Skocz do zawartości

Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?  

52 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?

• Kamera zza pleców postaci (TPP)
    • Widok pierwszoosobowy (FPP)
    • Stała kamera - Fixed Camera Angles (stare klasyczne RE)
    • Nie mam preferencji / zależy od gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, Gordek napisał(a):

Stałem przed dylematem, czy kupić wczoraj/dziś, czy zaryzykować, że cena nie wzrośnie i kupić w przyszłym tygodniu, bo dzisiaj i tak miałbym z 2 godziny tylko na granie, a w weekend już nie. Zaryzykuję i poczekam na jakieś Wasze opinie i że na Loaded cena nie wzrośnie do kolejnego tygodnia. :boink:

A zdarzyło się kiedyś w historii że gra była droższa po premierze? I nie chodzi mi o parę zł, tylko o znaczną podwyżkę na kluczykowniach? O steamie nie mówię bo tam to zawsze jest wwuj drogo nawet z promocjami :E , przynajmniej dla Nas żyjących w kraju mlekiem i miodem płynącym czyt. Polska :) 

Opublikowano
8 minut temu, VRman napisał(a):

hint: 5090 nie ma problemów z wykorzystaniem.

Hint: 5090 to Blackwell, który w tej grze nie ma problemów z PT. 4090 to Ada, a ta architektura ewidentnie ma problem w nowym Residencie po włączeniu PT.

9 minut temu, VRman napisał(a):

O, błędy w grze przy zmianie ustawień - i wracamy do edit: POTENCJALNEGO SCENARIUSZA"testujący popełnił błąd". A że nie jego wina, tylko gry, która nie informuje, że np. wymagany restart aby zatrybiło, to nie zmienia faktu, że pojawił się błąd w teście.

Nieuważnie przeczytałeś. Ta gra ma zarówno felerne zmiany ustawień, jak i felerne odpalenia gry na czysto, więc nawet odpalenie na czysto po każdej zmianie ustawień nie gwarantuje poprawności wyników. Samemu musiałem trochę pomiarów powtórzyć, bo po wrzuceniu na wykresy widziałem, że ewidentnie coś nie pasowało.

Opublikowano
4 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

A zdarzyło się kiedyś w historii że gra była droższa po premierze? I nie chodzi mi o parę zł, tylko o znaczną podwyżkę na kluczykowniach? O steamie nie mówię bo tam to zawsze jest wwuj drogo nawet z promocjami :E , przynajmniej dla Nas żyjących w kraju mlekiem i miodem płynącym czyt. Polska :) 

Kilka razy tak miałem, że czegoś nie kupiłem wcześniej, a po premierze cena poszła w górę o 50 zł albo i lepiej. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Hint: 5090 to Blackwell, który w tej grze nie ma problemów z PT. 4090 to Ada, a ta architektura ewidentnie ma problem w nowym Residencie po włączeniu PT.

czyli jest jakiś problem z softem, a jakieś magiczne niedomaganie skutkujące niewykorzystaniem to bardziej pasuje do specyfiki architektury. Możesz to tłumaczyć tak, że Ada ma problem z wykorzystaniem jednostek obliczeniowych w 4090, a ten problem z wykorzystaniem wynika z jakiegoś skopanego softu. Wtedy się zgodzimy.

3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Nieuważnie przeczytałeś. Ta gra ma zarówno felerne zmiany ustawień, jak i felerne odpalenia gry na czysto, więc nawet odpalenie na czysto po każdej zmianie ustawień nie gwarantuje poprawności wyników. Samemu musiałem trochę pomiarów powtórzyć, bo po wrzuceniu na wykresy widziałem, że ewidentnie coś nie pasowało.

Aha. To trochę zmienia szanse na "zawinił developer".  Dzięki za info. 

Kurde, kiedyś robienie benchmarków to była sprawa tak skomplikowana, że byle laik po pijaku sobie radził. A teraz to widzę jest masakra. Kilka dni temu Owens mówił, że patch do gry jest taki super, że mimo etapu kompilacji shaderów offline, i tak sobie wesoło liczy w tle przez... pierwsze 20 minut grania. I weź teraz i rób testy porządnie :E

Niedługo to będzie trzeba uruchamiać bezpośrednią komunikację z developerem, Microsoftem, Intelem  i AMD/Nvidią żeby na pewno nie nadziać się na jakieś niespodzianki. 

