Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, Wu70 napisał(a):

Każda branża ma swoich konserwatystów czy entuzjastów.

Oczywiście dla ogółu to nie ma znaczenia ale to nic złego się tym ponadprzeciętnie interesować.

Ależ oczywiście. To jest spoko. Ale nawet tu na forum, mamy kilka person z maniakalnie wręcz ortodoksyjnym podejściem do rastra.
Jakakolwiek "zdobycz techniki", która nie jest postępem stricte rastra (+ jeszcze te wszelkie wariactwa stosunku wafla / technologii vs efektywność energetyczna na vat vs ile to daje do wydajności, itd.) powoduje lament, wrzask, oburzenie, i podsumowanie = znowu skok na kasę!   

Opublikowano
Godzinę temu, oldfashioned napisał(a):

Z 4.5 masz mniejszy input lag przy uzyciu fg x2/x3 w stosunku do 4.0, przy takiej samej (finalnej - realna + fg) ilosci klatek

No nie wiem. Nic mi nie wiadomo, żeby FG dostał jakieś usprawnienia z DLSS 4.5. Chyba, że masz jakieś źródło na ten temat?

Opublikowano

Nie czytalem o tym nigdzie, odpalalem cyberpunka po wejsciu nowych sterow i robilem test runy, przy celowaniu w avg. 140 FPS jest widoczna poprawa input laga przy frame genie, cyferki na overlayu to tez potwierdzaja.

To pewnie wynika z jakis wstepnych implementacji DMFG przed oficjalnym wejsciem w wiosne.

Opublikowano
2 godziny temu, Totek napisał(a):

Wszystko ok, tylko tu bardziej temat wiąże się z powtarzalnością obrazka. Kwestia czy obraz wytworzony na twoim kompie będzie taki jak zaplanował producent gry. Bo jak i jednego Lara będzieiała cycki a u drugiego płaską klatę to o kant dupy taki postęp. Na moje to grafikę mogą robić ze wzoru na gęstość stolca, ale efekt niech jest wszędzie taki sam.

No to by było w pytę. Skończyły, by się ataki na zwykłych userów przez lewactwo walczące. Wszyscy by mieli Larę z cyckami a odklejeńcy by mieli Lara po tranzycji z bliznami w miejscach piersi i wszyscy byliby szczęśliwi. Wybór tego co widzisz determinowany na wzór tego z gier bethesdy gdy się perki wybiera :E To byłby postęp 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Wu70 napisał(a):

Wydajność AI nowych gpu z pewnością nie będzie "zmarnowanym krzemem" ;)

Dlaczego z pewnością? Wciska nam się na siłę guano, przez które bez AI potem można oglądać w 1080p pikselozę gorszą niż za czasów grania w 320x240 to potem jest to AI "przydatne".  Gorzej, że "bonus" do ceny jaki powoduje obecność AI oznacza podniesienie dla gracza kosztu tak, że mógłby w tej cenie dostać 2x więcej wydajności w rasterze. No ale to się właśnie zmienia, bo teraz to w ogóle NV i AMD robią graczom łaskę, że w ogóle "marnują" jakąkolwiek część wafla TSMC na chipy dla graczy, ale mowa o normalności. 

4 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

Myślicie, że jest wielu takich, którzy walczą o raster (?) oraz oceniaja lub pomstują w oparciu wyłącznie o raster - a nie o "końcowy efekt na ekranie"?
Jak to jest u Was? Ja osobiście mam absolutnie wywalone na to, "jak to się dzieje, że mam na ekranie... " a interesuje mnie efekt.
DLA MNIE - AI może mi generować i 90% obrazu - jeśli będzie to zjadliwy / ładny obraz ładnej gry.

Myślę, że idiotów, którzy są zakochani w rasterze i niczego o AI nie rozumieją nie ma wcale poza Twoją głową, w której nie mieści się po prostu że dla kogoś ten końcowy efekt może być gorszy z AI mimo że dla ciebie jest lepszy. Jeśli skroić raster do wydajności GF2 to na pewno łatwo będzie przekonać, że bez AI się nie da, a AI to cud z niebios. Poza tym wchodzimy tu w kwestie indywidualnych preferencji i zalecam trochę więcej chęci zrozumienia drugiej strony. Ja nie wyzywam fanów PT od idiotów (o ile nie srają AI-propagandą na kanale z milionami subskrypcji i mają łysego szefa pierdzielącego głupoty ;)) tak samo byłoby fajnie jakby przeciwna strona rozumiała, że może ktoś woleć HFR i inne rzeczy, które "nowoczesne" podejście, które nie działa bez AI, po prostu wyklucza. 

Dla mnie postępem jest VR. Większym niż cały postęp w GPU od czasu jego powstania.

Postępem jest żyleta bez artefaktów w ruchu.

itp.

Jestem przeciwnikiem wszelkiego postępu tylko w wyobraźni coniektórych, a raster lubię nie z sentymentu bo właśnie grałem sobie w VR w grę z pięknym rastrem, dzięki czemu gra chodzi płynniej, obraz ma fajniejszy, ładniejszy i zero pikseli czy artefaktów. 
Gra powstała rok temu. Nie 20 lat temu. Nie wytłumaczysz tego sentymentem czy "konserwatyzmem". Też oceniam efekt. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
10 minut temu, VRman napisał(a):

Dlaczego z pewnością?

Bo jest realnie używany przez graczy nawet dzisiaj w DLSS a będzie jeszcze bardziej, modele DLSS będą rosnąć wraz ze zwiększaniem zasobów a do tego pojawią się dodatkowe wykorzystania w grach.

Dla porównania przeciętny forumowicz długo będzie się zastanawiał do czego "używa" NPU w SOCach i zastosowania sprowadzają się do byle pierdół które nikogo nie interesują.

https://www.techradar.com/computing/windows-laptops/dell-reveals-people-dont-care-about-ai-in-pcs-and-a-new-truly-embarrassing-windows-11-fail-shows-why