Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, michaelius33 napisał(a):

Nie wiedziałem, że centrowcy zdejmują krzyże w ratuszu :E To chyba jakaś nowa definicja.

Rozdział państwa od kościoła jest lewicowy? A jak by ten krzyż zdmuchnęli gaśnicą, to by to było prawicowe?

Opublikowano

Mnie w zasadzie dziwi głównie wynik Mentzena i Brauna na Śląsku. Wystarczyło obiecać powrót do węgla i nagle śląska tożsamość, konkretniej ustawa o języku śląskim, przestała być ważna :) Jeden i drugi stwierdzili, że też nie podpisaliby ustawy o języku śląskim. Natomiast model gospodarczy jaki proponuje np. Mentzen przecież prowadziłby do prywatyzacji kopalni, bo w końcu udział państwa miałby być ograniczany, co w praktyce prowadziłoby i tak do dużych zmian w górnictwie i utraty wielu etatów. Tylko tego już co niektórzy nie zrozumieją.

Dlatego dziwią mnie ich dość wysokie wyniki na Śląsku. 

Opublikowano
1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

Mnie w zasadzie dziwi głównie wynik Mentzena i Brauna na Śląsku. Wystarczyło obiecać powrót do węgla i nagle śląska tożsamość, konkretniej ustawa o języku śląskim, przestała być ważna :) Jeden i drugi stwierdzili, że też nie podpisaliby ustawy o języku śląskim. Natomiast model gospodarczy jaki proponuje np. Mentzen przecież prowadziłby do prywatyzacji kopalni, bo w końcu udział państwa miałby być ograniczany, co w praktyce prowadziłoby i tak do dużych zmian w górnictwie i utraty wielu etatów. Tylko tego już co niektórzy nie zrozumieją.

Dlatego dziwią mnie ich dość wysokie wyniki na Śląsku. 

Młodzi na Śląsku mają w dupie kopalnie :) 

Opublikowano (edytowane)

2 minuty temu, Totek napisał(a):

Spora część głosujących na Memcena może pójść zagłosować na zlość Tuskowi :hihot: 

Ja najprawdopodobniej w ogóle nie idę na 2 turę. Najbardziej to chciałem zobaczyć w tych wyborach jak obrotowy klaun się wywali i sobie ten głupi łeb rozwali. Zadanie wykonanie :E

Edytowane przez Michaelred
Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Zdecydowanie mniej płaczu niż prawica w październiku 2023. Jadacie już pizzę? Czy dalej pizza jest lewacka? :rotfl2:

Po wyborach samorządowych w 2014 Kaczyński krzyczał z mównicy o fałszerstwie. Potem 2 kadencje rządzili i winnych nie znaleźli.

Opublikowano
6 minut temu, Kaczkofan napisał(a):

Mentalność chłopa pańszczyźnianego w tym kraju nie zginie, stąd też ludzie tak bardzo kochają głosować na ludzi pokroju Batyra. Miłego poniedziałku i do "napisania" za 2 tygodnie :) Stary komuch pozdrawia, szkoda nerwów na to.

bo polacy wola schabowego od świerszcza   i od klałnow     wystarczy ze mamy juz klałnow w postaci tuska lokaja     niemcy beda nam tworzyc  ustawy  tusk zatwierdzac a  trzaskowski je podpisywac  https://www.youtube.com/watch?v=D9Apl6aRavg

Opublikowano
1 minutę temu, 209458 napisał(a):

Po wyborach samorządowych w 2014 Kaczyński krzyczał z mównicy o fałszerstwie. Potem 2 kadencje rządzili i winnych nie znaleźli.

Elektorat PiS-u puszcza płazem takie kłamstwa. Dla nich to co mówi Kaczyński jest niemal święte. I to jest ta najważniejsza różnica kulturowa między plemionami PiS/PO. 

Opublikowano
18 minut temu, Badalamann napisał(a):

Też. Pisałem o tym. Miała byc ostra i intensywna dePiSyzacja a póki co wyszło marnie.

Bez prezydenta po swojej stronie dePiSyzacja i tak nie udałaby się.

20 minut temu, Badalamann napisał(a):

Miała być aborcja na żądanie i związki partnerskie a do dziś wyszło niewiele(powiedzmy zakaz dla prokuratury by ścigać za to, ale nic oficjalnego). Tak wiem "bo 3D", ale nadal to koalicja nie dowiozła.

