Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, AMDK11 napisał(a):

Transformator planarny:

Ultrakompaktowy rozmiar i waga: Dzięki płaskiej konstrukcji uzwojeń i rdzeni, zajmują znacznie mniej miejsca i są lżejsze niż tradycyjne cewki drutowe. Umożliwiają tworzenie miniaturowych urządzeń o wysokiej mocy, np. ładowarek. [1, 2, 3]

Zwiększona gęstość mocy: Oferują znacznie wyższą gęstość mocy w porównaniu do tradycyjnych modeli, przy czym gęstość prądu może osiągać nawet 20 A/mm². [1, 2]

Doskonałe odprowadzanie ciepła: Większa powierzchnia w stosunku do objętości ułatwia chłodzenie, zwłaszcza przy zastosowaniu radiatorów, co wydłuża żywotność komponentu. [1, 2]

Znikomy efekt naskórkowości i zbliżeniowy: Przy pracy z wysokimi częstotliwościami prąd płynie równomiernie w płaskich ścieżkach, co redukuje straty energii. [1, 2, 3]

Powtarzalność produkcji: Uzwojenia wykonane w technologii PCB są wytwarzane maszynowo, co gwarantuje identyczną indukcyjność i parametry dla każdego egzemplarza – kluczowe w precyzyjnych układach. [1, 2]

Niska rezystancja uzwojeń: Mała liczba zwojów potrzebna do pracy przy wysokich częstotliwościach przekłada się na mniejsze straty oporowe i wyższą sprawność.

Już zastosowanie planarnego transformatora sprawia że FUSION jest znacznie bardziej zaawansowany. Planarny transformator to przyszłość i prędzej czy później pozostali producenci też bedą go stosować. 

Nie podawaj mi odpowiedzi z AI.

Transformator planarny jest nowocześniejszym rozwiązaniem konstrukcyjnym, ale nie jest dowodem na to, że cały zasilacz jest bardziej zaawansowany od AX1600i. To dwie różne kwestie. O tym decyduje cała platforma: topologia, sterowanie, projekt PCB, filtracja, dobór komponentów i sposób ich zestrojenia.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Gnaxyq napisał(a):

Nie podawaj mi odpowiedzi z AI.

Transformator planarny jest nowocześniejszym rozwiązaniem konstrukcyjnym, ale nie jest dowodem na to, że cały zasilacz jest bardziej zaawansowany od AX1600i. To dwie różne kwestie. O tym decyduje cała platforma: topologia, sterowanie, projekt PCB, filtracja, dobór komponentów i sposób ich zestrojenia.

Oczywiście że jest bardziej zaawansowany. 

Wymień mi to czego niema FUSION a ma AX1600i. I wcale nie chodzi mi o nowe gniazda do kart graficznych i zgodność z ATX3.1.

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano

Transformatory planarne to nic nowego.

Już mu kiedyś pisałem będą stosowane tam gdzie ma sens czyli w zasilaczach o dużej mocy.

Kolejnym przykładem była nowa konstrukcja FSP 2500W gdzie takowe transformaty są stosowane.

Opublikowano
8 minut temu, AMDK11 napisał(a):

Oczywiście że jest bardziej zaawansowany. 

Wymień mi to czego niema FUSION a ma AX1600i. I wcale nie chodzi mi o nowe gniazda do kart graficznych i zgodność z ATX3.1.

Nie. „Nowocześniejszy” i „bardziej zaawansowany” to nie są synonimy.

To nie jest kwestia, że AX1600i ma jakieś rozwiązania, których Fusion nie ma, albo odwrotnie. Są to jednostki porównywalne, ale XPG, mimo nowocześniejszych elementów, nie przebił AX1600i jako kompletnej platformy.

Na tym z mojej strony kończę off-top.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Gnaxyq napisał(a):

Nie. „Nowocześniejszy” i „bardziej zaawansowany” to nie są synonimy.

