Skocz do zawartości

Jak naprawić 0.1% i 1% lows, mimo dobrego średniego fps? Od czego to zależy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Keller napisał(a):

czy loadline calibration jak ustawiam na 1 to jest to najwyższe napięcie jakie można wrzucić w tej opcji?

Tak 1 to najbardziej agresywna wartość, 8 to już jest mega luzno i będziesz miał już konkretnego dropa pod obciążeniem.

Opublikowano
10 minut temu, Keller napisał(a):

Na pewno czytasz temat? Mam 5700X3D teraz i lowsy mam takie same jak na 5500.

Koniec nie koniec, może cudem ktoś ma cybera i mi to pokaże real time na 20 sekundowym filmiku. W sumie może i 10 sekund starczy. Ruszanie kamerą na mieście, obracanie się, wsio.

Coś tu nie gra...
Mam Cybera ale inna kartę  więc inny temat+FG

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Killer85 napisał(a):

Coś tu nie gra...
Mam Cybera ale inna kartę  więc inny temat+FG

Nie ma znaczenia jaką póki gwarantuje jakąś tam płynność (więc pewnie 60 fps+). Frame generation ma być wyłączony do testu bo ma liczyć prawdziwe klatki. Vsync też off.

Podaj specyfikację.
Procek, pamięć, grafika, ile Hz monitor.

Ustawienia full hd najlepiej ultra bez RT.

Miasto, ruszasz kamerą, biegasz, obracasz się. W tym czasie włączasz benchmark lows w msi afterburner, mam nadzieję wiesz jak to zrobić? U mnie to się włącza chyba na + i wyłącza na - na klawiaturze numerycznej, ale nie wiem czy tak ustawiałem czy tak było domyślnie. Jednak chyba trzeba to włączyć w ustawieniach i zaznaczyć by lows na OSD się wyświatlały - ale oba Frametime 0.1% i 1%.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Keller napisał(a):

Tak, wkleiłeś zdjęcia ale po wymianie procesora, więc po co mówisz że wymiana na SSD coś daje, jak udowadniasz screenem że to zmiana procka u Ciebie poprawiła lowsy?

Na pewno czytasz temat? Mam 5700X3D teraz i lowsy mam takie same jak na 5500.

Spoko, ale póki co dowody są jednak takie, że u Ciebie lowsy zmienił proc (a u mnie o dziwo nie), a gość którego wkleiłem z angielskich for ma grę na SSD i ma słabe lowsy też :)

Koniec nie koniec, może cudem ktoś ma cybera i mi to pokaże real time na 20 sekundowym filmiku. W sumie może i 10 sekund starczy. Ruszanie kamerą na mieście, obracanie się, wsio.

Chryste Panie, tak dlatego Ci wkleiłem screena ze starego procesora na którym miałem podobne lowsy jak Ty na 5500. Wkleiłem też na nowym, gdzie lowsy poszły mocno w górę i nie mam takich dropów jak Ty dlatego, że moim zdaniem masz grę na HDD ja na SSD i po zmianie z 5500 na 5700X3D powinieneś mieć podobnie jak u mnie gdybyś miał grę na SSD. Obydwa nasze screeny są jeszcze z "podstawowej" mapy Cyberpunka nie z Phantom Liberty jak tego gościa.

Tak tylko tutaj zostawię :)

WK5leej.png

Tak w ogóle to wklej ten wątek w temacie Cyberpunka, może ktoś tam jeszcze gra i szybciej coś wklei.

Edytowane przez skunRace
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, skunRace napisał(a):

Chryste Panie, tak dlatego Ci wkleiłem screena ze starego procesora na którym miałem podobne lowsy jak Ty na 5500. Wkleiłem też na nowym, gdzie lowsy poszły mocno w górę i nie mam takich dropów jak Ty dlatego, że moim zdaniem masz grę na HDD ja na SSD i po zmianie z 5500 na 5700X3D powinieneś mieć podobnie jak u mnie gdybyś miał grę na SSD. Obydwa nasze screeny są jeszcze z "podstawowej" mapy Cyberpunka nie z Phantom Liberty jak tego gościa.

