Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Są takie walki z bossami, które zostają w głowie na długo - czy to przez klimat, muzykę, design przeciwnika, czy sam poziom trudności.

Dla mnie jednym z takich starć było:

• The Nameless King - Dark Souls 3 
    To jeden z najlepszych bossów w DS3 pod względem zarówno gameplayu, jak i klimatu. Świetny design.
  • Senator Armstrong - Metal Gear Rising: Revengeance
    "Nanomachines, son.” Ten boss to szczyt absurdu i epickości jednocześnie. Sztuczny, przesadnie napakowany polityk, który walczy wręcz, a wszystko podkręca świetny soundtrack.
  • Genchiro Ashina - Sekiro
    Pierwsza ściana gdy gra mówi do gracza: "sprawdzam" i brutalnie weryfikuje skill czy jesteśmy godni dalszej gry. :D
  • God of War 3 to istna perełka, jeśli chodzi o epickie walki z bossami. Cała gra to jeden wielki mortal kombat z bóstwami. Można wymienić starcia z Posejdonem, Kronosem, Heliosem czy finałową walkę.
  • Hyperion - Returnal. Nie był to przesadnie trudny boss fight, ale bardzo podobał mi się cały klimat i muzyka, jaka temu towarzyszyła. 

tumblr-e7fee33b2177eb2a05e9363c08b0aed3-

Nie pamiętam ile razy musiałem powtarzać walkę, ale ulga była niesamowita. :E 

Final Fantasy XVI - większość walk z Eikonami, banalne gameplayowo, ale skala i epickość jest niesamowita. 

Z pozostałych: finałowa walka Octopath Traveler 2, Mantis Lords z Hollow Knight i Simone z NieR: Automata

Jakie walki zapadły Wam najbardziej w pamięć?

Edytowane przez Jaycob
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie mogę powiedzieć konkretnie, bo będzie to ogromny spoiler. :E Nier Automata ending E, mało kto umie tak dobrze wykorzystać gry jako nowe medium, a bez kontekstu to nie ma zbytnio sensu. ;) 

Jeśli chodzi o samo widowisko, to oczywiście MGR:R, szczególnie przez genialną parodię walki z senatorem, gdzie nie musieli zmieniać wielu linii dialogowych. :E Nastrojem walka z Samem i Mistral to pewnie jest pozostałość podium. 
Mechanicznie to Sekiro najbardziej zapadło mi w pamięci, choćby z tym wielkim rycerzem, przez komedię i ciekawe rozwiązanie bossa... Ale taniec walki najlepszy był z różnymi wersjami
Genichiro Ashina i ostatnim bossem, choć wielka małpa też była fajna.
Gdyby nie to, że przestały mnie bawić FPSy, to podałbym przykład walki w jaskiniach z utworem Vortal Combat w HL2:EP2 oraz ostatnią walkę... Również Black Messa przed wejściem do portalu, gdzie kończyła się wersja sprzed dodania XEN. 

Oh, jako fanserwisowa walka wygrywa u mnie MGS:4, gdzie połączyli główne motywy muzyczne z gier w ostatniej walce na szczycie "łodzi". Przez cutscenki skończyłem to późno w nocy, a niech cię Kojima. :E 

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1
Opublikowano

Senator Armstrong topka. Wkurwiająca, wieloetapowa, długa walka - spokojnie ponad pół godziny. Ostateczny egzamin, jak nie opanowałeś do perfekcji mechaniki miecza, to dupa zbita. Żaden inny boss, nawet z soulslajków, nie zalazł mi tak za skórę. 

Dam jeszcze Zaveida z Tales of Zestiria za fantastyczny battle theme. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Odkurzacz centralny z It takes two :rotfl2:

Całkiem kreatywna walka, jak zresztą cała gra. Nie mogę się doczekać następnej produkcji tego studia. 

25 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Nier Automata ending E

Damn, zapomniałem o tym. :D Nigdy nie udało mi się tego ukończyć. Nie wiem w ogóle, to jest możliwe.:hmm:

19 minut temu, Lypton napisał(a):

Dam jeszcze Zaveida z Tales of Zestiria za fantastyczny battle theme. 

Nie grałem, ale OST me gusta. 

25 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Jeśli chodzi o samo widowisko, to oczywiście MGR:R, szczególnie przez genialną parodię walki z senatorem, gdzie nie musieli zmieniać wielu linii dialogowych

Ja zawsze miałem bekę, bo przypominał mi polskiego premiera. :E 

Edytowane przez Jaycob
Opublikowano

Lady Maria of the Astral Clocktower (Bloodborne)

Nie był to jakoś przesadnie trudny boss z BB ale ja zawsze miałem problemy z szybkimi przeciwnikami. Wprowadzenie do walki oraz klimat był epicki. Tłukła mnie niemiłosiernie, dopiero po kilku podejściach pokapowałem się, że można ją stopować pistoletem i zadawać silne ataki.

tumblr_o50w76oyve1sljcbwo2_r1_540.gif

Sister Friede and Father Ariandel Boss (Dark Souls 3)

Mroczny klimat i mega zdziwienie, że walka składa się z trzech faz.