Hamulcowym w tych sprawach okazał się być PSL. Błąd jaki popełnili, to zamiast od razu przywrócić kompromis aborcyjny i potem próbować liberalizować aborcję, to chcieli od razu liberalizować aborcję, przy dekryminalizacji wyszło szydło z worka i przez PSL oraz nieobecność kilku posłów z KO jak i też przez Giertycha, który się umyślnie wstrzymał od głosu to nie przeszło i od tej pory czekają na to, żeby Prezydentem został Trzaskowski.

23 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Hołownia miał dobre show, ale tuz po wyborach parlamentarnych. Znudziło się. A może właśnie też nie potrafili tego show utrzymać w społecznościowych.

Owszem, z początku było bardzo ciekawe, lecz z czasem faktycznie tracili impet.

25 minut temu, Badalamann napisał(a):

Do ewentualnego końca koalicji najmniej 2,5 roku, także tu spokojnie.

Dlatego również myślę, że nawet jak przegrają bitwę o pałac, to będą próbować rządzić do następnych zgodnych z planem wyborów parlamentarnych.

Opublikowano

Jest jakiś sondaż robiony na dużej próbie przy okazji exit polla na temat drugiej tury, oprócz tego który robiła republika? Tzn, pytali tych samych ludzi którzy dawali wyniki do exit polla, co zrobią w drugiej turze.

Opublikowano
1 minutę temu, aerial napisał(a):

Jest jakiś sondaż robiony na dużej próbie przy okazji exit polla na temat drugiej tury, oprócz tego który robiła republika?

Tam Nawrocki niedoszacowany i nawet nie mało.

Opublikowano
1 minutę temu, aerial napisał(a):

Jest jakiś sondaż robiony na dużej próbie przy okazji exit polla na temat drugiej tury, oprócz tego który robiła republika? Tzn, pytali tych samych ludzi którzy dawali wyniki do exit polla, co zrobią w drugiej turze.

IPSOS też pyłał było chyba 44 do 42 dla Trzaskowskiego. A więc dużo niezdecydowanych, albo nie chcieli powiedzieć.

Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Elektorat PiS-u puszcza płazem takie kłamstwa. Dla nich to co mówi Kaczyński jest niemal święte. I to jest ta najważniejsza różnica kulturowa między plemionami PiS/PO. 

PO robi dokladnie to samo. I ma dokladnie takich samych fanatykow ktorzy przyjmuja tylko wygodne fakty. To zaden argument

Opublikowano
3 minuty temu, Michaelred napisał(a):

Ja najprawdopodobniej w ogóle nie idę na 2 turę. Najbardziej to chciałem zobaczyć w tych wyborach jak obrotowy klaun się wywali i sobie ten głupi łeb rozwali. Zadanie wykonanie :E

Mnie czeka druga tura pracy w komisji, czyli czemu nie. Diety chyba będzie 75% z pierwszej tury. Wczoraj poszło sprawnie i przyjemnie, bo koło 00:00 mogliśmy już wracać do domów. Głosujący tylko się awanturowali, że karty to oszustwo, bo prawy górny róg jest ucięty :E Pokazywaliśmy im, że to na nakładki Braille'a, ale wiedzą lepiej.

Opublikowano
4 minuty temu, aerial napisał(a):

Jest jakiś sondaż robiony na dużej próbie przy okazji exit polla na temat drugiej tury

Chyba nie ma, nawet gdyby był nie miałby sensu. Czekaj na normalny sondaż cati ze znajomością przez respondentów wyników pierwszej tury.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Kolejne staty z dupy, znowu beda rysowac rzeczywistosc na nowo, wymyslajac jakies 55-58% na Rafala. Zdecyduje 1-1,5%, robcie screeny. 

jak mam na poważnie brać takie wypowiedzi, skoro nawet nie potraficie czytać tego co jest napisane.

Ten wykres nie przedstawia rozkładu głosów, tylko SZANSĘ na wygraną. Z resztą wypowiedzi się zgadzam, Rafau o ile wygra to na żyletki.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, huudyy napisał(a):

Ten wykres nie przedstawia rozkładu głosów, tylko SZANSĘ na wygraną.