No ja wiem, lepiej napisać, że ja jestem taki czy śmaki, a samemu się plątać i udowadniać zupełnie coś innego :D  Najpierw gadanina że mam gównoprocka, a potem jak wymiana procka nie dała rady to zwalanie winy na SSD. A jak SSD nie pomoże, to będzie kolejne szukanie w czymś innym - tyle że wiesz co to jest? Czyste strzelanie, a nuż się uda, a może się nie uda. Dlatego tylko testy mogą coś udowodnić. A nuż to GRA jest winna, a nie sprzęt? A nuż inni mają to samo, mimo lepszego sprzętu. Trzeba to sprawdzić.

Napisałem też w temacie Cybera wczoraj, ale cichosza. Albo malo ludzi ma Cybera albo mało umie w ogóle te lowsy testować. To nie jest takie hop z miejsca jak mierzenie średniej fps. W ogóle mało kto mierzy lowsy, a ja odczuwam to niestety - być może gdybym miał freesync to byłoby inaczej, a tak to czuję.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)

A co tu więcej pisać jak w 2025 roku instalujesz tak wymagające gry, od dysku też jak Cyberpunk na HDD i od 7 stron to do Ciebie nie dociera. Jakie strzelanie ? Jak się dowiedziałem, że masz grę na HDD, bo w pierwszym poście tego nie napisałeś to Ci od razu pisałem nie tylko ja zresztą, że w pierwszej kolejności dokup dysk, bo kupno 5700X3D do HDD nie ma sensu. Ja się nie plątam, bo wiem jak działają współczesne gry i wiem jak działa talerzowy dysk. Jak Ty tego nie rozumiesz i piszesz, że do tej pory od 20 lat masz HDD i "było w miarę ok" to czego oczekujesz jeszcze ?

W dodatku pisałeś, że Rysek 5500 nie ma 100% użycia, więc jest ok. Po prostu nie ogarniasz wiele rzeczy jak widać, ale jak inni starają Ci się pomóc to jeszcze piszesz pierdoły, że to czyste strzelanie i może się uda. Nie tylko ja stwierdziłem, że ten temat jest dziwny, męczący, po co zakładasz temat jak wiesz lepiej itd. Każdy człowiek, który przychodzi z takim problemem na forum kupiłby ten dysk za 100zł jak Ci wszyscy radzili i problem z głowy. Zobaczył byś jaka jest przepaść w użytkowaniu komputera, jak chodzą gry i w drugiej kolejności zmiana procesora, zwłaszcza pod Cyberpunka. Ty się zabrałeś do tego od dupy strony, najpierw wymieniając procesor, gdzie pisaliśmy Ci, żebyś zrobił na odwrót, albo równocześnie wymienił to i to.

Masz filmik rzetelnego gościa z YT w 1080p z Twoją kartą i 5800X3D, czyli prawie to samo co 5700X3D.

Edytowane przez skunRace
  • Like 1
Opublikowano

Oczywiście, że czyste strzelanie, tak samo jak z tym jak naprawić resety na 5700X3D. Metoda prób i błędów, bo nie ma jednoznacznej odpowiedzi, nawet jak ktoś jest pewien że jego metoda na pewno pomoże. Ale ustawianie rzeczy to nic, ale kupowanie rzeczy kosztuje, więc wolę testy zanim coś kupię.

A ten gość co wrzuciłeś - ma spadki do 60 fps z 80, czyli lowsy i tak są słabsze niż średnia, ale nie tak mocno jak u mnie. I to mimo SSD (raczej). Do tego ma 32GB RAM - to też może pomóc. Ale znowu, czysty strzał by to był :) 

Zobacz tu, 1080p ultra, lowsy do 49-50 spadają, a on też nie monitoruje 0.1% które mogą być gorsze.

