Killer85 52 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 4 minuty temu, Keller napisał(a): Zrób test, pokaż że umiesz takie proste rzeczy robić. Piszesz posty, które nic nie wnoszą, a włączyć grę na minutę nie możesz. Korona z głowy by spadła Ja nic nie umiem,nie znam się i zarobiony jestem
Keller 727 Opublikowano 8 Lutego Autor Opublikowano 8 Lutego 1 minutę temu, lukadd napisał(a): Bez SSD/nvme ten temat nie ma podstaw do dyskusji. Dysk SSD w dzisiejszych kompach to podstawa jeśli chodzi o nowsze gierki. 1% low, a tym bardziej 0.1% low zawsze będzie niższy niż średni fps. Na dobrym kompie z SSD i dobrze skonfigurowanym + g-sync będzie masełko. No dlatego pytam jaki to ma sens jeśli teraz na HDD mam 60 fps średnio z vsync (60Hz) więc spoko, ale lowsy 42-48. Ile mi da SSD? 3 fps lows? Niewyczuwalne. 1 minutę temu, lukadd napisał(a): Nie licząc totalnie spapranych gierek typu Silent Hill na UE, tam nawet na najmocniejszych konfigach zawsze coś będzie. No właśnie, więc może w cyberze jest ten sam problem. Chce się dowiedzieć by ktoś zrobił test, ale widać nikt nie ma cyberpunka, albo chęci... Teraz, Killer85 napisał(a): Ja nic nie umiem,nie znam się i zarobiony jestem No posty umiesz pisać, najwyraźniej na to czas masz.
Killer85 52 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 3 minuty temu, Keller napisał(a): No posty umiesz pisać, najwyraźniej na to czas masz. Nie każdy jak Ty ma tyle czasu aby robić takie testy i być fizycznie przy kompie
Keller 727 Opublikowano 8 Lutego Autor Opublikowano 8 Lutego (edytowane) 4 minuty temu, Kendi napisał(a): @Keller Obejrzyj i podziel się spostrzeżeniami. Tak na szybko, to dość zabawne. 85 fps średnia a w każdym przypadku 30 fps 1% low! 0.1% oczywiście ciut gorszy na HDD ale niewiele. Najwyraźniej to też kiszka optymalizacyjna. I patrz jak tu zabawnie, HDD gniecie SSD Edytowane 8 Lutego przez Keller
Reddzik 2 762 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego Widać ten frametime w Horizon, otwarty świat. Pasek frametime na innych dyskach praktycznie normalny, bez jakiś anomalii a tu co chwila jakieś wybryki, i to są problemy z doczytywaniem świata. Plus dodatkowo w okolicy 4:37 do 4:39 widać jak ścięło benchmark na sekundę w Borderlands 3 mając HDD czego nie ma na innych dyskach. A już pal licho, że czekając na wczytanie gry, zapisu gry, można iść zrobić kawę, herbatę bo to trwa to wieki. Nie mógłbym teraz np grać w Wiedźmina 3 na HDD, pamiętam ile to trwało na HDD... jakaś masakra 1
lukadd 2 907 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 6 minut temu, Keller napisał(a): No dlatego pytam jaki to ma sens jeśli teraz na HDD mam 60 fps średnio z vsync (60Hz) więc spoko, ale lowsy 42-48. Ile mi da SSD? 3 fps lows? Niewyczuwalne. Ale jeśli masz przy tym widoczne przycinki to wpływać będzie na to również mega wolny HDD. Dzisiaj już się nie gra na takich dyskach, ani nie trzyma systemu pod gierki bo to totalna zamuła Więc szukanie problemu mając grę na HDD mija się z celem nie eliminując tego zamulacza. 7 minut temu, Keller napisał(a): No właśnie, więc może w cyberze jest ten sam problem. Chce się dowiedzieć by ktoś zrobił test, ale widać nikt nie ma cyberpunka, albo chęci... Cyber działa mi jak masełko z g-sync wszystko jest pięknie synchronizowane. Zero przycinek przy obrocie kamerą itd. Przy ~120średniej 1% low mogę mieć do 90ciu, a 0.1 % do 80. Pomijając fakt niedokładnego mierzenia programowego takich wartości sama gra działa jak masło
