Skocz do zawartości

Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?  

34 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?

• Kamera zza pleców postaci (TPP)
    • Widok pierwszoosobowy (FPP)
    • Stała kamera - Fixed Camera Angles (stare klasyczne RE)
    • Nie mam preferencji / zależy od gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@azgan

I nie miało być survival horrorem. W RE6 powinno się grać postacią tak, jak walczyła w przerywnikach lub filmach. Niestety spartoli to projektem map i kampanii oraz nie pokazując wszystkich możliwości sterowania postacią... Poradnik z YouTube + mercenary i wtedy przebija Remaki pod względem sterowania, a Revelations 2 miało najwięcej przeciwników, często ciekawie zrobionych, tylko poszli w te durne elementy statystyk RPG i poziomów... Wystarczyłyby same losowe bonusy dks przeciwników, a poziomy marnują mój czas.

RE6 z coopem robi nadal takie rzeczy, których nie powtórzyła chyba żadna inna gra i była lub jest najlepiej sprzedająca się odsłoną, ewentualnie drugą, bo nie pamiętam.

Niech zrobią nawet sam mercenary mode, gdzie postęp będzie na wzór RE6, a projekt starć z bardziej zaawansowanych wyzwań w Revelations 2 i mógłbym zapłacić 300 zł i jeszcze płacić co pół roku 100 zł na "live service", ale nigdy nie zrobią czegoś aż dobrego i rozwijanego. :E Niestety ten durny, realistyczny silnik na to nie pozwala, bo robienie transformacji i różnorodnych przeciwników jest zbyt kosztowne. Mam gdzieś, czy potwór realistycznie robi ciekawe rzeczy... Grunt aby był angażujący we walce.

Przynajmniej jeszcze atmosfera im dobrze wychodzi, ale byłoby miło dostać w końcu dobrze zrealizowaną, dynamiczną odsłonę, która nadal nie byłaby w tyle względu RE6.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
8 godzin temu, Necronom napisał(a):

No właśnie tego się obawiam. Leon od RE6 i tego filmu, gdzie była cała gromadka postaci to już nie jest ta postać co w RE2 czy nawet RE4. Trudno go już lubić. 

Ten etap skradankowy to podejrzewam, że będzie krótki. Coś na wzór domu Beneviento z Village. Później przecież dziewucha ma normalnie broń.

Miasto jest ok, bo potencjał nigdy nie został w pełni wykorzystany. Było coś a'la post apo w oryginalnym RE3. Ale mimo wszystko to był jednak bardzo mały obszar. Była szansa w remaku RE3 i ten to już całkiem zepsuł.

Ma być https://www.ppe.pl/news/392417/rezyser-resident-evil-requiem-zaskoczyl-to-jak-dwie-osobne-gry-co-mial-na-mysli.html

Opublikowano (edytowane)

Ja wciąż niezaznajomiony z serią a cieszyłem się na równi z całą resztą ogranych fanów :E 

Capcom to widzę eksperci w aura farmingu, ten kto odpowiada ze te ostatnie shoty w trailerze musi dostać podwyżke

Widzę że starsze części doczekały się remake'ów, ktoś ogrywał? Na razie przechodzę biohazard i nie wiem czy cofać się do wcześniejszych czy kontynuować już Village

Edytowane przez Marvf
Opublikowano

RE2 Remake jest świetne, wiadomo trochę inny styl niż Biohazard bo TPP i więcej strzelania ale mi siadła bardzo. RE3 już trochę gorsza ale wciąż mogę polecić, od RE4 za to się kompletnie odbiłem.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Marvf napisał(a):

Widzę że starsze części doczekały się remake'ów, ktoś ogrywał? Na razie przechodzę biohazard i nie wiem czy cofać się do wcześniejszych czy kontynuować już Village

7 i 8 to inna główna postać, gdzie goszczą weterani, ale spokojnie ograsz je samodzielnie. Aby w pełni cieszyć się tym światem "sci-fi" to  musiałbyś lecieć od oryginałów, po filmy CGI, ale w sumie i tak dużo to nie wnosi. :E

Podejrzewam że Capcom spartoli uniwersum, tak jak spartolił detale w RE4R, ale może cała uwaga poszła w RE9.

Spokojnie można traktować to jak gry arcade i grać dla samej rozgrywki oraz śmiechu z niedociągnięć np. RE6.

RE2, RE4 z hd mod + RE6 lub kawałek jego i masz w miarę kompletną główną przygodę Leona.

Lista dla całości:

https://www.reddit.com/r/residentevil/comments/wuubnw/i_wrote_a_recommended_play_order_of_the_entire/

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 12.12.2025 o 10:46, musichunter1x napisał(a):

A co mieli zepsuć? Jeśli byłby to marny klon Alien:Isolation to dopiero zepsuliby grę, a napięcie działa tylko do pewnego momentu.

Gorzej jeśli zrobili Leona w nieprzemyślany sposób, a dodatkowe tryby będą marne. Do samego miasta jest po co wracać i już pisałem o co może chodzić.