Więc możemy sobie pogadać, każdy pewny siebie, że wszystko da się zmienić, wystarczy wymienić HDD i procka... a tutaj sam dałeś dowód, że nie jest tak kolorowo z tą grą.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Czyli dałeś dowód, że kompletnie nie ogarniasz.

Po pierwsze dlatego na Ultra spada do 49-50 bo już na Ultra 6600XT w Cyberpunku tak się zachowuje i są to naturalne spadki spowodowane GPU. Ale zobacz sobie jak wysiada z samochodu i jak szybko obraca kamerą na tym Ultra i żadnych ścinek i dropów tylko 71 klatek. Na High jest przyzwoicie 60-80, bo tak też wypada 6600XT w 1080p na High. Z tym, że gra jest całkowicie płynna i to podczas jazdy po mieście. Ty natomiast mówiłeś, że masz dropy podczas stania i obracania kamerą i gra nie jest płynna, dlatego, że doczytuje wszystko w locie z dysku. Też mam 16 GB RAM i mól 1% low po pół godziny jazdy po mieście był jaki wklejałem. Ustaw sobie najniższe ustawienia graficzne w 1080p i jakie masz lowsy ?

Więc tak z procesorem ciężko nie strzelać, skoro takie zachowanie procesora może mogą powodować różne rzeczy. "Miszczunio niskiego poboru prądu " w sygnaturce też daje do myślenia i ciul wie co Ty tam poustawiałeś choćby w Windowsie. Pierwsze co zrobiłeś zamiast sprawdzić Bios nie beta, tylko "normalny" to odesłałeś procesor. Dlaczego ? Bo nie wierzyłeś, że to może być przez Bios. Trzeba było sprawdzić dla zasady, bo robi się to w pierwszej kolejności. To nie, bo stwierdziłeś, że jest jakaś blokada i jak się wgra najnowszy bios to nie można cofnąć :hihot: Wymieniłeś procesor i też miałeś jakieś restart i zielony ekran. Normalnie 99% osób po wgraniu Biosu, który go obsługuje wkłada 5700X3D i nic nie trzeba przy nim robić oprócz ustawienia Kombo Strike 3 na płycie MSI. Nie zdziwiłbym się, że poprzedni procesor wcale nie był walnięty, ale tego się nie dowiemy.

Więc jak już kiedyś zmądrzejesz i zdecydujesz się na kupno SSD wpadnij pochwalić się na forum przyznać nam rację ;) Na ten moment pociągnąłeś temat do 7 stron i nic do Ciebie nie trafia. Wszystko wiesz najlepiej i wszędzie byłeś dwa razy :E

Od Twojego zdania o którym zapominałeś napisać w pierwszym poście "Plus przypomnę że mam HDD. Nie wiem czy ktoś ogrywał i testował lowsy na HDD. Ciężko już spotkać kogoś z archwalnym sprzętem i chęcią do testów głębszych niż zwykły średni fps" chyba 10 osób Ci pisało co jest przyczyną. Sam Cd Projekt odradza instalację gry na HDD, ale Keller twierdzi, że jest inaczej. Ty nawet nie ogarniasz, że jak procesor nie jest w 100% obciążony to nie znaczy, że nie powoduje spadków fps. Więc może już zakończmy temat, bo widocznie tego co się dzieje z HDD i jak on działa w takim Cyberpunku też nie ogarniasz. Sorry, że się unoszę, ale szkoda naszego czasu. Dziwie się tylko, dlaczego posłuchałeś rady z procesorem i tak szybko go kupiłeś, a nie potrafiłeś w pierwszej kolejności dokupić pierwszego lepszego dysku SSD za stówkę

Edytowane przez skunRace
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Up
Dobrze piszesz...polać mu

Dla mnie największym debilizmem jest posiadanie CPU za ok.1000zł.a nie posiadanie dysku SSD za 200zł.