MadDog 303 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego (edytowane) Ryzen 5500 i 6600XT to nie są bebechy do grania w CP 2077 na ultra aby nie mieć spadków 0.1% i 1% lows. Zwłaszcza procek jest tu wąskim gardłem. HDD faktycznie może nie być tego przyczyną no chyba, że dysk jest mocno zapchany i sfragmentowany. Zrób defragmentację w razie czego i sprawdź czy się poprawi. Dysk HDD w Cyberku może powodować dłuższe wczytywanie tekstur np. tekstur dróg i dłuższe loadingi. Cyberpunk ma też sporo nie zoptymalizowanych miejsc gdzie są duże spadki fpsów. Chcesz mieć lepiej to zmień procka i dysk w pierwszej kolejności. Później ewentualnie wymień kartę graficzną. Tutaj masz gościa który gra na Ryzenie 5500 i zauważ jak wraz ze zwiększaniem detali spadają 0.1% i 1% lows. I na tym dyskusja powinna się zamknąć. Co do twoich obaw, że SSD może się zepsuć to od takich rzeczy są backupy danych. Jak ci na czymś zależy to trzeba robić sobie kopie na innych nośnikach Edytowane 8 Lutego przez MadDog
Reddzik 2 762 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego (edytowane) Tak samo mam, mając gsync nie czuje się tego, ja bez OSD czasem nie wiem że mam tyle fpsów, co innego ściny, gdzie to się odczuwam jakieś większe dropy albo stutter jak np w SH2, który był przytaczany, to są anomalie. Borderlands 3 na tym pokazanym fragmencie miał tylko ścinę na dysku HDD, a cały pasek frametime w Horizonie był normalny, a na HDD widać jak brakuje stabilności. HDD to tylko jako magazyn, na zdjęcia, filmy, backup a nie pod gry, nawet zwykły SSD pod sata poprawia komfort wczytywania, działania gier czy samego systemu. Na pulpicie można mieć np skróty do naszych ulubionych filmów, programów, czy zdjęć itd, nikt tego nie potrzebuje na pulpicie, ja mam raptem kilka skrótów pod ręką bo je dodałem bo ostatnio używałem, ale cały pulpit mam czysty, a nie zasyfiony. Kiedyś gdzieś przeczytałem, że to też spowalnia system, to było kupę czasu temu, szczególnie, że to były czasy HDD, a np odpalenie kompa, to komp nadal muli jak to wszystko przerobi, np wrzuci aplikacje to trayu, zresztą na końcu filmiku widać ile np trwa odpalenie Windowsa, więc każdy restart, aktualizacja systemu to wszystko na SSD/nvme trwa kilka razy szybciej niż na starym dysku hdd, który powoli odchodzi do lamusa. Jeszcze jedno HDD wymagało robienia co jakiś czas defragmentacji, a SSD tego nie potrzebuje, bo się na takim dysku tego nie robi. Edytowane 8 Lutego przez Reddzik
Kendi 52 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego @Keller Tylko tyle wyłapałeś z prawie 9 minutowego filmu? Kurcze mizernie.