To nie jest kwestia, że AX1600i ma jakieś rozwiązania, których Fusion nie ma, albo odwrotnie. Są to jednostki porównywalne, ale XPG, mimo nowocześniejszych elementów, nie przebił AX1600i jako kompletnej platformy.

Na tym z mojej strony kończę off-top.

Transformator planarny jest o wiele bardziej zaawansowany niż tradycyjny zwój drutu na rdzeniu ferrytowym. Ale jest znacznie bardziej kosztowny w projekcie, ponieważ musi być to projekt pod platformę w tym przypadku cyfrową sterowaną przez 3 osobne procesory(AX1600i ma jeden procesor zarządzający całą topologią). Nie da się wziąć gotowego projektu planara i użyć w dowolnym zasilaczu tak jak tradycyjny transformator. 

27 minut temu, sideband napisał(a):

Transformatory planarne to nic nowego.

Już mu kiedyś pisałem będą stosowane tam gdzie ma sens czyli w zasilaczach o dużej mocy.

Kolejnym przykładem była nowa konstrukcja FSP 2500W gdzie takowe transformaty są stosowane.

FSP CANNON 2500 ATX3.1 nie ma transformatora planarnego i nie jest cyfrowy. Nawet w najmocniejszych jednostkach ATX FSP nie stosuje planarnego transformatora.

Jedynym zasilaczem ATX na rynku stosującym planar jest FUSION produkowany przez Deltę, która stosuje planar masowo(nie w ATX) ;) 

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano

Przykro mi, że tak bardzo uwierzyłeś marketingowi Fusiona, ale to nie zmienia faktów.

Transformator planarny nie wymaga cyfrowego sterowania ani kilku procesorów. To element magnetyczny. Cyfrowe sterowanie i transformator planarny to dwie niezależne kwestie. Transformator planarny może pracować zarówno z kontrolerem analogowym, jak i cyfrowym.

AX1600i wykorzystuje kilka programowalnych układów, dwa cyfrowe kontrolery zasilacza oraz mikrokontroler do monitoringu i komunikacji z iCUE.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Gnaxyq napisał(a):

Przykro mi, że tak bardzo uwierzyłeś marketingowi Fusiona, ale to nie zmienia faktów.

Transformator planarny nie wymaga cyfrowego sterowania ani kilku procesorów. To element magnetyczny. Cyfrowe sterowanie i transformator planarny to dwie niezależne kwestie. Transformator planarny może pracować zarówno z kontrolerem analogowym, jak i cyfrowym.

AX1600i wykorzystuje kilka programowalnych układów, dwa cyfrowe kontrolery zasilacza oraz mikrokontroler do monitoringu i komunikacji z iCUE.

Nigdzie nie napisałem że transformator planarny wymaga cyfrowego sterowania. Ale by wpełni wykorzystać możliwości transformatora planarnego wymagane jest sterowanie cyfrowe ponieważ planar może pracować z dużo wyższymi częstotliwościami. Najczęściej planarny transformator łączy się z sterowaniem cyfrowym. 

Ale skończymy ten temat i ewentualnie przejdźmy gdzie indziej. Tutaj jest o Zen6 a nie zasilaczach 😉

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, AMDK11 napisał(a):

Transformator planarny jest o wiele bardziej zaawansowany niż tradycyjny zwój drutu na rdzeniu ferrytowym. Ale jest znacznie bardziej kosztowny w projekcie, ponieważ musi być to projekt pod platformę w tym przypadku cyfrową sterowaną przez 3 osobne procesory(AX1600i ma jeden procesor zarządzający całą topologią). Nie da się wziąć gotowego projektu planara i użyć w dowolnym zasilaczu tak jak tradycyjny transformator. 

FSP CANNON 2500 ATX3.1 nie ma transformatora planarnego i nie jest cyfrowy. Nawet w najmocniejszych jednostkach ATX FSP nie stosuje planarnego transformatora.