GPU nie wyrabia?
Wymiana na lepsze

Edytowane przez Killer85
Opublikowano (edytowane)

Wszystkie zjawiska powiązane ze spadkami, stutteringiem, freezem, dużymi wahaniami w frametimie są praktycznie zawsze powiązane z operacjami I/O dysku [po warunkiem, że nie brakuje tobie VRAMu czy RAMu]. Dlaczego? Bo prędkości pamięci procesora są nieporównywalnie większe od pamięci ram, a ta z kolei jest nieporównywalnie szybsza od pamięci masowej. Nie da się pomieścić wszystkich danych, które są potrzebne do działania gry tylko w pamięci procesora i w RAMie. W twoim przypadku, ty używając wciąż HDD potęgujesz ten problem.

I żeby była jasność, to że kupisz sobie SSD, NIE SPRAWI, że twoje lowsy nagle będą na poziomie średnich klatek, one się poprawią, ale nigdy nie osiągniesz tych dwóch parametrów na równi lub stosunkowo blisko siebie. Na dzień dzisiejszy z obecną technologią jest to fizycznie niemożliwe. Póki dane do gier trzeba doczytywać z dysku to zawsze podczas tych operacji będą spadki, niektóre gry radzą sobie z tym lepiej inne gorzej. Niemniej SSD jest obecnie standardem [nie tylko do gier] i koledzy bardzo słusznie poradzili tobie jego zakup.

Edytowane przez Kendi
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, skunRace napisał(a):

Czyli dałeś dowód, że kompletnie nie ogarniasz.

Na odwrót. Zakrzywiasz rzeczywistość. Masz hiper sprzęt w wideo który sam przesłałeś, a dalej lowsy niskie i nawet nie ma monitoringu 0.1% który jest zawsze niższy.

No ale spoko, zakrzywiaj aby tylko móc dalej ciągnąć temat nie wnosząc do niego już niczego :D 

Po pierwsze dlatego na Ultra spada do 49-50 bo już na Ultra 6600XT w Cyberpunku tak się zachowuje i są to naturalne spadki spowodowane GPU.

Tak, tak, teraz to grafika słaba. Ja nie wiem, jesteś fanatykiem Cyberpunka że tak go bronisz jadąc po sprzęcie? Optymalizacja tej gry jest pewnie słaba :)  Możesz bronić gry, a możesz pokazać swój test, inaczej wychodzi tylko gadanina z której nic nie wynika.

Ale zobacz sobie jak wysiada z samochodu i jak szybko obraca kamerą na tym Ultra i żadnych ścinek i dropów tylko 71 klatek. Na High jest przyzwoicie 60-80, bo tak też wypada 6600XT w 1080p na High.

Lowsy nie są widoczne jako ścinki i dropy w takim czymś. To czujesz sam gdy ruszasz kamerą.

Ustaw sobie najniższe ustawienia graficzne w 1080p i jakie masz lowsy ?

Identyczne.

"Miszczunio niskiego poboru prądu " w sygnaturce też daje do myślenia i ciul wie co Ty tam poustawiałeś choćby w Windowsie.

Nic. Pobór prądu ustawia się w biosie, ale nie mam teraz tego procka więc ustawienia są domyślne.

Pierwsze co zrobiłeś zamiast sprawdzić Bios nie beta, tylko "normalny" to odesłałeś procesor. Dlaczego ? Bo nie wierzyłeś, że to może być przez Bios. Trzeba było sprawdzić dla zasady, bo robi się to w pierwszej kolejności. To nie, bo stwierdziłeś, że jest jakaś blokada i jak się wgra najnowszy bios to nie można cofnąć :hihot:

Ależ możesz wierzyć, że to wina biosu. A gdyby po zmianie biosu dalej był problem to na co winę byś zrzucił? Zawsze na coś, bo przecież wiesz wszystko na te tematy... ale wszystko strzały.

I ja już zdiagnozowałem problem. Jak sądzisz, że to wina biosu to ok.  

