jedna z moich ulubionych gier multi. Bardzo miło ten tytuł wspominam. Nawet miałem jakieś fajne wydanie, pudełko z grubszą książeczką z grafikami (o ile dobrze pamiętam). To był bardzo dobry rok na grania w multi. Wyszedł COD MW (i to był główny tytuł, w który grałem) ale UTIII to była bardzo dobra odskocznia. Pamiętam, że oprawa wizualna była na bardzo wysokim poziomie, do tego świetne mapy, bronie i oczywiście rozgrywka. To chyba był ostatni tego typu tytuł w jaki grałem, potem nastała dominacja COD i BF.

• Like 4
  • Upvote 2
Opublikowano

SH1.jpg.62c6fe052ed52e0b559ad9ed7ff008e0.jpg

W sumie zastanawiałem się trochę czy wrzucać, bo gra generalnie dosyć mocno się zestarzała(chociaż przy odrobinie samozaparcia dalej się da w nią grać ;)). Dwójka ogólnie uchodzi za tę najlepszą, ale to jednak jedynka zmieniła oblicze growego horroru. Jasne istniały wcześniej gry z tego gatunku, ale to SH był prawdziwym rasowym horrorem, który sprawił, że gry pokroju RE to przygodówki. Świat jak z niekończącego się koszmaru(dosłownie tym właśnie był), ciemności ledwo rozświetlone latarką, motywy okultystyczne, bardzo agresywna industrialna, świdrująca wręcz muzyka. Żadna inna część już się to niej nie zbliżyła, chociaż 3 niewiele ustępowała.

• Like 5
Opublikowano

Crusaders of Might & Magic

Producent: 3DO

Rok wydania: 1999

Screenshot_20250115-011957.thumb.png.80b18069c56fb627baeb34a2522d1237.png

Przy okazji "nabycia" Hirołsów 3 na Jarmarku Europa, okazjonalnie trafiła się powyższa gierka.

Całkiem fajnie mi się w to grało pomimo tego że odniesień do starych M&M było bardzo mało. I może przez ten chwilowy przesyt grami turowymi,walenie pałą czy mieczem w kościotrupów w czasie rzeczywistym sprawiało tyle przyjemności :lol2:

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

To ja też dorzucę coś od siebie. Pamiętam wiele godzin spędzonych przy tej grze, i to że była momentami cholernie trudna, ale sprawiała dużo frajdy w tamtych czasach i jakoś człowiek nie mógł się od niej oderwać.7735162_1.3.jpg.19727119414cad8184e5dd24351ed1dd.jpg

Edytowane przez Palladino1990
  • Like 5
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Moim pierwszym Falloutem była 3, potem New Vegas, ale żadnej nie skończyłem. Do turowych części za nic nie mogłem się początkowo przekonać. Próbowałem później pograć, pamiętam w F2 doszedłem do jakiejś kopalni gdzie atakowały mnie jakieś różowe/fioletowe miśki i trwało to wieki i zrezygnowałem. Do rzutu izometrycznego powróciłem dopiero w FOnline 2, fanowskiej wersji klasycznych Falloutów, ale przerobionych na PVP w real time i tam przepadłem na bardzo długo 🙂

Edytowane przez Necronom
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Leisure Suit Larry 7: Miłość na Fali to siódma część kultowej serii gier przygodowych, wydana w 1996 roku. W tej odsłonie Larry Laffer trafia na luksusowy statek wycieczkowy i bierze udział w konkursie na „mężczyznę roku”, próbując uwieść kilka kobiet.

Polska wersja, wydana przez CD Projekt, wyróżniała się świetnym dubbingiem – głosu Larry’emu użyczył Jerzy Stuhr, co dodało grze wyjątkowego humoru. Lokalizacja była pełna zabawnych tłumaczeń i gier słownych, które doskonale oddawały klimat oryginału.

Grę po polsku na pewno idzie odpalić na emulatorze ScummVM.

7691182_2.3.jpg

Edytowane przez bourne2008
  • Like 11
Opublikowano
33 minuty temu, Voodoo2 napisał(a):Pierwsza RPG twórców BG3 Larian Studio. Divine Divinity. Bardzo fajna gra, chociaż dość długo zajęło mi jej przejście 

Pierwsza RPG twórców BG3 Larian Studio. Divine Divinity. Bardzo fajna gra, chociaż dość długo zajęło mi jej przejście 

Pamiętam, że w CD-Action się nią zachwycali, dostała bodajże 10/10? Albo 9,5/10. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dobrze wspominam, choć to było bardziej Diablo niż BG czy Original Sin.