Jedynym zasilaczem ATX na rynku stosującym planar jest FUSION produkowany przez Deltę, która stosuje planar masowo(nie w ATX) ;) 

Widziałem jakiś model 2500 lub 3000w, który miał planarne trzeba poszukać  poza tym nie ogarniasz tematu kompletnie. Planarne transformatory są używane od dawna w różnego typu przetwornicach również małej mocy i to nie jest nic drogiego w zakupie. Chinole je tłuczą od dawna ;) 

Znajdziesz je nawet w zasilaczach do ledów także nie podniecaj się :E

Poza tym sprawność nie jest stricte zależna, że to planarny transformator tylko z jakiego materiały wykonany jest rdzeń ;) Nie każdy transformator planarny ma sprawność na poziomie 98% ;)

Masz tutaj odpowiedź nie od AI :hihot: Tylko dla ludzi, którzy produkują elektronikę 

Applications where planar designs are particularly attractive include:

High‑density AC‑DC or DC‑DC modules requiring low profile magnetics, for example in 1U power shelves or compact EV chargers.

Designs where tight control of leakage inductance and capacitance is essential, such as resonant topologies, PSFB converters using leakage for zero‑voltage switching, or systems with strict EMC constraints.

High‑volume products where manufacturing repeatability of parasitics and losses is as important as electrical performance.

Edytowane przez sideband
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, sideband napisał(a):

Widziałem jakiś model 2500 lub 3000w, który miał planarne trzeba poszukać  poza tym nie ogarniasz tematu kompletnie. Planarne transformatory są używane od dawna w różnego typu przetwornicach również małej mocy i to nie jest nic drogiego w zakupie. Chinole je tłuczą od dawna ;) 

Znajdziesz je nawet w zasilaczach do ledów także nie podniecaj się :E

Poza tym sprawność nie jest stricte zależna, że to planarny transformator tylko z jakiego materiały wykonany jest rdzeń ;) Nie każdy transformator planarny ma sprawność na poziomie 98% ;)

To Ty dalej nie rozumiesz. Nigdzie nie pisałem że to unikalna technologia. Jest unikalna dla ATX. Delta masowo stosuje je w konwersji mocy dla centrów danych. Model Planara zastosowany w FUSION jest opatentowany i stosowany tylko w tym modelu. Żaden inny zasilacz ATX nie ma planarnego transformatora(tylko ATX). Czego tu nie rozumiesz?

Inni producenci zasilaczy ATX stosują tradycjny transformator ponieważ jest dużo tańszy w produkcji i implementacji a nie dlatego że lepszy.

W FUSION Planar jest integralną częścią tej pionowej płyty PCB(jest wdrukowany i przechodzi przez środek pionowej płyty PCB) z cyfrowym sterowaniem a projekt jest indywidualny od podstaw wyłącznie pod FUSION. 

Tradycyjny transformator zwojowy możesz parametrami dobrać do dowolnego zasilacza. 

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano

Akurat nie masz racji i radzę się doinformować w kwestii cen transformatorów planarnych. Dlatego też są stosowane w tańszych urządzeniach.

Na przykładzie przetwornicy 700W różnice w stratach konwencjonalne trafo - 6.1W strat, a planarny 3.8W. A teraz sobie policz jak to wpłynęło na ogólną sprawność. Dane skąd nie ważne wszystko znajdziesz w necie - wyniki emulacji.

Wraz ze wzrostem mocy rośnie trafo dlatego w przypadku ATX, który ma swój gabaryt ma sens stosowania tylko przy dużych mocach gdzie trafo/trafa zajmują coraz więcej miejsca.

Dalej nie dyskutuje bo nie ma sensu tym bardziej, że to temat o Zen6 ;)

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, sideband napisał(a):

Akurat nie masz racji i radzę się doinformować w kwestii cen transformatorów planarnych. Dlatego też są stosowane w tańszych urządzeniach.