Wymieniłeś procesor i też miałeś jakieś restart i zielony ekran. Normalnie 99% osób po wgraniu Biosu, który go obsługuje wkłada 5700X3D i nic nie trzeba przy nim robić oprócz ustawienia Kombo Strike 3 na płycie MSI. Nie zdziwiłbym się, że poprzedni procesor wcale nie był walnięty, ale tego się nie dowiemy.

Tak, tak, 99%, bo masz to policzone, na badaniach i statystykach, wszystkim od strzała wszystko chodzi, tylko ja mam problemy. A wuj tam ,że na temat AMD jest masa tematów w internecie jak im się kaszani czy to z kartami czy prockami. To pewnie ten 1%.

Więc jak już kiedyś zmądrzejesz i zdecydujesz się na kupno SSD wpadnij pochwalić się na forum przyznać nam rację ;) Na ten moment pociągnąłeś temat do 7 stron i nic do Ciebie nie trafia. Wszystko wiesz najlepiej i wszędzie byłeś dwa razy :E

Fajna projekcja, na razie Ty wypisujesz elaboraty jak wszystko wiesz najlepiej. Więc daj znać jak zmądrzejesz i dasz jakieś rozwiązania, bo napisać że wymień sprzęt to wiesz, każdy może napisać.

Od Twojego zdania o którym zapominałeś napisać w pierwszym poście "Plus przypomnę że mam HDD. Nie wiem czy ktoś ogrywał i testował lowsy na HDD. Ciężko już spotkać kogoś z archwalnym sprzętem i chęcią do testów głębszych niż zwykły średni fps" chyba 10 osób Ci pisało co jest przyczyną. Sam Cd Projekt odradza instalację gry na HDD, ale Keller twierdzi, że jest inaczej. 

No i co że ludzie piszą? To ja mam HDD i ja wiem jak to działa, nie wy. Nie mam ścinek typowych dla dysku, umiem je odróżnić.

Ty nawet nie ogarniasz, że jak procesor nie jest w 100% obciążony to nie znaczy, że nie powoduje spadków fps. 

Tak, bo procesor nie jest obciążony czyli nie potrzebuje gra takiej mocy i tyle rdzeni/wątków jak sądzisz. Na 4 rdzeniach by było 100% wykorzystania.

Więc może już zakończmy temat, bo widocznie tego co się dzieje z HDD i jak on działa w takim Cyberpunku też nie ogarniasz. Sorry, że się unoszę, ale szkoda naszego czasu. 

No szkoda, bo na razie mielisz temat w stylu "ty gupi, ja mondry". Jak Ci taki styl rozmowy pasuje to spoko, ale aktualnie już nic nie wnosisz. Ściągnij cyberka od nowa i pokaż test to może coś się zdziała. Albo poszukaj jak rozwiązać problem z oszczędzaniem energii pci-e które kaleczy te restarty.

Dziwie się tylko, dlaczego posłuchałeś rady z procesorem i tak szybko go kupiłeś, a nie potrafiłeś w pierwszej kolejności dokupić pierwszego lepszego dysku SSD za stówkę

Dziwisz się, gdy sam tu ciśniesz że Ryzen 5500 to padaka. No ale spoko, argument jak wiatr zawieje, który pasuje do tezy. Ważne żeby mieć z góry przygotowany pocisk.

41 minut temu, Killer85 napisał(a):

Up
Dobrze piszesz...polać mu

Dla mnie największym debilizmem jest posiadanie CPU za ok.1000zł.a nie posiadanie dysku SSD za 200zł.

GPU nie wyrabia?
Wymiana na lepsze

Zrób test i wtedy też polej. Na razie to nie wyrabiają ludzie ze sprawdzeniem gry, mimo że ją mają - sekunda roboty a nadal nie widzę filmika albo screenów choć filmik lepszy :)  no ale spoko, SSD leczy wszystko. A jak nie uleczy, to oddacie mi hajs? :D No nie, więc to ja decyduję i ja testuję.

