Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niech będzie ta straszna "dziesięcina", którą lewica straszy dzieci (w tym w PRL).

Obecne podatki to rzędu 80%!

Np. pensja 8000 zł to 13500 dla pracodawcy.

8000 minus VAT to już 6500 (już ponad 50% podatku).

To nie koniec, bo są akcyzy, podatek od spadku i cała masa innych, w tym podatki od podatków (jak ten z tego wątku gdzie właściciel roweru już raz zapłacił podatek w cenie towaru).

Opublikowano
W dniu 18.06.2025 o 00:24, Totek napisał(a):

W moim urzędzie trzeba się zamowić z wizytą, tam covid jeszcze się nie skończył :D

tej, u mnie to samo. Zgłaszasz wyrobienie nowego dowodu - 4 tyg. Potem  trzeba umówić się na odbiór - 3 tyg. oczekiwania. 

Toć to parodia, totalne guano urzędnicze... :E 

Opublikowano

W tych całych podatkach śmieszy mnie najbardziej to że kasę zarobiłeś własnymi rękoma pracując nie raz cały dzień, a oni ci powiedzą że jak nie zapłacisz od tego podatku to jesteś złodziejem i przestępcom. I nie raz za to potrafią człowieka wsadzić na kilka lat do paki.

Opublikowano
46 minut temu, copyname napisał(a):

tej, u mnie to samo. Zgłaszasz wyrobienie nowego dowodu - 4 tyg. Potem  trzeba umówić się na odbiór - 3 tyg. oczekiwania. 

U mnie to samo do wydziału komunikacji, normalnie audiencja z wyprzedzeniem...zarobieni jak jasna cholera, wlazłem jakoś rok z kawałkiem temu w celu zarejestrowania i zero ludu, obsłużyli bez problemu bo i tak nikogo niet, ale "zapracowany" urzędnik poinformował, że normalnie trza się umawiać...

• Haha 1
Opublikowano

Czyli to jest po prostu czysty zysk dla urzędasów leniuchów śmierdzących. Po co obsługiwać obywateli i załatwiać ich sprawy, najlepiej rozciągać wszystko w czasie i robić tak, aby Kowalski zniechęcił się i nie poszedł załatwić swojej sprawy. 

U mnie zamiast jechać do urzędu gminy, gdzie są systemy umawiania się, lepiej jechać po dowód osobisty do sąsiadów, gdzie wszystko można załatwić od ręki i bez czekania. Patologia :/ 

Opublikowano
4 godziny temu, copyname napisał(a):

Czyli to jest po prostu czysty zysk dla urzędasów leniuchów śmierdzących. Po co obsługiwać obywateli i załatwiać ich sprawy, najlepiej rozciągać wszystko w czasie i robić tak, aby Kowalski zniechęcił się i nie poszedł załatwić swojej sprawy. 

U mnie zamiast jechać do urzędu gminy, gdzie są systemy umawiania się, lepiej jechać po dowód osobisty do sąsiadów, gdzie wszystko można załatwić od ręki i bez czekania. Patologia :/ 

Teraz wiemy, skąd pomysł na czterodniowy tydzień pracy i do kogo, a właściwie kto pierwszy z niego skorzysta.

https://szczecinek.naszemiasto.pl/szczecineccy-urzednicy-beda-mieli-dlugie-weekendy-urzad-miasta-wprowadza-czterodniowy-tydzien-pracy/ar/c1p2-27629145

Cytat

- Chciałbym zapobiec odchodzeniu ludzi z pracy.

Normalnie tam do roboty dostać się nie da bez "pleców"...:E

Opublikowano
W dniu 20.06.2025 o 11:35, copyname napisał(a):

Nie wiem gdzie u Ciebie takie absurdy, lecz u siebie jak trzeba było załatwić nowy dowód (bo stary kończy ważność), to od ręki szło załatwić bez tego umawiania się i 2 tygodnie czekania na nowy.

Opublikowano
3 godziny temu, Spl97 napisał(a):

Nie wiem gdzie u Ciebie takie absurdy, lecz u siebie jak trzeba było załatwić nowy dowód (bo stary kończy ważność), to od ręki szło załatwić bez tego umawiania się i 2 tygodnie czekania na nowy.

Dokładnie, ciekawe gdzie takie cuda. Że 3 lata temu wymieniałem dowód, normalnie bez problemu, nawet sobie formularz wydrukowałem i z wypełnionym przyszedłem, tylko urzędniczka w okienku sprawdziła. A ostatnio tata zmieniał emerytowóz w prowincjonalnym miasteczku i też z marszu dostał tymczasowy i tablice nowe. Na docelowy oczywiście trzeba poczekać.

Poza tym ciotka całe życie była księgową w urzędzie pracy, teraz już na emeryturze. Księgowała zasiłki, kursy i inne programy urzędu. Nie miała wpływu na żadne decyzje, nie była dla nikogo niemiła w okienku, bo w ogóle nie miała bezpośredniego kontaktu z interesantami. Finansowo też by sporo lepiej wyszła, gdyby w latach 90 poszła w prywatne biznesy. Ale niech wam będzie, że każdy urzednik to mafia, co jak akurat nie pierdzi w stołek albo nie popija kolejnej kawy to musowo kombinuje jak tu "zwykłemu człowiekowi" życie uprzykrzyć.