Na przykładzie przetwornicy 700W różnice w stratach konwencjonalne trafo - 6.1W strat, a planarny 3.8W. A teraz sobie policz jak to wpłynęło na ogólną sprawność. Dane skąd nie ważne wszystko znajdziesz w necie - wyniki emulacji.

Wraz ze wzrostem mocy rośnie trafo dlatego w przypadku ATX, który ma swój gabaryt ma sens stosowania tylko przy dużych mocach gdzie trafo/trafa zajmują coraz więcej miejsca.

Dalej nie dyskutuje bo nie ma sensu tym bardziej, że to temat o Zen6 ;)

Jasne. Chyba nie chcesz mi powiedzieć że tradycyjne zwoje drutowe są droższe w produkcji niż wytrawiane wielowarstwowe PCB z miedzianymi ścieżkami zamiast drutu ;) 

Każdy zachwala to co ma a ja tylko szukałem AX1600i(nie jest produkowany) i znalazłem XPG FUSION 1600 ATX3.1, który jest bardziej zaawansowany technologicznie. Nie udało mi się znaleźć innej alternatywy a byłem bliski kupna SeaSonic TX-1600 ATX3.1 Noctua Edition ;) 

Po przeanalizowaniu rynku byłbym chory gdybym nie wybrał FUSION i jako entuzjasta jestem bardzo zadowolony :D 

Wybiorę coś innego jeśli będzie lepsze od FUSION ale póki co nic takiego nie znalazłem. 

Edit:

Jeśli mi pomożesz i wskażesz drogę który PSU jest lub będzie lepszy to będę Ci wdzięczny do końca życia :E

Tylko nie sugeruj zasilaczy ATX 3000-4000W bo to nie sztuka a tyle mocy nie potrzebuję. Chyba że konstrukcja będzie bardziej zaawansowana to rozważę ;) 

EDIT:

Co do kwestii podniecania się, nie ma to jak podawać przykład transformatora plenarnego do ledów czy innych chińskich urządzeń Szerloku :E

Kondensatory elektrolityczne i polimerowe Chiny też produkują w masowych ilościach a jedynie najlepsze są tylko i wyłącznie japońskie renomowanych marek ;) 

Planar nie równy planarowi a że ogólna zasada działania podobna nie czyni że te chińskie są lepsze i bardziej zaawansowane. Poza tym zależnie od projektu stosuje się różne planary.

Konstrukcja transformatora planarnego w FUSION to opatentowane rozwiązanie i konstrukcja wyłącznie pod FUSION ;)

Tłumaczenie tego co wkleiłeś z AI:

Cytat

Zastosowania, w których rozwiązania planarne są szczególnie atrakcyjne, obejmują:

Moduły AC-DC lub DC-DC o dużej gęstości mocy, wymagające podzespołów magnetycznych o niskim profilu – na przykład w półkach zasilających typu 1U czy kompaktowych ładowarkach do pojazdów elektrycznych.

Układy wymagające ścisłej kontroli indukcyjności rozproszenia i pojemności, takie jak topologie rezonansowe, przetwornice PSFB (wykorzystujące indukcyjność rozproszenia do przełączania przy zerowym napięciu) czy systemy podlegające rygorystycznym wymogom w zakresie kompatybilności elektromagnetycznej (EMC).

Produkty wytwarzane masowo, w których powtarzalność parametrów pasożytniczych i strat na etapie produkcji jest równie istotna, co parametry elektryczne.

Cytat

Sama idea transformatora planarnego (ścieżki miedziane na płytce zamiast nawijanego drutu) nie jest nowa – od lat stosuje się ją na masową skalę w zasilaczach przemysłowych, telekomunikacji czy serwerach typu Blade. Delta Electronics zmodyfikowała jednak tę technologię, aby stworzyć hybrydowy układ zintegrowany, przystosowany specyficznie do standardu konsumenckiego ATX.