Leon jest jednym z nielicznych bohaterów, którzy nigdy tak naprawdę nie pogodzili się z tragedią w Raccoon City. Podczas gdy inni poszli naprzód, jego historia wciąż jest z tym miejscem mocno związana co daje sporo nowych możliwości. Powrót do zniszczonego miasta daje mu szansę na "powrót do domu, by zmierzyć się z przeszłością" - motywem często wykorzystywanym w horrorach. Co więcej, Leon ma bezpośrednie powiązania z wątkiem ukrywania prawdy przez amerykański rząd w sprawie Umbrelli i katastrofy, co czyni go idealnym bohaterem do konfrontacji z horrorem okraszonym akcją.

Było 🤔?

Opublikowano
47 minut temu, azgan napisał(a):

Było 🤔?

Dla mnie było, ale pewnie w innym temacie o tym pisałem. :E

Ciekawe czy Weskera znowu wprowadzą, ponieważ chyba RE5 wspomina że był "manufactured" właśnie tam i jako jeden z nielicznych przeszedł pomyślnie eksperymenty. Brzmiało to też trochę jak klonowanie lub modyfikowanie podatnych ludzi.

Opublikowano

Miałem już brać RE:2R na steamie a sie okazało że na Amazonie Luna jest dostępne za darmo do 23 grudnia dla użytkowników PRIME, piękny prezent na gwiazdkę, pora się zabierać. Wszedłem to zobaczyć na chwilę i wygląda bardzo dobrze

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Marvf napisał(a):

Miałem już brać RE:2R na steamie a sie okazało że na Amazonie Luna jest 

Nie masakruje ciemnych pomieszczeń kompresją? RE2R to 26 zł na kluczykowni instant gaming (lokacja bez vat) oraz 37 zł na oficjalnym Fanatical. Polecam sprawdzać na ggdeals. ;)

Opublikowano
W dniu 13.12.2025 o 14:39, musichunter1x napisał(a):

Dla mnie było, ale pewnie w innym temacie o tym pisałem. :E

Ciekawe czy Weskera znowu wprowadzą, ponieważ chyba RE5 wspomina że był "manufactured" właśnie tam i jako jeden z nielicznych przeszedł pomyślnie eksperymenty. Brzmiało to też trochę jak klonowanie lub modyfikowanie podatnych ludzi.

Leon to jak nic z cztery dyszki ma na karku jak nie lepiej 😅

Screenshot-20251214-221421-You-Tube.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, azgan napisał(a):

Leon to jak nic z cztery dyszki ma na karku jak nie lepiej 😅

Screenshot-20251214-221421-You-Tube.jpg

21 w RE2

27 w RE4

Wychodzi ze będzie z 50 ok teraz🙂

Bo Chris miał 48 w 7 albo 8 nie jestem teraz pewien

Edytowane przez Devils1100
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 12.12.2025 o 11:06, Necronom napisał(a):

No właśnie tego się obawiam. Leon od RE6 i tego filmu, gdzie była cała gromadka postaci to już nie jest ta postać co w RE2 czy nawet RE4. Trudno go już lubić. 

Ten etap skradankowy to podejrzewam, że będzie krótki. Coś na wzór domu Beneviento z Village. Później przecież dziewucha ma normalnie broń.

Miasto jest ok, bo potencjał nigdy nie został w pełni wykorzystany. Było coś a'la post apo w oryginalnym RE3. Ale mimo wszystko to był jednak bardzo mały obszar. Była szansa w remaku RE3 i ten to już całkiem zepsuł.

Ja tam jestem spokojny i po tym co zobaczyłem biorę w dniu premiery 

a6cd73996c6504cea6df.jpg

Mega klimatycznie to wygląda 🙄

39 minut temu, Devils1100 napisał(a):

21 w RE2

27 w RE4

Wychodzi ze będzie z 50 ok teraz🙂

Bo Chris miał 48 w 7 albo 8 nie jestem teraz pewien

Dobrze się trzyma 😁💪

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jestem mega fanem Residentów. Leon jest dla mnie ulubionym protagonistą ikoniczną wręcz. Mega się cieszę, że w tych czasach tylko RE przywraca mi frajdę w graniu🎮

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Devils1100 napisał(a):

Jestem mega fanem Residentów. Leon jest dla mnie ulubionym protagonistą ikoniczną wręcz. Mega się cieszę, że w tych czasach tylko RE przywraca mi frajdę w graniu🎮

Leonem mnie przekonali 😁

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, azgan napisał(a):

Leonem mnie przekonali 😁

Po kastratach... Stalker 2 granie w Warzona i wyjsciu sezonu z BO7 porzuceniu narazie tego btw ("Voice Chatu dalej nie naprawili tak na Marginesie"):clap: i BF6 który hmm 🤨🙄 Ciesze się ze jest RE9 do Lutego trzeba wytrwać😪

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.12.2025 o 11:06, Necronom napisał(a):

tego filmu, gdzie była cała gromadka postaci

Obejrzałem właśnie Resident Evil: Death Island i co prawda są momenty

ale jak dla mnie Resident Evil: Wendetta dalej najlepszy z tych wszystkich filmów CGI od Capcomu

Edytowane przez azgan