Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, crush napisał(a):

Uwaga zgaduję! Debatę wygrali wszyscy - zależnie od tego kogo zapytasz?

Tak naprawdę ta dzisiejsza debata nie ma zwycięzców. Przełomu nie ma.

Jedynie krótko podsumuję trzech Panów, którzy idealnie obnażyli swoje słabości:

Maciak: Trzeba przyznać co do jednego - ma Pan w negatywnym znaczeniu jaja, że Pan ma takie jawnie otwarte prorosyjskie poglądy, tak wykładając karty na stół. Hołownia pięknie dzisiaj Pana podsumował kilkoma zwrotami wypowiedzianymi w języku rosyjskim. Może Pan śmiało w tym języku rozmawiać z Braunem, który jest także ma otwarte prorosyjskie poglądy, nie wspominając o tym, jak wielką alergię ma do Ukrainców i przede wszystkim Żydów.

Browarnik (Jakubiak, jakby ktoś nie wiedział): Przede wszystkim hamulec na Polskę, skutkującym tym, że Polska według Pana się nie rozwija, to zaciągał PiS, swoimi ostatnimi 8 latami rządów w latach 2015-2023, a nie Donald Tusk, jak Pan miał to na myśli.

Nawrocki, PiS-owski kandydat: Ile jeszcze Pan będzie powtarzał te absurdalne wypowiedzi wraz z kłamstwami, że jest Pan "kandydatem obywatelskim":E? Pan nie jest kandydatem obywatelskim od samego początku, jest kandydatem PiS-u, który został namaszczony przez Kaczyńskiego Jarka i wczoraj na partyjnej konwencji oficjalnie ogłoszono, że koncepcja kandydata obywatelskiego się nie sprawdziła, przyznając do tego, że Pan jest de facto kandydatem PiS-u. Nie zna Pan takich pojęć jak inflacja czy nawet jak dowiedziałem się dziś, nie zna czym jest podatek katastralny, na podatku katastralnym się Pan wyłożył. Co do niezależności, to Pan jak zostanie wybrany nie daj boże na Prezydenta RP, to Pan nie będzie niezależnym Prezydentem, a kolejną marionetką Kaczyńskiego, a tego Polki i Polacy już nie chcą. Już to przerabialiśmy z obecnym od niemal 10 lat Prezydentem.

Edytowane przez Spl97
  • Upvote 4
Opublikowano
23 minuty temu, wamak napisał(a):

W tej debacie bardziej brakowało czasu pytającym (30 sekund). Co ciekawe 90 sekund na odpowiedź zwykle wystarczała.

zasady sa ustalane wczesniej - laskawie by sie nauczyli jak wydukac swoje pytania w 15-20 sekund, by zyskac kilka sekund na poczatku do zaczepek, a tak to im w wiekszosci czas uciekal na zaczepki i w emocjach nie umieli dobrze skleic pytan.

40 minut temu, Wercyngoteryx napisał(a):

Osobiście uważam że wszelkie tego typu debaty urągają inteligencji oglądającego. 90 sekundowe wypowiedzi? Na jaki temat oni chcą przeprowadzać debate i to w tyle osób? Niech to nazwa wprost stand up. 

Doskonale obrazuje to poziom polskiej polityki.

Daja tak malo czasu, bo jak dac poliykowi sie wypowiedziec dluzej - tym wieksza szansa na palniecie czegos glupiego :E U wiekszosci sie sprawdza idealnie. Patrz debaty w KZ.

Opublikowano

"Najgorsze, co może być, to ten sam rząd, ten sam prezydent - z jednej partii, którzy tylko słuchają jednej osoby w trudnych czasach."To są słowa wypowiedziane przez nikogo innego, tylko właśnie przez samego Rafała Trzaskowskiego, który w poprzedniej kampanii prezydenckiej starał się w ten sposób zapobiec zwycięstwu Andrzeja Dudy. Wówczas rządził PiS, więc Trzaskowski wieszczył, jakie niebezpieczeństwa stwarza ponowne wybranie prezydenta reprezentującego tę partię - partię u władzy

No i co teraz? Przecież dziś to właśnie Trzaskowski ma zamiar zostać prezydentem, jako kandydat PO, gdy rządzi PO, gdy w Sejmie większość ma koalicja zarządzana przez PO, w senacie dominuje PO, marszałkiem senatu jest wiceprzewodnicząca PO, premierem rządu jest przewodniczący PO, większość ministrów jest z PO, a telewizją publiczną (w likwidacji) kierują ludzie związani z PO.
Jeżeli to nie jest monopol jednej partii, to nic nim nie jest!