A w temacie RPG'ów, jeden z najlepszych w które grałem i chyba nadal najlepszy RPG w klimatach steampunk, maczali w niej palce autorzy pierwszego Fallouta.

Okładka taka se, nigdy mi się specjalnie nie podobała, ale cóż...

Arcanum_Of_Steamworks_And_Magick_Obscura_Cover.png.1cb7fbc53ed5b4b7e4d84b78f6838e1b.png

Arcanum

Dev: Troika Games

Data wydania: 21 Sierpnia 2001

Edytowane przez some1
  • Like 4
  • Upvote 2
Opublikowano

Nie wiem czy było, ale jedna z pierwszych gier w które mnie ojciec wdrożył :D Uwielbiałem misję gdzie Niemki w lateksie popylały :E 

Return to Castle Wolfenstein – gra komputerowa z gatunku first-person shooter wyprodukowana przez Gray Matter Interactive i wydana w 2001 roku przez Activision. Return to Castle Wolfenstein, stanowiło kontynuację gry od Id Software Wolfenstein 3D, działającą na silniku gry Quake III.

image.thumb.png.630851100df8643c62363bad01be94a4.png

• Like 15
  • Upvote 1
Opublikowano
54 minuty temu, some1 napisał(a):

Dobrze wspominam, choć to było bardziej Diablo niż BG czy Original Sin.

A w temacie RPG'ów, jeden z najlepszych w które grałem i chyba nadal najlepszy RPG w klimatach steampunk, maczali w niej palce autorzy pierwszego Fallouta.

Okładka taka se, nigdy mi się specjalnie nie podobała, ale cóż...

Arcanum

Dev: Troika Games

Data wydania: 21 Sierpnia 2001

Dobry tytuł.. ogrywałem jakoś w 2002 roku.. pamiętam że było bodajże na 5 cd co przy instalacji trwało sporo czasu.. 

56 minut temu, galakty napisał(a):

Nie wiem czy było, ale jedna z pierwszych gier w które mnie ojciec wdrożył :D Uwielbiałem misję gdzie Niemki w lateksie popylały :E 

Return to Castle Wolfenstein – gra komputerowa z gatunku first-person shooter wyprodukowana przez Gray Matter Interactive i wydana w 2001 roku przez Activision. Return to Castle Wolfenstein, stanowiło kontynuację gry od Id Software Wolfenstein 3D, działającą na silniku gry Quake III.

image.thumb.png.630851100df8643c62363bad01be94a4.png

Smaka mi na zrobiłeś :E 

Zrzut ekranu 2025-01-15 131031.png

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

images.jpg.8a021a868e1502751433b37e18adaaa3.jpg

Pamiętam jak w to grałem, albo przynajmniej próbowałem bo na pc to chodziło tragicznie i nawet nie ukończyłem. Po latach wymieniłem pc na nowszy i dalej lipa była a szkoda bo by się pogralo.

Edytowane przez Crew 900
  • Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano

Warlords II/Deluxe

Warlords_II_cover.png

Producent: SSG

Wydawca: SSG

Premiera: 10.12.1993

Druga odsłona strategii turowej Warlords, osadzonej w realiach świata fantasy. Rozgrywka i cel gry Warlords II pozostały niemal takie same jak w części poprzedniej, postarano się jednak o to, by maksymalnie udoskonalić pierwotne dzieło.

Pierwsza strategia fantasy w jaką zagrywałem się z kumplami na moim 386, jeszcze przed Herołsami, super gra, można było tworzyć własne rasy, nacje, herby itd, setki godzin spędziłem w tej grze, bardzo miodna strategia, w wersji Deluxe więcej scenariuszy, postaci, potworów, oraz ulepszona grafika i muzyka, ta wersja wymagała mocniejszego PC niż 386, bo była wydana na CD w 1995 roku, kiedyś prze zemnie pożądana jak miałem już lepszą maszynę niż 386. :D

• Like 2
Opublikowano

Że tego klasyka nikt jeszcze nie podał?!

Star Wars: Knights of the Old Republic II – The Sith Lords

Producent: Obsidian Entertainment

Wydawca: LucasArts

Data wydania

Xbox:

PL: 18 lutego 2005
Am.Płn.: 6 grudnia 2004
PC:
PL: 18 lutego 2005
Am.Płn.: 8 lutego 2005

image.png.0bd015404168912d9cfaf2900935c8f1.png

Star Wars: Knights of the Old Republic II – The Sith Lords – komputerowa gra fabularna osadzona w świecie Gwiezdnych wojen, stworzona przez Obsidian Entertainment i wydana przez LucasArts 6 grudnia 2004 na Xboxa oraz 8 lutego 2005 na komputery osobiste. Jest kontynuacją gry Star Wars: Knights of the Old Republic.

