Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam w budzie od piątku 

minimalna wartość obrotów to 1400 co niestety w tym modelu nie gwarantuje ciszy. Słychać wyraźny szum tak, że o ile UV jesteś w stanie ogarnąć to z hałasem nie zrobisz nic

Opublikowano (edytowane)

@VRman Wystawiłem ją za tyle co kupiłem rok temu czyli ~2750zł, tyle, że za zakup miałem jeszcze 200zł do wydania w ME.
Podsumowując, miałem przez rok GPU na poziomie RTX 5070 za darmo i jeszcze zarobiłem 200zł :)

No ale gdybym kupił w tamtym czasie coś pokroju 7800XT czy 7900GRE dzisiaj byłbym w plecy dlatego mimo sympatii do czerwonych i naprawdę konkurencyjnych produktów znowu postawię (niestety) na zielonych...

Edytowane przez Lameismyname
  • Thanks 1
Opublikowano
21 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Tornado3 Dobrze wiedzieć. A jak temperatury w idle i stresie? Wrzuć może jakieś zrzutki z GPU-Z bo jestem ciekaw.
No i jak zgadnę, to cewki cichutkie jak to w Inno3d?

daj znać czy chcesz jakiś dłuższy test

tak wygląda UV po jednym przelocie SteelNomad 0.925v - 2850mhz (na tych parametrach cewek nie słychać wcale)

w idle jest jakieś 30-35 stopni

Jeszcze odnośnie tych wentylatorów to ja mam otwartą budę na biurku i słyszę dosłownie wszystko dlatego zwracam uwagę ;) wcześniej miałem strixa 3070 i tam było cicho poza cewkami :D 

NO7KaKS.png

Opublikowano

@Tornado3 Jakbyś mógł puścić na fabrycznych ustawieniach smarka jestem ciekaw co wypluje GPU-Z.
No i jak z cewkami na fabryce, albo w scenariuszach gdzie jest dużo FPS?

Ja mam budę zamkniętą na biurku ale siedzę w półotwartych słuchawkach więc tak naprawdę pewnie miałbym Ventusa i też by było (chociaż bez przesady...).
W MSRP są 4 modele - ASUS Prime (tutaj chłodzenie spoko ale często można trafić piszczące cewki), MSI Ventus (piekarnik ale chociaż cewki spoko), Inno3d X3 (jak wyżej) no i Windforce (ponoć lepszy od Ventusa ale gorszy od ASUSa, nie wiem jak względem Inno3d no i z cewkami pewnie lotto).

Drogą dedukcji odpuściłem radeony 7xxx i starsze (bo bez sensu), z nowych to może 9070XT miałby w moim przypadku JAKIŚ sens ale ceny to chory sen.
Z zielonych odpuściłem wszystko poniżej 4070ti SUPER(i starsze). 4070tiS ciężko znaleźć w ludzkim pieniądzu i jednak last gen. 5070 w moim przypadku bez sensu, 5070ti jest w sam raz ale jak najbliżej MSRP stąd pomysł na Inno3d, bo Ventusa i Windforce nie chce, ASUSa za cewki podświadomie też i najrzadziej się pojawia. Modele premium mnie nie interesują bo dopłata nie jest współmierna, a 5080 od 6k w górę dla mnie trochę OVERKILL.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

UPDATE: Sprzedałem RTX 4070S, muszę coś kupić bo zostanę bez karty, a nie chce jak debil siedzieć na lapku. Do jutra podejmę decyzję... raczej skłaniam się ku 5070ti.
Jak komuś się rzuci w oczy jakaś ciekawa okazja to proszę się podzielić :)

Właśnie miałem Ci odpisywać na ten post, że boli Cie brak 16GB Vramu, a tu już karta sprzedana :P Żebyś sobie na razie tym głowy nie zawracał, bo do 1440p tak karta Ci wystarcza bez problemu. Ewentualnie poczekał spokojnie nawet te kilka miesięcy jak ceny za przyzwoite modele, czy to czerwonych i zielonych w końcu zrobią się normalne i wtedy wymienił. Może się sam skuszę i też mnie tak korciło jak Ciebie, ale na razie starcza mi do wszystkiego i głupio by mi było sprzedawać, bo gram dość mało ostatnio i przeszedłem na niej od zakupu dopiero 5-6 tytułów, zaraz lato w które prawie nie gram, więc na jesień pomyślę. Ale jak sprzedałeś za tyle za ile kupiłeś to czemu nie. Na dzień dzisiejszy 5070Ti w przyzwoitej wersji to 4400-4500zł. Ventusa nawet jak by był w cenie mrsp w życiu bym nie kupił.