I właśnie Platformie brakuje tylko jednego: własnego, platformerskiego prezydenta. Wtedy nikt ich nie będzie kontrolował. Spełni się to, przed czym ostrzegał Trzaskowski: monopol jednej partii. Czyli "najgorszy scenariusz" https://www.tysol.pl/a139508-rafal-trzaskowski-sie-zaplatal?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAYnJpZBExMTBveTBBV29KUmdQNWFpTAEeSE20X1qpKkJBekA7PA6fcBJjPmsghR0wCEcNdyMEewCL7ONxlowUGFTpwDY_aem_o2KTs1Rv2N2cVsg4DauyZQ#goog_rewarded

• Haha 4
Opublikowano

Ale MEMcem wystraszony aż łapy mu latały :rotfl2:

*** kacap poszedł odebrać tel od oficera prowadzącego:

:rotfl2:

Cytat

Absolutnie każda debata to jest automatyczna porażka memcena. Dla niego byłoby idealnie, gdyby mógł jeździć po Polsce, wygłaszać te swoje formułki z pamięci i uciekać bez odpowiedzi na jakiekolwiek pytania do kolejnej miejscowości.

A tak każda debata to kolejne x mało świadomych oglądających, którzy dowiadują się kim naprawdę jest ten miły pan z tiktoka, którego brali pod uwagę jako swojego kandydata.

Nie dziwota, że Sławuś leci jak kłoda na dno w sondażach.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-wybory-wygrywa-się-w-końskich.2410635/post-193034245

• Upvote 2
Opublikowano

Chyba na Metzenie jest za dużo presja. Pamiętam jak bez spiny rok temu w sejmie ładnie punktował PiS. Teraz wygląda gorzej, mówi gorzej - wszystko gorzej. Już mi nie chodzi nawet o poglądy gdzie zawsze byłem daleko do niego, ale tak obiektywnie piszę. Wyszedł chyba dzisiaj najgorzej. No pomijam brauna, który będzie miał kolejną sprawę i ma chłop jakąś fobię antysemicką. Pomijam gościa od telefonu :) Z poważniejszych kandydatów Mentzen słabo wypadł. Może i dobrze bo z tym akurat się zgadzam, że miałby większe szanse pokonać Trzaska niż Nawrocki :) 

Opublikowano

Po tym jak trzyma i pali tego cieniaska, to ja sie nie dziwie, ze on z takim respektem do putlera podchodzi, jak na debacie do ktorej sam sie pchal, bal sie wszystkich i ledwo wypowiedzial :E

Spoiler

54 minuty temu, Camis napisał(a):

:rotfl2:

Opublikowano

Zastanawiam się co powinno się robić z takimi osobami jak Maciak, czyli w zasadzie jawnymi podstawkami russkich. On sam groźny nie jest ale odwraca uwage od skrajnie proruskiej postawy Brauna, a to dla niektórych może być już niezbyt czytelne i nabiorą się na upośledzone brednie Brauna.

Jak go zatrzymają służby to na pewno prawactwo i reszta proruskiego tałatajstwa będzie krzyczeć “wolność” i “zamordyzm”, bo to ich standardowy modus operandi. 

Zostawić takich to dość niebezpieczne. 

• Upvote 5
Opublikowano (edytowane)

O Maciaku to do końca nie wiem, co myśleć. W debatach jest bardzo słaby, ma trudności ze sprawnym wypowiadaniem się. Nie wstydzi się z drugiej strony zachwalać Putina. Wygląda na to, jakby kandydowanie nie było jego samodzielną decyzją.

Zupełnie co innego Braun. Ten wygląda na samodzielnego polityka, a przynajmniej tak się prezentuje. Jak zwykle nie zabrakło słowa "eurokołchoz", jak i niechęci do Żydów i Ukraińców. Swoich wiernych wyznawców ma te kilka procent w naszym społeczeństwie.

Jeśli chodzi o kandydatów,  którzy mają największe poparcie w sondażach, to jest Trzaskowski i Nawrocki: remis.
Senyszyn po raz kolejny zamuliła, tym razem nie wykorzystując czasu na ripostę. Ta kobieta już się nie nadaje na prezydenta.

Hołownia nieładnie się wcinał w czasie, kiedy nie miał głosu.

Biejat pokazała uczciwie, że nie kandyduje, żeby wygrać wybory (bo i tak wygra je ktoś PO/PiS), tylko żeby mieć w miarę dobry wynik, co da Lewicy argument w rządzeniu. Nie powiedziała tak wprost, ale takie odniosłem wrażenie z jej wypowiedzi.

Zandberg zwraca uwagę, że PO/PiS się nie sprawdził, a przecież miał okazję być w rządzie, a woli zamiast tego wygodną opozycję.

30 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Jak go zatrzymają służby to na pewno prawactwo i reszta proruskiego tałatajstwa będzie krzyczeć “wolność” i “zamordyzm”, bo to ich standardowy modus operandi.

Zatrzymanie byłoby przesadą. Braunowi można postawić zarzuty (jak straci immunitet), ale nie za poglądy, a za czyny. Maciakowi póki co nic nie można zrobić. Tylko pokazywać, że jest jawnie proputinowski, czego sam się nie wstydzi.

Edytowane przez wamak
  • Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, hubio napisał(a):

Pamiętam jak bez spiny rok temu w sejmie ładnie punktował PiS. Teraz wygląda gorzej, mówi gorzej - wszystko gorzej. Już mi nie chodzi nawet o poglądy gdzie zawsze byłem daleko do niego, ale tak obiektywnie piszę

z kartki na mównicy to byle pajac by mógł recytować, gdy przychodzi do konfrontacji z faktami, to nagle Sławusiowi miękną kolana, glos się łamie, a sensownych argumentów brak.