tom36816 77 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 12 minut temu, Reddzik napisał(a): A już pal licho, że czekając na wczytanie gry, zapisu gry, można iść zrobić kawę, herbatę bo to trwa to wieki. Nie mógłbym teraz np grać w Wiedźmina 3 na HDD, pamiętam ile to trwało na HDD... jakaś masakra Akurat wiedźmin 3 całkiem dobrze działa na hdd. Sam jak grałem na premierę to nie miałem jeszcze SSD, dopiero kilka miesięcy później zakupiłem. 1
Killer85 52 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego (edytowane) 13 minut temu, MadDog napisał(a): Chcesz mieć lepiej to zmień procka i dysk w pierwszej kolejności. Później ewentualnie wymień kartę graficzną. Tutaj masz gościa który gra na Ryzenie 5500 i zauważ jak wraz ze zwiększaniem detali spadają 0.1% i 1% lows. Wymienił CPU i lipa a na sugestię wymiany GPU reaguje wścieklizną Mi się dostało jak mu sugerowałem-każdy widzi w postach...wnioski niech każdy sam wyciągnie Edytowane 8 Lutego przez Killer85
Reddzik 2 762 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 1 minutę temu, tom36816 napisał(a): Akurat wiedźmin 3 całkiem dobrze działa na hdd. Możliwe, nie pamiętam i pewnie błędem jest że go przywołałem, nie wiem czy nie miał dosyć długich czasów wczytywania, bo coś mi się tak wydaje, ale mogę coś mylić, nie sprawdziłem tego na yt.
Brolly 758 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego (edytowane) Jezu Chryste wy dalej ciągniecie ten temat ? Edytowane 8 Lutego przez Brolly
Kendi 52 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego (edytowane) 7 minut temu, tom36816 napisał(a): Akurat wiedźmin 3 całkiem dobrze działa na hdd. Sam jak grałem na premierę to nie miałem jeszcze SSD, dopiero kilka miesięcy później zakupiłem. Tyle że ta gra ma już 10 lat na karku. Kiedyś gry były inaczej pisane i optymalizowane do poprawnego działania z HDD. Wraz ze wzrostem popularności SSD sytuacja dość znacznie się zmieniła. Nie bez powodu w zalecanych wymaganiach sprzętowych wydawcy zaczęli umieszczać rodzaj dysku. Edytowane 8 Lutego przez Kendi
Reddzik 2 762 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego (edytowane) Bo niektórzy żyją jeszcze w czasach HDD i myślą, że nowe gry szczególnie z otwartym światem, które na bieżąco wszystko wczytują, to ten ich dysk podoła wyzwaniu, a tak nie jest. Oczywiście im lepszy procesor, więcej pamięci czy grafika, to będzie jeszcze lepszy komfort, mamy więcej fps, lepsze detale, RT/PT cuda na kiju, ale ten SSD nawet na sata to powinien być minimum. Sam od nie dawna mam dysk nvme, niestety mam jedno wejście na taki dysk, gdybym miał kolejny slot na taki dysk zapewne bym dokupił i wtedy zmienił dysk sata na nvme. edit Dodatkowo Cyberpunk ma opcję, która wymagana jest do włączenia mając HDD A tu filmik jak koleś opisuje różnicę gry na hdd w starszej i w nowszej wersji gdzie został dodany wymóg SSD Edytowane 8 Lutego przez Reddzik 1 1
tom36816 77 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 2 minuty temu, Kendi napisał(a): Tyle że ta gra ma już 10 lat na karku. Kiedyś gry były inaczej pisane i optymalizowane do poprawnego działania z HDD. Wraz ze wzrostem popularności SSD sytuacja dość znacznie się zmieniła. Nie bez powodu w zalecanych wymaganiach sprzętowych wydawcy zaczęli umieszczać rodzaj dysku. Zgadza się. Pobiegałem chwilę po velen hdd vs ssd 1