• Upvote 2
Opublikowano
3 godziny temu, Spl97 napisał(a):

pod Poznaniem. Gmina szambem płynąca. :E 

Jak widać w urzędzie też...

Opublikowano (edytowane)

Mnie za to dziwi powszechne zdziwienie, że istnieje podatek, który jest z nami od dekad. Przecież, jak się coś kupuje od firmy, płaci się VAT (tak, tak, wiem, są też nie-VATowcy). Jak się kupuje od osoby prywatnej, jest PCC. 

Edytowane przez Karister
  • Confused 1
Opublikowano
12 minut temu, Karister napisał(a):

Mnie za to dziwi powszechne zdziwienie, że istnieje podatek, który jest z nami od dekad. Przecież, jak się coś kupuje od firmy, płaci się VAT (tak, tak, wiem, są też nie-VATowcy). Jak się kupuje od osoby prywatnej, jest PCC. 

Mnie bardziej dziwi oburzenie, że taki podatek istnieje. W europejskich krajach też istnieje i to w wyższy. W niektórych nawet 8-10% od nieruchomości :) 

Opublikowano

Nieruchomość to osobny, duży temat. Natomiast przy zakupie używanej elektroniki w większych ilościach jest to upierdliwe. VAT jednak jest wliczony w cenę i "płaci się sam". Biegać z każdym zakupem słuchawek, laptopa, karty graficznej, telewizora itd, to jest ułomne rozwiązanie. Niemniej, kasa do skarbówki się należy. Zawsze można nie kupować używek. :P 

Opublikowano
3 minuty temu, Karister napisał(a):

Natomiast przy zakupie używanej elektroniki w większych ilościach jest to upierdliwe. VAT jednak jest wliczony w cenę i "płaci się sam". Biegać z każdym zakupem słuchawek, laptopa, karty graficznej, telewizora itd, to jest ułomne rozwiązanie. Niemniej, kasa do skarbówki się należy. Zawsze można nie kupować używek. :P 

Ale to jest problem jakiegoś promila populacji. Większość ludzi, nawet jak kupuje używane, to takie rzeczy jak laptop, czy TV wymienia góra co kilka lat, a słuchawek wartych tyle by się łapały na PCC pewnie nawet nigdy w życiu nie miała ;)

Opublikowano (edytowane)

Może. Z drugiej strony ja bardzo często wymieniam elektronikę i ktoś tą używaną jednak ode mnie zawsze kupi i ów problem ma. Przynajmniej formalnie. Tym razem będą to właśnie słuchawki i DAC. XD 

Edytowane przez Karister
Opublikowano
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Mnie bardziej dziwi oburzenie, że taki podatek istnieje. W europejskich krajach też istnieje i to w wyższy. W niektórych nawet 8-10% od nieruchomości :) 

A w którym to kraju europejskim przy kupnie używanej pralki, albo szafy od osoby prywatnej masz dodatkowy podatek do zapłacenia? :) 

Opublikowano
5 godzin temu, jagular napisał(a):

A w którym to kraju europejskim przy kupnie używanej pralki, albo szafy od osoby prywatnej masz dodatkowy podatek do zapłacenia? :) 

Bułgaria na pewno ma taki podatek od pojazdów. 

Niestety nie znam systemów podatkowych wszystkich krajów na świecie :( 

Opublikowano (edytowane)

No dobra, tylko my tu nie rozmawiamy o nieruchomościach, czy pojazdach, tylko o sprawie z używanym rowerem.

Państwo uzyskało (wreszcie!) mechanizmy lustracji (i przy okazji opodatkowania) transakcji na poziomie ceny pełnego koszyka w supermarkecie.

I tak oto aparat administracyjny będzie ciągał za uszy obywateli za 20-30zł podatku (przy cenie towaru 1000-1500zł). Aparat administracyjny najwidoczniej ma wywalone na koszta procedury ściągnięcia 20zł z obywatela. Obywatel zapłaci za to również, w kolejnych podatkach. Zły obywatel, niedobry, fu! Na baczność przed Panem Urzędnikiem!!!

Edytowane przez jagular
  • Upvote 3
Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Myślę, że moglibyśmy spokojnie zlikwidować PCC, ale to jest dochód gmin. Wpływy ztego w całej Polsce to jakieś 4 mld zł, więc trzeba by zasypać dziurę w budżecie gmin z tego podatku :) 

Nie no, rozsądniejszym i prostym rozwiązaniem byłoby po prostu podniesienie progu do tych kilku tysięcy. I tak pewnie teraz 90+% tej kwoty to jakieś pojazdy mechaniczne, nieruchomości itp. Żeby się te przysłowiowe używane AGD czy meble nie łapały. A jak ktoś kupuje używany TV wartości samochodu z drugiej ręki to jakoś przeżyje dodatkową opłatę.

• Upvote 3
Opublikowano
W dniu 18.06.2025 o 11:59, Suchy211 napisał(a):

Podatek belki jest zupełnie bezobsługowy z punktu widzenia podatnika. PCC nie jest.

Eeeeee od kiedy? Polecam dywidendy zagraniczne i "automatyczne" rozliczenie, dajesz kolego, lecimy z tematem ;) 

Opublikowano
14 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Wpływy ztego w całej Polsce to jakieś 4 mld zł, więc trzeba by zasypać dziurę w budżecie gmin z tego podatku :) 

A 4 mld zł to jednak nie jest mało.