Oto czym rozwiązanie z XPG FUSION różni się od typowych transformatorów planarnych:

1. Całkowita integracja z płytą główną (Brak osobnego modułu)

Standardowy planar: W większości urządzeń transformator planarny to gotowy, osobny komponent (mały "bloczek" z własną mini-płytką PCB i nałożonym rdzeniem ferrytowym), który wlutowuje się w płytę główną zasilacza jak każdą inną część.

W XPG FUSION: Delta zrezygnowała z osobnego komponentu. Uzwojenie pierwotne i wtórne transformatora są integralną częścią głównego, wielowarstwowego laminatu PCB zasilacza. Rdzeń ferrytowy przechodzi bezpośrednio przez wycięte otwory w głównej płycie urządzenia. Kiedy otworzysz zasilacz, na pierwszy rzut oka wydaje się, że transformatora w ogóle tam nie ma. [1]

2. Architektura "Direct-on-Die" z GaN FET

Standardowy planar: Zwykle prąd z tranzystorów kluczujących płynie do transformatora planarnego poprzez krótkie, ale wciąż osobne ścieżki lub połączenia pinowe na laminacie. [1, 2]

W XPG FUSION: Delta zintegrowała tranzystory z azotku galu (GaN FET) bezpośrednio na krawędzi struktury uzwojeń planarnych. Sygnał wysokiej częstotliwości trafia z klucza do transformatora w sposób bezpośredni. Eliminuje to nawet milimetrowe straty na rezystancji ścieżek łączących, co w standardowych planarach przemysłowych wciąż stanowi wyzwanie projektowe. [1]

3. Zintegrowana kontrola i sprzężenie z trzema MCU

Standardowy planar: Klasyczne planary pracują w obwodach sterowanych przez dedykowane, analogowe układy scalone (kontrolery PWM/LLC), które reagują na zmiany napięcia z pewnym opóźnieniem.

W XPG FUSION: Transformator współpracuje z cyfrową topologią LLC kontrolowaną przez trzy mikroprocesory (MCU). Procesory stale monitorują parametry magnetyczne i prądowe w czasie rzeczywistym, dynamicznie dostosowując częstotliwość pracy obwodu do zachowania idealnego punktu rezonansowego. Zapobiega to nasyceniu rdzenia ferrytowego przy gwałtownych skokach poboru mocy przez nowoczesne karty graficzne (obciążenia przejściowe do 200% mocy). [1]

4. Zaawansowane uwarstwienie przeplatane (Interleaving) pod wysokie Amperaże

Standardowy planar: W prostszych konstrukcjach warstwy miedzi układa się sekwencyjnie (np. całe uzwojenie pierwotne, potem wtórne), co przy wysokich prądach wywołuje silne zjawisko naskórkowości i bliskości (straty prądów wirowych).

W XPG FUSION: Ze względu na konieczność wygenerowania gigantycznego prądu (ponad 130A na linii 12V), Delta zastosowała niezwykle skomplikowany, opatentowany układ przeplatania mikro-warstw (ang. interleaved interleaved structures). Warstwy pierwotne i wtórne są wymieszane naprzemiennie na przestrzeni kilkunastu warstw laminatu z zachowaniem rygorystycznej izolacji. Pozwoliło to okiełznać temperatury bez stosowania wielkich, ciężkich radiatorów na samym transformatorze. [1]

Podsumowując: o ile zwykły transformator planarny to po prostu "płaski zamiennik tradycyjnego trafo", o tyle w XPG FUSION mamy do czynienia z wielowarstwowym, cyfrowo zarządzanym monolitem, gdzie płyta główna, klucze GaN i transformator stanowią fizycznie i elektrycznie jeden, spójny organizm.

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Ty myslisz nad tym co wrzucasz?? Dugi raz to samo ?? Czy juz pamiec wyparowala od alkoholu?? :hihot:

No tu jeszcze doszedł termin w tygodniach( jak komuś potrzebne to można nawet na dni przeliczyć). Ty awansowałeś z "supli" tutaj to widocznie spełniły swoją rolę... już nie podgrzewam atmosfery.