Redakcja serwisu Gry-Online w 2014 roku przyznała Star Wars: Knights of the Old Republic II – The Sith Lords 50. miejsce na liście najlepszych gier cRPG wszech czasów.

Fantastyczna gra. Do dziś pamiętam niektóre zadania i ich moralną szarość :) 

• Like 5
Opublikowano
2 godziny temu, Crew 900 napisał(a):

images.jpg.8a021a868e1502751433b37e18adaaa3.jpg

Pamiętam jak w to grałem, albo przynajmniej próbowałem bo na pc to chodziło tragicznie i nawet nie ukończyłem. Po latach wymieniłem pc na nowszy i dalej lipa była a szkoda bo by się pogralo.

Akurat zrobiono patcha, ja to właśnie ograłem z rok temu w całości, super gierka, super muzyka.

https://cookieplmonster.github.io/2022/02/12/silentpatch-scarface-r2/

Opublikowano (edytowane)

Wrzuta o KotORrze odblokowała mi w bani wspomnienie o*...

Jade Empire z AD 2005.

image.thumb.png.9fb8d673ee3cab0667f9d556993e9db4.png

Stare, dobre BioWare. Jeden z najciekawszych i najoryginalniejszych erpegów szóstej generacji konsol. Chińska mitologia i kino wuxia. Po oskarowym i finansowym sukcesie Przyczajonego Tygrysa, Ukrytego Smoka, który rozpoczął atak chińskiego kina na światowy box-office, był na to klimat. Tak się wydawało. Ale nie do końca. Zabrakło sukcesu finansowego, bo artystyczny był - średnia ocen 89/100 i wiele nagród oraz nominacji. A że pieniądz rządzi światem, to oficjalnych planów na sequel nie było, a ogromy sukces wydanego chwilę później Mass Effecta pogrzebał wszelką nadzieję.

*A dlaczego? No jest tam pewien podobny motyw fabularny, kmwtw.

Edytowane przez Lypton
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Był COD 2 teraz będzie:

Medal of Honor: Allied Assault

61hkKPzP0TL.jpg

Producent: 2015

Wydawca: EA

Wydawca PL: Cenega SA

Premiera: 22.01.2002

Opracowana przez ekipę studia 2015 taktyczna strzelanina FPS, stanowiąca pierwszą pecetową odsłonę serii zapoczątkowanej w 1999 roku na konsoli PlayStation.

Kto grał ten wie, FPS dziejący się w czasie WWII, pierwszy raz pokazany w grze D-Day, można go przeżyć w grze, super miodny multiplayer, kto pamięta Aleje Snajperów ten wie o co chodzi. :E Przeszedłem ją całą dawno temu dzisiaj wersja Deluxe z dodatkami dostępna na GOG i grywalna na nowoczesnych PC. :)

• Like 11
  • Upvote 1
Opublikowano

Jeszcze jeden tytuł z czasów, kiedy EA robiło dobre gry. 

Clive Barker's Undying. Horror FPS do którego scenariusz napisał całkiem uznany autor i reżyser Clive Barker (Hellraiser, Candyman). Irlandia lata '20, nawiedzona posiadłość, okultyzm i rodzinny sekret. Po drugiej stronie nasz bohater z arsenałem broni palnej, czarów i... kosą. Gra, która faktycznie potrafiła przestraszyć, zwłaszcza gdy się miało -naście lat :D

Premiera: 2001 rok.

Clive_Barkers_Undying_(PC_Cover).thumb.png.8d063f2952c9100c9c40e7b5898feb6c.png

• Like 5
  • Upvote 2
Opublikowano

Gra tych samych wydawcow co w/w Shogo. Nie byłem już taki młody, ale w nocy wolałem nie grać - F.E.A.R. :D 

i Alma.

17369604137968276094739156352084.jpg.7b90a4e6eaf192a9feaecb5ebd0a374c.jpg

Producenci: Monolith Productions, Wargaming Chicago-Baltimore

Data wydania: 2005

Nagrody: Nagroda VGX: Najlepsza gra FPP

Gatunku: Strzelanka pierwszoosobowa, Survival horror.

• Like 12
  • Upvote 2