Opublikowano
1 minutę temu, VRman napisał(a):

Możesz to tłumaczyć tak, że Ada ma problem z wykorzystaniem jednostek obliczeniowych w 4090, a ten problem z wykorzystaniem wynika z jakiegoś skopanego softu. Wtedy się zgodzimy.

Bo najpewniej tak jest, coś jest skopane w sterach lub w grze wg mnie.

Opublikowano
2 minuty temu, azgan napisał(a):

Off-top. Może ktoś podpowie. Mam LG C4. Coś włączyłem i mam teraz nieaktywną opcje "balans bieli". A chciałem odjąc z 5-10pkt niebieskiego. Czytałęm, że usyawienie trybu filmmaker lub eksperckiego powinno aktywować tąopcje, ale nic to nie daje. Jakieś sugestie?

Opublikowano (edytowane)

5070Ti -> 3440x1440 -> MAX -> DLSSQ -> RT HIGH

PT (DLSSB+FG)

Generalnie PT w tej grze ryje beret, albo RT zostało celowo okaleczone. W RT, nawet na high, odbicia są mocno poszarpane i na ostatnim planie czasami gra artefaktuje. Na PT jest miazga :E 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
4 minuty temu, tomcug napisał(a):

Nawet, jeżeli problem Ady z PT ogranicza się do tej otwierającej miejscówki w mieście, to i tak problem jest ;)

Implementacja PT jest od NV także wiesz jak to wina NV to tutaj developer nic nie zdziała ;)

Opublikowano
7 minut temu, DITMD napisał(a):

Kilka razy tak miałem, że czegoś nie kupiłem wcześniej, a po premierze cena poszła w górę o 50 zł albo i lepiej. 

O kurcze to nie widziałem że takie akcje też są, tzn. ze cena aż tak może iść do góry. Dzięki za info.  

Opublikowano
6 minut temu, Qrdello napisał(a):

Generalnie PT w tej grze ryje beret, albo RT zostało celowo okaleczone. W RT, nawet na high, odbicia są mocno poszarpane i na ostatnim planie czasami gra artefaktuje. Na PT jest miazga :E 

Z RT nie ma rekonstrukcji promieni %-)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

O kurcze to nie widziałem że takie akcje też są, tzn. ze cena aż tak może iść do góry. Dzięki za info.  

Mega sporadycznie, bo zwykle tanieją. Czasami jeśli jakaś gra odniesie po premierze mega sukces to po prostu sklepy z kluczami/kluczykownie podnoszą ceny kluczy i tak może wyjść przy cenie premierowej, że gra na chwilę na tej fali hype poleci te ~10euro czy zielonych do góry.

Edytowane przez lukadd
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Najczęściej jest tak, że gra jest najtańsza przed premierą, bo wtedy nie wiadomo jeszcze, jaki będzie jej odbiór wśród graczy. Jeśli jest pozytywny, cena często idzie w górę, i mija trochę czasu, zanim spadnie do poziomu sprzed premiery.

Co tu dużo mówić 

Zrzut-ekranu-2026-02-27-163745.png

Teraz

Zrzut-ekranu-2026-02-27-163806.png

Edytowane przez DITMD
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Sidr napisał(a):

Off-top. Może ktoś podpowie. Mam LG C4. Coś włączyłem i mam teraz nieaktywną opcje "balans bieli". A chciałem odjąc z 5-10pkt niebieskiego. Czytałęm, że usyawienie trybu filmmaker lub eksperckiego powinno aktywować tąopcje, ale nic to nie daje. Jakieś sugestie?

Zobacz czy nie włączyłeś czegoś takiego jak optymalizacja temeratury barwowej otoczenia.  Tryb expercki czy filmmaker nie ma na to wpływu.

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
25 minut temu, azgan napisał(a):

Ej, ale ostrzegaj o spoilerach.

12 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Niestety zdarzało się jak gra miała niezły hype, co prawda nie były to znaczące podwyżki, ale były.

• Like 2