31 minut temu, Kendi napisał(a):

Wszystkie zjawiska powiązane ze spadkami, stutteringiem, freezem, dużymi wahaniami w frametimie są praktycznie zawsze powiązane z operacjami I/O dysku [po warunkiem, że nie brakuje tobie VRAMu czy RAMu]. Dlaczego? Bo prędkości pamięci procesora są nieporównywalnie większe od pamięci ram, a ta z kolei jest nieporównywalnie szybsza od pamięci masowej. Nie da się pomieścić wszystkich danych, które są potrzebne do działania gry tylko w pamięci procesora i w RAMie. W twoim przypadku, ty używając wciąż HDD potęgujesz ten problem.

I żeby była jasność, to że kupisz sobie SSD, NIE SPRAWI, że twoje lowsy nagle będą na poziomie średnich klatek, one się poprawią, ale nigdy nie osiągniesz tych dwóch parametrów na równi lub stosunkowo blisko siebie. Na dzień dzisiejszy z obecną technologią jest to fizycznie niemożliwe. Póki dane do gier trzeba doczytywać z dysku to zawsze podczas tych operacji będą spadki, niektóre gry radzą sobie z tym lepiej inne gorzej. Niemniej SSD jest obecnie standardem [nie tylko do gier] i koledzy bardzo słusznie poradzili tobie jego zakup.

Spoko. Jednak jeśli lowsy mają być inne niż średnia fps to w jakim celu mam SSD zmienić? :)

Przypominam, mam vsync na 60 fps, a lowsy spadają do 42-48. SSD da mi spadki zamiast do 42 to 45 fps i mam wydawać kasę dlatego, tak? :)  Liczyłem na spadki max do 55 fps lows z 60, jak tak nie ma, to wzruszam ramionami i idę dalej.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Killer85 napisał(a):

Kup sobie lepsze GPU i zakończ temat
Skoro wiesz lepiej wszystko od nas to po co pytasz?

Spoko, kupię, a lowsy dalej będą niskie. Takie rady to moja babcia może dawać.

Tak, wiem lepiej dlatego zrób test. A jak nie umiesz ani doradzić, ani zrobić testu to daruj sobie.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Killer85 napisał(a):

A Ty skoro nie słuchasz rad i wiesz lepiej daruj sobie takie tematy

Kup i sprawdź skoro kupujesz CPU za 1000zł.

No nie słucham rad, które nie są zbyt mądre. Wybacz, ale posłuchałem już o zmianie CPU i wyszło z tego nic. Równie dobrze można cały sprzęt wymienić, a dalej może być problem i zwalicie winę na usera, a nie na grę :D 

Co masz taki problem zrobić test w cyberpunku? Masz grę to chwila i dajesz dowód jak u ciebie lata. Filmik wyżej pokazał i sceeen od gościa z rtx 4080 pokazał że można mieć super sprzęt a dalej problem z lowsami. No ale pogoda była zła i szyny były złe.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)

"

awaria dotyczy znacznego spadku klatek na sekundę podczas grania.

Dokładniej chodzi o wysoko niski poziom low fps w grach, różnica miedzy minimalnym a maksymalnym fps jest na tyle wysoka że są odczuwalne chwilowe ścinki ekranu.

Frametime krótkimi chwilami wskakuje na poziom 50ms.

Problem występuje od momentu zakupienia komputera, problem też sprawia ze nie ma 100% płynności w grach."

Za mało danych

9 minut temu, Keller napisał(a):

No nie słucham rad, które nie są zbyt mądre. Wybacz, ale posłuchałem już o zmianie CPU i wyszło z tego nic. Równie dobrze można cały sprzęt wymienić, a dalej może być problem i zwalicie winę na usera, a nie na grę :D 

Co masz taki problem zrobić test w cyberpunku? Masz grę to chwila i dajesz dowód jak u ciebie lata. Filmik wyżej pokazał i sceeen od gościa z rtx 4080 pokazał że można mieć super sprzęt a dalej problem z lowsami. No ale pogoda była zła.