Dokładnie, warte odnotowania jest to, że do tej pory Polymarket celnie przewidział zwycięzcę poszczególnych wyborów, które obserwują. Wygraną Trumpa wcześniej trafili. W Rumunii na ostatniej prostej zmienił się faworyt oraz końcowa wygrana Dana i też to trafili.

Zobaczymy co tu przewidzą w Polsce, niewykluczone, że będzie utrzymane większe prawdopodobieństwo wygranej Trzaskowskiego jak i również niewykluczone, że w pewnym momencie będzie mijanka i faworytem stanie się Batyr i końcowo te wybory według nich wygra i to trafią.

Edytowane przez Spl97
Opublikowano
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

mapandowód.jpg

Elektorat KO się wykrusza po kłamstwach przedwyborczych. 

Zwłaszcza że żółta kartka dla rządu to właśnie brak fanatyzmu, tylko analiza. A beton PiS to zawsze beton. 30% dla kandydata bez idei, bez programu, wyciągnięty z szafy. Piękne samo zaoranie prawej strony która mówi że KO to beton :E 

Opublikowano
Godzinę temu, huudyy napisał(a):

Art.  10.  [Świeckość państwa]
1.  Rzeczpospolita Polska jest państwem świeckim, neutralnym w sprawach religii i przekonań.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/gwarancje-wolnosci-sumienia-i-wyznania-16793119/art-10

Konstytucja to dla Ciebie lewica?

Już wstawiałem obrazek jak lewica "przestrzega" konstytucji :) 

Godzinę temu, Spl97 napisał(a):

To w przyszłości będzie tak, że jeśli ponownie PiS dopchnie się do władzy, to władzy w tym kraju nie oddadzą na długie lata i to też się stanie przy udziale Konfiarzy, którzy tego nie widzą i wolą udawać, że nie są za KO ani też za PiS, wykazując się hipkryzją. Jest to bardziej niż pewne.

Jeśli konfa pójdzie w spółę z pisiorami to na zasadach 50/50 - pis bedzie słabł, konfa rosła i za 4 lata to będą mieć zbliżone poparcie pewnie. Konfa nie wejdzie w koalicję na zasadzie damy wam stołek za głosy - to jest śmierć partii. Nie tylko konfy ale ogólnie. Patrz na kukiza, hołownię, petru itd