9 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Drogą dedukcji odpuściłem radeony 7xxx i starsze (bo bez sensu), z nowych to może 9070XT miałby w moim przypadku JAKIŚ sens ale ceny to chory sen.
Z zielonych odpuściłem wszystko poniżej 4070ti SUPER(i starsze). 4070tiS ciężko znaleźć w ludzkim pieniądzu i jednak last gen. 5070 w moim przypadku bez sensu, 5070ti jest w sam raz ale jak najbliżej MSRP stąd pomysł na Inno3d, bo Ventusa i Windforce nie chce, ASUSa za cewki podświadomie też i najrzadziej się pojawia. Modele premium mnie nie interesują bo dopłata nie jest współmierna, a 5080 od 6k w górę dla mnie trochę OVERKILL.

Ciekawe, czy te dwa 4070Ti Super za 2500zł to nie wałek, jedna z Xkomu ma tylko 6 miesięcy :hmm:

https://www.olx.pl/d/oferta/asus-dual-geforce-rtx-4070-ti-super-oc-edition-16gb-CID99-ID14OxPw.html#984978352

https://www.olx.pl/d/oferta/gigabyte-rtx-4070-ti-super-gaming-oc-16gb-CID99-ID14OvGA.html

Edytowane przez skunRace
Opublikowano
4 minuty temu, skunRace napisał(a):

A ja tak upgrade'uję dla sportu. Nie to, że mi czegoś zabrakło tylko spróbowałby czegoś nowego ;)
A z olx mam zasadę - mogę tam sprzedawać ale nie kupuję drogich rzeczy.
Te ogłoszenia śmierdzą wałkiem. Pierwsze miało sporo wejść i widać ktoś te wejścia zresetował.
Ja zawsze wchodzę na inne przedmioty sprzedającego - jak ma tylko jeden (ten) w okazyjnej cenie to automatycznie mnie odrzuca.
Najchętniej GPU kupiłbym ze sklepu z gwarancją na siebie, chociaż w pewnych scenariuszach jestem w stanie się złamać.

• Upvote 1
Opublikowano
45 minut temu, Lameismyname napisał(a):

A ja tak upgrade'uję dla sportu. Nie to, że mi czegoś zabrakło tylko spróbowałby czegoś nowego ;)
A z olx mam zasadę - mogę tam sprzedawać ale nie kupuję drogich rzeczy.
Te ogłoszenia śmierdzą wałkiem. Pierwsze miało sporo wejść i widać ktoś te wejścia zresetował.
Ja zawsze wchodzę na inne przedmioty sprzedającego - jak ma tylko jeden (ten) w okazyjnej cenie to automatycznie mnie odrzuca.
Najchętniej GPU kupiłbym ze sklepu z gwarancją na siebie, chociaż w pewnych scenariuszach jestem w stanie się złamać.

Ja też zawsze nowe kupuje, ale sprzedałem już wiele podzespołów i nie tylko na OLX i zawsze tylko i wyłącznie odbiór osobisty i sprawdzenie u siebie na miejscu. Jakbym miał coś kupować to tylko w ten sposób, lub jak wystawi na Allegro ;)

Opublikowano

@Tornado3 2k RPM to już trochę bieda. Wentylatory Inno3d są dosyć ciche ale bez przesady. Chociaż po UV zacnie a ja tam wymagający nie jestem. Muszę się z tym przespać.
Jedno jest pewne, już zdecydowałem na 100%, że to będzie 5070ti tylko jeszcze waham się jaki.

@skunRace Ja to raczej nówki po okazjach. Ew. jak już to może jakieś allegrolokalnie dla bezpieczeństwa.
Na olx raczej bym GPU nie kupił, chyba, że od kogoś sprawdzonego ew. jakieś tanie GPU za parę stów na ryzyku.

Opublikowano

przy takich konstrukcjach UV jest wręcz konieczny. Na stock tylko masochista będzie tego używał. Ja jeszcze się zastanowię czy ta karta zostanie ze mną, ale raczej pójdzie zwrot i oczekiwanie na spadek cen czegoś sensownego

Opublikowano

@Tornado3 Tylko co? Skoro masz 5070ti to pewnie założenia miałeś podobne do moich... jedynie możesz zmienić na lepszy model 5070ti albo szarpnąć się np. na 5080.
Reszta opcji jest raczej do dupy, chyba, że jakaś mega okazja na wysokie modele 4xxx. Tej karcie na pewno pomógłby termopad PTM na rdzeń... na moim 4070S zrobiło dużą różnicę.