Z poważniejszych kandydatów Mentzen słabo wypadł.

poważniejszych? :E

Może i dobrze bo z tym akurat się zgadzam, że miałby większe szanse pokonać Trzaska niż Nawrocki :) 

co najwyżej w sondażach grupy M <18 XD 

6 godzin temu, adashi napisał(a):

Widzę, że Biejatowa nieźle ornęła Memcena, nie bez jego współpracy.

on sam w to wszedł, na własne życzenie :E 

Godzinę temu, voltq napisał(a):

@Camis mentzen tak jak Korwin ma Aspergera to łatwo z nim wygrać debatę 

dlatego to nie jest odpowiednia osoba na to stanowisko, gdzie granie swoim wizerunkiem to podstawa, również w trudnych dyskusjach.

19 minut temu, wamak napisał(a):

Zatrzymanie byłoby przesadą. Braunowi można postawić zarzuty (jak straci immunitet), ale nie za poglądy, a za czyny. Maciakowi póki co nic nie można zrobić. Tylko pokazywać, że jest jawnie proputinowski, czego sam się nie wstydzi.

+1

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, hubio napisał(a):

Chyba na Metzenie jest za dużo presja. Pamiętam jak bez spiny rok temu w sejmie ładnie punktował PiS. Teraz wygląda gorzej, mówi gorzej - wszystko gorzej.(...)

Co innego wyuczyć się tekstu na blachę, co innego uczestniczyć w nieprzewidywalnej dyskusji.

• Upvote 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Tak, teraz widzę. Myślałem że to ta sprawa o której suchy pisał. Wybacz  
    • Dokładnie, ale to dalej bardzo dobre karciochy, więc można sobie na nich jeszcze siedzieć. Ja myślałem o 5070TiS, ale chyba można zapomnieć. Teraz mi chodzi po głowie, czy może nie kupić jakiejś 5070Ti/5080 na wszelki wypadek, bardziej bym się skłaniał ku 5070Ti. Niby jeszcze mi 12GB pamięci nie brakło, ale jak ma coś pójść nie tak i ceny pójść znacząco w górę Szkoda mi tylko wymieniać kartę dla samej pamięci i tylko 25% wydajniejszą, bo fanu z tego nie będzie  Troche tak, zwłaszcza jak Ty siedzisz dość długo na jednej karcie. Ale to jest patologia w wykonaniu nvidii co oni wyprawiają z tą pamięcią. 5060Ti, która jest w rasterze 25% wydajniejsza od 5 letniej 3060Ti ma tyle samo pamięci co 5080, gdzie 5080 z miejsca powinna mieć 24GB. Już nie mówiąc o 4060Ti 16GB i 4070Ti 12GB.
    • Wkleiłem @DaveCam Nawet cytowany @Jardier zachował się prawie tak samo niekonkretnie. Mam ci wyszukać wszystkich żeby zaspokoić twoje ego ? Chyba obaj nie wypełzliśmy spod jutubowego kamienia.   Wkleiłem linki twórców, którzy uważam że coś wnoszą, testują głębiej James Baldwin, @GamersMuscle     Zaraz zaraz, ja narzekam ? Narzekają wszyscy których nadzieje nie zostały spełnione. A potwierdzeniem tego punktu widzenia mają być jutubowe opinie. No to punktuję co to za osobistości będące autorytetami.   Jak jeżdżą w kółko w ukochany iRacing ... dobrze. Jak przejechali się w PMR i zjechali go od góry do dołu ... też dobrze. Jak zwracam uwagę, że to nie ma żadnego znaczenia ... już nie dobrze.
    • Możesz pokazać kto tak robi ze mówi: mi też się nie podoba i że jest to bełkot? Bo tylko widzę narzekanie że ten i tamten narzeka i bełkocze ale bez jakiś konkretów, że narracja jest taka i wszystkich jakby się zmówili co mają mówić. Trochę to wygląda jak? Bełkot
    • Przeciez roznica miedzy 9700x a 9800xd to 75-100mhz   W grach roznica jest zadna miedzy odkreconym cpu, a limitem ppt 88W  To co najwyzej w cine bedziesz mial wiecej ptk i to tyle   Jakie napieice i vid podczs testu raportuje ?  Nie wiem jak bardzo by musiala byc spartolona gra zebys mial drop z 250 na 120 fps tak wiec wymyslac torche abstrakcyjne scenariusze  I to by byla tylko i wylacznie wina gry a nie slabego cpu. Jak widac na ciebie placebo dobrze dziala ale to najwazniejsze ze dziala   W codzie na skreconym ppt i prilu bez kaganca nie ma zadnej roznicy w testach  Wiem bo testowalem   Jak jakis wbity limit nie dziala tzn ze jest problem z plyta/bios. Ja nie mam problemu z limitami, co  wklepie tak jest wiec moze sprawdz inny bios lub czy faktycznie zapisujesz ustawienia. Pusc cb23 i pokaz ile wypluje ptk przy takim poborze, jestem ciekaw.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...