1*cZ7S0K16OkAGspi1Yq9VdA.gif

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Jaycob napisał(a):

Damn, zapomniałem o tym. :D Nigdy nie udało mi się tego ukończyć. Nie wiem w ogóle, czy to jest możliwe.:hmm:

Musisz to przejść przy połączeniu z internetem, bo właśnie to jest dodatkowo wykorzystane i pięknie pasuje do pętli wydarzeń, z której chce się wydostać "gra". ;) Wcześniej przy połączeniu po prostu zostawia Ci wraki androidów innych graczy oraz twoje śmierci trafiają do sieci. Również twoja "postać" będzie dostępna w ostatniej "walce" dla innych, jeśli wybierzesz coś, o ile dobrze to zrozumiałem :E 

Opublikowano

Troche z innej beczki. U mnie last boss na poziomie mythic w WoW. Kil'Jaeden, Jaina, Sylvanas itd. Żadna gra soulslike nie ma podejścia, głównie przez to, że w zasadzie bezbłędnych musi być 20 osób przez 15-25 minut walki, minimum 500+ prób, setki godzin zeby ograc mechanikę, a przed tym tygodnie ubierania się, no i ograniczony czas, bo zebrać ekipe to zazwyczaj max. 3 razy w tygodniu na 4 godz. RAID. Także jak ktoś piszę, że to samograj bo addony, poradniki itd. to już wiem, że typ nie ma pojęcia o czym mówi. Stare dzieje, dziś już nie ma czasu na takie wyzwania :D

• Like 1
Opublikowano

7536589-3542661656-66334.gif

Sama walka nie była zbyt trudna ale ten klimat no i niespodzianka, że pojawił się właśnie ON i to na tak wczesnym etapie gry oraz puszczenie oczka do fanów, kiedy Bane wypowiada słowa "I will break you" - sztos :D 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Heh, kto nie miał włączonego PhysX w tej walce, czy ogólnie w grze niech żałuje. :E Był to główny powód, dlaczego kupiłem swego czasu używanego gtx1660ti, a nie rx5600xt. Eh, szkoda że nie robią już takich "małych" detalicznych gier, tylko te wielkie, otwarte krowy, gdzie to prawie jedno i to samo, najczęściej bez pomyślunku. 
W Arkham City lubiłem bawić się na arenach, ale to nie liczy się jako boss.

• Upvote 2
Opublikowano

To chyba mój najgorszy sen... 3 dni, lista ataków na kartce jak i uników przed nimi, momenty kiedy zostawało mu 1hp i się ginęło... Na razie nikt więcej krwi mi nie na psuł w grach from. Myślę że z nazwy go wymieniać nie trzeba :) 

cfad1796541157e84aa0cf58714b27d523400a94

4 godziny temu, ghostdog napisał(a):

Sister Friede and Father Ariandel Boss (Dark Souls 3)

Mroczny klimat i mega zdziwienie, że walka składa się z trzech faz.

1*cZ7S0K16OkAGspi1Yq9VdA.gif

Pamiętam moment kiedy rzuciłem pada po drugiej fazie, zadowolony że to już koniec a tu 3 faza a ja bez estusów :D 

• Like 2
Opublikowano
10 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Heh, kto nie miał włączonego PhysX w tej walce, czy ogólnie w grze niech żałuje.

Yep. To była technologia, która robiła wrażenie. Dla mnie dużo większe niż dzisiejsze RT. 

Godzinę temu, lamparcicho napisał(a):

Faktycznie, ta walka w Arkham City była imho jedną z lepszych i ciekawszych :) 

Warto też wspomnieć o Strachu na Wróble z jedynki i tym pierwszym starciu po odwiedzeniu kostnicy jeśli dobrze pamiętam :D 

Zawsze to coś ciekawszego niż standardowe oklepywanie bossów po mordzie tak długo aż padną.:D 

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Edit. Bardziej jako ciekawostka odnośnie wyjątkowych bossów...
Oh, Boss w Drakengard 3, w zakończeniu najbardziej ostatnim ze wszystkich był upierdliwie wyjątkowy... Nie przechodziłem go, bo to mini gra rytmiczna, gdzie wygaszają ekran na koniec i musisz wyczuć na czują po dźwieku..., to już przesada :E Tylko Yoko Taro może coś takiego robić.

Tak samo jak demoniczne wielkie bobasy w Drakengard 1, w ukrytym zakończeniu... Akurat w zespole twórców było kilka świeżo upieczonych ojców, więc pomyśleli "czemu nie?".

Opublikowano

Z jeszcze nie wymienionych:

każdy boss z Astro Bot: Rescue Mission. VR zapewnia zupełnie nowe doznania.

Cleric Beast z Bloodborne. Do tej pory pamiętam przeraźliwe krzyki bestii i epicką muzykę.

Olgierd z Wiedźmina 3. Strasznie klimatyczne starcie.

• Like 1