@ShaDow_Pro Zotac i Inno3d to ten sam producent (PC Partner). Mój próg bólu to ok. 1k złotych względem sprzedanej 4070S (~2750 ziko) więc MSRP 5070ti pasuje tu jak złoto ;)

Opublikowano

:E -> to moja reakcja na Twoją sprzedaż 4070s :E 

To już zamiast tego missing ROPs 5070ti szukałbym 4080s albo nawet zwykłego 4080. Zupełnie i całkowicie omijałbym blackwella dopóki nie ogarną chociaż tematu ropsów i cen :E 

Opublikowano

@cruzier Budżet 3500-4500zł jakoś tak, chociaż im bliżej dolnej granicy tym lepiej. Założenia - nie kupić GPU na poziomie 4070S lub podobnym (chcę poczuć jakiś przeskok w górę). Znowu 5080 za 6k to dla mnie już absurd.
5070ti za ~MSRP byłoby OK. Jakby się pojawił ASUS Prime to łyknę chociaż nie lubię tej marki, to może się bez piszczących cewek trafi.

2 minuty temu, Qrdello napisał(a):

:E -> to moja reakcja na Twoją sprzedaż 4070s :E 

To już zamiast tego missing ROPs 5070ti szukałbym 4080s albo nawet zwykłego 4080. Zupełnie i całkowicie omijałbym blackwella dopóki nie ogarną chociaż tematu ropsów i cen :E 

Właśnie chcę nowe generacje 5xxx/90xx z czystej ciekawości, chociaż na chwilę obecną raczej radeon mało prawdopodobny.

Opublikowano

No to tam nie ma zupełnie nic ciekawego, prócz nowych świecidełek na obudowie :> no ale jak koniecznie chcesz to tylko 5070ti - znowuż za taką kasę, to się spokojnie kupuje 4080, a może i super - i tutaj bierzesz pewniaka z wszystkimi ropsami i raczej w niezłej wersji. 4,5k za 5070ti to pewnie ventus wskoczy :E 

Opublikowano

@Qrdello za 4300zl w VIst jest Inno3d X3, od kolegi z forum za 4k ale znowu xkom ma politykę przechodzenia gwarancji z czapy. Jest też ten Zotac o którym była wzmianka w tym wątku za 4,5 i to chyba max co rozważam. Gdyby 9070XT dało się trafić za ok. 3,2k to też bym pomyślał ale nie drożej.

• Upvote 1
Opublikowano

Jestem na takim etapie jak Ty. Ja jednak rozważań tylko Rtx'a... nie dla tego że jest lepszy czy gorszy... Po prostu spełniam swoje marzenie. Gdybym kupił rx'a ... pewnie nie byłbym do końca zadowolony i z takim niedosytem spoglądał bym na niego w obudowie. Zobaczymy ... w poniedziałek najprawdopodobniej opłacę Gaming OC... 

Opublikowano
48 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Qrdello za 4300zl w VIst jest Inno3d X3, od kolegi z forum za 4k ale znowu xkom ma politykę przechodzenia gwarancji z czapy. Jest też ten Zotac o którym była wzmianka w tym wątku za 4,5 i to chyba max co rozważam. Gdyby 9070XT dało się trafić za ok. 3,2k to też bym pomyślał ale nie drożej.

Co bys nie kupił ( do 4k) to raczej rozczarujesz sie wydajnoscią. Ewentualnie 4080Super. Jakby to był 5080 w cenie 4500 to wtedy byłbyś zadowolony z przeskoku wydajnosci +50%, a tak to bedzie słabo. Jednakże jakbys trafił 3800-3900 jakiegos dobrego 5070Ti to jeszcze można powiedzieć, że dobry wybór, bo dużo nie stracisz 1000zł, a FPS bedzie troche lepszy i nowka na gwarancji. To jest jednak dołożenie 40% do ceny za około 30% wydajnosci. 

Opublikowano
10 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@cruzier nvidia ma 2 ważne zalety - nie traci tak na wartości i łatwiej sprzedać. Gdybym rok temu kupił rx zamiast 4070s straciłbym ileś stowek. Tak jestem 2 do przodu. Magia. Myślałem że takie roszady to tylko za czasów crypto a tu psikus.

@maxmaster027 ja tylko 1440p jak coś. Jutro zdecyduje i zamówię.

No ok, do 1440p to 5070Ti jest aż nadto.

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

No ok, do 1440p to 5070Ti jest aż nadto.

Zgadzam się... Szukam też 4070 Ti ... Jednak wśród kart używanych niestety nigdy nie wiadomo na co się trafi. Kupiłem 4070 super od Zotaca za 2400 ( sierpień 2024 ) . Karcie coś było - przycinało ją w benchmarkach. Od tamtej pory z dużym dystansem patrzę na używki.