Zwisają mi "lowsy" a poza tym gram z FG a Ty nie
Miałem takie dziwne akcje z Diablo Resssurection na kartach AMD i powróciłem do NVIDIA

Edytowane przez Killer85
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Killer85 napisał(a):

Zwisają mi "lowsy" a poza tym gram z FG a Ty nie

Jeśli zwisają, to Twoje udzielanie się tutaj jest kompletnie niepotrzebne. A FG można wyłączyć w ramach 20 sekundowego testu, no ale za trudne, ciężkie, co zrobić.

2 minuty temu, tom36816 napisał(a):

Az sam mam chęć zrobić test HDD vs SSD i wkleić tu żeby uciąć ten temat ale obawiam się że to daremny trud :E

W cyberku? Chętnie. Zamiast pustej paplaniny i prób jakichś ad personam, twarde dane - to lubię.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)

No mam namieszane - diagnoza pan fachowiec co testu nie umie zrobić i zaleca każdemu wymianę na RTX 6080, to wtedy będzie lepiej z lowsami... które mu zwisają i ich nie rozumie. Legitnie panie, legitnie. Tak to jest, najgłośniejsi zawsze najmniej wiedzą.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Keller napisał(a):

Jeśli zwisają, to Twoje udzielanie się tutaj jest kompletnie niepotrzebne. A FG można wyłączyć w ramach 20 sekundowego testu, no ale za trudne, ciężkie, co zrobić.

W cyberku? Chętnie. Zamiast pustej paplaniny i prób jakichś ad personam, twarde dane - to lubię.

Nie jestem purystą,doradzono mi odpowiednie ustawienia i je stosuję

Odnośnie CB

Edytowane przez Killer85
Opublikowano
1 minutę temu, Killer85 napisał(a):

Nie jestem purystą,doradzono mi odpowiednie ustawienia i je stosuję

Odnośnie CB

W ten sposób, to ja też mogę spojrzeć na średni fps i twardo trzyma 60. Również na Ryzenie 5500. No ale wtedy bym nie zakładał tematu, bo ja problem widzę - nie mam freesync.

Macie, wg tego gościa nawet 30% realnej średniej to lowsy w CSie. Ta gra w ogóle SSD nie potrzebuje.

Mądrzyć się można, a poszukać samemu na temat nie bardzo.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Keller napisał(a):

No mam namieszane - diagnoza pan fachowiec co testu nie umie zrobić i zaleca każdemu wymianę na RTX 6080, to wtedy będzie lepiej z lowsami... które mu zwisają i ich nie rozumie. Legitnie panie, legitnie. Tak to jest, najgłośniejsi zawsze najmniej wiedzą.

Mistrzem to Ty jesteś bez wątpienia ale chaosu 
Każdemu zalecam?
Czegoś nie wiem?
Tak nie umiem zrobić bo ledwo kompa umiem włączyć,jestem świeżakiem tutaj a na PClab?  :D

Edytowane przez Killer85
Opublikowano
Teraz, Killer85 napisał(a):

Mistrzem to Ty jesteś bez wątpienia ale chaosu 
Każdemu zalecam?
Czegoś nie wiem?
Tak nie umiem zrobić bo ledwo kompa umiem włączyć :D

Zrób test, pokaż że umiesz takie proste rzeczy robić. Piszesz posty, które nic nie wnoszą, a włączyć grę na minutę nie możesz. Korona z głowy by spadła :) 

Opublikowano

Bez SSD/nvme ten temat nie ma podstaw do dyskusji. Dysk SSD w dzisiejszych kompach to podstawa jeśli chodzi o nowsze gierki.

1% low, a tym bardziej 0.1% low zawsze będzie niższy niż średni fps. Na dobrym kompie z SSD i dobrze skonfigurowanym + g-sync  będzie masełko. Nie licząc totalnie spapranych gierek typu Silent Hill na UE, tam nawet na najmocniejszych konfigach zawsze coś będzie.

• Upvote 3