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Wyszła też public alpha RTX Remix Dark Messiah. Aż zainstalowałem grę. Po tylu latach... I jeżeli ktoś się spodziewa przyzwoitej wydajności w RTX Remixach, to raczej będzie zawiedziony.  
    • a nie pomyliły ci sie kraje?   Ukraińcy zdobyli więcej ziemi niż stracili. Pierwsza taka sytuacja od 2 lat https://www.rmf24.pl/raporty/raport-wojna-z-rosja/news-ukraincy-zdobyli-wiecej-ziemi-niz-stracili-pierwsza-taka-syt,nId,8070769
    • a w gamingowych monitorach to nie jest przypadkiem zmienne zeby nie bylo wrazenia shutteringu czy zacinania obrazu wlasnie? wziąść???? miales na mysli wziĄĆ bo nie braŚĆ.   moze matryca fast VA albo po prostu IPS? czy duzo pracujesz z czarnymi elementami? Jesli nie to mzoe IPS. Zwlaszcza ze priorytetem sa gierki i jakosc tekstu to tutaj stawialbym na IPS. Zapewne trafisz na monitor ktory w srgb wykraca poza 100% przepelnienia (monitor wysokogamutowy), ale za to mialbys pewnosc ze w standardzie adobe siega przynajmniej 95% (oczywiscie kwestia budzetu). pewnie w tych drozszych jest opcja 100%srgb blokada w osd i przelaczenie na 95%+ adobe w razie potrzeby. Zakladam ze na HDR ci nie zalezy?  Mysle ze do 2k znajdziesz ips z opcjami wyswietlania koloru czarnego za pomoca ips black. Kwestia tego czy dla tych 5% grafiki oplaca sie az tyle placic za to? Jesli w pracy duzo pracujesz z czernią to odp oczywista, ale pomysl o tym.   na jakiej wielkosci montorze ci zalezy? jaka rozdzielczosc? czy zasilanie portow usb albo porty usb to must have? Czy chcesz pure 10bit glebie kolorow czy moze byc sztucznie za pomoca frc?  
    • Dokładnie...u ciebie widać syf na dole budy, u mnie nie...bo jest biała     Dlatego wolę jasne kolory
    • Witam, Jak w temacie, chciałbym się dowiedzieć czy wśród aktualnych modeli znajdę jakąś perełkę która spełni moje oczekiwania i nie przetrzepie przesadnie kieszeni. Żeby było prościej może opisze w skrócie co mi się podoba w sprzęcie z którym mam styczność:   Eizo CG277 od niedawna w robocie - praca w coreldraw oraz adobe photoshop, grafika głównie pod druk - wysoki komfort pracy, świetne kolorki(pełne 10bit), teksty i krzywe wyraziste jak nigdy, no i tam chyba odświeżanie monitora jest prądem stałym a nie zmiennym jak w typowych monitorach - nie męczy nawet po kilku godzinach siedzenia, ale do grania się nie nadaje, za wolny - bo to nie jego przeznaczenie, wiadome   TV sony 65XF9005 - matryca LCD (PFS LED – “TRILUMINOS”) typ. VA, Direct LED(Full Array Local Dimming) - z tego co wyczytałem to taka technologia analogiczna do QLED (kropka kwantowa) czy LCD LG (NanoCell), zapewnia wysokie pokrycie barw i wszystko wygląda bardzo naturalnie, atrakcyjnie cieszy oko ale nie jest przesadnie przejaskrawione, maksymalna jasność po kalibracji 600cd/m2 (pełny ekran klasyczna treść SDR), 1 100 cd/m2 (HDR, skrawek ekranu), kontrast statyczny 6000:1, kontrast ANSI 3500:1, świetne kąty, czarny bardzo dobry - przy zgaszonym świetle w pokoju i czarnej planszy z białymi napisami końcowymi w filmie, widzisz wyraźnie tylko białe napisy, ostre i wyraźne, dla porównania u kumpla to samo oglądałem na OLED to czerń spoko ale napisy i jasne elementy dużo słabiej wypadały, za mocno świeciły i stawały się przez to mało wyraźne, jak dla mnie przegrywa z oledem jedynie płynnością ruchu, mimo że matryca jak na swój rodzaj do wolnych nie należy.   iiyama G2770HS 180Hz FastIPS, 0,2ms - monitor kupiony okazyjnie bardzo tanio jako tymczasowy, szybka matryca, ale max 1080p w 27" i praca z tekstem to słabe połączenie, używam go na zmianę z Dell 2713hm   Dell 2713hm - chyba najdłużej na nim siedziałem i w pracy w domu głownie do pracy z grafiką zanim pojawił się Eizo, do pracy ok, ale w grach za wolny   Lenovo R27q-30 - kupiony dla syna do grania, jakoś nie mogłem znaleźć sensownych ustawień dla niego, obraz wydawał mi się za ciemny, albo za jasny, coś w nim nie pasowało, mimo że na papierze wydawał się spoko wyborem   No i teraz pytanko czy jest coś na rynku co mogłoby spełnić moje oczekiwania? przeznaczenie to głównie granie 75%, czytanie 20%, grafika 5%, praca z grafiką na nim to raczej sporadycznie raz na jakiś czas, ale wtedy mocno i intensywnie -  mam też taki zamysł że może zamiast skupiać się przy monitorze na tym aspekcie - olać to i po prostu brać monitor z roboty na czas prac i tyle, a docelowy mieć tylko pod rozrywkę, chociaż zapewne jak dobry monitor by sie trafił to jak sRGB będzie niezłe bo to się głównie w grach liczy to i Adobe RGB też będzie nienajgorsze:) Idąć dalej... dużo czytam i przetwarzam danych tekstowych, więc komfort pracy z tekstami, czcionkami itd. tu bardzo się liczy i gdyby nie to pewnie celowałbym w OLEDY, ale tam teksty to słaby temat, tak więc... co by tu wziść na celownik? jeżeli chodzi o budżet to sam niewiem ile trzeba by wydać? 1400-2200zł to jakieś sensowne pieniądze? czy za mały budżet na takie potrzeby?
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...