Reddzik 2 762 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego (edytowane) Baldur's Gate 3 na HDD Dysk jest za wolny na wczytywanie na bieżąco świata, to samo bywa w Cyberpunku np na tym filmiku co wrzuciłem. A tu od tego momentu widać jak w Starfieldzie ma dropy przy obracaniu kamerą Widać, że Starfield działa jeszcze gorzej z HDD. Zrobił kilka kroków i nastąpiły dropy, ściny. Edytowane 8 Lutego przez Reddzik 2
skunRace 797 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 59 minut temu, Keller napisał(a): Na odwrót. Zakrzywiasz rzeczywistość. Masz hiper sprzęt w wideo który sam przesłałeś, a dalej lowsy niskie i nawet nie ma monitoringu 0.1% który jest zawsze niższy. No ale spoko, zakrzywiaj aby tylko móc dalej ciągnąć temat nie wnosząc do niego już niczego Tak, tak, teraz to grafika słaba. Ja nie wiem, jesteś fanatykiem Cyberpunka że tak go bronisz jadąc po sprzęcie? Optymalizacja tej gry jest pewnie słaba Możesz bronić gry, a możesz pokazać swój test, inaczej wychodzi tylko gadanina z której nic nie wynika. Lowsy nie są widoczne jako ścinki i dropy w takim czymś. To czujesz sam gdy ruszasz kamerą. Identyczne. Nic. Pobór prądu ustawia się w biosie, ale nie mam teraz tego procka więc ustawienia są domyślne. Ależ możesz wierzyć, że to wina biosu. A gdyby po zmianie biosu dalej był problem to na co winę byś zrzucił? Zawsze na coś, bo przecież wiesz wszystko na te tematy... ale wszystko strzały. I ja już zdiagnozowałem problem. Jak sądzisz, że to wina biosu to ok. Tak, tak, 99%, bo masz to policzone, na badaniach i statystykach, wszystkim od strzała wszystko chodzi, tylko ja mam problemy. A wuj tam ,że na temat AMD jest masa tematów w internecie jak im się kaszani czy to z kartami czy prockami. To pewnie ten 1%. Fajna projekcja, na razie Ty wypisujesz elaboraty jak wszystko wiesz najlepiej. Więc daj znać jak zmądrzejesz i dasz jakieś rozwiązania, bo napisać że wymień sprzęt to wiesz, każdy może napisać. No i co że ludzie piszą? To ja mam HDD i ja wiem jak to działa, nie wy. Nie mam ścinek typowych dla dysku, umiem je odróżnić. Tak, bo procesor nie jest obciążony czyli nie potrzebuje gra takiej mocy i tyle rdzeni/wątków jak sądzisz. Na 4 rdzeniach by było 100% wykorzystania. No szkoda, bo na razie mielisz temat w stylu "ty gupi, ja mondry". Jak Ci taki styl rozmowy pasuje to spoko, ale aktualnie już nic nie wnosisz. Ściągnij cyberka od nowa i pokaż test to może coś się zdziała. Albo poszukaj jak rozwiązać problem z oszczędzaniem energii pci-e które kaleczy te restarty. Dziwisz się, gdy sam tu ciśniesz że Ryzen 5500 to padaka. No ale spoko, argument jak wiatr zawieje, który pasuje do tezy. Ważne żeby mieć z góry przygotowany pocisk. Zrób test i wtedy też polej. Na razie to nie wyrabiają ludzie ze sprawdzeniem gry, mimo że ją mają - sekunda roboty a nadal nie widzę filmika albo screenów choć filmik lepszy no ale spoko, SSD leczy wszystko. A jak nie uleczy, to oddacie mi hajs? No nie, więc to ja decyduję i ja testuję. Spoko. Jednak jeśli lowsy mają być inne niż średnia fps to w jakim celu mam SSD zmienić? Przypominam, mam vsync na 60 fps, a lowsy spadają do 42-48. SSD da mi spadki zamiast do 42 to 45 fps i mam wydawać kasę dlatego, tak? Liczyłem na spadki max do 55 fps lows z 60, jak tak nie ma, to wzruszam ramionami i idę dalej. Cyberpunk był zle zoptymalizowany na premierę. Po wszystkich łatkach wraz z DLC gra śmiga jak złoto, specjalnie zagrałem w nią dopiero jak już będzie połatana, bo