"The company claims up to 1.7 times the performance and 1.6 TB/s of memory bandwidth compared with the previous platform."

Btw jak się obawiasz to jestem tu zupełnie trzeźwy. Pytanie czy z tobą wszystko ok...

1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Czwartek to mały piątek. Co się chłopa czepiasz :E 

Z każdego takiego wpisu można coś wyłowić. Jak się nie interesuje tylko po nagłówkach leci to cóż...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, areczek1987 napisał(a):

A ci się biją w tym z błędnie zmyślającym ai...

Sztuczna inteligencja w wielu dziedzinach zmyśla, dlatego wszystko wymaga weryfikacji. Zapytałem AI o inne zasilacze ATX wyposażone w transformator płaski (planar); system wymienił trzy modele, które – jak się okazało po sprawdzeniu – nie miały nic wspólnego z technologią planarną. Następnie przeprosił za pomyłkę, wyjaśniając, że na podstawie opisów marketingowych automatycznie założył, iż wykorzystują one rozwiązania klasy serwerowej. :E

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano

@ITHardwareGPT

Ultra-realistic macro photograph of an AMD AM5 CPU socket on a premium white motherboard, highly detailed LGA contact pins with golden reflections, open retention frame, clean PCB traces, modern VRM heatsinks, shallow depth of field, dramatic studio lighting, photorealistic, 8K, extreme detail, professional product photography, crisp focus, cinematic composition, black background, subtle reflections, no CPU installed, no dust, high contrast, premium hardware aesthetic.

Opublikowano

@ITHardwareGPT Ja rozumiem że jest piątek i można balować ale żeby tak to spier*olić to tylko ty potrafisz. podam Ci wzór na AM5:image.thumb.png.986da8af37cd1588c3a8b598702e957a.png

to jest wzór am5 i masz do tego ten prompt: A futuristic AMD AM5 CPU socket glowing with blue and orange energy, thousands of microscopic golden LGA contacts, cyberpunk motherboard design, illuminated PCB traces flowing like circuits, cinematic volumetric lighting, ultra-detailed macro, photorealistic, 8K, unreal engine quality, science fiction technology, floating particles, dark background, highly reflective metal surfaces, masterpiece, hyperrealistic.

Opublikowano
Godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

Pytanie czy z tobą wszystko ok...

Ja nie dubluje postow wiec jak najbardziej ok ;) No i watek jest o desktopowych cpu wiec tym bardziej nie ma znaczenia zglebianie jakiegos tygodnia bo nikogo to nie obchodzi.

Opublikowano
W dniu 18.06.2026 o 15:52, leven napisał(a):

p.s. muszę spytać, bo mnie to nie daje spokoju: po grzyba masz w secie zasilacz 1600Wat za 2500zł ? :E 

Przypadkowo kupiłem z Amazon na samą premierę w fajnej cenie 1999 PLN :D PSU został wysłany bezpośrednio od Noctua Austria.

W mojej ocenie patrząc okiem elektronika hobbysty to zasilacz jest najważniejszym elementem całego PC, a tutaj mamy absolutną topkę pod względem przemyślanej konstrukcji PCB i użytych podzespołów, części elektronicznych. 

W sumie i tak miałem z tyłu głowy zakup nowego power supply ;) (posiadałem Seasonic Prime titanium 750W)

Opublikowano (edytowane)

offtop mobile:

https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-500-medusa-point-zen6-10-core-chip-leaked-score-now-28-above-zen5-hx-370

"Compared with Geekbench’s current Ryzen AI 9 HX 370 averages, the Medusa Point sample scores 28% higher in single-core and 24% higher in multi-core. Against the 10-core Ryzen AI 9 365, the differences increase to approximately 35% and 33%, respectively.

Source: VideoCardz.com

Edytowane przez Phoenix.