nie miałem na nią parcia, czyli równy rok temu. Nie mam powodu, żeby jej bronić. Miałem wtedy jeszcze 3700X po 30-40 godzinach gry przycinki i low fps były tak irytujące, przy dość wydajnej karcie jak 4070Tu, że wymieniłem procesor na 5800X3D. Grę skończyłem jakoś na 160 godzinach. Gra stała się płynna jak masło, żadnych ścinek, które podczas jazdy po mieście miałem co kilka naście sekund. U Ciebie byłoby tak samo gdybyś miał grę na SSD po wymianie 5500 na 5700X3D i też mam 16GB RAMu. Skoro u Ciebie nie jest płynnie i masz problem nawet przy obracaniu kamerą to masz odpowiedź. To jest ogromy otwarty świat z wielkim miastem który doczytuje to z dysku. Nie każda gra będzie tak odczuwalna na HDD jak tego typu gry. Fps low zawsze będzie występował, ale co z tego jak gra jest płynna. Skoro nie wierzysz co pisze Ci już chyba kilkanaście osób to trudno. Nie mam aktualnie czasu i ochoty żeby specjalnie pobierać 140GB żeby zrobić kilkuminutowy test, jak filmiki że gra działa na podobnym sprzęcie bardzo płynnie są na YouTubie. Nie wierzysz Twoja sprawa, jak pisałem może kiedyś w końcu do Ciebie dotrze to Ci się zrobi głupio gdy zobaczysz różnice. Ja wiem jak działa HDD, nie tylko Ty bo go masz, pomimo, że używałem kilkanaście lat na PC od 2012 roku nie używam. Ale wystarczyło mi porównanie jak działały gry na moim PS4 Pro po zmianie dysku z HDD na SSD. Masa tematów i problemów z procesorami AMD owszem były, ale głównie Ryzen 2000 i 3000. Nie wiem, czy byłeś z nami na Labie, ale tam był bardzo duży temat i takie procki jak 5800X3D to się montowało, ustawiało UV na 30 żeby zbić temperatury o 10 stopni i tyle, dwa kliknięcia w Biosie. Jak nie było w Biosie to PBO2 Tuner, nie tak jak cała masa stron z problemami jak w Ryzen 2000 i 3000. 1 1
Keller 727 Opublikowano 8 Lutego Autor Opublikowano 8 Lutego (edytowane) Godzinę temu, lukadd napisał(a): Cyber działa mi jak masełko z g-sync wszystko jest pięknie synchronizowane. Zero przycinek przy obrocie kamerą itd. Przy ~120średniej 1% low mogę mieć do 90ciu, a 0.1 % do 80. Pomijając fakt niedokładnego mierzenia programowego takich wartości sama gra działa jak masło Spoko, ale masz 9800X3D a i tak masz spadki, więc uważam że ta gra tak ma. 58 minut temu, MadDog napisał(a): Ryzen 5500 i 6600XT to nie są bebechy do grania w CP 2077 na ultra aby nie mieć spadków 0.1% i 1% lows. Zwłaszcza procek jest tu wąskim gardłem. HDD faktycznie może nie być tego przyczyną no chyba, że dysk jest mocno zapchany i sfragmentowany. Zrób defragmentację w razie czego i sprawdź czy się poprawi. Tutaj masz gościa który gra na Ryzenie 5500 i zauważ jak wraz ze zwiększaniem detali spadają 0.1% i 1% lows. No defrag może tak, bo u mnie nawet nie działa ten automatyczny Ale co do lows to u mnie na minimalnych ustawieniach jest tak samo jak na ultra, więc tu nie wiem o co biega. 53 minuty temu, Kendi napisał(a): @Keller Tylko tyle wyłapałeś z prawie 9 minutowego filmu? Kurcze mizernie. Nie oglądałem całości bo szedłem do sklepu. Czasy wczytywania są super, ale mnie chodzi o lowsy i tyle. A tu widać jest losowe, bo HDD potrafi wyprzedzić SSD. Czy to nie zabawne? 23 minuty temu, skunRace napisał(a): Skoro u Ciebie nie jest płynnie i masz problem nawet przy obracaniu kamerą to masz odpowiedź. No ale to są lowsy, a nie ścinki, jest różnica. I póki nikt mi da tutaj dowodu, że u niego jest lepiej to nie uwierzę i wsio. Możemy się wykłócać jeszcze 20 stron i nic to nie da bez testów. 23 minuty temu, skunRace napisał(a): Ja wiem jak działa HDD, nie tylko Ty bo go masz, pomimo, że używałem kilkanaście lat na PC od 2012 roku nie używam. No więc nie wiesz, bo do 2012r. HDD to była ultra płynność i nie przypominam sobie zacinek w czymkolwiek. Sam byś musiał zobaczyć jak mi Cyber chodzi, a może sam nagram filmik, ale nie wiem czym w sumie żeby to dużo nie zajmowało i bym nie musiał konwertować? Po prostu lowsy widać przy ruchu myszką, ale też nie każdy to odczuwa,bo nie każdy jest wyczulony na bodźce. 23 minuty temu, skunRace napisał(a): Nie wiem, czy byłeś z nami na Labie, ale tam był bardzo duży temat i takie procki jak 5800X3D to się montowało, ustawiało UV na 30 żeby zbić temperatury o 10 stopni i tyle, dwa kliknięcia w Biosie. Jak nie było w Biosie to PBO2 Tuner, nie tak jak cała masa stron z problemami jak w Ryzen 2000 i 3000. Nie byłem raczej, ja jedynie labu szukałem by ustawić pamięci, bo tam był temat, ale już wiem co i jak. Teraz też ustawiłem sobie curve optimizer na -30 i coś tam spadł pobór prądu, ale max temperatura jest ta sama i taktowanie też te same - ciągle 4050 mhz. Gdzieś czytałem że ludzie na X3D potrafią wycisnąć więcej Mhz. Mam fragmentation 30%, cieszycie się? Defragglera użyję, no chyba że jest coś lepszego. Edytowane 8 Lutego przez Keller
Kendi 52 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 13 minut temu, Keller napisał(a): Nie oglądałem całości bo szedłem do sklepu. Czasy wczytywania są super, ale mnie chodzi o lowsy i tyle. A tu widać jest losowe, bo HDD potrafi wyprzedzić SSD. Czy to nie zabawne? Cały ten wątek jest zabawny. 14 minut temu, Keller napisał(a): No ale to są lowsy, a nie ścinki, jest różnica. I póki nikt mi da tutaj dowodu, że u niego jest lepiej to nie uwierzę i wsio. Możemy się wykłócać jeszcze 20 stron i nic to nie da bez testów. To ty masz ściny czy nie? Jak nie masz to w czym problem? Nie rozumiesz, że nie da się mieć 0.1% i 1% na równi z średnimi klatkami? Ty w ogóle wiesz co oznaczają te parametry?
Keller 727 Opublikowano 8 Lutego Autor Opublikowano 8 Lutego (edytowane) 3 minuty temu, Kendi napisał(a): Cały ten wątek jest zabawny. Fajnie, że rozwiązywanie problemów jest zabawne. Szczególnie, że jeden rabin mówi tak, a drugi inaczej. 3 minuty temu, Kendi napisał(a): To ty masz ściny czy nie? Jak nie masz to w czym problem? Mam odczuwalne spowolnienia płynności. Głównie przy ruchu kamery. Jakby nie myszka to bym nie wiedział. Na padzie tego nie czuć. 3 minuty temu, Kendi napisał(a): Nie rozumiesz, że nie da się mieć 0.1% i 1% na równi z średnimi klatkami? Ty w ogóle wiesz co oznaczają te parametry? Nie chcę na równi tylko blisko nich, bo wpływa to na poczucie płynności. Podawałem jak mam. 60 fps średnio, 42-48 fps lowsy. Co mi ma dać wymiana sprzętu? Jeden rabin mówi że wszystko się poprawi, a drugi że "tak ma być i nic się nie da zrobić? Edytowane 8 Lutego przez Keller
Killer85 52 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego (edytowane) 9 minut temu, Kendi napisał(a): Cały ten wątek jest zabawny. To ty masz ściny czy nie? Jak nie masz to w czym problem? Nie rozumiesz, że nie da się mieć 0.1% i 1% na równi z średnimi klatkami? Ty w ogóle wiesz co oznaczają te parametry? To się robi parodia Ale to przecież "Miszczunio niskiego poboru prądu." Edytowane 8 Lutego przez Killer85 2
Rekomendowane odpowiedzi